Vikipedi:Köy çeşmesi/2007/Eylül

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

eski ibranice[kaynağı değiştir]

eski ibranice dilinde yazılmış ahitler vardır bunu tercume etmek istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

Nasıl bir yardım istediğinizi öğrenebilir miyiz?--Erkan 12:10, 6 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcı sayfam[kaynağı değiştir]

Kendi kullanıcı sayfama 2 gündür giremiyorum. Acaba yöneticiler bu konuda yardım edebilir mi?--Dr. Ecco 13:13, 7 Eylül 2007 (UTC)

  • Değiştir sekmesine bastığımda herhangi bir soruna rastlamadım. Sayfanını geçmişinde de koruma gibi bir işlem göremiyorum. "Giremiyorum" derken tam olarak neyi kastetmiştiniz? Sayfayı değiştiremiyor musunuz? --Pinar 13:26, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Girdiğimde birkaç kullanıcı şablonu görünüyordu yalnızca. Yandaki vikipedi amblemi ve "sitede yol bulma" "ara" "araçlar" bölümleri görülmüyordu da. Şimdi çözüldü. Ben de anlamadım. Neyse teşekkürler. --Dr. Ecco 13:44, 8 Eylül 2007 (UTC)

Wiki'de çok fazla "Köy" yada "Kasaba" maddesi var. Bunların çoğu çok az ansiklopedik değer taşıyor. Taslak sınırını aşamıyor. Rastgele sayfa görmek istediğimizde %70 (Tahmini) ihtimalle bir köy veya kasaba çıkıyor. Bence "Köy""Kasaba" gibi yerel maddelerin daha çok gözden geçirilmesi gerekir. İlgilileri bu yönde gayrete davet ediyorum.--Mehmet Baran 13:21, 7 Eylül 2007 (UTC)

  • Bu hususta daha çok son değişiklik devriyelerimize görev düşüyor --Pinar 13:29, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Böyle maddelere hangi şablonu eklememiz gerektiğini bir SDD olarak merak ettim.Yani bahsettiğiniz türde maddeler taslak kriterlerini sağloıyor.Dahası bizim genel hoşgeldin şablonumuzda da kullanıcılar memleketlerini tanıtmaları konusunda cesaretlendiriliyorlar.Bu sebeplerden böyle maddelere şu anda bir müdahalede bulunamayız bence.Sağlamcıileti 13:33, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Ben daha çok düzenlenmeleri için etiket eklenmesinden ya da vandalizmlerin geri alınmasından bahsediyordum. Taslak kriterlerini sağlayanları silemeyiz tabi --Pinar 13:37, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Ben "Memleketini tanıt" kampanyasından ziyade, sadece hangi ile bağlı olduğu, nereye kaç km uzaklıkta olduğu, gibi kısa bilgiler olan, geri kalanı standart maddelerden bahsediyorum. Hepsinde "Ptt acentesi yoktur, sağlık ocağı yoktur" gibi klasik metinler var sadece hangi ile bağlı olduğu değiştirilmiş.--Mehmet Baran 13:41, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Anladım.Sanırım o maddeler bu köy maddeleri ile ilgilenen arkadaş tarafından standart hazırlanıyor ve ilgili köyde ve ya kasabada yaşayanların geliştirmesi bekleniyor.O yüzden hepsi birbirine benziyor.Yanlış bilmiyorsam Maderibeyza yapıyordu o işleri.Yanlış da olabilir.Sağlamcıileti 13:44, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Evet hepsi standart.--Mehmet Baran 13:45, 7 Eylül 2007 (UTC)
Köy maddeleri zaten kalitesi orta düzeyde olmasına rağmen madde azlığı yüzünden meta sıralamasında aşağılarda görünen Vikipedi'mizin sırasını yükseltmek için girilmiştir. --Çağatayileti 14:56, 7 Eylül 2007 (UTC)

Koy maddeleri sayi olarak cok olduklari icin ve genelde katki yapanlarin Vikipedi'yi bilmemelerindne vandalizme ugramaktadir. Girmek oldugu kadar, diger maddelerde oldugu gibi, bu maddelerin de takibi onemlidir. Sirf bu yuzden bu maddeleri silmek dogru degildir.

Bu maddeler "madde sayisi" artsin diye eklenmedi; en azindan bu yuzden goz yumulmadi. Vikipedi kalite acisindan bunun bir cok ornegini vermis ve sayisiz maddeyi vP:HS Madde 1'den silmistir. Vikipedi'nin gelecegi ve neler kapasayacagi konusu her zaman tartisilan bir konudur ancak bu konuda tartisma oldugunu sanmiyorum. Sahsen ansiklopediklik degerleri oldugunu dusnuuyorum ve su anki iskeleti ile gelismeye acik bir yapidalar. Bu maddeleri korumak ve gelistirmek gerekiyor; kimsenin sahiplenmemesinden kaynaklaniyor bu sorun.

Bu arada SDD'nin gorevi sadece etiketlemek degildir; geri almak ya da duzeltilebilecek; kurtarilabilecek maddeleri kurtarmayi da kapsar. 5 cumlelik bir maddenin uzerine "duzenlenmsli" yazmak cok anlamli gelmiyor bana. O maddeyi elden gecirmek, kategori ve interwiki eklemek, hatta resim varsa hemen commons'tan bir alinti koymak Vikipedi icin en yararli davranis olacaktir. Bu cok vakit almayan bir islemdir.

Ayrica her katkiyi vandalizm olarak gormemek gerek; bazen geri almak ve silmek de vandalizme girebilir. Artik derinlige yonelmemiz sart; taslaklarla bir yere varamayiz.

Vikipedi'nin en temel kurali "iyi niyeti" ve acik gorusu her daim hatirlamamiz gerek. Saygilar, Citrat 17:03, 7 Eylül 2007 (UTC)

  • mehmet baran bu mesajı iki gece önceki taslak girişlerinin silinmesi sonrasında bıraktı. onlar silindi çünkü yarısından fazlasında köyün nüfusu 3027, x ilçesine uzaklık da 13 km. idi. kalanların bilgi kutularındaki nüfus bilgileri ile madde içindeki bilgiler tutmuyordu ve başka da bir bilgi yoktu zaten. yani kısaca bu tartışmalı taslak girişi bile hakkıyla yapılmamış, sonra doldurulacak diye, sadece köylerin adını madde olarak girmek amacıyla gaza basılmıştı. sonra doldurulacak yeterince taslağımız var, bir de yanlış olanlara ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. çoğu silindi ama sanırım hâlâ yanlış ve eksik içerikli maddeler var, şimdi aklıma geldi :) kullanıcının katkılarından görebilir, düzeltebilir ya da yanlış ya da sil etiketi ekleyebilirsiniz duruma göre. kolay gelsin. --kibelemesaj 19:35, 8 Eylül 2007 (UTC)


Hukuk Başlıkları[kaynağı değiştir]

merhaba, bir hukukçu olarak ilk iş hukuk başlıklarına göz attım ve birçok hata gördüm. bunlardan birisi hukuk edebiyatı şeklinde açılmış olan kategori. "nedir? acaba anglo sakson kökenli hukuk ve edebiyat akımı mı kasdediliyor diye bakayım dedim ama içinde hukuk dergileri ve hukuk kitapları diye iki başlık gördüm. hukuk kitaplarında da kanun kitapları diye bir alt kategori mevcuttu. anladım ki anlatılmak "hukuk edebiyatı" ile anlatılmak istenen şey aslında hukuk literatürü. düzeltilmesini rica ediyorum.

ayrıca hukuk kitapları içinde bulunan kanun kitapları kategorisi ve bu kategoride bulunan bir adet kitap (sanırım kolluk kuvvetleri mevzuatıydı) beni iyice şaşkına çevirdi. kanun kitapları ya da başka bir deyişle mevzuatlar, her bir kanunun ya da belli bir hukuk branşıyla ilgili her yayınevinin kendine göre bastığı, kiminin derleyeni olan ama aslında resmi gazetelerin hepsini yanımızda taşımamız imkansız olacağı için pratik amaçlarla çıkarılan kitaplardır. diyelim ki birisi türk ceza mevzuatı diye falanca yayınevinden bir kitap çıkarmış. bu adla ve aynı içerikle en az elli farklı yayınevinden çıkma kitap vardır. kısacası hukuk literatürü kapsamında olabilecek kitap değillerdir bunlar. hukuk kitapları ya yazarların yazdıkları kitaplardır (misal: cesare beccaria, suçlar ve cezalar hakkında) veya akademik kitaplardır ya da ders kitaplarıdır. yani "kanun kitapları" diye ucube bir kategorinin ansiklopedilerde işi yoktur. silinmesini rica ediyorum. --alperozan 12:44, 19 Eylül 2007 (UTC)

