Vikipedi:Köy çeşmesi/2015/Ocak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin tarafsız bakış açısı (TBA) politikasına göre her madde, tüm taraflara eşit uzaklıkta ve ön yargısız olarak, güvenilir kaynaklarda yayımlanmış doğrulanabilir bilgilerle yazılmalıdır. Vikipedi’deki bütün maddeler ve diğer ansiklopedik içerikler tarafsız bir noktadan yazılmalıdır.

Tarafsız bakış açısı politikasının tanımına göre İslam peygamberinin adının geçtiği bütün maddelerde bana, benim gibi düşünen ve inananlara ve güvenilir kaynaklarla yayımlanmış bütün bilgilere eşit uzaklıkta durulmadığının ve ön yargılı yaklaşıldığının kanaatindeyim. Bakınız değerli arkadaşlar tabii ki de ansiklopedimize katkıda bulunmak isteyen her kullanıcı topluluk kararlarına uygun bir şekilde katkıda bulunmalı ve zerre kadar bile olsa her hangi bir politikamıza aykırı hareket etmemek mecburiyetindedir.

İslam dinine göre Allah indinde bütün dinler İslamdır. Yani bizler kendimize gönderildiğine inandığımız son peygamberin isminin geçtiği yerlere bir saygı ifadesi olarak en azından ve bence yeterli olacak olan Hz. ifadesinin kullanılmasını Peygamber olarak gönderildiğine inanılan bütün peygamberler için tatbik edilmesini uygun görüyoruz. Hz. İsa, Hz.Musa, Hz.Adem, Hz. Muhammed v.s. şeklinde kullanılıcak olan ifadeler semavi dinler olarak adlandırılan dinlerin mensuplarına da eşit uzaklıkta durmuş olacaktır. Semavi dinlere inanan insanların sayılarının dünya nüfusunun yüzde 75'lik bir kısmını kapladığını düşünürsek bunun herkese eşit uzaklıkta olacağı kanaatindeyim.

Ayrıca başka inanışlarda insanların yadırgamayacağı başka saygı ifadeleri varsa kaynaklar değerlendirerek onları da almakta bir sakınca görmüyorum.

Bakınız İslam dini konusunda bir sürü maddeye katkı yapacak yeterli bilgi ve deneyimi olan bir kardeşiniz olarak bu uygulama devam ettiği için tek cümlelik katkım ya da okumuşluğum olmamıştır ve olamazda. İslam dini ile alakalı milyonlarca kaynak içerisinde konu ile alakalı binlerce satırda peygamberin ismine saygının sonsuz önemli olduğu belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilmiş olduğu gibi kaba hesabı ile 78 milyon insanın yüzde 98'lik bir kısmının Müslüman olduğu bir ülkede en çok sevilen ve en çok hürmet edilen bir kişiliğe bu şekilde bir uygulamanın reva görülmesi hem kullanıcı sayımızda hem de katkı oranımızda büyük kayıplara neden olmaktadır. Emin olunuz ki yüzbinlerce kullanıcı bu uygulamayı gördüğünde ya Vikipediyi terk etmekte ya da politikalarımızdan haberdar olmadıkları için yanlış değişiklik yapma yolunu izlemektedir.

Bunun nedenini bir kaç sahih kabul edilen hadis ile açıklamam gerekirse :

  • Ebu Zerr (ra) şöyle anlatıyor: Bir gün çıkıp Hz. Peygamber’in (asm) yanına vardım. Hz. Peygamber (asm) sahabileriyle oturmaktaydı. Bir ara “Size insanların en cimrisini haber vereyim mi?” diye sordular. Sahabilerin “ Evet!” demeleri üzerine de şunları söyledirler:

“İnsanların en cimrisi yanında ismim geçtiği halde bana salavat getirmeyen kişidir.” (İbn Ebi Asım) “Asıl cimri, yanında ismim anıldığı halde bana salavat getirmeyendir.”

  • “Kim bana salat ü selam getirmeyi unutursa, cennetin yolunu da unutmuş olur.”

Bunlar gibi onlarca güvenirliği sabit hadis mevcut iken biz Müslümanların sadece hz. ifadesinin bir saygı ifadesi olarak yazılmasını istememiz bir art niyet göstergesinin olmadığının kanıtıdır. Şimdi hangi arkadaşımız bana bu uygulama hayata geçirilmeden biz senin inancına eşit uzaklıkta duruyoruz diyebilir. Peygamberin adının önüne getirilicek basit bir hazret ifadesi (ki uygulanmaya konulursa bütün peygamberlere uygulayacağız) semavi olmayan dinlere mensup kişileri rahatsız edecekse bu nasıl bir ön yargızlık politikasına uygunluk olur hiç anlayabilmiş değlim.

Uygulamanın başlaması ile en büyük avantajımızın bu konunun sonsuza kadar kapanması olacağından en kısa zamanda değerlendirmeye alınıp uygulamaya geçmesini talep ediyorum. Unutulmamalıdır ki Biz Müslümanların özgürlüğü Allah'ın sınırladığı yere kadardır.İfadenin değiştirilmesini oylamanızı rica ederim. Mutlutopuz 11:40, 4 Şubat 2015 (UTC)


Project: Wiktionary meets Matica srpska[kaynağı değiştir]

We are starting project related to Wiktionary. The announcement is on the Wiktionary česma :) --millosh 17:21, 6 Ocak 2015 (UTC)

Eski bilgilerin silinmesi[kaynağı değiştir]

Değişikliği reddederken "ansiklopedik" "kaynak" "telif" "YİB" gibi şeyler çıkıyor ya. Oraya bi de "eski bilgilerin gereksiz silinmesi" şeklinde bir kutucuk daha yerleştirsek güzel olabilir --Hacitalha 11:20, 22 Ocak 2015 (UTC)

Destek Destek Neden olmasın. Hatta daha farklı şeyler de olabilir.-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 20:12, 22 Ocak 2015 (UTC)
Destek Destek Şu şekilde olsa daha iyi olur diye düşünüyorum: eski bilgilerin nedensiz silinmesi --Diyapazon(Mesaj) 04:45, 4 Mart 2015 (UTC)

Öncelikle herkese selam. Konu:Devriyelik. Şimdi size uzun süredir düşündüğüm bazı teklifler sunacağım:

  1. İlk teklifim: Devriyelik başvurusuna ek olarak beyaz liste için de bir başvuru sayfası açalım. Aslında beyaz listeye girmek isteyen kullanıcılar oraya başvursun
  2. Devriyelik için gereken terfi ölçütlerinde değişikliğe gidelim. Çünkü gerçeklikten uzak duruyor. Mesela ben çoğu kullanıcının "Değişikliklerinin %3'ünden fazlasının devriyeler/hizmetliler tarafından "eski hâline getir" düğmesiyle geri alınmamış olması" şartını sağlayabileceğini zannetmiyorum. Çünkü yeni başlayan herkes hata yapıyor. Ya da değişiklik özeti kullanımının devriyelik ile ne alakasının olduğunu cidden merak ediyorum. Ayrıca 150 değişikliği devriyelik için az buluyorum.
  3. Bu biraz radikal gelebilir. Ama yine de içimde kalmasın söyliyim: Hizmetliler için geçerli olan "2 yıldan fazla süredir inaktif olan hizmetlilerin yetkilerinin alınması" kuralı devriyeler için de uygulansın
  4. Sanki bir şey daha yazacaktım. Hatırlarsam buraya yazarım :D

Desteklemeseniz de düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim. Saygılar --Hacitalha 13:43, 24 Ocak 2015 (UTC)

  • Beyaz liste için bir hizmetliye mesaj atmak yeterli, ama başvuru sayfası da açabiliriz. %3 ve 150 edit bence uygun, devriyeliğe başvuruyu zorlaştırmamak daha önemli. Zaten devriyelik onayında (kurallarda yazmasa da) diğer kullanıcıların görüşü alınıyor. Şu ana dek "değişikliklerinin %3.5'i geri alınmış" diye reddedilen bir başvuru olmadı. 2 yıl inaktiflikte geri almanın ekstra iş yükü dışında bir getirisi olacağını sanmıyorum. --Khutuckmsj 13:54, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Gereksiz iş yoğunluğu çıkartmayalım. %3 olayı nasıl hesaplanıyor/hesaplanabilir hiç bilmiyorum :) Zorunlu nedenlerden ötürü sürüm kontrolu uygulaması kullanıyoruz. Normalde vandallar dahil herkesin beyaz listede haklarına sahip olması gerekiyor. Devriyelikte zaten bunu doğurduğu küçük bir yetki grubu. 2 yıl sonra kimsenin bu yetki ile kötü birş ey yapacağını zannetmiyorum. Devriyelik yetkisi Khutuck'ün dediği gibi kullanıcıların görüşüne göre veriliyor. Onu şartı sağlamış, bunu sağlamamış diye değil :) --Mavrikantmsj 14:05, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • teşekkürler talha, ben de katılıyorum khutuck ve mavrikant'a, bürokrasiyi artırmak değil azaltmak ve şartlar oluştuğunda sürüm kontrolünden tümden kurtulmak hedeflenmeli. vikipedi esasen bu demek çünkü. beyaz liste zaten farkında olmadan ya da olduğu halde ilgilenmeden değişiklik yapan kullanıcıları sisteme dahil etmek için kullanılan bir fonksiyon. ne kadar çok kullanıcıyı alsak o kadar iyi. bu noktada hizmetliler değişiklikleri genel olarak gözden geçirerek yetkiyi veriyorlar, şahsen ben gün, katkı hesabı yapmıyorum. kullanıcılar da farkettikleri kullanıcıları hizmetlilere bildiriyorlar. başvuru sayfası açmak değil, bu dikkati artırmak iyi olabilir. --kibele 14:36, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Arkadaşların da dediği gibi, bence şu anda bir değişiklik yapmaya gerek yok. Her ne kadar ben sevsem de, devriyelik sistemi inşallah Türkçe Vikipedi'de önümüzdeki kısa süre içerisinde kaldırılır. Mantıklı olan bu, çünkü.--i.e.msj 15:14, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Beyaz liste için bir başvuru sayfasına gerek yok, zaten bir çok vikide hizmetliler bana ben beyaz liste üyeliği istemeden hemen verdiler. 900 katkıdan sonra devriye olan birisi olarak 150 katkı normal bir sınır, 150 katkısı olmayıp Vikipedi'yi hemen ısınan ve vandalizmleri engelleyen kullanıcılar var. 2 yıl içinde katkı yapmazsa devriyelerin yetkisinin alınması ek bir işyükü doğuracaktır. --Uğurkentmesaj 11:08, 26 Ocak 2015 (UTC)
  • Çoğu kullanıcı beyaz listeden bihaber katkı yapmayı sürdürüyor. Birisi beni uyarana kadar ben de öyleydim. Başvuru sayfası yararlı olabilir. Sürüm kontrolünden kurtulacağımız güzel günleri sabırsızlıkla bekliyorum. Görürüm inşalah :) Devriyelik kriterleri şimdilik iyi gibi duruyor. 2 yıl aktif olmayan devriyenin yetkisinin alınmasıyla uğraşmak yerine yapacak onca işten bir kaçının ucundan tutmak daha iyi bence. Son olarak: Unuttuğunu hatırla yaz, ona da hayır diyelim :))) --Sralp2 (mesaj) 03:38, 28 Ocak 2015 (UTC)
  • Botlardan birine eğitim verip, "Haftada bir 150'den fazla katkısı olan ve BL/Devriye olmayan kullanıcıları listele" diyebiliriz. Oradan seçmece BL haklarını ve devriyelik davetlerini yollarız. --Khutuckmsj 13:01, 28 Ocak 2015 (UTC)
Hmm, eğer böyle bir şey varsa..! Neden bekliyoruz ki? Yap gitsin be mantığı güzel dostum.--i.e.msj 17:27, 29 Ocak 2015 (UTC)

Madde veya Proje sayfası kutusunun yanındaki Tartışma kutusunun ismi konuşma veya görüşme olarak değiştirilebilir. Tartışma olarak adlandırılınca fikirlerin uçları daha keskinleşebiliyor, ancak orası görüşme/konuşma olarak adlandırılırsa daha çok görüşlerin paylaşıldığı bir alan izlenimi verebilir. Ԙobserve 15:38, 29 Ocak 2015 (UTC)

  • Yorumlar şeklinde de değiştirilebilir aslında... :) Sait71 17:29, 29 Ocak 2015 (UTC)
  • Allah aşkına iş çıkarmayın. Attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmez. --Mavrikantmsj 17:34, 29 Ocak 2015 (UTC)
  • Tartışma kısmının kalması daha iyi. Mavrikant'a katılıyorum. --Uğurkentmesaj 09:47, 30 Ocak 2015 (UTC)

Biliyor muydunuz bölümü[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, artık bu konuda somut bir adım atma vakti geldi bence. Bu adımı yıllardır atan çıkmadı. Yeni bir ana sayfa için bu bölümün mutlak olması gerekiyor. Hemde ana sayfa içeriğinin zenginleşmesi adına da önemli bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda önerimi topluluğun görüşlerine açıyorum:

  • Çalışma sayfamda hazırladığım şablonu Biliyor muydunuz sayfasına yerleştireceğiz. Sistem günlük olarak değişecek. Bu sistem İngilizce'deki gibi değil. Orada sayfa içerisine hazırlanan içeriği bot her gün ana sayfaya yerleştiriyor. Bizdeki Tarihte bugün sayfasına benziyor. Ancak o tasarım için bizim topluluğun birlikte hareket edeceğini düşünmediğim için ben hepimizin aşina olduğu ve zahmetsiz olduğunu düşündüğüm sistemi hazırladım. Tıpkı Günün Seçkin Resmi bölümündeki sistem gibi bir sisteme sahip olacağız. Bu bölüme de SİS'ler her gün 5-6 adet bilgi eklemesi yapacaklar. Tabi bu bölümle birlikte en az 2-3 tane daha SİS olursa sistem daha iyi işler. İlk gönüllü de ben olabilirim. Ana sayfaya açacağımız bir kutucuk ve kod ile de Biliyor muydunuz için günlük oluşturduğumuz şablonu ana sayfada göstereceğiz. İngilizce'de bir çok bilgi var. Depomuzda da ilk etap için bize yetecek yeterli bilgiler var. En kötü 1-2 aylık şablon ihtiyacımızı karşılar. Bu sistem Azeri Vikisinde haftalık olarak uygulanıyor. Ben bunu günlük olarak değiştirdim. Lütfen yorumlarınızı eleştirilerinizi esirgemeyin, el atın da bitirelim şu işi. Neredeyse tüm dil sürümlerinde yıllardır olan bir şey... Sait71 10:26, 30 Ocak 2015 (UTC)
Çok güzel olur bence Kullanıcı:SAİT71 hatta ben de gönüllü olmak isterim:D-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 18:14, 30 Ocak 2015 (UTC)
Destek Destek --Diyapazon(Mesaj) 10:56, 31 Ocak 2015 (UTC)
Destek Destek Gerçekten çok muhteşem bir fikir. :) Belki günlük gösterimi tartışılabilir. Teşekkürler --Turgut46 12:09, 31 Ocak 2015 (UTC)
Destek Destek Hoşuma gitti. İyi bir çalışma olmuşMutlutopuz 17:59, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Günlük veya haftalık olması konusunu tartışabiliriz tabi, ancak epi topu 5-6 bilgi olacağı için, bence 1 hafta boyunca durması çok sıkıcı ve anlamsız olacak. Ben burada 16-17 güne yetecek kadar şablon içeriği oluşturdum ve daha da devam ediyorum. İngilizce'yi bu konuda kaynak olarak kullanabiliriz. Şuan için bu bölümü uygulamamızın önünde sadece topluluk kararı var. Onun dışında her şey hazır. Ancak pek ilgi duyulmuyor gibi. Ancak bir diğer etmende belki sırf her gün bu bilgileri merak edip, bugün ne varmış diye siteye uğrayacaklar bile olabilir bu sayede :) Sait71 12:13, 31 Ocak 2015 (UTC)
Öyle olursa ben her gün ana sayfaya uğrayabilirim. :) Bence her gün değişmesi daha iyi yoksa çok sıkıcı olabilir. Ben birileri bir şey kaçırmasın diye 1 hafta demiştim. Yoksa pek işime gelmez. :) --Turgut46 12:24, 31 Ocak 2015 (UTC)
Günlük değişmesi en iyisi bence. Ya da spor portalindeki seçilen spor bölümü gibi bir sistem de olabilir. Bir sayfaya şablonları koyarız. Ana sayfaya ise yerleştireceğimiz kod ile karışık bir şekilde, her tıklamada değişen bir sistem yapabiliriz. Ancak en sağlım bence bu şuanda. Bu arada örnek görünümü buradan görebilirsiniz. :) Sait71 12:42, 31 Ocak 2015 (UTC)
İşte işime gelen şey. :) Destekliyorum bu projeyi. --Turgut46 12:58, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Çalışma sayfamda 30 günlük bilgi hazır durumda. :) 2-3 aylık bilgi oluştururum sanırsam daha :)Sait71 21:57, 2 Şubat 2015 (UTC)
  • Emeğine sağlık Sait. Ancak bu cümleleri seçerken bazı kurallar var ve oluşturduğun cümleleri bu kurallara göre seçmemişsin. Kuralları buraya almıyorum, verdiğim bağlantıda görülüyor zaten. Ayrıca 1 ve 2 numaralı depolarımız vardı, birkaç haftalık (veya aylık) stoğumuz vardı, haberin var mı bunlardan bilemiyorum. Ana sayfaya eklesek bir dinamizim getireceğini düşünüyorum Vikipedi'ye. Bunu eklerken günün maddelerinden de tekini kaldırırız hatta.--RapsarEfendim? 09:07, 3 Şubat 2015 (UTC)
  • Teşekkürler, bir kısmını Azerice'den çevirdim. Bir kısmını ise Depo I sayfasından aldım. Bir kısmını ise maddelerdeki kaynaklı bilgilerden aldım. Ama aralarında güncel olmayan, yanlış olanlar olabilir. Bunları aslında eğer görüş birliğine varırsak sonra düzenleyebiliriz ana sayfaya çıkarmadan önce diye bir araya topluyorum. Bence eğer bu kısım için bir görüş birliğine varırsak ana sayfa önerilerinde benimde yapmış olduğum (BM bölümünün gelmesi ile aktif olacak aday) tasarımlardan birisini de faaliyete geçirebiliriz. :) İlgin için teşekkür ediyorum ayrıca. Sait71 09:33, 3 Şubat 2015 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Google aramasinda aşağıdaki gibi sonuçlar geliyor:

"André Chénier - Vikipedi tr.wikipedia.org/wiki/André_Chénier

Bu yazarın uygun bir bilgi kutusuna ihtiyacı olabilir. Bir tane ekleyerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. İlgili bilgi kutusu:

Köy çeşmesi/2015/Ocak

. Bu maddede ...

Bu sayfayı 2 kez ziyaret ettiniz. Son ziyaret tarihi: 10.01.2015" Bence başlığın altında maddenin giriş cümlesi ve içeriği olmalı, "uygun bir bilgi kutusuna ihtiyaç olabilir" yazması okunurluğumuzu azaltır. Ne yapabiliriz? Filanca 10:31, 10 Ocak 2015 (UTC)

Yukarıda belirttiğim durumla ilişkili Üst şablonları norobots gibi bir istisnaya ekleyemiyor muyuz? Ayrıca onaylanmamış değişikliği Google nasıl görüyor? Kayıtlı kullanıcı mı kabul ediliyor?--Kafkasmurat- 11:07, 10 Ocak 2015 (UTC)

Önizlemedeki küçük sorunlar düzeltilmeli![kaynağı değiştir]

Önizlemenin değişikliklerimi işe yarayıp yaramadığını kontrol etmesi güzel ama iki ufak sorun var:

  • 1. Roket motoru maddesinde katkı yaparken önizlemede kaynak bilgilerini kaynakçaya koymaya çalışıyordum ve çoğu keresinde yalnızca kaynakça konu başlığı yazılmış görünüyordu. Bu yüzden de diğer yetkili kullanıcılar sorunu düzeltsin diye değişiklik özetine kaynakçaya 2 kaynağı yazamadığımı ve benim yerine birinin yazmasını istediğimi söyledim. Değişikliği kaydettiğimde ise kaynakçaya gerçekte başarıyla kaynakları yazdığımı gördüm. Kabağın başıma patlamasını istemiyorum ve bu başkalarına da olabilir. İşte bu yüzden önizlemedeki bu küçük sorun düzeltilmeli.
  • 2. Bir sorun daha var: Kategori eklediğimde veya değiştirdiğimde önizlemede söylemiyor. Bu sorun da düzeltilse iyi olur.

Vikipedi:Vikipediler'deki ve Meta'daki derinlik sayımız arasındaki fark neden kaynaklanıyor acaba? Bu arada büyük Vikipediler arasında derinlik açısından 4. sıradaymışız, hiç fena değil. Herkese teşekkürler.--Abuk Sabuk 00:11, 23 Ocak 2015 (UTC)

  • Table sorted by Depth on 13 January 2015 tarihsel bir farklılıktan olabilir büyük ihtimalle formülü nasıl yaratmışlar acaba hmm. --Boyalikus (mesaj) 00:23, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • Teşekkürler.--Abuk Sabuk 16:08, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • Vikipedi:Vikipediler sayfasında madde sayımız 200,237. Baya eski bir tablo, fark ondan. Derinliğimiz nasıl bu kadar yüksek, senelerdir anlamış değilim. Daha fazla yeni madde yazmamız lazım demek ki :) --Khutuckmsj 09:40, 23 Ocak 2015 (UTC)
Vandalizm/ 3+GK / küçük değişikler yüzünden aldatıcı bir şekilde yüksek. Yoksa madderimiz o kadar kaliteli değil. --Mavrikantmsj 13:28, 23 Ocak 2015 (UTC)
    • Bu kadar karamsar olma canım, aynı sorunlar diğer vikilerde de var :) --Abuk Sabuk 16:01, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • Emin değilim ama bu derinlik olayı yapılan değişiklik sayısının yoğunluğuyla felan alakalı değil miydi?Sait71 10:26, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • waray waray diye dil varmış. Derinlik=3 Madde sayısı 1.200.000 Ateistler konuya bir açıklık getirebilir mi? :DD --Hacitalha 12:57, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • Bot tarafında oluşturulmuş binlerce maddeleri var. Çoğunu da bazı arkadaşların şuradan ve şuradan tanıycağı şu adam oluşturmuş. Kendisi 'Wikipedia yazarlarının büyük kısmının ineklerden oluştuğunu' söyleyerek bizi sinirlendirmişti. --Mavrikantmsj 13:22, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • Dünyanın en saygın sözlüklerinden sayılan Oxford sözlüğü yakın zamanda geek (inek) sözcüğünün konotasyonunu olumsuzdan olumluya çevirdi ve günümüzde İngilizcede "iltifat" olarak da kullanıldığını söyledi :) --Abuk Sabuk 16:01, 23 Ocak 2015 (UTC)
Arşivi arayıp buldum. Fenerli1978 Temmuz ayında konuyu çeşmede belirtmişti. --Mavrikantmsj 13:36, 23 Ocak 2015 (UTC)

Sunucu sorunu[kaynağı değiştir]

Son 2 gündür sürekli vakıf sunucu hatası alıyorum, sunucu uçuyor.. Ayrıca maddeyi yazıp ön izleme yaptığımda 1 saat bekliyor.. Bu sorun sadece bende mi var ? --Boyalikus (mesaj) 01:28, 24 Ocak 2015 (UTC)

  • Bende yok o sorun.--Khutuckmsj 11:21, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Bir önceki gün yavaşlık vardı ama bende de öyle bir sorun yok. İnternet bağlantınızın hızını test edin, isterseniz. --i.e.msj 15:16, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Şuradan görüleceği üzere an itibari ile 26 Vikipedi sunucusu kapalı. Sana onlar denk gelmiş olabilir :) --Mavrikantmsj 15:25, 24 Ocak 2015 (UTC)

Teknisyenlik başvurusu/Mavrikant[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikipedistler, Mavrikant'ı teknisyenliğe aday göstermeyi çok uzun zamandır düşünüyordum. Kendisi bugün bir konuşmasında teknisyenliğe aday olabileceğinden bahsetmiş. Zaten kendisi bu tür konulara hakim birisi aynı zamanda gözlemlediğim kadarıyla Vikipedi'de bir çok yazılımın Türkçeleştirilmesini sağlayan kullanıcıların başında. Mesaj sayfalarından vb. yerlerden görüleceği üzere bu konuyu hayli hayli kolaylıkla yapacağa benziyor. Eğer kabul ederse bu başvuruyu topluluğumuzun oylamasına sunuyorum. Herkese kolay gelsin. --Uğurkentmesaj 18:51, 25 Ocak 2015 (UTC)

Teşekkürler Uğurkent, gün içinde başvuru kendim başvuru yapmayı düşünüyordum fakat uzun bir açıklama yazmayı öteliyordum. Görmeyenler için şurada süzgeçlerle ilgili bir bir değerlendirmede bulunmuş sonrada süzgeç hatalarını(false positive) inceleyebilmek için teknisyen olabiliceğimi dile getirmiştim. Bunları yazmadan önce arşivde küçük bir araştırma yaptım. Teknisyenlik grubunun 1 Ağustos 2012'de Vito Genovese tarafında köy çeşmesinde duyurulduğunu gördüm. Teknisyenliğin verdiği haklar şöyle tanımlanmış:
  1. Diğer kullanıcıların JS sayfalarını değiştirme
  2. Diğer kullanıcıların CSS sayfalarını değiştirme
  3. Değişiklik süzgeçlerini değiştirme
  4. Değişiklik süzgeci günlüklerinin ayrıntılarını görme
  5. Hızlı değişiklik sınırlamalarından etkilenmeme
  6. API'dan daha yüksek bir kapasiteyle yararlanma
  7. MediaWiki ad alanında bulunan sitenin arayüz metinlerini ve kodlarını değiştirme
1-2 Kullanıcı betiklerle alakalı. Kullanıcıların kendilerine özel betikleri düzenlenmesinde yardımcı olabilirim. Ayrıca küçük araçlardaki betiklerde yaşanan sorunları(geçenlerde kaynak gösterme bozulmuştu) İngilizce Vikipedi'den bakarak düzeltebilirim diye umuyorum.
3-4 asıl ilgilendiğim konu süzgeçlerle alakı. Bu yetki ile gizli süzgeçlerin içerikleri ve engelleme kayıtları görmek onları incelemek istiyorum. Ve tabi olumlu katkı yapıp süzgece takılan sonrasında hata bildiriminde bulunan kullanıcılar var. Örnekte görüleceği üzere kullanıcı tercüme yapıp eklemiş(öyle diyor) fakat birçok defa farklı maddede farklı süzgeçlerin engelliyle karşılaşmış. 19 Ocak'ta hata bildirim yapmış. O gün bildirimi fark etmiştim ama yetkim olmadığı için müdahale edemedim sonrada unuttum maalesef. İlgisizliğimiz yüzünde birçok değerli katkı süzgeçte unutulmuş ve birçok değerli kullanıcıyı Vikipedi'ye küstürmüş olabiliriz. Ayrıca süzgeçlerin uyarılarını özelleştirip kullanıcı Vikipedi'ye uygun katkı yapmaya yönlendirmeyi düşünüyorum.
5- Hız sınırına hiç takılmadım. Sınırın kaç olduğunu bilmiyorum.
6- API sistemini ilk defa potansiyel devriyeleri bulurken kullanmıştım. Standart kullanıcı tek seferde maksimum 500 kayıt listeleyebiliyor. O zaman 8 ayrı sorgu yapmak zorunda kalmıştım. Bu hakla beraber tek seferde her şeyi görebilirim. Bugün de Khutuck'ün isteği üzere API:Recentchanges ile ilgilenmiştim. Zamanla API tecrübemi artırıyorum.
7- Şimdiye kadar bu alanda 4 sayfa gördüm. Üçü yılbaşından önce tartıştığımız MediaWiki:Sitenotice, MediaWiki:Anonnotice ve MediaWiki:Common.css. Diğeri ise MediaWiki sitesini karıştırırken varlığında haberdar olduğum MediaWiki:Robots.txt. 27 Eylül 2010‎'da İnfoCan "deneme" diyerek İngilizce Vikipedi'den kopyalamış sonrada 4 linki Türkçe Vikipedi'ye uyarlAyıp diğerleri için "Aşağıdaki sayfaları henüz Türkçeleştirmedim, yapılması gerek..." diyerek bırakmış. Bu sayfa ile arama motorlarında listenmesini istemediğimiz sayfaları gizleyebiliriz. Tek yapılması gereken linklerin eklenmesi. Teknisyen olursam buraya el atabilirim. Başka hangi sayfalar olduğu, buralarda neler yapılabiliceğini tecrübeli teknisyenlerden öğrenebilirim diye düşünüyorum.
CSS, HTML ve Düzenli ifadeler(Regex) dillerini biliyorum. Vikisöz'deki Lua programlama dili ile yazılmış Günün sözü modülünde hayal ettiğim gibi olmasa da internetten bakarak küçük düzeltmeler yaptım sonra da çeşmede yazmıştım. Konuyla alakasız ama 1 sene C ve 1 dönem de MATLAB dersi aldım. Incelemeelemani, Sadrettin ve Alperen gibi tecrübeli teknisyenleri yardımı ile bu görevin altından kalkabilirim diye umuyorum. Vito adaylık için 1 hafta süre vermiş. 1 hafta sonra sınavlarımdan sonra işe başlayabilirim. (Şu metni yazana kadar 7 destek geleceğini bilseydim bu kadar uzun tutmazdım :))--Mavrikantmsj 21:57, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek - Kabul ederse 1-0 önde başlıyor. --Khutuckmsj 19:15, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek --Sadrettin mesaj 19:31, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek Kendisinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olduğunu biliyorum. Eğer kabul ederse bu yetkiler ile ansiklopediye yararlı şeyler yapacağına inanıyorum...Sait71 20:06, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek - Ԙobserve 20:15, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek vandallara bir kötü haber daha.. :) --kibele 20:39, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek Söze gerek var mı? Göz kırpma -SiLveRLeaD mesaj 21:49, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek - Kullanıcının zaten vikipedinin teknik işlerine büyük bir ilgisi var. Özellikle GSR'de yaptığı yenilikler de gözden kaçmıyor.--Ömer Berkaymesaj 21:52, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek Aday gösteren olarak son imzayı atmak benim için büyük bir şereftir. Kullanıcının yetkilerini nasıl kullanacağını açıklaması kendine güvendiği hissini veriyor. Umarım 1 hafta içinde hayırlısı olur. --Uğurkentmesaj 22:03, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek Vitruvian (mesaj) 22:28, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek --i.e.msj 01:34, 26 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek Bu iş için biçilmiş kaftan! Fenerli1978Buyrun beniiiim? 05:03, 26 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek --Diyapazon(Mesaj) 05:16, 26 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek --Hacitalha 09:01, 26 Ocak 2015 (UTC)
  • Destek Destek Benden bahsetmiş ama benden daha çok şey bildiği ve daha faydalı olacağı kesin.--Alperen (mesaj) 21:53, 26 Ocak 2015 (UTC)
Vikipedi topluluğu Mavrikant'ın teknisyenlik haklarına sahip olması konusunda görüş birliğine varmıştır. Kendisini kutluyor, kararın Vikipedi'yi daha da ileriye taşımasını diliyorum. --Superyetkinileti 20:03, 1 Şubat 2015 (UTC)