çok yerinde olur. ayrıca "hayalet gemi" başlığında radara yakalanmayan bir gemi türü belirtilmiş. ayrıca hayalet gemi diye bir dergi mevcut. aynı adda bir başlık açmak istiyorum ne yapabilirim? (hayalet gemi dergisi tabirini önerebilirsiniz on yıllık yayın hayatlarında özellikle "dergi" adını kullanmadıkları ve vikipedi'de arama yapacaklar "hayalet gemi" biçiminde arayacakları için bu seçeneği düşünmedim bile)--alperozan 12:57, 19 Eylül 2007 (UTC)


merhaba, vikipedi'de bir sürü adı duyulmamış, belli bir bölgede ve amatör kişilerce çıkarılan dergi ve fanzinlere yer verilirken yekta kopan, murat gülsoy, nalan barbarosoğlu, ali teoman gibi türkiye'de önemli ödüller almış bilinen yazarların çıkardığı eşik cini dergisi kayda değer görülmediği için işaretlenmişti dün. arkadaşlara derdimizi anlatamadık. bir bakmak mümkün mü? sanırım eşik cini dergisinin sitesine bakıp amatör bir dergi sandılar. gerekçeleri de "türkiye'de son dönemde bir sürü edebiyat dergisi çıkmaya başladı. biz nereden bilelim kayda değer bir dergi olduğunu" "büyük edebiyat ansiklopedilerinde yer alıyor mu bu dergi" gbi şeylerdi. hayır, türkiye'de böyle kapsamlı ve güncel bir edebiyat ansiklopedisi var da ben mi bilmiyorum? şimdiden teşekkürler. --alperozan 17:31, 19 Eylül 2007 (UTC)

First of all, excuse me for not writing in Türkçe, especially since my post is about internationalization :-)

As you might now, there are lots of articles in en:Wikipedia which have the same name as articles in other Wikipedias, but are not linked by an Inter-Wiki-Link (e.g. ~4300 sv-en, ~2400 sv-de, as of November 2005).

These articles have been listed for many language combinations by de:Benutzer:SirJective. But not all articles with identical names are about the same subject, so human work is needed to decide whether an Interwiki-Link can be automatically generated by a bot. In order to make this decision easy and comfortable, there is a brilliant tool called Interwiki-Link-Checker written by de:Benutzer:Flacus.

It's worth mentioning that through the help of dozens of users from different Wikipedias more than 30.000 new Interwiki links have been established during the last 3 month. Brilliantly done, everybody! And here is the news (which hopefully makes this post appropriate at this position :-)):
There is new data available for lots of Wikipedia languages, including sv:.

Now, you might want to check the FAQ or just try it at http://tools.wikimedia.de/~flacus/IWLC/index.html. Please notice that Javascript again has to be disabled (see FAQ).

Thanks for your time and (maybe even) help, I can just invite you to try the tool, it's fun and you're reading (and editing) quite a lot of stuff you wouldn't stumble upon otherwise.

Cheers, 195.23.53.14 14:30, 20 Eylül 2007 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

SD, devriyelik, telif ve basit düzenlemeler...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Arkadaşlar yeni eklenen maddelere ilgi çok az, bu sebeple de telif hakkı ihlâli içeren, kategorisiz ve düzensiz olan madde sayısı artıyor. Özellikle son değişiklikler devriyeliği yapan arkadaşlar bu tip yeni maddelerde bariz telif hakkı ihlâli şüphesi taşıyanları kontrol edip işaretlerlerse, kategorisiz olanlara genel bir kategori dahi olsa bir kategori eklerlerse genel yük büyük oranda hafiflemiş olacaktır. Ayrıca bu tip maddelerle ilgilenen arkadaşlar taslak şablonu içermeyen taslak madde girişlerinde uygun bir taslak şablonu eklerlerse süper olur. Son bir not: lütfen telif hakkı ihlâli barındıran içerik giren yeni veya eski tüm üyelerimizi uyaralım. Telif hakkı çok önemli bir husus zira hukukî boyutu da olan bir mesele. Uyarı için: {{subst:Telif hakkı}} veya {{subst:Telif hakkı-yeni}} uyarı şablonları kullanılabilir. İkinci olan (Telif hakkı-yeni) özellikle yeni üyeler için hazırlanmış bir şablondur, ilki ise geneldir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:21, 2 Eylül 2007 (UTC)

Otomatik copy-paste[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, tesadüf eseri bu sayfa ile karşılaştım. Herkes bi bakarsa iyi olur.--PhantomII 19:51, 2 Eylül 2007 (UTC)

Bu sayfa nedir bilgisi olan var mı acaba?Sağlamcıileti 22:20, 2 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi'yi doğrudan klonlayan birçok site oldu... fakat bu iş için yeterli paraya sahip olan şimdiye kadar hiç olmadı ^_^ Kısacası belirli bir süre sonra yoğun trafik dolayısıyla sitenin ödediği hizmet faturası oldukça kabarıyor bu sebeple kimse başarılı bir şekilde devamlı klonumuz olmayı beceremiyor. Aslında Vikipedi'deki her içeriği herkes kopyalayabilir, sonuçta lisansımız GÖBL; tek koşulan şart içeriğin kullanıldığı her sayfada kaynağın belirtilmesi. Bu hususta isterseniz ilgili siteyi uyarabilirsiniz... fakat en başta bahsettiğim maddi sebeplerden ötürü hiçbir klon uygulamasının başarıyla sonuçlanacağını sanmıyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 00:33, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu sitede benzer fakat bunlar klonlamıyor, sanırım paraları da bol:)----Ddenkelmesaj 03:00, 3 Eylül 2007 (UTC)
Bizi doğrudan klonlamıyorlar... bu sebeple bahsettiğim kabarık fatura sorunları, en azından kısa vadede (kendileri büyüyüp ihtiyaç duyana kadar), olmayacaktır. Sanırım sadece wiki yazılımı kullanıyor ve içerik olarak da bizden az da olsa yararlanıyorlar. Kurallar dahilinde olduğu sürece herkes içeriğimizi istediği gibi kullanabilir; rekabete her daim açığız. ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 03:54, 3 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi kullanıcıları bir süredir böyle bir portal kurma düşüncem vardı. Daha önce var olan portalların akıbetlerini ve kullanıcıların aldıkları eleştirileri görünce açıkçası çekiniyordum ancak düşününce tüm vikipedilerde olan Fizik Portalının bizim vikipedimizde de olması kanaatına varacaksınızdır. Umarım herkes yine vikipediyi geliştirme adına elinden geleni yapar. Fizik Portalımız Doğdu! nano 00:40, 3 Eylül 2007 (UTC)

Aslında teklif sonuçlandırılmamış fakat sonucu olumlu gibi gözüküyor. Bir portal için can ve kan ona ilgi gösteren kullanıcı takımıdır; eğer düzenli bir biçimde ilgi gösteren kullanıcıları olursa Vikipedi'ye yararlı olacağından şüphe duymamalıyız... umarım diğer portallar gibi (genel için konuşuyorum) pasif ve kimsesiz kalmaz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 03:56, 3 Eylül 2007 (UTC)
Vikipedide portallar açıldıktan bir süre sonra ilgisiz kalıyor ve güncellenmesi gereken bazı şeyler haftalarca , aylarca öyle kalabiliyor, umarım fizik portalının akibetide böyle olmaz, Bilim Takımı olarak portala destek vermeye çalışacağız. Sevgiler, iyi çalışmalar... --Elmacenderesi E=mc2 09:24, 3 Eylül 2007 (UTC)

Wikipedia Scanner[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar şu adreste Wikipedia Scanner'den bahsediliyor. Ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığını bilen var mı?----Ddenkelmesaj 01:54, 3 Eylül 2007 (UTC)

Yanıtı mesaj sayfanızda. Levent Abi ileti 04:45, 3 Eylül 2007 (UTC)
Yanıt olmadı:)----Ddenkelmesaj 04:51, 3 Eylül 2007 (UTC)

Cesitli spekulasyonlara girmeden once konuyu biraz aciklamakta yarar var. Bir CalTech ogrencisi, wikipedia'da edit yapan IP'lerin bagli olduklari kurumlari tarayan bir program yapmis [1]. Boylece var olan verilere degisik bir bakis acisi getirmis ancak verdigin baglantidaki dramatik sonuc cikmiyor [2]. Hatta bu yaklasimin wiki mantigi ile kendini duzeltecegi ileri suruldu. Hurriyet gazetesine de konu oldu bu [3] ancak pek wiki yapisini bilen birinin yazisina benzemiyor. Sonuc olarak, bizim icin pek yeni bir sey degil; Wikipedia icin tarafsizligin ne kadar ileri noktalara goturuldugunun bir gostergesi olarak da kabul edebilirsiniz. Bir baska cikarilacak sonuc ise; uye olmanin IP ile katkida olmaya ustunlugu olarak gorulebilinir. Saygilar, Citrat 05:41, 3 Eylül 2007 (UTC)

Wikipedia scanner sadece ve sadece "anon" larin desikliklerini kiyaslar, kayitli kullanicilarin bilgilerine ulasmasi mumkun degil. Zaten bu bilgi serverlarda en fazla 1 ay tutulur. Cumhuriyeteki ve Hurriyeteki yazilar wikipedianin mantigini bilmeyen kisi veya kisilerce yazildigini zannediyorum cunku bunun istiyen herkezin degisiklik yapabildigi bir site oldugunun farkinda degiller veya oyle bir izlenim doguruyorlar. -- Cat chi? 14:38, 3 Eylül 2007 (UTC)

Milliyet kategorileri -> Ulke Kategorileri[kaynağı değiştir]

Simdi soyle bir durum, adam irlandada dogmus, buyumus ve olmus ama vatandasligi ABD. Simdi biz buna ABDlimi irlandalimi deriz? Adamin iralda vatandasligi olmadigini farzedelim. Sorunlu. Veya klasik Einstein ornegi. Alman olarak baslamis, Alman vatandalsigindan vaz gecerek isvec vatandaligina kaymis sonra ABDli olmus cifte vatandaslik seklide... Einsteinin "milleti" nedirin cevabi fazla karisabiliyor ortalik. "Musevi" demekte mumkun. Ama Einsteinin 3 vatandasligi olmus hayati boyunca ve tartismasiz olarak bu herkes tarafindan kabul edilir. Bu yuzden kategorizasyonda milletten ulkeye kaymakta fayda var derim.

Bu ayrica Turkiyedeki Kurt, Turk, Ermeni, Rum, Zaza, Laz, vs vs polemigindende kacinmamizi saglar.

[[Kategori:<Ulke> vatansaslari]] nasil olur?

-- Cat chi? 14:30, 3 Eylül 2007 (UTC)

  • Bu konu üzerinde İRCte sağda solda çok konuşuldu. Fransız deyince başka türlü, Fransalı deyince hiç olmaz. Bence de en uygunu biraz sevimsiz ama Fransa vatandaşları (Fransız vatandaşları) şeklinde kategorilendirmektir. Kolay gele herkese.. --maderibeyzamsj 14:59, 3 Eylül 2007 (UTC)
Ülke vatandaşları iyi bir çözüm olabilir... bildiğim kadarıyla diğer büyük Vikipedilerde de tartışma konusu olan bir şey bu ve millet bazlı ayrım yapan kategorileri yavaş yavaş ülke bazlılara kaydırdılar zira bir kişinin bir millete bağlı olup olmadığı çoğunlukla doğrulanabilir bir şey olmayabilir; millet kavramı kendi içinde öznel bir yöne de sahip. Bununla birlikte farklı siyasî bakış açılarıyla durum karışabilir. Yine de millet-etnisite tartışması, millet-ülke tartışması, işin içine girebilecek farklı siyasî tavırlardan herhangi birine doğru kayma olabilir endişelerinin hepsinden arınmak için "... vatandaşları" güzel bir çözüm. Bununla birlikte mesleklere göre kategorilendirmelerde ne yapacağız? Biraz uzun olur ama en tarafsız en doğrulanabilir seçim sanırım "Fransa vatandaşı ressamlar", "İtalya vatandaşı mimarlar" olur... Bu tip alt kategoriler için fikri olan var mı? - Noumenon mesajkatkılar 16:37, 3 Eylül 2007 (UTC)

Bu tür alt kategorilerde "Fransa vatandaşı ressamlar" yerine "Fransalı ressamlar" adlandırmasını kullanabiliriz.--Martianmister 16:40, 3 Eylül 2007 (UTC)

  • "Fransalı" uygun bir kullanım olabilir ancak "Türkiyeli" ve ya "Türkiye vatandaşı" gibi kategorilerin bizi polemiklerden uzak tutacağı şöyle dursun direkt içine çekeceğini düşünüyorum.Çünkü Türkiye genelinde "Türkiyeli" kullanımı hala yaygın değil ve tepkili yaklaşılan bir kullanım bence.Saygılar.Sağlamcıileti 16:54, 3 Eylül 2007 (UTC)
"Turk Vatandasi" denebilir. Fransiz Vatandasi denebilir. -- Cat chi? 17:56, 3 Eylül 2007 (UTC)
"Türkiye vatandaşı", "Fransız vatandaşı" gibi kategoriler bence yeterince kapsayıcı değil, örneğin benim bir maddem olsaydı "Türkiye vatandaşı Vikiepdistler" kategorisini değil de "Türk Vikipedistler" kategorisini seçerdim. Her açıdan çözümü zor bir durum, polemiklerden uzak kalacak bir çözüm bulmak da biraz zor. Khutuckmsj 18:02, 3 Eylül 2007 (UTC)
Etnik temeli kategorizasyon sorunlu. Sizin etnik yapiniz madde icinde aciklanabilir. "Bu sahis Turk vadandasi olmasada aslida turktur" (Although this person does not have a [[Turkey|Turkish]] citizenship, he is [[Turkish people|Turkish]]) -- Cat chi? 18:36, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • İşin bir de tarihi yönü var... onlar için tebaadan herkesi sayarak kurtulabiliriz belki fakat ara dönemlerde yaşamışlar için ne yapacağız? Gerçekten karışık bir durum ve her yönü farklı siyasî, sosyolojik ve ideolojik fikirlerle de sarılmış. Belki Vikipedi'deki millet tanımını gözden geçirebilir, ülke vatandaşlığı olarak tanımlayabiliriz? - Noumenon mesajkatkılar 18:09, 3 Eylül 2007 (UTC)
Bu durumda Einstein'ı hem "Alman(ya) vatandaşları" hem de "ABD vatandaşları" kategorisine koyar, yanına da "Museviler" kategorisini ekleriz :) Peki Alman vatandaşları mı Almanya vatandaşları mı daha doğru, ki aynı soru Türk vatandaşları ve Türkiye vatandaşları şeklinde de mutlaka sorulacaktır. Almanya vatandaşalrı ifadesini kullanırsak Türkiye vatandaşları ifadesini de kullanmamız mantıken gerekecektir, bu durumda mantıksız eleştiriler ve vandalizme de hazırlıklı olmalıyız. "Politically correct" bir çözüm bulamadım ben henüz. --Khutuckmsj 18:17, 3 Eylül 2007 (UTC)
Einstein hem alam, hem isvicre hemde abd vatandasi. Insanlarin genelde tek bir vatandasligi olur. Dine gore kategorizasyona 100% karsiyim. -- Cat chi? 18:36, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Kusura bakmayın ben bu değişikliklere karşıyım. Politik olarak doğru olsun derken işin özünü unutmayalım. Mimar Sinan, Türk mimar olarak geçiyorsa kategorisi de Türk mimarlar olmalıdır; Osmanlı mimarlar değil. Günümüzdeki ulus millet sistemini kullanarak, millet isimlerini ülke isimlerine çevirmek dengesiz ve çirkin bir yapı oluşturur. denisutku *:!? 20:11, 3 Eylül 2007 (UTC)
    Bu mantikli degil. Mimar Sinan tabiki osmanlidir. Osmanli devleti doneminde yasamistir. Etnik olarak Turk olmasi kategorilerde faktor olmamalidir. Adami Turklukten cikarmiyoruz. -- Cat chi? 22:14, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Sevgili Vayt Ket, Osmanlı vardır ama Osmanlı Milleti diye bir millet yoktur bu bir. İkincisi sui misal emsal olmaz; Anştayn için kategorize değişikliği yapmak doğru mudur? Üçüncüsü Almanya vatandaşalrı ifadesini kullanırsak Türkiye vatandaşları ifadesini de kullanmamız mantıken gerekecektir, bu durumda mantıksız eleştiriler ve vandalizme de hazırlıklı olmalıyız. diyen sevgili Kutuk yaklaşımı didaktik bir yaklaşım değil midir? .Hazır olmak ne demektir? Cenk'e çıkılıyor haberimiz mi yok? derken bir üstteki yazıyı şimdi gördüm. Dördüncüsü; -iyelik eki kaynaklı bir sorun oluşur mu oluşmaz mı, bunu araştırdınız mı? (İlköğretim 5. sınıf Dilbilgisi kitaplarına bir gözatıverin) Beş; Sağlamcının dediği Fransalı tanımı bizim dilbilgisi kurallarımıza ters. Altıncısı; Vayt Ket Dine göre katagorizasyona karşıyım demişsin, Yahudiler için geçerli olabilir mi? Bu mantıklı mıdır? 100 Yahudiden kaçı taabiyeti sorulduğunda ne cevap verir?Yedincisi; Vatandaşlıktan çıkarılan; misal Nazım Hikmet gibi insanları nereye koyacaksınız? Sekizincisi; Adamın soyadı O'Conner, O'Donnel veya O'Keef gibi ise zaten nerenin vatandaşı olursa olsun adam İrlandalıdır:)) Dokuz;Sorunun çıkış noktası Aynştayn'ın milleti nedir sorusu ise zaten boşuna tartışıyoruz çünkü adam milliyet=din odaklı bir görüşün sahip olunduğu bir halk topluluğuna üye, kategorizasyon milliyet hattı sathında kalmalıdır ki doğrusu da budur. Ama fazla kategori göz çıkarmaz vatandaşlık içerikli kategoriler demaddelere eklenebilir. İsteyen Kürt , Laz, Çerkez yazabilir bunda bir sakınca olmaz, neden olsun? Adam ben buyum diyorsa yapacak bişey var mı? Yok. O zaman sorun da yok. Bence en güzeli aynen devam...--beyazkaranlık 04:53, 4 Eylül 2007 (UTC)
Sayın WhiteDark mesele de bu zaten, adam demiyor nereli olduğunu, ah bir dese hiç bir problem kalmayacak. Adam demeyip de biz 3.4.5. taraflar olarak adamı bir yere sokmaya çalışıyoruz. Burdan bakmak sanırım arkadaşların neden kıvranıp da bir çözüm bulmak istediklerini mantıklı bir görünüme sokacaktır. Bence en doğrusu Adamları doğum yerlerine göre sıralamak, ALmanya doğumlu ressamlar, Türkiye doğumlu müzisyenler gibi.--Erkan 07:15, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Bence şu anda kullandığımız sistem gayet yeterli. Bir insan hangi ülkenin vatandaşı ise zaten oralıdır. Örneğin Nicole Kidman ABD'de doğmuş, Avustralya'da büyümüş ve her iki ülkenin de vatandaşı. Yani hem ABD'li oyuncular, hem de Avustralyalı oyuncular kategorisine giriyor. Ama bunu söylerken etnik grupları da gözardı etmememiz lazım. Çok kültürlü bir dünyada yaşıyoruz ve sadece tek bir etnik grubun nüfusun tamamını temsil ettiği çok az ülke var. Bu nedenle "X asıllı Türkler" olarak bir kategorilendirme yapmamız polemik yaratmamalı. Kişinin etnik kimliği vatandaşı olduğu ülke kadar önemli bir bilgidir. Ayrıca Nazım Hikmet ve Yılmaz Güney gibi vatandaşlıktan çıkarılmış kişiler için de kullanabileceğimiz bir sistemdir. --Pinar 07:44, 4 Eylül 2007 (UTC)
  • Cebinde taşıdığı kimlik ya da kimliklerde hangi ülkenin ismi geçiyorsa oranın vatandaşı olduğu açık ve seçiktir!! Verilen bu belgeler o kişinin o ülkeye ait bir birey olduğunu gösterir, mesela Martina Navratilova'yı Çek asıllı Amerikan vatandaşı tenisçi olarak yazmamız doğru olur. Zaten şu an ki işleyişte böyle. Sevgiler, iyi çalışmalar... --Elmacenderesi E=mc2 17:33, 4 Eylül 2007 (UTC)