Sıralama sorunu[kaynağı değiştir]

Şuradaki tabloda gol ortalamasına göre sıralama yapıldığında, virgülden sonraki basamak sayısı ikiye düştüğünde sorun oluyor ve yanlış bir sıralama yapılıyor. Sorun düzeltilebilir mi?--RapsarEfendim? 20:42, 31 Ocak 2015 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

İlginize[kaynağı değiştir]

Happy Public Domain Day![kaynağı değiştir]

Logo Public Domain Day
Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (mesaj) 18:55, 1 Ocak 2015 (UTC)


  • Some of the freed files:

Friedrich Charl[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Favuraltih, Friedrich Charl diye bir madde oluşturmuş ama kişi gerçekten yaşamış mı yoksa kullanıcı bizi trollüyor mu emin değilim :) İsimi google'dan arattım hiçbir şey çıkmadı. Enwiki üzerinde böyle bir kayıt yok. Yazdığını iddia ettiği "wenn Reichtum" kitabına ait bir şey de bulamadım. Maddeki resmi google görsellerde arattım. Yakışıklı bıyıklı adam olarak geçiyor. Başka bilgi yok. Eğer bu trol ise aşağıdaki maddeler ve resim silinebilir mi? Şimdi farkettim ismi de Friedrich Engels ve Karl Marx'tan bozmaya benziyor. :)--Mavrikantmsj 23:10, 2 Ocak 2015 (UTC)

"Zaman zenginliği" adlı eseri varmış:) Ulusların Zenginliği'nden uyarlama her hal. Fotoğrafı 5 dolara satılıyor internette. [1]. --Sadrettin mesaj 07:32, 3 Ocak 2015 (UTC)
Resmi ve maddeleri silinmesi için işaretliyorum. Troller evrim geçiriyor anlaşılan :) --Mavrikantmsj 12:57, 3 Ocak 2015 (UTC)

Denetçi istekleri[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Denetçi isteği sayfası ilgi bekliyor. Eldarion en son 5 Kasım'da etkinmiş. Elmacenderesi'ne 19 Aralık'ta, Sadrettin'e 26 Aralık'ta konuyla ilgili mesaj atıldı ama değişen bir şey olmadı. Yeni bir denetçi seçimi dahil tüm seçeneklerin değerlendirilmesi gerekiyor.--B.S.R.F. 💬 08:03, 3 Ocak 2015 (UTC)

Eldarion ve elmacenderesi işlemleri sürdürüyorlar sağolsunlar, ben bu sıralar pek ilgilenemiyorum, haftada birkaç kez ilgileniyorum. Yılbaşından önce talepleri kontrol ettim ama cevap yazmadım. Cevap yazarım en kısa sürede. --Sadrettin mesaj 08:30, 3 Ocak 2015 (UTC)
  • Turgut46 iki aydır engelli mesela. İlgilenen yok. Engelleme hatalı ise, o iki ayda Turgut'un yapamadığı katkıları varın siz düşünün. --bermanya 13:52, 3 Ocak 2015 (UTC)
  • Bence yeni bir Denetçi seçelim. Fazla denetçi göz çıkarmaz hacitalhamesaj at 15:11, 3 Ocak 2015 (UTC)
  • Ben de yeni bir denetçi çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Küresel politikaya göre her vikide en az iki aktif denetçi olmak zorunda. Örneğin, bir kişi aktif olup diğer iki kişi aktif olmazsa üç denetçinin de yetkileri alınır. Ona göre düşünmek lazım. Fazla denetçiden zarar gelmez. --Uğurkentmesaj 15:18, 3 Ocak 2015 (UTC)
  • Bence de bu işe bir el atılmalı. 3 aydır engelliyim ve 3 aydır davanın sonuçlanmasını bekliyorum. Bu konuda hiçbir açıklama yapılmaması ve diğer hizmetlerden yardım talebime yine engel ile cevap verilmesi de ayrı bir şey tabi. Bir kullanıcının içinde bulunduğu durumu ifade etmesi de yasak sanırım her ne kadar haklı bile olsa. --193.255.94.148 08:35, 7 Ocak 2015 (UTC)

Nobel Şablonları[kaynağı değiştir]

Dün gece iki IP'den [2] [3] Nobel Ödülü kazananların şablonlarının hepsi değiştirildi. Şablonların uzunlukları nedeniyle yıllara bölünmüş olarak sayfaların altlarına eklenenler bütün yılları kapsayan şablonlarla değiştirildi. Ne var bunda İngilizce Vikipedi'de öyle yapılıyor diyebilirsiniz. Ancak, sayfanın altında başka şablon yoksa şablon görünür olarak geliyor ve bu da sayfalarda kalabalık ve gerip bir görünüm olmasına yol açıyor. Son olarak bugün kaldırılan şablonların Hızlı Silinecek olarak işaretlendiğini ve sayfalarda daha da garip bir hal oluştuğunu gördüm. Bu sayfalarla ilgili artık düzeltme ya da inceleme yapmayacağım. Konuyu buraya taşımak istedim. Bu değişiklikleri yapan arkadaş bu kadar çok sayfada değişilik yapacaksa kime sormuş, haber vermiş, kimin bilgisi var, engellendiktn sonra başka IP'den neden devam etmiş, Mesaj bırakıldığında neden bir açıklama zahmetine girmemiş gibi sorular da cabası olmak üzere Nobel kazananların sayfalarının durumu ne olacak? Ne yapacağız? Bu haliyle Kalsın mı? Silinen şablonların akıbeti ne olacak? Saygılar --Sralp2 (mesaj) 20:30, 4 Ocak 2015 (UTC)

  • Konuyu Mavrikant ilede konuşmuştum. Benim düşüncem sayfanın altında olduğu için şablonun bu şekilde kalması yönündedir. Kimin yaptığı ile ilgili olarak ta muhtemelen eski kullanıcılardan herkesin tahmin edebileceği biri. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 21:45, 4 Ocak 2015 (UTC)
Türk Süvarisi böyle şeylerle uğraşıyordu. Boş yere engellendi. Adil kullanım gibi gerekçelerle çalışkan kullanıcılar uzaklaştırılmamalı. Ben yazarların altındaki şablonları kabul ettim. Zaten üç- beş tane yazar hariç içerik kısıtlı. 1976-1990 arası Nobel alanlar gibi şablonlar yer alıyordu. 15 yıllık Nobel sahiplerini koymak yerine tamamının yer alması gerektiği düşüncesindeyim. Bir kısmının yer almasını anlamamaktayım.--Kafkasmurat- 21:58, 4 Ocak 2015 (UTC)
İngilizce- Orhan Pamuk İngilizcede de böyle. Ayrıca hepsinin yer aldığı bir şablon ileride fazla kısımların collapsable yapılma olanağını getirir. Bir kısmı yer alacaksa hiç yer almasın daha iyi. Kategoriler var zaten. --Kafkasmurat- 18:32, 7 Ocak 2015 (UTC)

Hizmetli(ler) ve tarafsızlık konusu üzerine bir hatırlatma.[kaynağı değiştir]

  • Şurada görülen değişiklik sonrası bir kullanıcının değişiklik özetinde "ansiklopedik olmayan bilgi eklentisi" gibi fevkalade alakasız bir gerekçeyi de dayanak göstererek geri çevirdiği katkı ve içeriğinin de kapsama dahil edilebileceği bir durumdan ötürü meseleyi bir hizmetliye (Khutuck) bildirip, Vikipedi'nin tarafsızlığıyla ilgili konularda gereken uyarıları hep aynı kullanıcıların yaptığını, sürekli aynı kullanıcıların uyarısıyla karşı karşıya gelenlerin sanki bir Vikipedi politikası değil de bu 2-3 kişinin kendi görüşleriymiş gibi bir algıya kapıldıklarından Vikipedi'nin tarafsızlığını zedelemekten imtina etmediklerini anlatmaya yeter şeyler söyledim kendisine. Buna karşılık ise, diyaloga geçtiğim hizmetlinin beni doğrusu pek de şaşırtmayan ilgisizliği ile karşılaştım.
    Maddede geri çevrilen katkıda en basitinden "eylemlerin" -bakınız "eylem" diyorum- en bilenen talebinin "Türkiye'nin koridor açması" olduğunu sağır sultan duydu, biliyor olmasına rağmen Khutuck isimli hizmetli bana sadece "ansiklopedik olmayan bilgi eklentisi" kısmı hatalı olabilir diye bir yanıt verdi. "Olabilir demiş üstelik. O da belirsiz yani. Maddedeki taraflar kısmında ise kuruluş, örgüt, kitle yerine yalnızca PKKlılarmış gibi gerçekleri yansıtmayan maksatlı bir içerik katkı geri çevrildiği için tekrar yer bulmuş maddede. Sadece şu ve şı bağlantıdan dahi görülebileceği gibi destek verenler, PKK ile sıkıştırılmaya, özetlenmeye hiç de öyle müsait değildir ve bu gibi bilgiler için internet ortamında doğrular kaynakları bulmak son derece kolaydır. Ve bunlar da zannediyorum ki Khutuck dahil buradaki çoğunluk tarafından gayet iyi bilinmektedir. Başta bu hizmetliye olmak üzere TBA ile ilgili gereken değeri, özeni göstermek konusunda pasif kalan hizmetlilerin hem Vikipedi'nin güvenilirliği hem de ciddiye alınırlığında en belirleyici niteliği taşıyan "tarafsızlık" meselesinde üzerlerine düşeni yapmaktan geri durmamalarını bekliyor, daha önem verici davranmaya davet ediyorum kendilerini. Vitruvian (mesaj) 01:47, 9 Ocak 2015 (UTC)
Kullanıcının geriye aldığı değişiklik için bir şey diyemem ama Vitruvian; bir kaç şey söylemek isterim. Şöyle ki; ben son üçbuçuk aydır haber seyretmiyorum ve Google News'ın takındığı politika nedeniyle haber sitelerini gezmiyorum. Yanlış anlamadıysam, herkesin gündemi takip etmesi gerektiği gibi bir düşünceye sahipsiniz. Bu bana göre yanlış. Bunun yanı sıra buraya katkıda bulunan kullanıcı hizmetli bile olsa, gönüllülük esas olduğunu da unutmamalıyız. Zaten hizmetli seçimlerinde de, sorunumuzun bu olması nedeniyle büyük yargılamalar yapıyoruz ya, neyse yeri burası değil. Bu hatayı benimde yaptığım zamanlar oluyor. Bu konuda sadece size söylediğim bir şey değil yani. Ancak aaaa bak bu hizmetli benim dediğimi yapmak zorunda veya görevi bu onun gibi düşüncelerden ben başta olmak üzere şiddetle kaçınmalıyız. Dediğim gibi; ben yazdıklarınızı gündem ve içerik bakımından değerlendirmiyorum. Neyse uzatmayayım.--i.e.msj 09:39, 9 Ocak 2015 (UTC)
Bu konuda hizmetli ve hizmetli olmayan kullanıcı ayrımı yapmayı gerektirecek bir şey yok. Hizmetli de insan olduğundan o da yanlış değerlendirme yapabilir (buradaki değişikliğin yanlış olduğunu söylemiyorum). Olayı bu maddeye indirgemek ve bu madde özelinde bir şey demek istemiyorum, yeri burası değil ama "sağır sultan duydu" diyerek katkılar yapmıyoruz burada, bunu yıllar içerisinde öğrenmiş olmanız lazım. Kaynaklar lazım, hem de güvenilir kaynaklar. Öte yandan ilk paragrafında bahsedilen tartışmaların ilgi görmemesi kısmına noktası virgülüne katılıyorum, burada da iğne-çuvaldız olayını da hatırlatmak istiyorum. Siz de bu topluluk içerisinde oluyorsunuz zaman zaman. Her tartışmada fikir belirtmek zorunda elbette değilsiniz; ancak hem "tartışmalar ilgi görmüyor" demek hem de nadiren tartışmalara katılmak birbirleriyle tutarlı olmayan hareketler. Evet, herkes her konu hakkında bilgi sahibi olamaz, bilgi sahibi olunmayan konularda fikir belirtmek de yarardan çok zarar verir. Ancak politikaları bilen her kullanıcı, en azından silinme tartışmalarında, kaliteli/seçkin madde adaylıklarında fikir belirtebilir.--RapsarEfendim? 09:43, 9 Ocak 2015 (UTC)
Vitruvian, i.e., Rapsar, Bu hafta 400'ün üzerinde değişikliği inceledim. Yukarıda bahsettiğiniz değişiklik de bunlardan biri. Tarafsızlık ile alakasını anlayamadım. Bu madde devriye sisteminden sonra açılmış ve incelenmiş sürümdeki bilgilerin kaynaksız değiştirilmesi söz konusu. Ayrıca eylemlerin bittiğine dair herhangi bir haber de göremiyorum. Hem yanlış hem de kaynaksız eklemeler mevcut. Zaten kaynak ekleyen kişi de değişikliğinde ısrar etmemiş, başka bir ekleme yapmıştır. Buradaki yanlışı anlayabilirsem mutlu olacağım.--Kafkasmurat- 09:59, 9 Ocak 2015 (UTC)
  • Arkadaşlar ben "hizmetli"yim, "yönetici" değilim. İki kullanıcı bir maddeyi Viki kurallarına uygun olarak düzenlerken bir hizmetli olarak müdahale etmem yersiz olurdu. Kobani konusunda da pek bilgili değilim zaten. İçeriğe yönelik anlaşmazlıkların (ki anlaşmazlık da yok) maddelerde Vikipedistler tarafından çözülmesi gerekli, Kullanıcı:Vitruvian'ın verdiği bağlantıda da kullanıcılar tarafından çözülmüş. --Khutuckmsj 12:32, 9 Ocak 2015 (UTC)
  • Bu tür münakaşaların topluluğun vaktini çalmaktan başka bir işe yaramadığını düşünüyorum. Ne olduğunu hala anlamadığım bir şey için güzel vaktinizi harcadınız. Sorun değil katkı üretmeye odaklanalım. --Kafkasmurat- 20:45, 9 Ocak 2015 (UTC)
Neyin ne olduğunu gayet iyi biliyor, cevabını bildiğin soruları da sormamanı tavsiye ediyorum. Yaptığın niyetli hiçbir değişiklik gerekli alma, taraflı katkının da lehine olmayacağını da iyice kavradığını zannediyorum. Benim maksadım hizmetlileri uyarmak, buraya yazan kullanıcıların yorumlarının içeriğini ne olacağını zaten biliyorum. Nicelik bakımından kazanamayan, bir başarısızlık tablosuyla karşı karşıya olan Türkçe Vikipedi'nin nitelik bakımından da aynı durumda olmaması için gayret sarfeden kullanıcıların çoğalması dileğiyle. Ben böyle konularda yorulmam ayrıca, rica ederim beni düşünmeyin. :) Vitruvian (mesaj) 21:43, 9 Ocak 2015 (UTC)
Vitruvian Biliyorsan bize de söyle de anlayalım. Bu kadar tantana niye? O kadar yazıp hiçbir şey söylememeyi başarmışsınız. Derdiniz nedir, kısa yoldan söyleyin. --Kafkasmurat- 22:05, 9 Ocak 2015 (UTC)
Yapılan geri alma işleminden sonra kullanıcı vitruvian'ın neden değişikliği yapan devriye'ye danışmayıp ya da gerekli şekilde maddeyi düzenlemeyip durumu doğrudan bir hizmetliye 'şikayet' ettiğini anlayamadım. Yapılan değişikliği inceledim, abes bir durum da göremedim. Zaten değişikliği geri alan devriye de açıklamasını yapmış kaynak yoktu diye. Vitruvian'ın taraflılık konusundaki suçlamaya varacak ifadelerini de değerlendirmeye almamız lazım öyleyse. Zira bana bu durumda "taraflı" yaklaşım olayı ters taraftan görünüyor.Yağmurlukörfez 23:16, 9 Ocak 2015 (UTC)