Maddelerimin Silinmesi[kaynağı değiştir]

Maddelerimi silme işlemine çok yakın bir zamanda başlayacağım.

kızılsungur® 14:04, 4 Eylül 2007 (UTC)

Sizlerden küçük bir rica[kaynağı değiştir]

Merhabalar, Sizlerden küçük bir ricam olacaktı. Özel sayfalar bağlantısından ulaşılan yeni maddeler sayfası çok karışık bir durumda. Nedeniyse kullanıcı değişiklik özetine bir şey yazmadığı takdirde yeni madde açıldığında ilk tümceler nelerse onları aynen değişiklik özetine geçirilmiş olması. Hâliyle Yeni sayfa:... şeklinde, özet olabilecek en uzun vaziyette oluyor. Çözüm olaraksa yeni açılan maddelerin özetine 'yeni madde' yazılabileceğini öneriyorum. Şimdiden ilginize teşekkür ederim. --Bahar (yine ben!) 21:48, 4 Eylül 2007 (UTC)

Belki tarama yaparken karışıklığa sebep olabiliyor ama açıkçası son eklenen maddeleri ayıklarken hangi maddenin ne tip bir içeriğe sahip olduğu konusunda fikir uyandırdığı için çok yardımcı oluyor... çift taraflı düşünmeliyiz bu tip şeyleri - Noumenon mesajkatkılar 20:03, 5 Eylül 2007 (UTC)
Cok sik yeni madde acma imkani bulamasamda, actigim zaman "ilk" ibaresi koyuyorum. Citrat 19:23, 6 Eylül 2007 (UTC)
Ben de "yeni" yazıyorum kendi açtığım maddelerin özetine. Sistemin yeni getirilen bu otomatik özet olayı faydalı olabilir, ancak ben şahsen tecrübeli kullanıcıların açtıkları maddeleri kontrol etmiyorum zaten, ve Bahar'ın dediği gibi o listeyi biraz rahatlatmak, SDD'nin işini kolaylaştıracaktır. denisutku *:!? 17:12, 8 Eylül 2007 (UTC)

Babil şablonları[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Politik içerikli babil kutuları adresinde Kullanıcı:Plenumchamber'in başlattığı Babil şablonlarının silinmesine ilişkin bir tartışma var, ilginize. --Khutuckmsj 22:19, 4 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi söyleşisi[kaynağı değiştir]

  • Selamlar, sevgiler. Şu anda shiftdelete.net sitesinin ofisinde Bahar, Khutuck ve ben söyleşi yapmaktayız. Burdaki yetkili arkadaşımız shiftdelete isimli bir kullanıcı adıyla az önce vikipediye üye oldu ve birkaç minik değişiklik yaptı. (Daha doğrusu Khutuck yaptı.) Herkese sevgiler, saygılar, samimiyetle:) --maderibeyzamsj 13:38, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Söyleşiyi nerde yapıyorsunuz?--Aycan 13:42, 5 Eylül 2007 (UTC)
Vikipedi kuralları gereği kullanıcı adı bir şnternet sitesinin adı olmayacağı için kullnıcıyı şikayet etmiş bulunuyorum. bu da işleyişimize bir örnek olur. :)) Kolay gelsin--Erkan 13:46, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Maderibeyzacım hazır oradayken söyleşinizin bir özetini Vikipedi Haber e ekleyiverin :) --Elmacenderesi E=mc2 14:00, 5 Eylül 2007 (UTC)
  • Sevgili Erkan. Kullanıcı adı:shiftdelete.net değil ki sadece shiftdelete olarak aldık isimlerini. Bunda bir kural ihlali yok. Bu şeye benzer. Mesela Onur Air de çalışan birinin Onurair diye bi kullanıcı adı alamaması ancak Onur diye alabilmesi.:) --maderibeyzamsj 05:46, 6 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcının, telif belirsizliği gösterdiği maddelerde adı geçen MSI dergisi editörüne telif inceleme çağrısıiçeren bir e-mail gönderdim. Bilgilerinize. euthygenes 22:12, 5 Eylül 2007 (UTC)

Çok teşekkürler, aldığınız sonuca göre işlem yaparız. İyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:30, 6 Eylül 2007 (UTC)
Ben sizden önce göndermiştim bile :D Biraz geç kalmışsınız. XD --kızılsungur

Lisansız ve kaynaksız resimler.[kaynağı değiştir]

Vito birsüredir ilgilenmediği için ve Mach da bir süredir buralarda olmadığı için acaba bir yönetici aşağıdaki bekleme süreleri dolmuş olan resimler ile ilgilenebilir mi? Kategori:Kaynağı belirsiz resimler Kategori:Durumu belirsiz resimler

bu arada son bir kaç gündür resim yükleme sayısında epey bir artış var. Bu konuya özellkle dikkatinizi çekmek istiyorum.--Erkan 08:25, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Ne dedin sen bakiyim. O ilk cümlende kinaye seziyorum. Herkes her daim burda emrinize amade mi olacak Erkan bey :))) Şaka bi yana. ayın 10u gibi Mach geri döner. O halleder onları. Dikkat çektiğin için saol:) --maderibeyzamsj 08:31, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Rica etmek başka, emretmek başka. Erkan'ın sözlerinde emredici bir "kinaye" hissetmedim. Herneyse, listenin uzadığının varkına varmamıştım, silmeye başlıyorum. Bu resim etiketleme/silme öyle zaman alıyorki bazen içimden keşke İspanyolca Wiki'deki gibi sadece özgür lisanslı Commons resimleri kullansak diyorum. --Pinar 08:52, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Veeee her zamanki gibi hiçbir yöneticimiz buralarda olmadığı için diye başlamıştım ben cümleme. Herkes buluttan nem kapmıştı da. Vito birsüredir ilgilenmediği için ve Mach da bir süredir buralarda olmadığı için acaba bir yönetici aşağıdaki bekleme süreleri dolmuş olan resimler ile ilgilenebilir mi demiş Erkan da belki onu da yanlış anlarsınız. Zira sizin iyi niyet varsayabiliteniz düşmüş de epeyce. Ondan dedim. --maderibeyzamsj 09:01, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Vito ve Mach resimlerle herkesten çok ilgileniyorlar. Yokluklarında bu işler birikebiliyor, unutulmamasını hatırlatmak neden yanlış anlaşılsın? İyi niyet olduğunu varsayma ile kötü eylemleri görmezden gelme arasındaki farkı iyi ayırtedebiliyorum çok şükür --Pinar 09:13, 6 Eylül 2007 (UTC)
Heeeeyyyyyy beni bu tartışmaya sokmayın lütfen... En sevmediğim şey iki kadının arasında kalmaktır. En kötüsü de Annem ve Eşim arasında kalmak olan bu iki kadın arasında pinpon topu olma sendromu beni derinden yaralayan bir durumdur. Ben de bu yüzden Kamikaze proğramımı çalırtırıp gidersem çok fena olur ama...--Erkan 09:19, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Maddelere yüklenme olunca genelde resimlerle ilgilenen arkadaşlar da uzakta olunca; oluyor böyle vakalar... ama Vikipedi polisi kaçırmaz, yakalar ^_^ İş aile efradına kadar bile gitmiş, oralara hiç sokmayalım konuyu. Aslında bu resimleri silmek işlemin kolay kısmı; birçoğu etiketlenmeden kaçıyor. Herkes günlük en azından 1-2 resim etiketlerse çok iyi olur. Vikipedi gerçekten çok hızlı bir oranda gelişiyor, yakalaması biraz zor olabilir ama herkesin iyi bir niyetle bu gelişimi yakalamaya çalıştığı kesin. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:29, 6 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi Haber[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar biliyorsunuz Haber dairemiz tarafından yapılan bilgilendirmeleri ilettiğimiz şablonumuz biraz fazla yer kaplıyordu ve bazı kullanıcılar mesaj sayfalarında yer işgal etmesin diye eklemiyorlardı. Bugün yeni bir şablon yaparak haber bölümünü gizledim ve böyle bir şablon geliştirdim. Yeni şablonu eklemek isteyenler kullanıcı veya mesaj sayfalarına {{Kullanıcı VH2}} kodlarını yazmaları yeterlidir. Örnek görmek isteyenler olursa benim mesaj sayfama bakabilirler. Sevgiler, iyi çalışmalar. --Elmacenderesi E=mc2 13:20, 6 Eylül 2007 (UTC)

Çok güzel olmuş, eline sağlık. Sayfama ekledim bile. Philipcarey 07:26, 7 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi-Shiftdelete.net Söyleşisi[kaynağı değiştir]

Bu adresten söyleşiyi izleyebilirsiniz.

Türkçe Vikipedi Üyeleriyle Söyleşi

En büyük özgür ansiklopedi olan Wikipedia'nın Türkçe kolu Türkçe Vikipedi'ye etkin şekilde katılım gösteren üç kullanıcıyla uzun ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Türkçe Vikipedi'nin katılımcıları, Türkçe bölümün içeriklerini hem özgür kaynaklardan derleyerek oluşturdukları hem de diğer Wikipedia dillerinden yaptıkları çevirilerle her geçen gün zenginleştiriyorlar. Her ne kadar İngilizce Vikipedi kadar çok başlık bulunmasa da çok kısa sürede 100.000 maddelik bir Türkçe özgür ansiklopedimiz olacak.

Bu arada bir hatırlatma; Wikipedia, yani Türkçe'ye kazandırılan adıyla Vikipedi, kendisine kayıtlı olmayan kişilerin de katkılarına, gerçek zamanlı olarak açık. Siz de ansiklopedideki başlıklara, katacağınız bilginin ansiklopedik ve tarafsız olması kaydıyla, katkı yapabilirsiniz.

Dilerseniz Türkçe Vikipedi'nin katılımcılarından Maderibeyza, Bahar ve Khutuck ile yaptığımız söyleşiyi izleyebilirsiniz. Teknik sebeplerden ötürü, ne yardan geçeriz (uzun ve güzel bir sohbet) ne serden (yayın kalitesi), diyerek videomuzu iki parçaya bölmek zorunda kaldık.

Khutuckmsj 15:50, 6 Eylül 2007 (UTC)

Söyleşiye katılan kullanıcılara, vakit ayırdıkları ve Vikipedi'yi gayet güzel bir şekilde temsil ettikleri için çok teşekkürler. Ancak kaydın arka planında çalan müziğin sesi o kadar yüksek ki, bazı konuşmalarda ne dediğinizi anlamak mümkün değil. Acaba organizasyona bu durum iletilip kayıtta yeni bir düzenleme yapılıp yapılamayacağı sorulamaz mı? Maderibeyza, Bahar ve Khutuck'e tekrar teşekkürler. --Metal Militia ileti 16:36, 6 Eylül 2007 (UTC)
  • Evet ses kötü. Aslında bizim ses yeterli de fon müziği sesi bizi bastırmış. Bu konuda yetkiliye mail atar, düzeltme yaptırırız. Herkese selamlar.. --maderibeyzamsj 17:38, 6 Eylül 2007 (UTC)
    • Çok ilginç bir görüşme - Türkçe öğrenci olarak daha iyi ses olan / müsiksiz video (veya en iyi, altyazı olduğu bir video) da görmek istiyorum. Daha sonra o gibi video varsa bana bildirin lütfen. Mithridates 16:28, 7 Eylül 2007 (UTC)

Elinize, ayaginiza saglik! Tum teknik sorunlara ragmen gayet guzel bir soylesi olmus. Maderibeyza'yi, Bahar'i ve Khutuck'u tebrik ederim. Citrat 18:18, 6 Eylül 2007 (UTC)

En ufak bir müzik sesi duymadım feci konsantre olmuşum :) Ayrıca şöyle bir şey var. Vikipedi:Medyada Vikipedi--Kutu su 18:24, 6 Eylül 2007 (UTC)
Helal olsun güzel olmuş ağsınıza ayağınıza sağlık :)--Aycan 19:23, 6 Eylül 2007 (UTC)
Bizi temsil ettiğiniz için teşekkürler.Güzel olmuş.Sağlamcıileti 22:19, 6 Eylül 2007 (UTC)
Müzik sesi söyleşiyi bastırmış ben duymakta zorlandım. Katılan arkadaşlara teşekkürler --Çağatayileti 15:51, 7 Eylül 2007 (UTC)

Commons'dan çaldık...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Vikipedi projelerinin medya kaynağı Commons'dan bir prosedür çaldık, adını Telif inceleme koyduk. Kısa bir şekilde tanımlarsak: bundan sonra bir görüntünün gerçekten belirtilen lisansa sahip olup olmadığını kontrol etmek için ya her zamanki yöntemle kendiniz araştırmaya koyulabilir ya da yeni yöntemle {{Telif-inceleme}} şablonunu kullanarak bu işi inceleyici takıma bırakabilirsiniz. İnceleyici olarak çalışacak arkadaşlar zaten oldukça uzun ve yorucu bir iş yüküne sahip olacakları için (lisans araştırması pek de eğlenceli bir eylem değildir), sorunlu görüntüleri ayıklayıp etiketlemek salt onların üzerine atılmamalıdır. Her Vikipedist günde 1 şüpheli görüntüyü incelenmek üzere etiketlerse, şüpheli görüntülerimizin birçoğunu hızlı bir şekilde inceleyebiliriz. Eğer "bu bana fazla benim görüntülerle işim yok" diyorsanız, en azından bu başlığı gördüğünüz zaman bir tane etiketleyin; prosedürü hazırlamak için emeği geçen herkese ufak bir jestiniz olsun. Etiketleme ve telif inceleme hakkında daha fazla bilgiye Vikipedi:Telif inceleme ve Şablon:Telif-inceleme sayfalarından ulaşılabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:54, 6 Eylül 2007 (UTC)

Bence telif konusuna özen göstermemeiz gerekiyor hepimizin,özellikle SDD yapan arkadaşlar bu işle de ilgilenebilirler.Lisansın şüpheli göründüğü ya da inandırıcı olmadığı durumlarda etiketlemeleri topluluk açısından yararlı olacaktır.Sonuçta madde içeriğindeki yazılar kadar resimlerde de telif konusuna dikkat edilmeli.--Eldarionmesaj 23:25, 6 Eylül 2007 (UTC)
Telif konusu çok onemli, oldukça ciddiye almamız gerekiyor. Yukarıda denildiği gibi devriyelik yapan arkadaşlar (bende içindeyim) bu konuda dikkatli olurlarsa problemlerimiz azalacaktır... Herkesin bu konuya özen göstereceğine inanıyorum. Sevgiler, iyi çalışmalar... --Elmacenderesi E=mc2 23:35, 6 Eylül 2007 (UTC)