Türkiye Hükûmeti - Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti[kaynağı değiştir]

14. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti şeklindeki isimlendirmeler görüş alışverişi yapılmadan 14. Türkiye Hükûmeti olarak çevrilmişti. İlk şeklin doğru tamlama olduğunu düşünüyorum. Bu konuda fikir belirtilebilir mi? --Sadrettin mesaj 12:37, 11 Ocak 2015 (UTC)

Bu gibi maddelerde ana madde isminin baz alınması gerektiğini, Türkiye Hükûmeti olarak kalması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bana göre resmî kurum isimlendirmeleri de buna göre yeniden tartışılmalı. --cobija 12:54, 11 Ocak 2015 (UTC)
Madde bazlı tartışmaları köy çeşmesine taşımasak çok iyi olacak. Burada konuşulması gereken konular arkalarda kalıyor bu sebepten dolayı.--RapsarEfendim? 12:57, 11 Ocak 2015 (UTC)

Bekleyen Değişiklikler Teşekkürü[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. 20 Aralık'ta kırmızı alarm vermemize sebep olan ve bekleme süresi 57 güne ulaşan bekleyen değişikliklerin birikmesi sorununu kontrol altına aldık gibi görünüyor. 4200 bekleyen değişiklik, yeni devriyelerimiz ve tecrübeli kullanıcılarımızın çabalarıyla 20 günde neredeyse tamamen temizlendi. Mavrikant'ın oluşturduğu bu grafikte süreci görebilirsiniz. Bermanya'ya alarmı için, tüm devriyelerimize emekleri için çok teşekkürler. --Khutuckmsj 19:29, 11 Ocak 2015 (UTC)

Ben ve diğer devriye arkadaşlar adına yeni gelen devriyelere buradan teşekkür ederim. Ekim ayından beri bekleyen değişikliklerle uğraşıyordum fakat bir türlü azaltamıyordum. Hele şükür bitti. Umarım tekrardan tavan yapmaz. --Uğurkentmesaj 19:33, 11 Ocak 2015 (UTC)

Öncelikle herkese bende çok çok teşekkür ederim. Benim bu konu ile ilgili bir 2 tane teklifim var. 1. Günlük 100-150 arasında sayfada sürüm kontrolü oluşuyor. Buda 5 kişi günde 30 sayfayı kontrol etse böyle bir birikim tekrardan olmaz diye düşünüyorum! 2. Yapılan değişiklikler kaynaksız yapıldıysa bunları küçük bir google araması ile kaynağını bulup sayfaya ekleyelim, ya da diğer dillerden kontroller yapalım ve emin olmadığımız değişiklikleri onaylamayalım. Tekrardan herkese teşekkürler ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 19:48, 11 Ocak 2015 (UTC)

  • Hemen ben de bi teklif yapayım: Kırmızı alarmdan sonra devriye olanların listesini yaptım. Tecrübeli devriyeler bu arkadaşların kabul/red ettiği değişiklikleri incelesin. Eğer bir hata varsa kullanıcıyı bilgilendirelim. Hepsini inceleyecek değiliz ama en azından bir başlayalım --Hacitalha 19:44, 12 Ocak 2015 (UTC)

Bürokratlık başvurusu/Uğurkent[kaynağı değiştir]

Selam Vikipedistler, buradaki oylamaya katılırsanız iyi olur. İyi Vikiler. --Uğurkentmesaj 14:52, 12 Ocak 2015 (UTC)

Bir anlayan?[kaynağı değiştir]

  • Belki yanlış anlıyorum; aşağıdaki ağır dilden anlayan biri var mıdır acaba diye sormak istedim. (7 numaralı Mühimme defterinde yer almaktadır.) Emin olamadım okuduğuma ama eğer doğruysa Osmanlı'nın bir döneminde (1560'larda) verilmiş ilginç bir hükmü göstermiş oluyor bu. Yeniçerinin birine 5-6 okkadan fazla "sakız" satan bir gayrimüslimin ceza olarak küreğe gönderilmesi olarak anlaşılıyor ilk birkaç okumada. Sakız konusuna takıldım, gerçekten bahsedilen şey sakız mıdır burada? Hiç duyduğum bir şey de değil bu zira:

Sakız'da, Yeniçeri Mahmud'a sakız sattığı bildirilen Yani veled-i Yorgi adlı zimmînin küreğe gönderilmesi.
Sakız sancağı beğine ve kâdîsına hüküm ki: Hâliyâ sen ki kâdîsın, Sakız'da Mukâta‘ât Nâzırı Ramazân ile mektûb gönderüp; "cezîre-i Sakız'da vâkı‘ olan sakızun hıfz u hırâseti asîr olmağın kadîmden müslimân ve eger kefere yedinde sirka olunmış sakız bulundukda muhkem siyâset olunmağla zabtolunup hâliyâ Yeniçeri Mahmûd nâm kimesnenün elinde beş-altı vukıyyeden ziyâde sakız bulunup sü’âl olundukda; "Yani veled-i Yorgi nâm kimesneden gice ile satun aldum." diyü i‘tirâf eyledüği sicill olunduğın" i‘lâm itdüğün ecilden mezbûr zimmî küreğe konılmasın emridüp buyurdum ki: Vusûl buldukda, arzolunduğı gibi ise mezkûr zimmî[yi] emrüm üzre küreğe gönderesin.


---Vitruvian (mesaj) 23:30, 12 Ocak 2015 (UTC)

  • Muhtemelen afyon sakızıdır. --Abuk Sabuk 00:00, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Anlaşılan Yorgo oğlu Yani sakız (mastik) ticaretini düzenleyen mevzuatı -sanırım o üretimin hepsi saraya gidiyordu- ihlal etmiş. --E4024 (mesaj) 16:51, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Bahsedilen sakız "damla sakızı"dır. Sakız Sancağı, Sakız Adasıdır. O dönemde sadece bu adaya özgü bir üründür, ticari değeri yüksektir (safran ve diğer baharatlar gibi) devletin tekelindedir (diğer bir çok ürün gibi) vb.--Sralp2 (mesaj) 17:06, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Biraz araştırdım ama sakız adasında afyon üretimiyle ilgili hiçbir şey bulamadım galiba sakızın kendisi değerli Sralp'a katılıyorum... -- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 19:57, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • @Sralp2'ın verdiği bilgi doğru. Buğday nasıl stratejik öneminden dolayı ticareti devletin iznine tabi ise damla sakızı da az ve değerli olmasından dolayı izne tabi. Yorgi Amca belli ki ya izin almadan ya da izin verilen kotadan fazla satış yaptığı için kürek sallamak zorunda kalmış. --cobija 09:33, 14 Ocak 2015 (UTC)
  • Teşekkürler arkadaşlar, biraz daha detaylı araştırınca damla sakızı olarak anlaşılabileceğini gördüm. Vitruvian (mesaj)

Selfie mi, Özçekim mi?[kaynağı değiştir]

Lütfen oylamaya katılarak siz de bir görüş bildiriniz. Hayırlı günler. --Turgut46 16:24, 13 Ocak 2015 (UTC)

MİT'in El-Kaide'ye gönderdiği tırlar[kaynağı değiştir]

http://karsigazete.com/gundem/durdurulan-mit-tirlari-ile-ilgili-sok-edici-belgeler-ortaya-cikti-h23939.html

Böyle belgeler açığa çıktı ancak Gizli ibaresi yer alıyor ve bunu bilgi olarak Vikipedi'de kullanmalı mıyız? Twitter ve Facebook'un akşam saatlerinde bu belgeler yayılmasın diye engellenmesi gündemde. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27964527.asp

Ԙobserve 10:07, 14 Ocak 2015 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti yasaları Vikipedi'yi bağlamaz. Burası ABD gibi özgür bir ülke üzerinden yayın yapan kar amacı gütmeyen özgür bir ansiklopedi. Sizin bunları Vikipedi'ye yazmanız devletin size dava açmasına neden olabilir ama vakıf IP adresinizi veya kişisel bilgilerinizi devlet ile paylaşmaz. Open Proxy üzerinden de giriş yaprak ekleyebilirsiniz. Size kalmış. --Mavrikantmsj 10:13, 14 Ocak 2015 (UTC)
Benim bahsetmek istediğim mesele paylaşılıp, paylaşılmaması değil de, vakfın IP adresini veya kişisel bilgileri paylaşıp, paylaşmaması üzerine. Mavrikant yanlış biliyor olabilirsiniz. Birincisi Türkiye üzerinden giriş yapıyorsanız zaten vakfa müracaat etmelerine gerek yok ama bunu düşünecek adam lazım. İkincisi ise; adli bir konuda vakıf, Türk adli makamları ile kullanıcının buraya verdiği kadar tüm bilgilerini paylaşır. (Ancak Vikipedi yapısı nedeniyle, IP adresi veya e-posta dışında fazladan bilgi edinebileceğini düşünen hâkim de, bir şey bilmiyor demektir.) Üçüncüsü Open Proxy IP tespit edilememesi için kullanılan bir yöntem değildir. Tor üzerinden gelen IP adresleri dahi (Tor'da Proxy kullanımı hariç (O da zor değil de, yurt dışında bir vpn sunucudan sonra iki üç proxy atlatırsanız bulunmayabilirsiniz.)) tespit edilebilir. Konu zaten bu değil de, yanlış bilgilendirme olmasın diyerek yazdım. Başka bir amaç gütmüyorum. --i.e.msj 10:27, 14 Ocak 2015 (UTC)
Vakfın bilgi paykaşımı için şartları burada. ABD yasalarına göre davranıyorlar fakat bütün yasaları okumadan karar vermek imkansız. En azından 30 iş günü bekliyorlarmış. 10 gün önceden de kullanıya bilgi veriyorlarmış. Ayrıca isteği reddetme hakları da var. İsteyen uzun uzun okuyabilir. --Mavrikantmsj 11:25, 14 Ocak 2015 (UTC)
Her belgeyi kullanıyorsak Vikipedi'nin tapusunu da siteye ekleyelim. Vikipedi aslında benimdir. Jimbo'ya ödünç vermiştim. Belgesi var, demin yaptım. --Kafkasmurat- 15:52, 14 Ocak 2015 (UTC)
Buna kimse inanmaz işte. :))) Vitruvian (mesaj)
  • Bunlar gelişi güzel bilgi değil, imzalı mühürlü savcılık tutanakları. AKP-Cemaat_çatışması#TIR_krizi başlığınını geliştirilmesi ve ayrı bir madde haline gelmesinde kullanılabilir. --Mavrikantmsj 23:38, 14 Ocak 2015 (UTC)
  • KD olsa bile bu işler öyle kolay değil. Yıllar önce tam hatırlamıyorum ama emniyet müdürü hakkında bazı iddialar Vikipedi'de bulunurken resmi yüksek makamlar tarafından tehdit olabileceğini düşündüğüm bir şikayet gelmişti ve apar topar o kısım silinerek sürüm geçmişi temizlenmişti. O zamandan bu zamana değişimleri düşünürsek, bir madde yüzünden tüm bir sitenin engellenebildiği ve bu konuda son yıllarda ciddi kısıtlamalar yapıldığı memleketimizde RTÜK'ün yasaklamak için her şeyi yapabileceği bir bilgiyi Vikipedi'de kullanmak cidden yürek ister --Śαвяí¢αи76ileti 07:49, 15 Ocak 2015 (UTC)
  • Konu, belge KD olarak görülüyorsa kullanılabilir ki zaten o belgedekiler hem dış basında hemde bir çok sosyal medyada paylaşıldı. Mit tırlarında taşınan silahların listesi çarşaf çarşaf gazetelerde yayınlandı. Facebook ve twitter sitelerinin engellenmesi gündemde. Bizde yayınlarsak en baba siteyi kapatırlar. Burası Türkiye maalesef. Paylaşacak kişiye bir şey olacağını sanmam.  :) Sait71 07:53, 15 Ocak 2015 (UTC)