"Bu medya henüz bir yönetici veya güvenilir bir kullanıcı tarafından yukarıda belirtilen lisansın geçerliliğini doğrulamak amacıyla incelenmemiştir. Daha fazla bilgi için Kategori:VPMTIT tarafından incelenmeyi bekleyen medya'ya göz atabilirsiniz." Resimlerini wikiye bağışlayan kullanıcıları,daha sıcak karşılamak doğru olucak. Asıl adı VikiProje Medya İnceleme Timi/İnceleyiciler, aynen yazılabilir.--Tegiiinmesaj 10:21, 8 Eylül 2007 (UTC)

  • Trusted user idi Commons'da tercih edilen lafız. Bununla birlikte haklı olabilirsiniz sanki o kullanıcılar güvenilir de diğerleri değil gibi bir anlam oluşturabilir. İnceleyici vurgusu ile o kısmı değiştireceğim. Eğer hâlâ sorun olduğunu düşünürseniz şablonun tartışma sayfasında dile getirebilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 13:03, 8 Eylül 2007 (UTC)

Köy çeşmesi resmi![kaynağı değiştir]

resim.1:Köydeki doğal kaynak sularından bir görüntü.JPG

Yukardaki, sayfanın en başındaki köy çeşmesi resminin bu resim ile değiştirilmesini öneriyorum. Kana Kana içebilmek için!!!! --Erkan 11:35, 7 Eylül 2007 (UTC)

Resim.2:Ab-ı Hayat çeşmesi

Bu su darlığında size bir köy çeşmesi daha ! Yukarıdaki resmin değiştirilmesi önerisini destekliyorum. Hangisiyle değiştirelim hep birlikte karar verelim. Başka aday var mı?--Mskyrider ileti 12:02, 7 Eylül 2007 (UTC)

Bence de değişsin, öyle çeşme, öyle köylü kızı neresinde var Türkiye'nin. Mskyrider'ın resmini daha çok tuttum ben. Philipcarey 12:11, 7 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcı:Mskyrider'ın koyduğu resim gerçekten güzel, onu kullanmamız uygun olacaktır. - Noumenon mesajkatkılar 13:10, 7 Eylül 2007 (UTC)
Soldaki daha güzel gibi--Aycan 13:14, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Katılmıyorum bence değişmesin. Gerçekten şu anki resim harika. Hem de etik açısından da uygun. --Mehmet Baran 13:18, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Mskyrider'ın resmini beğendim.Ancak şu anki resim de gayet güzel nereden böyle bir fikir geldi aklınıza?Yine de değiştirilecekse ben Mskyrider'ın resmini tercih ederimSağlamcıileti 13:21, 7 Eylül 2007 (UTC)
  • Mskyrider'in resmi daha iyimiş gerçekten. Valla canım çekti. Şimdi buz gibidir o su... Şöyle kafanı altına sokacaksın, tam beyinciğin üzerine.....--Erkan 13:33, 7 Eylül 2007 (UTC)
Resim.3:BrunnenWartburg

Hm, bu üçüncü resim nasıl? Ne gibi çeşmesi olduğunu bilmiyorum ama toplayanlar var, burada gibi. Bence insanlar görüldükleri resim iyi olabilir. Mithridates 13:55, 7 Eylül 2007 (UTC)

Almanya'da Wartburg Kalesi içinde bulunan su kuyusunun resmi bu. Çeşme değil yani :)) --Mskyrider
Çeşme olup olduğunu bilmiyorum ama Burada Commons'ta 'well' sözcüğüyle buldum. Bu resim oradadaki en sevdiğim resim ama belki de orada daha iyi / uygun resimler bulunabilirler. Mithridates 16:34, 7 Eylül 2007 (UTC)

ileti 16:09, 7 Eylül 2007 (UTC)

  • Bence şu anki resim en iyisi. Tablolar en iyi seçenek.--Mehmet Baran 13:58, 7 Eylül 2007 (UTC)
Mskyrider'ın önerdiği resmi destekliyorum... --Elmacenderesi E=mc2 15:11, 7 Eylül 2007 (UTC)

Köy çeşmesi- genis aci


Hala isinamadigim Koy cesmesi ismini degistirmek icin herhalde cok gec; ama resim konusunda belirli periodik degisiklikler yapilabilir. Ben sahsen Mskyrider'in sundugu resmi begendim; zamaninda benim de ekledigim bir kac resim var bu gunler icin:

Diger bir köy çeşmesi (yakın plan)
(uzaktan)

Ilginize, Citrat 17:26, 7 Eylül 2007 (UTC)



Şu anki resim de çok güzel, estetik olarak hoş bir tablo, ama ille de değiştirelim diyorsanız Mskyrider'ın "Ab-ı Hayat" çeşmesi olsun derim. --Metal Militia ileti 17:43, 7 Eylül 2007 (UTC)


Sayın Citrat öncelikle hiçbir şey için geç değildir, ölüm hariç, adını beğenmiyorsanız neden değiştirilmesini teklif etmiyorsunuz? Köy Kahvesi olabilir örneğin, ya da Azeriler sanırım Çayhane demişler... Şuanki tablo güzel ama inanın benim için hiçbir şey çağrıştırmıyor. Resim konusuna gelince, Mskyrider'ın Ab-ı Hayat güzel çeşmeymiş. --Düdüklütencere 18:08, 7 Eylül 2007 (UTC)


Resimlerden bahsederken artık isimleriyle bahsedelim mi? Geçmişten takip etmek zor. :) Ab-ı hayat içlerinden en iyisi gibi. Köy çeşmesi ismi değişmese daha iyi sanırım. --Kutu su 18:14, 7 Eylül 2007 (UTC)


İsmi kalmalı, resim de Resim.2:Ab-ı Hayat çeşmesi ile değişmeli. Şimdiki resim güzel ama ansiklopedinin Türkçe versiyonu için daha çok "batı" orijinli olarak sırıtıyor. Daha da gerçekçi olacaksak, aslında Citrat'ın teklif ettiği resme benzeyen onbinlerce köy çeşmemiz mevcut Anadolu'da.--Hasan Sami 20:28, 7 Eylül 2007 (UTC)


"Ab-ı hayat" resmi güzel ama bence ismi "Köy kahvesi" vb. olabilir. Bu durumda resmi de tekrar değiştirmek gerekir :) --Abuk SABUK 20:51, 7 Eylül 2007 (UTC)


Köy kahvesi ismi bence köy çeşmesinden daha uygun. Resim olarak da gölgeli bir kahvehanenin bahçesinde oturup sohbet eden yaşlı amcalar gibi bir şey buluruz :) Çok güzel olur! -- Philipcarey 10:04, 8 Eylül 2007 (UTC)


Eğer ismi Köy çeşmesi kalacaksa Mskyrider'ın "Abi hayat" resmi en güzeli. Hemde gürül gürül su akıyor. Yok eğer buranın adı değişecekse burasını herkesin konuştuğu Haytpark'a benzetiyorum. Ama tabi park ismi çirkin durur ona benzer en yakın şekil olan ve bir buluşma noktası olan Köy Meydanı veya da Viki-meydan güzel isimlerdir.--GK ® 10:22, 8 Eylül 2007 (UTC)

Ama şuan kullanılan resimde çok sanatsal, klas, oysa ingilizce vikide tulumba var bizmkisi ona sanat ve estetik açıdan beş basar.--GK ® 10:29, 8 Eylül 2007 (UTC)

Köy Çeşmesi insanlar çeşmenin başında toplanıp konuşur diye koyulmuş, ama benim aklıma hiç de öyle gelmiyor, "çeşme ne alaka" diyorum daha çok; bence ismi de değişebilir.--Çağatayileti 10:59, 9 Eylül 2007 (UTC)

Abı Hayat Çeşmesi, güzel olur. Sallapattias 17:11, 9 Eylül 2007 (UTC)

Isim degisikligi'nin bu kadar taraftari olacagini tahmin etmemistim. Vakti zamaninda bunun tartismasi yapildi ve tartisma trajik bir sekilde sonuclanmadan kapandi. Kisisel olarak tatsiz buldugum ender tartismalardan biridir. Eger bu konuda girisimde bulunmak isteyen olursa Köy çeşmesi'nin tartışma sayfasinda bunu degerlendirebiliriz.

Resim konusuna gelince; isim ne olursa olsun ilgili resimlerin periyodik olarak degistirilmesi (3-4 ay da bir?) ilgiyi artiracaktir. Belki ilgili koylerden cesme (ve kahvehane) resimlerini toplamak icin de bir motivasyon olur. Su an icin Abı Hayat Çeşmesi ile baslanabilir. Saygilar, Citrat 18:42, 9 Eylül 2007 (UTC)

Arada resmin değişmesi fikri güzel, motivasyon sağlayabilir topluluğa... isim değişikliğini ciddi ciddi düşünenler varsa bunu belirtildiği gibi bu sayfanın tartışma kısmında belirtebilirler. Şahsen Köy Çeşmesi'ni Köy Çeşmesi adıyla uygun buluyor, seviyorum. Alışkanlık biraz da galiba... - Noumenon mesajkatkılar 19:08, 9 Eylül 2007 (UTC)
  • Resmin değişmesine gerek yok, zaten daha iyi bir alternatif de yok. İsim konusunda da aynı düşünüyorum. Canımız sıkıldıkça bir şeyleri mi değiştireceğiz yani, bunlara ayıracağımız zamanı maddelere ayıralım, daha yerinde olur. --Mefistofales Messaggio 22:46, 9 Eylül 2007 (UTC)
  • Mefistofales'in üsttteki görüşüne aynen katılıyorum.--Düşünenadam 22:58, 9 Eylül 2007 (UTC)
  • Köy çeşmesi resmini değiştirmek yerine öncelikle, 2006 yılının Eylül ayından beri düzenlenmeyi bekleyen yüzlerce madde üzerinde zaman harcamalıyız. --Dreamer msj 05:20, 10 Eylül 2007 (UTC)
Hususları bu kadar ciddiyetle ele almayalım. Köy Çeşmesi'nin resmini değiştirmek bir ufak değişikliğe bakıyor; günler sürecek uzun bir çalışma değil. Hem yüzlerce maddeyi düzenleyebilir hem de resmi değiştirebiliriz; ikisini de yapmak çok da zor değil aslında. Önemli olan topluluk fikri ve bilincimizin gelişmesi ve bu, bir şeye topluca karar vermeye çalıştığımız an her daim güçlenecektir; karar veya ilgili iş ne kadar basit olursa olsun. Elbette gereksiz görülebilir; ama Vikipedi'de aslında gereksiz olup da farklı yönlerden faydalı olan birçok şey var ^_^ Topluluğun yuvasıysa Vikipedi, arada onu arada farklı şekillerde dekore etmelerinden daha normal bir şey olamaz; tabii sık sık temizlemeyi de ihmal etmemeleri gerek, o ayrı. - Noumenon mesajkatkılar 10:18, 10 Eylül 2007 (UTC)
  • Köy çeşmesi adı çeşme başı olarak değiştirilebilir. Şahsen değişmese daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama böyle de olursa fena olmaz. Resim konusunda ise çoğunlukla aynı fikirdeyim. Mevcut resim gayet güzel ama değiştirelim derseniz Ab-ı Hayat uygun bence de. Herkese güzel çeşme başı muhabbetleri dilerim. Kolay gele.. --maderibeyzamsj 09:38, 11 Eylül 2007 (UTC)
  • Şuan da kullanılan resmin daha güzel olduğu kanaatindeyim gerçi daha değişik alternatifler olursa bir daha değerlendirmekte fayda var. dragos 21:30, 23 Eylül 2007 (UTC)
  • Mevcut resim bence güzel ama değiştirilmesine karar verilirse Ab-ı Hayat da oldukça iyi bir resim. --Tinúviel ileti 11:53, 24 Eylül 2007 (UTC)

EVRENSEL KELİMESİ[kaynağı değiştir]

Bu kelimenin çoğu zaman boşa kullanıldığının farkında mısınız çünkü böyle bir nitelemenin yapılabilmesi için evrenin tümü hakkında bilgili olmamız gerekirdi. Dilimize evreni gezegenimizle kolayca bir tutan kısıtlı bilgi sahibi olduğumuz eski çağlarda pelesenk olmuş bu nitelemeyi evrenbilimciler dışındaki kimseler kullanmadan önce iyice düşünmelidirler. Bu imzasız yazı 88.240.54.48 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Bildiğiniz gibi Vikipedi'de Vandallık dışında her türlü değişiklik yapabilirsiniz.Bahsettiğiniz sözcüğün yanlış kullanıldığı yerleri düşünüyorsanız hemen değiştirebilirsiniz.Böyle bir yorum yaptığınıza göre konu hakkında bizden daha çok bilginiz var.Lütfen eksik olduğumuz konularda bize yardımcı olun.Yapacağınız değişikliklerde Vikipedi:Biçem el kitabı'ndan faydalanabilirsiniz.İlginize teşekkürler.Sağlamcıileti 07:53, 8 Eylül 2007 (UTC)
  • Üstteki anonim kullanıcının çok yerinde olarak sık sık yanlış yerlerde kullanılan bir terime değindiğini düşünüyorum. Evrenin Dünya'dan ibaret olduğunu ve Dünya'daki değerleri evrensel olarak düşünenlerin evrensel terimini yalnızca dünya değerleri ve kıstasları için kullanmasını yanlış buluyorum.Saygılarımla... --Düşünenadam 23:31, 9 Eylül 2007 (UTC)

İkinci Geleneksel İzmir Buluşması[kaynağı değiştir]

İkinci geleneksel buluşmamızı gerçekleştirdik.İlgilenenler Vikipedi:Buluşma/İzmir 2 sayfasında buluşmadan notlar bulabilir.Saygılar.Sağlamcıileti 16:55, 9 Eylül 2007 (UTC)

Türkiye'nin yerleşim yerleri[kaynağı değiştir]

  • Sevgili arkadaşlar, bizim köyler mevzuu ile ilgili yeni bi fikir sunmak istiyorum. Aslında fikir yeni değil ama uygulama yeni olacak. Ben, Etrüsk bu projeyi sürdürürken ona demiştim ki,

    Böyle tek tek köyleri açmak biraz yanlış bi uygulama olacak. Gel istersen ilçe maddeleri içinde tablolar oluşturalım. Tablo içinde ilçeye bağlı köy ve beldelerin adları, muhtar adı, nüfusu, su, kanalizasyon, elektrik, telefon, yol durumu gibi önemli bilgileri belirtelim. Eğer varsa köyün eski adı, kurucusu, kuruluş tarihi gibi kısa ansiklopedik bilgileri yansıtacak kadar boşluk koyalım. Geniş kapsamlı hoş bi tablo olur. Her ilçede bunu kullanalım..

Ama Etrüsk çoktan başlamıştı bu projeye. Geri adım atmadı. O gittikten sonra iş başıma kalmıştı. Ben de geri gitmektense ileri gideyim diyerek Etrüsk'ün açtığı gibi taslaklar açmaya devam ettim. Ama görüldüğü gibi bu maddeler çok vandalizme uğruyo ve sürekli geri almak durumunda kalıyoruz. Bende simetri hastalığı olduğu için vikipedide anlam bütünlüğü olmasından yanayım. Bu sebeple köy maddelerini silin bu şekilde bi temizlik yapalım diyecem ama buna da yönetici arkadaşlar yanaşmaz. En azından kalan köyleri bu şekilde yapalım. Hem bu sayede ilçe maddeleri de elden geçmiş olur. Bu haftanın projesi olarak yapılamayacak büyüklükte bi proje. Şööle temiz, titiz, çalışkan bi ekip kuralım. Burda tartışalım, bu konuda bir karara varalım. Yine köy ve belde maddeleri açılabilir. Buna karşı durmayacağız. Yani yine adlara bağlantı konur. Çok geniş kapsamlı köylerin ve beldelerin maddeleri yine olur. Ama ilçe içindeki tabloda da kısaca bilgileri olur. Fikirler, yorumlar,..?? --maderibeyzamsj 09:50, 11 Eylül 2007 (UTC)

Olabilir... fakat ilçe maddesinin içinde çok yer kaplayabilirler. Bunun yerine listeleri yapılabilir ve ilçe maddelerinde bu listelere giden bağlantılar konabilir. "X,Y ilçesinin köy listesi" tarzı bir adlandırmayla ve düzenle (X burada ilçe, Y ise ilçenin bağlı bulunduğu il) bu tip listeler açılabilir. Kuruluş tarihi vs. çoğu zaman bilinemeyebilir yani doğrulabilir olma oranı çok düşük. Fakat il merkezine uzaklık, su şebekesi, okul, nüfus vs. gibi temel ve kesin verilere yer verilebilir. Yeni köy taslakları açmaktansa bu tip bir fikri uygulamak mantıklı. Bununla birlikte bence bu tip konularla ilgilenen Vikipedistlerin asıl yapması gereken açtıkları taslakları genişletmek olur. Her hafta her kişi 1 taslak geliştirse bile ufak da olsa bir adım atmış oluruz. Köyler ve diğer Türkiye bazlı yerleşim birimleri için şöyle bir VikiProje açılmıştı: Vikiproje:Türkiye Yerleşim Birimleri. İlgilenen arkadaşlar şu anda pasif durumda olan bu VikiProjeyi aktif hâle getirerek çalışmalarını bir VikiProje içerisinde derleyebilirler. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 10:57, 11 Eylül 2007 (UTC)