Vikipedi'de Gözaltı Süresi Ne Kadardır?[kaynağı değiştir]

  • Merhaba, hizmetli Kullanıcı:Kibele tarafından gözaltında tutuluyorum. İki maddede görüşlerinize ihtiyacım var. Bunlar ilk değil, bu gidişle son da olmayacak. Sırf ben ekledim diye Gerçek İsa Kilisesi'ndeki yanlış şablonunu kaldırdı. Lütfen maddeyi inceleyiniz. En çok sayıda Vikipedi'de bulunan bir madde. Dua kitabından kopyalanmış gibi. Tartışma:Gerçek İsa Kilisesi'nde fikrinizi belirtirseniz sevinirim. Ayrıca Tartışma:Osmanlı'da eğitim'deki tartışmamızda da kaynağı spam sitelerden biri olan ifadeleri silmem Kibele engeline takıldı. Maddeyi baştan sona yeniledim, sırf ben sildim diye kendisi önyargılı biçimde geri alma işlemleri yapmaktadır. Bizden daha marjinal ve aydın olan tüm arkadaşlarımıza ve bu değerli hizmetliye seslenmek istiyorum. Osmanlı, Türklük vs. maddelere katkı yapan arkadaşlarımız yobaz olmayabilir. Şahsen ben ilgili maddelerin olmaması nedeniyle utanıyor ve alanım olmamasına rağmen Osmanlı hukuku, Osmanlı İmparatorluğu'nun dış ilişkileri, Osmanlı'da ulaşım ve haberleşme vs. gibi birçok maddeyi yazmaya çabalıyorum. Her yıl milyonlarca kez okunan Osmanlı İmparatorluğu maddesinin hali, Türkçe Vikipedi'nin genel görünümü gibidir. Birçok yanlış var ve ilgili kişiler de önyargılı kişilerce küstürülüyor. Lütfen bilgi vermemizi engellemeyiniz. --Kafkasmurat- 22:14, 14 Ocak 2015 (UTC)
beni gözaltında tutmaktan vazgeçin kafkasmurat.. --kibele 23:08, 14 Ocak 2015 (UTC)
Göz altı süresi 3 ila 6 ay arasında değişiyor, kim kimi gözaltına almış onu anlayamadım. Şaka bir yana, Burda bilgi vermenizi engelleyen kimse olmaz, en doğrusu bu konuları tartışma sayfalarında karara bağlamaktır. Fagusmsj 17:59, 16 Ocak 2015 (UTC)
Fagus ve diğer ilgili arkadaşlarım, engellendiğim için yanıt veremedim. Topluluğun bu hizmetliye kayıtsız kalması ve diğer hizmetlilerin de alakadar olmaması nedeniyle artık katkı yapmak imkansız hale gelmiştir. İki yıldır en ufak münakaşada yalnızca beni engelleyen, katkılarımı göz altında tutup tarafımı taciz eden bu kişi yüzünden elimden geldiğince buralardan uzak durmaya çalışacağım. Ayrıntılı bilgi ve çalışmalar hakkındaki sorularınız için mesaj atmaktan çekinmeyiniz. --Kafkasmurat- 19:00, 28 Ocak 2015 (UTC)

Commons:Yılın Resmi/2014[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikipedistler, 17 Ocak 2015, 00:00 (UTC) ile Commons'ta Yılın Resmi yarışması başlayacaktır. Her sene Vikipedi'nin en iyi resimlerinin seçildiği yarışmaya saatler kaldı. Beğendiğiniz resimler için oy kullanmanız iyi olur. Oy kullanmak için ise 1 Ocak 2015'ten önce Commons'ta açılmış bir hesabınız ve herhangi bir viki projesinde en az 75 değişikliğiniz olması gerekmektedir. Türkçe Vikipedi'de bu şartı sağlayan yüzlerce kullanıcı var. İlk tur 31 Ocak 2015'e kadar sürecek. En çok oy alan resimler ikinci tura çıkacak. Her türlü soru için bildirime açığız. Herkese kolay gelsin. --Uğurkentmesaj 21:08, 16 Ocak 2015 (UTC)

24 Ocak İstanbul Buluşması[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. Bugün Beşiktaş'a uğradım, Kullanıcı:Sralp2'nin belirttiği mekanlara baktım. Fiyatlar biraz yüksekti. Farklı bir önerisi olan yoksa Barbaros Bulvarı'nda Beşiktaş'a en yakın olan Starbucks'ın ikinci katında buluşmayı öneriyorum. Burada 24 Ocak Cumartesi, saat 15:00 uygun mudur? Ben erken saatlerde orada olacağım. Fikir birliğine ulaşırsak bir de sitenotice çıkalım derim.--Khutuckmsj 18:08, 18 Ocak 2015 (UTC)

  • Hani böyle her ailede biri olur.. Pikniğe gidilecektir o organize eder, düğüne/nişana gidilecektir milleti arabasına toplar götürür, küsler olur o barıştırır, cenaze olur tabutu o sırtlar.. Khutuck işte o birleştirici kişi , seviyoruz seni Khutuck :)--Boyalikus (mesaj) 18:21, 18 Ocak 2015 (UTC)
  • Benim bu cumartesi ve pazar, öğleden önce ve öğleden sonraları açıköğretim fakültesi sınavım varmış. Sınavdan 1 gün önceleri çalıştığım için önceden düşünememişim, 24'ünde sınav olacağını. Bu hafta sonu gelemiyorum ben, kusura bakmayın. --Sadrettin mesaj 18:43, 18 Ocak 2015 (UTC)
  • Gelecek olan yok mu? 15 Eylül 2007 buluşması gibi tek başıma buluşma yaptırtmayın bana :( --Khutuckmsj 10:37, 20 Ocak 2015 (UTC)
  • Haha :) BÜTlerim bitsin gelicem ben İstabul'a. O zaman bir buluşma ayarlarız. En azından sayı 2 olur :) --Mavrikantmsj 10:47, 20 Ocak 2015 (UTC)
  • Ben daha öncekinde de yazdığım gibi TR de değilim. TR ye geldiğim ilk seferinde ulaşabildiğim kadar kişi ile 1 e 1 de olsa görüşmeye çalışacağım. şimdiden iyi muhabbetler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 13:20, 20 Ocak 2015 (UTC)
  • Ben sadece bu hafta gelemem. Diğer hafta gelebilirim :) --Sadrettin mesaj 08:05, 21 Ocak 2015 (UTC)
  • Ben mekana geçiyorum, gelen olursa bir kahve ısmarlarım :) --Khutuckmsj 11:20, 24 Ocak 2015 (UTC)
Gelsenize su çok güzel :) En az bir saat daha buradayım. --Khutuckmsj 12:55, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Kahve hakkımı 7 Şubat'ta kullanabilir miyim ben? Şu an Devre analizi çalışıyorum da :) --Mavrikantmsj 13:58, 24 Ocak 2015 (UTC)
Dakika ve skor ne üstad! Kahve komasına girme oralarda :) Fenerli1978Buyrun beniiiim? 15:16, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • 24 Ocak bugün müydü yav :/ Gelmek istiyordum da unutmuşum Khutuck. --bermanya 15:25, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • 24 Ocak Vikipedi İstanbul Buluşması'nı "nişanlımla kahve içmeye gitmek" olarak yeniden tanımladım ve sonlandırdım :| Bir dahakine artık. Mavrikant kahve hakkını sakladım ;) --Khutuckmsj 21:17, 24 Ocak 2015 (UTC)

Şikayet Sayfası Güncellemesi[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. Şikayet sayfasından herkes şikayet ediyor, o yüzden şikayet sayfasının tartışmasında yeni bir öneri sunduk. Kullanıcı:kibele'yle beraber hazırladığımız yeni şablon ve yapı hakkındaki tartışmaya Vikipedi tartışma:Şikâyet sayfasından katkıda bulunmanızı rica ediyorum. Şikayet sayfasını sadece nokta atışı, tek değişiklikler üzerinden işleyecek bir yapıya almak ve "şikayet" yerine "uzlaşmaya" yönelik bir hale getirmek istiyoruz. Pamuk eller klavyeye :) --Khutuckmsj 21:36, 19 Ocak 2015 (UTC)

  • Yapılmışı var. Bunu kaç kere söylediğimi hatırlamıyorum artık Khutuck, var olan bir dükkanı Pazartesi sabahı açarak icraat yapmış gibi gösterecekseniz bişey demiyorum. Bırakın bişeyin temelinde de sıradan kullanıcıların imzası olsun. --bermanya 00:30, 20 Ocak 2015 (UTC)
Üzüm yemeye yönelik düşünerek cevaplayayım. İlk düşüncem bu sayfayı kullanmaktı zaten, ama bu sayfa şu anki Şikayet sayfasından farklı değil. "Örnek başvuru metni" kısmı şu anki şikayetle aynı yapıda, tek fark "özeleştiri" yazması. İki sayfanın örnekleri alt alta, fazlasıyla benzerler:
Şikâyet sebebi / Savunma / Diğer kullanıcıların yorumları / Karar
X kullanıcısının yaptıkları / Özeleştiri / Diğer kullanıcıların görüşleri / Sonuç
Önerdiğim sayfa ise çok daha farklı bir yapıda (hatta yapısız). Mahkeme havası oluşturan altbaşlıklar yok, sadece yorumlar var. Ayrıca tek bir değişiklik üzerine, kısa ve konuya yönelik bir sayfa. Şikayet sayfasında tartışmalar "O benim saçımı çekti", "o da silgimi yere attı", "o da çayımı yere döktü" şeklinde ilerliyor, uzlaşma sayfası da aynı yapıda. Önerdiğim sayfa "o benim saçımı çekti" yazıldığında saç çekilmiş mi, çekilmemiş mi noktasında kalacak. Silgidir, çaydır konular ayrı başlıklarda olacak, başlığa konu dışı içerik girerse silinebilir. Sadece ve sadece tek bir değişiklik incelenecek. --Khutuckmsj 08:25, 20 Ocak 2015 (UTC)
Hata yapan hatasını kabul edip özür dilemediği sürece istediğimiz kadar şikayetin adını değiştirebiliriz. Sorun devam eder. --esc2003 (mesaj) 08:30, 20 Ocak 2015 (UTC)
İster istemez Esc ye katılıyorum. Düşünceleri değiştirmedikten sonra isim değişmiş sayfa değişmiş pek bir önemi yok aslında. Ama yine de hayırlı olması umuduyla --Hacitalha 09:37, 20 Ocak 2015 (UTC)
Yeni önerinin amacı da bu işte. Kişilere değil, olaylara net ve hızlı çözümler üretmek. --Khutuckmsj 10:35, 20 Ocak 2015 (UTC)

düşüncelerinizi Vikipedi tartışma:Şikâyet'te paylaşırsanız herkes tamamına ulaşmış olur. teşekkürler. --kibele 10:47, 20 Ocak 2015 (UTC)

Content translation[kaynağı değiştir]

Program tanıtımı

Tranlatewiki.net'i gördüğümden beri uzun süredir hayali kurduğum projeyi geliştirmişler. Vikipediler arasında tercüme işlemini yapmak için bilgisayar çevirilerini önere, işlemi kolaylaştıran yardımcı program. Bir çok şeyi otomatik çeviriyor. Resimleri alıyor, kategoriler ve linklerin eşdeğerlerini otomatik ekliyor. Şimdilik sadece 8 dilde aktif (Catalan, Danish, Esperanto, Indonesian, Malay, Norwegian (Bokmål), Portuguese and Spanish). Bize de gelirse yarım saat içinde Azerbaycan dilindeki bir maddeyi Türkçeye çevirebiliriz çoğunu program halleder zaten. İngilizceden Türkçeye çeviri yapan gönüllüler ve öğrenciler için büyük kolaylık. 5er madde çeviren 2 öğrenci tanıdım. Her seferinde teknik konularda sıkıntı yaşadılar. Öğrenciler için bunu sitenotice'den duyurabiliriz. Tanıdığımız öğretmenlere bilgilendirici posta atabiliriz. Aktif olduğu zaman azwiki ile ortak aylık İBP yapabilir yarışabiliriz :) --Mavrikantmsj 22:13, 21 Ocak 2015 (UTC)

  • Çekçe - Slovakça arasında bu işi yapan bir eklenti var, CEE2014'te anlatmışlardı. Türkçe Viki'ye de kurabiliriz, ama sadece Azerbaycancadan çevirmede işimize yarayacaktır. Türkçeye makine destekli tercüme çok kolay bir iş değil. --Khutuckmsj 22:27, 21 Ocak 2015 (UTC)
Hemen kuralım! Azerbaycan dilinden çevirmek kolay. İngilizceden ise ne kadar çevirse yeter. Resimleri kategoriler linkler alması, işlem bitene kadar sistemde kaydetmesi bile bir devrim. Bir tarafta İngilizceyi diğer tarafta boş sayfayı göstermesi bile yeter :) --Mavrikantmsj 22:31, 21 Ocak 2015 (UTC)
Burada (sanırım). Çekçem çok iyi değil, hatta hiç iyi değil, hatta yok. --Khutuckmsj 09:46, 22 Ocak 2015 (UTC)
♪♩♫♭♩♬♫ Geldim Emmoğlu? ♪♩♫♭♩♬♫ Trolleniyor muyum yoksa? :) --Mavrikantmsj 11:06, 22 Ocak 2015 (UTC)
Bu link senin şerefine Emmoğlu! Yanlış yapıştırma olmuş :) --Khutuckmsj 11:38, 22 Ocak 2015 (UTC)
Babil balığı sağolsun işimi görücek kadar Çekçe ve Slovakçayı çevirdi. Ama program Google translate kullandığını iddia etsede karşı dilden kaynak kodunu kopyalamak dışında bir şey yapmıyor. Ya da şaşılacak derecede bu diller birbirine benziyor. Wikidata üzerinden linklerin/şablonların/ktegorilerin işleniğini bulup aktaran bir program değil. Content translation'ın trwiki'ye gelmesini bekleyenen kadar kullanabiliriz ama kodunu bize uyarlayamadım. --Mavrikantmsj 13:57, 22 Ocak 2015 (UTC)
Söylediklerine göre o diller birbirine çok fazla benziyormuş. --Khutuckmsj 14:17, 22 Ocak 2015 (UTC)
  • Denemekte fayda var. Güzel bir uygulama...Sait71 12:15, 22 Ocak 2015 (UTC)
  • Güzele benziyor. Takipteyim... --SiLveRLeaD mesaj 15:05, 22 Ocak 2015 (UTC)
  • Yalnız bu sistem daha çok Azericeye yarar. Çünkü bakıyorum da Azericenin nitelikli içerikleri pek yok. Meelo (mesaj) 23:16, 6 Şubat 2015 (UTC)

Kullanım[kaynağı değiştir]

  1. Beta Wiki'ye üye olun ve giriş yapın.
  2. Beta özelliklerden Content translation'ı aktif hala getirin.
  3. Bu link üzerinden giriş yapın.

Google çeviri çalışmıyor yalnız. Programı böyle test edebilirsiniz. Azerbaycan dilinde seçkin madde olan "Qafqaz İslam Ordusu"nu çevirmeye başladım. --Mavrikantmsj 18:15, 22 Ocak 2015 (UTC)

Şaklabanlık Vikipedi haberi olmuş[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin sadece belirlenmiş kişiler tarafından yazıldığını düşünenler tarafından yapılmış bir haber. (Bunların sihirbazların yaptıklarını da gerçek sanmaları gayet normal bence.) --i.e.msj 02:10, 24 Ocak 2015 (UTC)

Skyrim'deki Cicero'nun tıpkısının aynısı. --cobija 07:56, 25 Ocak 2015 (UTC)
Hakiki aksan böyle mi, dalga mı geçiyor anlamadım. --Khutuckmsj 10:59, 25 Ocak 2015 (UTC)

Geçen aylardaki vandalizmlerle ilgili[kaynağı değiştir]

İlk olarak 26 Kasım'da ikinci olarakta 22 Aralık'ta 20-30 civarında sayfa enterasan 2 vandalizm saldırısına uğramıştı. Muhtemelen bu kişi bu sabah TR saati ile 10 civarlarında yine gelmiş. Yapılan filtreler işe yaramış ve sadece sayfalarda boşaltma yapabilmiş. Hayırlısı 20 Şubat civarlarına artık :) herkese iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 17:11, 24 Ocak 2015 (UTC)

Allah yardımcısı olsun, ne diyelim? Sorun boyundan yukarıda, gözün hemen arkasında, saçın altında olunca; buna çare de bulunmuyor. Gördüğümüz ilk vandal değil ama sonunculardan olur, inşallah..! --i.e.msj 19:08, 24 Ocak 2015 (UTC)
Bence Şubatın 20lerinde nöbet tutalım :D. şaka bi yana bu adamın ne alıp veremediği var acaba --Hacitalha 19:53, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Tek IP'den/hesaptan 20-30 vandalizmi geri almak 10 saniye sürüyor. Tespit edebildiğimiz sürece sıkıntı yok. --Khutuckmsj 11:01, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Khutuck Şunu gördün mü/Kullandın mı? Göremeyenler için. Bunun Rollback versiyonu var mı acaba? --Mavrikantmsj 11:17, 25 Ocak 2015 (UTC)

Vandallar Vikipedi'den daha çok kendilerine zarar verir. Teknik imkanlar tekmil oldukça, onların önü daha sık alınacak. --►Cekli829 11:23, 25 Ocak 2015 (UTC)

Tolkien'in Kurgusal Evreni[kaynağı değiştir]

Tolkien'in kurgusal evreniyle ilgili birçok madde var ancak bu maddelerin hiçbirinin kaynağı yok(incelediklerimin). Maddelerin hepsi Tolkien'in kitaplarından yazılmış kaynakçaya kitapları yazsak olmaz mı? Gerek var mı? Örneğin Tom bombadil maddesi,Felagund Finrod ya da. Fikir beyan edin kaynak eklenmeli mi yoksa eklenmemeli mi?-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 19:24, 24 Ocak 2015 (UTC)

  • Kurgusal maddelerle alakalı Tolkien'den daha iyi kaynak olmaz zaten :) Beren ve Lúthien'in Hikâyesi maddesindeki kaynak kullanımını inceleyebilirsiniz.--Khutuckmsj 21:19, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Haklısın Kullanıcı:Khutuck, ben o maddeyi hiç görmedim doğrusu güzel olmuş. Ben Tolkien'in kitaplarının çoğunu okudum yani çoğu karakter direk olarak kitaptan alındığı için birçok maddeye ekleyebilirim kaynak...-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 08:06, 25 Ocak 2015 (UTC)

Beyazıt paşalığı[kaynağı değiştir]

Merhaba sayın kullanıcılar. Eğer münkünse benimle bir konuda bildiklerinizi paylaşın. 1830-1836 tarihli rus kaynaklarında Kars paşalığından güneyde Beyazıt paşalığından söz ediliyor. Ruslar Çıldır Eyaletini Ahalsıh paşalığı, Kars Eyaletini Kars paşalığı olarak gösterirler. Her yere baktım amma Beyazıt paşalığı (zann ediyorum Eyaleti) hakkında birşeyler bulamadım. Ottoman Population, 1830-1914: Demographic and Social Characteristics. Author: Kemal H. Karpat. Madison (State of Wisconsin): University of Wisconsin Press, 1985. kitabında 1831 ilk Osmanlı nüfus sayımı verilerinde de böyle eyalet yok. Bana yardımcı ola bilir misiniz Beyazıt o zaman ayrıca eyaletmiydi yoksa her hangi (muhtemel Erzurum ve ya Kars ve ya Van) eyaletin sancağımıydı ? Saygılarımla !--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 20:56, 24 Ocak 2015 (UTC)

the Bayazid Pashalig (the administrative division ruled by pasha) in the South, the Kars Pashalig (the administrative division ruled by pasha) in the West and the Shorayel Sultanete in the Northern-West. , [4] , Pembek beks Rahim and Said escaped to find asylum in Kars pashalik in July 1804. ,In 1628, the Akhaltsikhe pashalik was created in the Samtskhe-Saatabago Princedom by the Ottomans, :::İnciciyan. --Boyalikus (mesaj) 21:35, 24 Ocak 2015 (UTC)
Teşekkür ederim. Ben o yazarların kullandığı kaynakların orjinallerine sahibim. Beni Türkiyedeki kaynaklar ilgilendiriyor.--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 22:45, 24 Ocak 2015 (UTC)
Doğubayazıt'tır ora.--RapsarEfendim? 22:55, 24 Ocak 2015 (UTC)
Biliyorum sayın Rapsar.--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 23:03, 24 Ocak 2015 (UTC)
İnternet üzerindeki kaynaklarda % 98 yok :) --Boyalikus (mesaj) 23:12, 24 Ocak 2015 (UTC)
"Mehmed+Hurşîd+Paşa"&dq=inauthor:"Mehmed+Hurşîd+Paşa"&hl=ru&sa=X&ei=FifEVPLRGaq_ygPzjoGQCQ&ved=0CBwQ6AEwAA Seyâhatnâme-i Hudûd bunun ruscası 1877 Sankt-Petersbug baskısı var bende: orda da aynen Beyaztı eyaleti diye bahs ediyor. Anlamdım gitti. Peki türkçe başka kaynaklar neden yok ?! Çok özür dilerim buldum rusca kaynak 1840-larda Erzurum Eyaletine bağlı sancak olduğunu belirlemiş açıklama-son kısmında--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 23:18, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Kolay gelsin...--RapsarEfendim? 23:24, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Teşekkür ederim. Ama işin kötü tarafı şu: beni 1828-1829 Osmanlı-Rusya savaşı ilgilendiriryor ve Beyazıt diye bir sancak yok 1831 nüfus sayımına göre. 1870-lerise salnamelerden okuyorum-orası kolay. 1820-1830-lara ait birşeyler bulmak idari yapılanma ile alakalı çok zor.--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 23:40, 24 Ocak 2015 (UTC)
  • Sana da kolay gelsin Rapsar :) Asparux Xan Bulqar bence de çok zor. --Boyalikus (mesaj) 23:43, 24 Ocak 2015 (UTC)
Joseph von Hammer-Purgstall-ın Osmanlı tarihine bakacam, belki bulurum birşeyler.:)))--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 23:55, 24 Ocak 2015 (UTC)
Nicolae Iorga'nın Osmanlı İmparatorluğu Tarihi eserinin 5. cilt 2. bölümünde şöyle bir paragraf yer alıyor: "1787 yılında Kızıldeniz üzerinde gemicilik için yeni bir ticaret şirketi kurmak isteyen Fransa, yeni Rus denizleri, Hazar Denizi ve Karadeniz üzerinden, 100 bin nüfuslu Trabzon ve 60 bin nüfus ve 40 cami barındıran Sinop limanlarını da kullanarak, İran mallarını Avrupa’ya götürmek gibi cüretkâr bir fikre kapılmıştı. Suriye’deki imtiyazlarını elinde tutmayı çok iyi bilen Fransa, bu düşüncesini tam da Süveyş derbendini kendi ticareti için uygun hâle getirmeye çalıştığı bir sırada gündeme getirdi. Kars, Erzurum ve Doğubeyazıt’ın yeniçerileri, Doğubeyazıt Valisi tarafından hizmete alınan ve Hoy ile Hırsova komutanı Ahmed Han’a karşı sınırı koruyan savaşçı dağ Ermenileri, tıpkı Kürtler gibi, Osmanlı Sultanı adına Ruslarla savaşmak için Tuna ve Özi boylarına gitmeye hiç niyetli değildiler."
TDV İslâm Ansiklopedisinde ise şöyle bir bilgi yer alıyor: "XV. yüzyılın sonlarına doğru Safevîler’in eline geçen Bayazıt, 1514’te Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı idarî teşkilâtında önceleri Van eyaletine bağlı bir sancak merkezi iken daha sonra Erzurum eyaletine bağlanmıştır." Ayrıca devamındaki paragrafta da "XVII. yüzyılda Bayazıt’ın merkez olduğu sancağın “ocaklık” olarak idare edildiği anlaşılmaktadır." diyor. Bundan sonra 19. yüzyıla kadar idare ile ilgili bir bilgi verilmemiş. Son bilgi bu: "XIX. yüzyılın başlarında Erzurum eyaletinin bir sancağına merkez olan Bayazıt, Tanzimat’tan sonra eyalet sisteminden vilâyet sistemine geçildiğinde de Erzurum vilâyetine bağlı sancaklardan birinin merkezi oldu."
Anlaşılan sizin ilgilendiğiniz tarihler arasında Erzurum eyaletine bağlı bir sancak merkeziymiş. --cobija 07:07, 25 Ocak 2015 (UTC)
Çok teşekkür ederim etraflı izahınız için.--Asparux Xan Bulqar (mesaj) 11:26, 25 Ocak 2015 (UTC)

Değişiklik Süzgeçleri Hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. Vikipedi'de zararlı olduğunu düşündüğümüz eylemleri otomatik belirlemek için değişiklik süzgeçleri kullanıyoruz. Şu an 54 süzgeçimiz var, bunlardan 45 kadarı aktif. Geçtiğimiz ay IP adresiyle değişiklikler yaparken bu süzgeçlerin bazı durumlarda fazla kısıtlayıcı çalıştığına şahit oldum. Yaptığım çeşmeye mesaj yazma, tartışmalarda harici bağlantı paylaşma gibi bazı iyi niyetli katkılar süzgeç tarafından zararlı olarak belirlenip engellendi. Şu anki rakamlara göre "Son 1.371 eylemde, (...) ve 145 (%10,58) eylem şuanda etkin bir filtreyle eşleşti." Demek ki Vikipedi'deki değişikliklerin %10'unu zararlı olarak tanımlayıp kabul etmedik.

Süzgeç parametrelerinin şu an çok sıkı olduğunu düşünüyorum. İş yükünü azaltmak amacıyla sıkılaştırılan parametreler, iyi niyetli katkıları da engelleyebiliyor. Son dönemde beyaz liste ve devriye olan kullanıcı sayımızı arttırıyoruz, süzgeçleri de biraz gevşetebiliriz. Hangi süzgeçleri gevşeteceğimizi anlamanın yolu, bir süre Vikipedi'ye IP adresiyle katkıda bulunmak olabilir. Bu amaçla, yakın zamanda madde yazacak kullanıcıların IP adresiyle madde yazmasını ve kendilerini engelleyen süzgeçleri burada belirtmesini rica ediyorum. Ben de yumuşatmamız gerektiğini düşündüğüm süzgeçleri ekleyeceğim. Süzgeçleri inceledikten sonra Teknisyen arkadaşların yardımıyla gerekli düzenlemeleri yapabiliriz. İlgilenecek herkese şimdiden teşekkürler. --Khutuckmsj 11:26, 25 Ocak 2015 (UTC)

  • Süzgeçleri ben de inceliyorum. Hata bildirim sayfasındaki mesajları inceleyip gereğin yapıyorum fakat şurada görüleceği gibi bazı süzgeç kayıtlarını teknisyen olmayan göremiyor dolayısı ile onları kontrol edemiyorum. Süperyetkin'e birkaç kere süzgeçlerde düzeltme yapması için mesaj atmıştım. Hatta 54 numaralı kullanıcıların boş dosya oluşturması engellen süzgeç benim fikrim. Daha önce 20 kadar boş dosya oluşturulmuştu. An itibari ile süzgeç 86 eylemi zararlı eylemi engellemiş.
    • Süzgeçlerle ilgili olarak bence öncelikle uyarı mesajları özelleştirilmeli. Mesela vaktiyle kırım-alkülünü 2 kere 10larca sayfayı taşımanının ardından eklediğimiz 24 numaralı sayfa taşıma vandalizmi süzgeci bir anlam ifade etmeyen bir uyarı mesajı verip eylemi engelliyor. Şu örnekte görüleceği üzere olumlu bir taşıma işlemi engellenmiş. Eğer durumu anlatan ve kullanıcıyı sayfa taşıma isteği sayfasına yönlendiren bir uyarı olsaydı kullanıcı hem Vikipedi'ye saydırmaz :) hemde taşıma işlemi gerçekleşmiş olurdu.
    • Kullanıcıların Vikipedi dışarısından resim eklemesi engelleyen 21 numaralı süzgeç 1 kez uyarı verdikten sonra 2.sinde eylemi onaylıyor. Standart uyarı veriyor. Telif ve resim yüklemeyi anlatan bir uyarı verebilir.
    • 28 numaralı "Boşluk içermeyen metin ekleme" süzgeci çoğunlukla ergenlerin asdasda vandalizmini engelliyor ama arada sırada linkleri de engellediğine şahit oldum. Örnekte görüleceği gibi sayfada var olan 101 karakter uzunluğundaki link tekrar ekleniyormuş gibi algılandığından süzgece takılmış. IP adresi ve yeni kayıtlarda çalışan filtre 50 karakterden uzun boşluksuz metinleri engelliyor. Linkler için sınır kaldırılabilir ya da 150 gibi birşey olabilir.
    • %10 orana baya katkı yapan 6 numaralı "Çok kısa olan yeni madde" süzgeci 200 karakterden aşağı değişiklikleri engelliyor. İnsanazor bu süzgece takılmış uyarı mesajından sonra maddeyi geliştirmiş ve taslak bir madde olarak sisteme eklemiş. Buradaki 200 karakter sınırı düşürülebilir fakat görüleceği üzere olumlu katkı yapmak isteyeni engellemek yerine onu daha fazla katkı yapmaya zorluyor. Süzgeç geçmişini baya inceledim. KD olamayan/deneme/küfür gibi şeylerden oluşuyor.
    • İncelediğim süzgeç hataları ve geçmişleri arasında en çok sıkıntı çıkaran "Viki kodu içermeyen yeni madde" süzgeci. Kopyala yapıştır içerikleri engellemek için oluşturulmuş fakat Viki dilini bilmeyen gönüllülerin katkılarını da engelliyor. Ne kadar olumlu katkıyı engellediği ve bunların kaçını hata bildirimi yapmadığı tartışılabilir fakat bu süzgecin hata bildirimi yetersiz. Vikipedi:Hızlı rehber sayfasına link dışında bir şey içermiyor. Durumu anlayan daha uzun bir hata mesajı ve Yardım:Sayfa nasıl yazılır (biçem) gibi bir yardım sayfasına link verse daha iyi olur.
  • Sonuç olarak Khutuck demek istediğim IP adresi ile süzgeçlere kör atış yapmak yerine süzgece takılan kullanıcıları çıkma yolu göstermek ve onları hata bildiri yapmaya yönlendirmek daha verimli olacaktır. Bu arada uzun zamandır hata bildirimlerini inceleyebilmek için teknisyenlik başvurusu yapmayı düşünüyordum. Eğer hataları inceleyen kimse yoksa bunun için gönüllü olabilirim. Süzgeçlerin nasıl yazıldığını ve düzenli ifadeler(Regex) sistemini biliyorum. --Mavrikantmsj 13:07, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Detaylar için teşekkürler Mavrikant. Teknisyenlik başvurusu güzel olur, konuyu benden çok daha iyi anlıyorsun :) --Khutuckmsj 13:20, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Burada anlatılanların tamamına katılmakla beraber şunu eklemek istiyorum. Filtreler üzerinde çalışan birisi olarak bu konuda karşılaştığım en büyük zorluk bir filtrenin ya sadece uyarı ya da sadece engel verecek şekilde tanımlanması. Eğer hangi eylemin yalnızca uyarı hangi eylemin ise engel hak ettiğini filtrenin içinde tanımlayabilseydik birkaç tane filtre ile çok sayıda eylemi kontrol edebilirdik. Bazı filtrelerin fazla genelleyici olduğuna ben de katılıyorum. URL filtresi ve kısa madde filtresinin fazla kısıtlayıcı olduğu doğru. Kısa madde için 100 ve altı karaktere sahip viki kodu içermeyen maddeler engellenmeli.--Alperen (mesaj) 13:24, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Alperen dediğini tam olarak anlamadım. Az önce bir süzgeç hatası daha yakaladım. Türk Vardar(Türk Süvarisi?) çok güzel bir katkı yaparken 28 numaraya takılmış. Eklediği linklerden birisi tam 157 karakter uzunluğunda. İnternet büyüdükçe eşsiz isim yaratmak için linkler çeşitli rastgele karakter eklenerek uzun tutuluyor. Dolayısı ile linkler için olan sınırı tamamen kaldırmalıyız bence. Kısa madde için 100 çok az olabilir. Zaten güzel bir uyarı verip daha fazla yazmaya teşvik ediyor. --Mavrikantmsj 14:25, 25 Ocak 2015 (UTC)
Linkler için "http içerenler hariç" diye bir kısım eklesek? --Khutuckmsj 14:30, 25 Ocak 2015 (UTC)
Öyle bir şey var zaten. 30 karakter üstü her şeyi engelliyor. 50 karakter altındaki http-https-dosya-link leri hariç tutuyor. Hariç tutma sınırını kaldıralım diyorum ben.--Mavrikantmsj 14:35, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Demek istediğim şuydu: Filtreyi düzenlerken -şöyle yaparsa engelle, böyle yaparsa yalnızca uyar- şeklinde düzenleyemiyoruz. İçeriğindeki eylem ne olursa olsun ya o eylemi engelletiyoruz ya da uyarıyoruz. Böyle olunca da filtre sayısı şişiyor, verimsizlik ortaya çıkıyor. Hatta vandalizm oranı artıp %20'lere dayandığı dönemlerde, mesela tek bir filtre %5'i geçerse o filtre "bu kadar da vandalizm olmaz canım! galiba filtreler hatalı!" mantığıyla engelleme yapmayı bırakıyor. Halbuki gerçekten o oranda vandalizm olduğu için ortalık ana baba gününe dönüyor. Hatta öyle ki yalnızca böyle dönemlerde çalışması için hazırlayıp şu anki gibi sakin dönemlerde pasif konuma aldıklarım var. "Aynı eylem için belirli bir sınırı geçince engelle" diyebilseydik, bir de filtreler %5'i geçince durmasaydı , hayat daha kolay olacaktı. Biz kullanıcı derinliği olmayan bir proje olmadığımız için tek bir filtrenin gördüğü oran duruma göre %5'i kolaylıkla geçiyor. Bu oran bizim gibi vikilerde %10 olarak ayarlanmalı. Bugzilla'ya başvurulabilir belki.--Alperen (mesaj) 15:31, 25 Ocak 2015 (UTC)
Alperen, %5 olayını bilmiyordum. İngilizce Vikipedi'de engelleme oranı %13.87 ve 118 aktif filtreleri var. Onlarda tek başına %1e bile gelen filtre görmedim. %5 olayını aşmak için filtreyi ikiye bölmenin(IP ayrı kullanıcı ayrı) nasıl bir sıkıntı yarattığını anlamadım. Filtreler ile ilgili bir sınırlama mı var? "1.000 koşul sınırı" ne oluyor? --Mavrikantmsj 16:04, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Bazı filtreleri geçen aylarda yoğun vandalizm olduğu bir dönemde engelleme moduna almıştım. Onları uyarı moduna geri aldım.--Alperen (mesaj) 20:11, 30 Ocak 2015 (UTC)

İngilizce Vikipedi için de geçerli; sayfaların altına maddelerin beğenisini göstermek üzere, veya hatta Facebook'ta paylaşılabilmesini sağlamak üzere "like", "recommend", "tweet", "share" gibi butonlar eklenemez mi? Aklıma geldi yazayım dedim, ilgilenenler tartışabilirler. Birçok açıdan faydalı olacağını düşündüm. Sevgiler selamlar Viki emekçilerine... --Stultiwikiabana yaz 16:45, 25 Ocak 2015 (UTC)

Evet Stultiwikia. Bu butonlar eklenirse, çok faydalı olur. Eklenmesini ben de isterim. Umarım, bu konuda daha fazla bilgisi olan arkadaşlar gerekli teknik işlemle ilgilenirler. --►Cekli829 17:00, 25 Ocak 2015 (UTC)
Belki vikipedi'nin kendi içinde bir beğenme butonu olabilir ama facebook ya da twitter bağlantılı değil. Wikipedia kardeş kuruluşu olmayan şeyler hiçbir zaman yer almadı vikipedide galiba vikipedinin makalelerinin haricinde. Çünkü bu reklam yapmak oluyor bir nevi. Viki'nin kendi içinde bir beğenme bölümü olursa, maddelerin popülerliğiyle ilgili yeni bir istatistik ortaya çıkabilir bu da güzel olur doğrusu.-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 17:08, 25 Ocak 2015 (UTC)
Maddeyi beğenme gibi bir şey olamaz. Kişilerle ilgili karalama/ populerlik derecesine döner o. --Mavrikantmsj 17:17, 25 Ocak 2015 (UTC)
Kırgızca Vikipedi'de bu seçenek var. Küçük araçlardan aktif ediliyor. Böyle birşey eklenebilir. Ama bütün kullanıcılar için eklenmesi uygun olmaz. Kimsenini bu tuşları kullanarak madde paylaşacağını da zannetmiyorum ayrıca. İsteyen linki kopyalayıp paylaşır zaten. Maddenin görüntülenme istatistikleri şuradan görülebilior ayrıca.--Mavrikantmsj 17:17, 25 Ocak 2015 (UTC)
Benim demek istediğim de popülerlikti zaten görüntülenme değil. Ayrıca haklı olabilirsin kendi içindeki beğenmenin mantıksız olduğu konusunda ama beğeni kısmının bir araçla eklenmesi de senin söylediğin gibi, mantıksız oldukça. Zaten pek bir amacı da yok gibi. Peki bunlar eklendiği zaman Vikipedinin reklam yapmaması olayıyla ters düşmez mi Kullanıcı:Mavrikant.-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 17:24, 25 Ocak 2015 (UTC)
Bu durum reklam sayılmaz. Teşvik yok çünkü. Reklam politikası için ben konuşmıyım ekşi konuşsun. En çok katıldığım kısım "içerik tarafsızlığına halel gelme ihtimali". Buğün para alan yarın başka şeyler de yapar.Bu yüzden Google'dan yüksek miktarda bağış almasını biraz yadırgamıştım. --Mavrikantmsj 17:49, 25 Ocak 2015 (UTC)
Hmm... Peki Mavrikant! Acaba diyorum hani "maddeyi beğenme gibi bir şey olamaz" diyorsun ya:) biz de sadece beğeni kısmı koysak yani sadece beğenilse ya da beğenilmese, "dislike" yok ya da kimlerin beğendiği görünmüyor. Bu sayede muhtemel bir, tabiri caizse, "fişlenme" ya da kişilerin zihniyetlerini belirleme girişiminde bulunulamaz. Beğenebilmeyi de yalnızca kullanıcılar yapar eğer beğeni toplamak için bu durumu suistimal etmek isterse biri de, fark etmek daha kolay olur.Bence yani...:D-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 18:00, 25 Ocak 2015 (UTC)
Bak yapılmışı var. Sen böyle bir şey istiyosun bence :) Ansiklopediyi amacından saptırmyayalım lütfen. Yeterince küfreden var zaten Onlara başka nedenler vermeyelim :) --Mavrikantmsj 18:08, 25 Ocak 2015 (UTC)
Asla! Kusura bakma, doğrusu o linke baktıktan sonra bir ilginç oldum:). Kafam karıştı şimdi ben o kadar büyük bir şey kastetmemiştim(daha doğrusu karmakarışık bir şey). Niyetim amaçtan saptırmak değildi ama iyi niyetli değil her kullanıcı da. Son bir şey diyeceğim o yazdığın site... neyse boşver:D Kolay gelsin-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 18:17, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • İşim sosyal medya olmasına ve herkese "bu butonları ekleyin" dememe rağmen Vikipedi'ye bu tür butonlar eklemeye kesinlikle karşıyım. Birincisi, kar amacı güden Facebook ve Twitter gibi kuruluşların üstü örtülü reklamını almış duruma geçiyoruz. İkincisi bu tür bir paylaşıma pek ihtiyacımız yok, site trafiği arttırmaya çalışan bir durumda değiliz. Maddelerin sosyal medyada paylaşılmasına herhangi bir engel getirmiyoruz, ama Facebook ve Twitter gibi "şirketleri" Vikipedi'ye sokmamamız gerekir. Üçüncüsü, Facebook ve Twitter'ın "paylaş" butonları bildiğim kadarıyla trademark. Telifli olduğu için mp3 ve flv gibi en popüler dosya formatlarını kullanmayan Vikipedi'de FB ve TW'nin telifli ikonlarının yer alması yanlış olur. --Khutuckmsj 18:18, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Khutuck doğru söylüyor en başta yazdığım gibi reklama kaçıyor bu biraz ama ben yine diyorum -suyunu çok çıkarmadan ve vikipediyi amacından saptırmadan- vikipedi içinde bir beğen kısmı olabilir.-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 18:22, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Beğeniye göre yıldız dereceleri vardı galiba, o olmasın da... :) Sırf zevkine tek yıldıza tıklayan nice insan çıkar sonra (bence). Vitruvian (mesaj) 22:17, 28 Ocak 2015 (UTC)
  • Şahsen bu beğen olayının ansiklopediye bir şey katacağını düşünmüyorum. Yani bizi ileriye taşıyacak bir fikir değil gibi. Ben yapılacak her yeniliğin, siteye gelen kullanıcılara yönelik olmasından yanayım. Örneğin ana sayfamızın içeriği ve benzeri değişiklikler gibi. Ancak konuları beğenme, paylaşma, yıldızlama gibi şeyler bana sadece oyun gibi geliyor. :) Sait71 22:28, 28 Ocak 2015 (UTC)
  • Yorum yazılması özellikle güzel olur, tartışma sayfasına yönelim çok olmuyor gibi. Vitruvian (mesaj) 22:33, 28 Ocak 2015 (UTC)
  • Şöyle bir şey olabilir mi? Mesela A kişisi şu değişikliğinize yorum yaptı gibi. --Turgut46 05:14, 29 Ocak 2015 (UTC)
Ama eğer yorum yapma kısmı gelirse kullanıcıların zıtlaşıp, küfredeceği yeni bi yer oluşmaz mı?-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 16:46, 29 Ocak 2015 (UTC)

Türkiye'de oluşturulan logolar[kaynağı değiştir]

Bir müddet önce Commons'ta açılan şu silme talebi sonrasında Commons'a yüklediğim bazı logolar, bilgisiz kullanıcı ve hizmetlilerin hareketleri doğrultusunda silindi (bilgisiz diyorum çünkü bazı logolar zaten üretildiği tarih itibarıyla kamu malı olmuştu; Vefa, Feriköy, Beşiktaş vs.). Kullanıcı:İncelemeelemani gibi konu hakkında bilgisi olanlar, Türkiye'de threshold of originalitynin varlığından söz edebilir mi?--RapsarEfendim? 10:42, 29 Ocak 2015 (UTC)

Evet Rapsar, bende fark ettim hatta logoları lokale yüklemeyi düşünüyordum. Bu durumda ne yapalım. Lokale mi yükleyelim yoksa Commons ta farklı bir yol mu izleyelim. İyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 10:57, 29 Ocak 2015 (UTC)
Önce bir netleştirelim telif durumunu, ondan sonra hareket ederiz. Ben şunu anlayamıyorum, A ülkesinde yayınlanan ve herhangi bir özgün tasarıma sahip olmayan logodaki -atıyorum- Club Bolivar yazısını Vefa olarak değiştirsek ve renkleriyle oynayarak Vefa logosunu elde edince nasıl bir telif hakkı ihlali yapmış oluyoruz?--RapsarEfendim? 11:13, 29 Ocak 2015 (UTC)
Benim bildiğim 70 yıldan fazla önce oluşturulmuş, kamu malı eserler veya basit logolar Commons'ta saklanabilir. Hangi gerekçeyle silindiyse artık. Türkçe Vikipedi'de telif hakkı nedeniyle silinen bir maddede bulunan dosyalar 1 aydan beri telif hakkı nedeniyle silinmek için bekliyor. Onları silmezken bunları silmeleri çok absürt gibi duruyor. Rapsar'ın verdiği örnekte nasıl telif ihlali oluyorsa... İncelemeelemani bu konuyu daha iyi bilebilir. --Uğurkentmesaj 11:43, 29 Ocak 2015 (UTC)
Güzel ve kendileri kadar iyi niyetli kardeşlerim. Herkese selam. Ben ilk başlarda, adil kullanımı bildiğim gibi algılıyordum. Hatta bu doğrultuda Dosya telif etiketlerinin tamamını iyi niyetle Türkçeleştirdim. Commons'ta da şablonları Türkçeleştirmeye bayılıyordum. Bu kapsamda öncelikle Türkçe Vikipedi başta olmak üzere çok sayıda Türkçeleştirme yaptım. Bu benim sürüm kontrolünden sonra en çok sevdiğim şeydi. Amacım İngilizce olan ve sunucuları ABD'de bulunan Vikipedi'nin adil kullanımı ile Türkçe Telif Hakları yasası arasında bağdaş kurmaktı. Fakat ne olduysa, (şimdi nedenini hatırlamıyorum ama kafama uymayan bir husus oluştu. Hatta o esnada, Digiturk'ün avukatları ile telif hakları konusunda bazı kahvehanelere baskınlar yapmıştık.) adil kullanım konusunda daha fazla detayı araştırmaya başladım. Çok sayıda metin okudum ve araştırdım. Fakat, aynı konuların, maalesef birbirinden farklı sonuçlara çıktığı oluyordu. Bunun sonucu olarak, İspanyolca Vikipedi'den bir çeviri yaptım. Bu doğrultuda Vikipedi:Adil kullanım hakkında deneme yazısını Türkçe'ye çevirerek, kendim de bazı katkılarda bulundum. Artık bu saatten sonra adil kullanım etiketlerini Türkçe'ye çeviren ama adil kullanıma karşı olan bir kişi olmuştum. Ama hala kafam karışıktı ve doğru olan ne ise; onu yapmak istiyordum. Hatta Adil Kullanım etiketleri ile Vikipedi'ye yüklenen resimlerin (özellikle tv ve radyoların geçmişte kullandıkları logolar ile ilgili olarak.) sayfalarda birden fazla kullanılması yönünde hassaslaşmıştım. Bu esnada Rapsar bana bunların Adil Kullanım değil, basit logolar olabileceği yönünde mesaj attı. Bende önce yine büyük bir kafa karışıklığı oluştu. Fakat commons ile içli, dışlı olduğumdan dolayı Rapsar'a hak verdim. Sonra bazı basit logoların geçmişlerini filan inceledim. Bir, iki logo yüklemesini Commons'a yapacaktım ama basit logo ilgili konuda Commons'ta da hem kafa karışıklığı olduğunu hem de üzülerek söylüyorum ama Türkiye düşmanı olan bazı kişilerin, bu tür logoların Commons'a yüklendiği takdirde silme isteminde bulunduğunu gördüm. Sonuç olarak, kendimle epey bir çelişkiye düştüm. Çok sayıda Vikipedi, AK lisanslarını çevirmediği halde Almanya ve benzeri ülkelerdeki AK lisanslı saydığım dosyaları Commons'a yüklediğimde çok farklı tepkiler ile karşılaştım. Bu nedenle sorunun her ne kadar kafa karışıklığı ve ülkeler arası olduğunu bilsem de, Commons politikalarının gerektiğinde aktif olan ve Türkiye karşı gruplarca acımasız şekilde kullanıldığını üzülerek gördüm. Bu nedenle sorunun, Commons politikaları ile değil, çoğunluk olarak çözülebileceğini düşünüyorum. Bu doğrultuda, Rapsar'ın gösterdiği pek çok dosya acımasızca linç edilmiş. Bu nedenle, benzer türde ve Rapsar'ın da haklı olarak söylediği gibi basit logoların Commons'dan silinmesi isteminde bulunulduğunda lütfen buraya da bilgi verin ve toplu şekilde bunların üstüne gidelim. Emin olun, Commons gibi ortamları bile bu .... insanlar sadece Türk düşmanlığı yönünde kullanıyorlar. İstisnalar kaideyi bozmaz ama emin olun, bir süre konuşuyorlar mı, ne yapıyorlarsa artık; sonucunda öyle bir yükleniyorlar ki, sonuç bu oluyor. Dediğim gibi commons'ta bu tür faaaliyetleri lütfen buraya en kısa sürede bildirin ve bizde karşı tepki verelim. Üzülerek söylüyorum ama maalesef durum bu. Takabeg mesela Commons'da bu nedenle çok sevilmez. Diğer dillerde bile, Türk karşıtlığı olduğunda lütfen buradan bize bilgi verin. Saçma geliyor ama, ben bu durumu 3 yıldır üzülerek seyrediyorum. Saygılar ve sevgiler.--i.e.msj 15:04, 29 Ocak 2015 (UTC)
Kategorinin tartışma sayfasına yazdım. Bu logoları lütfen tekrar yükleyelim ve silindiğinde bize buradan haber verin ki, buyrun çoğunluk olduğumuzda takınacakları tavırları görün. Eskiden bende sizin gibi düşünüyor ve yıl ile bağdaştırıldığı yönünde makul fikir sahibiydim ama Allah aşkına diğer ülkelerin logolarına bakın, 100 yıldan az süresi olan logoların commons'da nasıl barındırıldığını üzülerek görün. Vikipedi gibi bir yerde bu durum tuhaf geliyor değil mi? Maalesef değil. --i.e.msj 15:33, 29 Ocak 2015 (UTC)
  • Bizim bir avukata ihtiyacımız var. Yasaları inceleyip özgün olmayan çalışmaların telif hakkının olamayacağını belirten maddeleri Commons'a göstermeliyiz. Böyle bir maddenin Türkiye'de de olması gerektiğini düşünüyorum. Commons'a yüklediğim Disk logosu da silebilirler mi? Kategorisi olmadığı için görmemişler muhtemelen. . --Mavrikantmsj 15:47, 29 Ocak 2015 (UTC)
Öyle bir dünya yok. Silinmeye aday gösterilirse lütfen buradan bildirin. Basit logo için gereksinimler gayet düzgün şekilde anlatılmış. Avukat dediğinizde ise, adı yurt dışında da geçen bir kadın avukata, adil kullanım tırtışmamızda 3 defa telefon ile mesaj bıraktım ve 2 e-posta gönderdim. Üzerinden bir yıl geçecek ama bana bir defa bile dönüş yapmadı. Bu olguyu yıkacağız ve ben bunun gibi para delisi avukatları buradan ifşa edeceğim inşallah. Bu nedenle eğer bilgisi olduğunu düşündüğünüz böyle sözde avukatlar varsa, lütfen buradan bildirin. Bu avukata tekrar bildirimde bulundum. Eğer geri dönüş yapmazsa ifşâ adeceğim. Artık sert olmalıyız. --i.e.msj 15:57, 29 Ocak 2015 (UTC)
Niye anlamadım ? Avukat cevap vermek zorunda mı ?--Boyalikus (mesaj) 00:38, 31 Ocak 2015 (UTC)
Boyalikus, açık kaynak projelerini sevmeyenleri bende sevmiyorum da ondan? Neden cevap verme gibi bir zorunluluğu olsun ki? Bende bunu belirterek ifşa edeceğim zaten. --i.e.msj 06:05, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Kimse de gelip Commons'ta bir şeyler yapmaya çalışmamış. Yardımlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum.--RapsarEfendim? 09:16, 31 Ocak 2015 (UTC)

tartışmaları tam olarak okumadım. sadece Kullanıcı:Rapsar'ın söylediği bir şey dikkatimi çekti, onu sormak istiyorum. "Club Bolivar yazısını Vefa olarak değiştirsek ve renkleriyle oynayarak Vefa logosunu elde edince nasıl bir telif hakkı ihlali yapmış oluyoruz." denmiş. yanlış anlamadıysam, elbette telif ihlali oluyor. büyük firmalar böyle durumları tespit edince kullanımı yasaklıyor, bazı durumlarda dava açabiliyorlar. commons'taki itirazlar bununla mı ilgili bilemiyorum ama konunun 'türk düşmanlığı' çerçevesinde ele alınması biraz zorlama geldi bana. --kibele 10:08, 31 Ocak 2015 (UTC)

  • İncelemeelemanı bence yanlışsınız, yani ifşa edeceğim sözü ile yanlışsınız, zaten burada da edemezsiniz o ayrı bir konu. Ama şu var ki profesyonel olarak bir mesleği icra edenler açık kaynak projelerini sevmek zorunda değil. Kibele'nin yukarda söylediğine katılıyorum. Ayrıca üretilen logonun , gerçek logonun sahtesini üretmek anlamına geldiğini de söylemek isterim. Bir de o boyutu var. --Boyalikus (mesaj) 13:38, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Ben bilgi alırım diye böyle bir başlık açtım, Türk düşmanlığından girilmiş avukatlardan falan çıkılmış. Soru basit aslında, Türkiye'de threshold of originalitynin varlığından söz edebilir mi?--RapsarEfendim? 17:48, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Avukat konusuna giren incelemeelemanı. Tabi ki varlığından söz edilebilir. [5] [6] , başka bir misal, [7] [8] [9] [10], Yani sen yapıyorsan, öyle alakasız iki takımın renklerini kesip biçip başka bir takıma dönüştürmek telif hakkı ihlali oluyor, çünkü logoyu yeniden yaratıyorsun. Ancak commonsda silinme gerekçesi olarak belirtilen "I do not believe the concept of the threshold of originality exists in Turkey." geçerli bir gerekçe değil, bunun için Türk Patent Enstitüsü var. --Boyalikus (mesaj) 21:32, 31 Ocak 2015 (UTC)
Kim olduğu önemli değil, bir konu hakkında bilgi almak istiyorum, yardım istiyorum, alakasız yerlere çekiliyor konu. Neyse, basit logonun tanımı şu Commons'taki lisans şablonunda: "Bu görüntü herhangi bir kişi veya makine tarafından oluşturulabilecek basit geometrik şekillerden oluştuğu için, telif haklarını karşılaması gereken; gerekli özgünlük eşiğine uymadığından dolayı kamu malıdır." Buna ek olarak (şu an nerede gördüm gerçekten hatırlamıyorum) basit logo çerçeveleri de kamu malı. Bu bağlamda; basit şekiller, yazılar ve bu çerçeveler bir araya getirilerek oluşturulan logolar da kamu malı (örnekleri bolca var Commons'ta). Aynı şey, yukarıda bağlantısını verdiğim silme talebi sayfasında da çeşitli kullanıcılar tarafından bahsedildi. Bu logoların basit logo olduğu konusunda sıkıntı yok, aday gösteren şahıs da silen hizmetli de bunu kabul ediyor. Aday gösteren kullanıcının gerekçesi "I do not believe the concept of the threshold of originality exists in Turkey. Note: if deleted, images should be uploaded on local projects as fair use where feasible." Benim cevap aradığım soru bu. Mantıken, hali hazırda kamu malı olan, Türkiye ile alakası olmayan bir logoda basit bir değişiklik yapsam (yazı/renk değişimi) oluşturulan bu logo da kamu malı olacak. Sıkıntı burada.--RapsarEfendim? 21:39, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Rapsar, Türkiye'de özgünlük eşiği var mı diye araştırırken Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir makalesini buldum. Şuradaki makalenin 35. sayfasının ikinci paragrafında özgünlük eşiğinden bahsetmiş. Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda telif hakları için özel hükümler olmadığından her türlü hakkın eser sahibinde olacağından bahsetmiş. Bu makaleden yola çıkarsak daha Türkiye'de özgünlük eşiğinden söz etmek doğru olmaz gibi geliyor. Söylediğin gibi eğer eser Amerika, Almanya, Fransa gibi özgünlük eşiği olan ülkelerde üretilmişse eserin üzerinde oynama yapsak bile oluşan eser kamu malı olacaktır. --Uğurkentmesaj 10:22, 1 Şubat 2015 (UTC)

240 bin maddeyi geçtik! 240 bininci madde Demy oldu. Hayırlı olsun :) --Khutuckmsj 20:18, 29 Ocak 2015 (UTC)

Sanki bu sıralar oldukça hızlı yol alıyoruz bu yeni madde konusunda. Bana öyle geliyor. Yakında 300.000 olacağız. :)Sait71 20:21, 29 Ocak 2015 (UTC)
  • Hadi omuz verek o zaman :D Fenerli1978Buyrun beniiiim? 18:15, 30 Ocak 2015 (UTC)
  • Ne mutlu bize!:D-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 18:16, 30 Ocak 2015 (UTC)
  • Çok sayıda yeni kullanıcımız var sanki. Bu daha da güzel bir şey.--Alperen (mesaj) 19:59, 30 Ocak 2015 (UTC)
  • 300.000 maddeye ulaşabilsek. Yeni kullanıcıların faydası. --Uğurkentmesaj 21:00, 30 Ocak 2015 (UTC)
  • Bir Sonsuz Kullanıcı Yağsa..:) Şu günlerde projeye fazla vakit ayıramasam da, katkılarınızı takdirle izliyorum. --bermanya 00:01, 31 Ocak 2015 (UTC)
  • Çok güzel. Diğer vikilere bakıyorumda nasıl milyon maddelere ulaşmışlar. İngilizce filandan bahsetmiyorumda bazı dillerde enteresan gelişmeler yaşanmış. Kullanıcı çekmek için ne gibi yollar izlemek gerekli olabilir? Mutlutopuz 17:54, 31 Ocak 2015 (UTC)