Bir ilçeye, örnek olarak böyle bir uygulama yaparsak, nasıl olacağını görmemiz açısından, çok iyi olur. Ayrıca tabloya göster/gizle gibi bir şey eklersek yer sorununu da halledebiliriz...kolay gelsin, herkese iyi çalışmalar :)--Kuara 11:46, 11 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedide sevmediğin bir şey söyle deseler hemen köy taslakları derim. Özellikle rastgele sayfa butonuyla gezmeyi sevdiğim için peşpeşe 5-6 köy taslağına rastlamak keyfimi kaçırıyor. Köy taslaklarını azaltacak (en azından çoğalmalarını engelleyecek) her öneriyi destekliyorum. Noumenon'un liste önerisi bence gayet güzel. Hatta bence bu liste uygulamasını diğer ülke yerleşimlerinin taslakları için de yapalım. Misal, burada Portekiz'in 1000'i aşkın bucağı var. Neredeyse hiçbirinde bir listede verilemeyecek bilgi yok. --Philipcarey 15:44, 11 Eylül 2007 (UTC)
Yerleşim birimleri taslaklarının (hangi ülkenin olursa olsun) en kısa zamanda bir düzene getirilmesi gerekliliğinde haklısınız. Bununla birlikte, Türkiye yerleşim birimleri için ilgilenecek kişi var, proje var, her şeyi var ^_^ Fakat Portekiz için yok. Bu sebeple ilk önce Türkiye yerleşim birimlerine çeki düzen vermeye başlayalım sonra oturmuş sistemimizi ve tecrübemizi diğer hepsine yansıtalım. Bir de diğer ülkelerdeki teşkilatlanma ve yerleşim birimi ayrımları Türkiye'den farklı olacağı için farklı çözümler gerekebilir; biz en kısa vadede yapabileceğimizle başlarsak daha hızlı yol katederiz, ayrıca yerleşim birimlerine dair genel bir ilgi toplayabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:35, 11 Eylül 2007 (UTC)

"Kaliteli madde" ve "seçkin portal"[kaynağı değiştir]

Bu konular üzerinde daha önceden tartışıldığını hatırlıyorum, ama bu tartışmalar nereye vardı bilmiyorum.

Bildiğiniz gibi bu bölümler hala aktif çalışamıyor, "kaliteli madde kriterleri" çevrilmiş ama "kaliteli madde adayları" bölümü yok; seçkin portal kriterlerini bulamadım ama seçkin portal adayları bölümünde de bir aday gösterilmiş ama adaylık bölümü sp anasayfasına bile bağlanmamış.

Bu mekanizmaları çalıştırmak için neyi bekliyoruz?Yani ne eksik de kaliteli madde adaylarımızı veya seçkin portal adaylarımızı gösteremiyoruz? --Çağatayileti 14:09, 11 Eylül 2007 (UTC)

  • Seçkin portal hakkında fikrim yok ama kaliteli madde artık gerçekten uygulansa süper olur. Ama herşeyi devletten beklemek olmaz. Seçkin içerik ile ilgili sayfaları örnek alarak gerekli alt yapıyı oluşturabiliriz. Sonra isteyen istediği değişikliği yapar nasılsa burası harikalar, harikalıklar diyarı:) --maderibeyzamsj 14:25, 11 Eylül 2007 (UTC)

Eksikler belirlense herkes işin bir yerinden tutar.Seçkin içeriğin diğer kısımlarını hazırlayan arkadaşlar eksikleri tespit edebilirler. --Çağatayileti 16:40, 11 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi:Kaliteli Maddeler sayfasını hazırlamaya başlıyorum o zaman, devletten beklemekle olmuyor madem :)) Vikipedi:Seçkin Maddeler sayfasını örnek alıyorum. Vikipedi:Kaiteli Madde Adayları sayfasından da adaylarımızı belirtiriz. Tabii bir kaliteli içerik sorumlusuna da ihtiyacımız olacak, bu iş için de aday bekleyelim, aday gösterelim :) Khutuckmsj 18:59, 11 Eylül 2007 (UTC)
Sayfalar hazırlandı, kullanıma geçtiklerinde düzeltilmesi gereken ufak tefek eksiklikler bulunabilir, bir de http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Kaliteli_madde_aday%C4%B1.GIF ve http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Kaliteli_madde_ba%C5%9Far%C4%B1s%C4%B1z.GIF resimleri yerine yeni resim koymak lazım, bu resimleri sadece yer tutsunlar diye koydum, bunların yerine gerçek resimleri bulunca koyacağım. Khutuckmsj 19:23, 11 Eylül 2007 (UTC)
Diğer Vikipedilerdeki uygulamaya da bakarak uygulamaya geçmemiz çok yararlı olur; hem kriterler koymamız da şart - her madde kaliteli bir madde değildir, değil mi? Kaliteli madde sistemini oturtmamız çok güzel olur... Seçkin portallara gelirsek; Vikipedi'de daha doğru düzgün, aktif ve çalışkan bir portal yokken nasıl seçkin bir portalımız olabilir ki? Bunun için önce portallarla ilgili gerekli politika ve yönerge düzenlemelerine ve eklemelerine de ihtiyaç var zaten; şu an Vikipedi'nin portal kısmı çok zayıf zira kullanıcılar alt yapıyı veya olabilirliği hesap etmeden doğrudan portal açtılar bugüne kadar... bu sebeple alt yapıya destek vermezsek, seçkin portal kısmımızın olması bir anlam ifade etmeyecektir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:32, 11 Eylül 2007 (UTC)
Ben çalışmalara başaldım, söylediğim resimleri de en.wiki'ye bakarak düzelttim. Oylama şartlarını vs. de şimdi en.wiki'yle kıyaslıyorum, sanırım bir saate sistemin özünü sağlamış olacağım. Eksiklikleri lütfen özel mesajla veya buradan bildirin. Khutuckmsj 19:33, 11 Eylül 2007 (UTC)
  • Çok şaşırdığımı söylersem yalan olmaz.Bu ne sürat Khutuck, teşekkür ederim. :) Ama kaliteli madde sorumlusu'nu kim seçecek, biz seçeceksek nerede seçeceğiz? Seçkin portal konusunda da Noumenon fikirlerimi değiştirdi, ortada üyeleri aktif olarak çalışan bir portalımız yokken seçkin portal seçmek sadece portaldaki görselliğe ve içeriği oylamaya yönelik bir hareket olurdu.--Çağatayileti 21:10, 11 Eylül 2007 (UTC)
Beraber birkaç gün içinde seçeriz kaliteli içerik sorumlumuzu. Ayrıca portallarımız arasında şu an için seçkin olan yok, ama sanırım birkaç kaliteli portalımız vardır, bir portalı kaliteli seçmek diğer portallar için de bir hedef oluşturmakta işe yarar bence. Kaliteli içerik sorumlusu için bir oylama yapacak sayfa ayarlayayım bari :) Khutuckmsj 22:32, 11 Eylül 2007 (UTC)
Sakın yapmayın! Niye? Çünkü biz oylamaz, tartışırız. Metal Militia da bir oylama ile seçilmedi. Bekleyelim, önce sistemi güzelce oturtalım. Kriterler vs. tamamen belli olsun. O noktadan sonra tartışalım, "kimler olabilir? hangi yetileri sebebiyle seçilmelidir? kimler ister bu görevi" diye. Doğrudan oylamalara geçmek sadece topluluk katılımını ve aklı selim bir şekilde karar vermeyi engeller. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:43, 11 Eylül 2007 (UTC)
Oylama derken kastettiğim tartışmaydı aslında, haklısın; oylama değil tartışma doğru olan. Yanlış yönlendirmem için özür dilerim. --Khutuckmsj 22:58, 11 Eylül 2007 (UTC)

Kaliteli içerik sorumlusu[kaynağı değiştir]

Kaliteli içerik sistemini hayata geçirmek için fikir birliğimiz var, bunun için de bir kaliteli içerik sorumlusu gerekli. Aday olan veya aday göstermek isteyen varsa burada veya uygun bir sayfada tartışalım isterseniz. Seçkin içerik sorumlumuz olan Metal Militia'yı ocak 2007'de köy çeşmesinde seçmiştik, kaliteli içerik sorumlumuz için de aynı yolu kullanmak bence uygundur.--Khutuckmsj 22:38, 11 Eylül 2007 (UTC)

Kaliteli icerik sorumlulugu icin aklimda ilk Elmacenderesi geliyor ama kendisi ne der bilmem. Citrat 05:23, 12 Eylül 2007 (UTC)
Citrat'a katılıyorum. Elmacenderesi, titiz çalışmalarıyla göz dolduruyor. Eğer kabul ederse, bu görevi layıkıyla yapabilecek kullanıcılardan birisidir. --Metal Militia ileti 05:29, 12 Eylül 2007 (UTC)
Bence birden fazla sorumlu da olabilir. Çağatay ve Khutuck bu sistemi oluşturmak için büyük ilgi göstermişler, acaba sorumluluğa ortak olmayı düşünmezler mi? --Pinar 05:45, 12 Eylül 2007 (UTC)
Pınar'a katılıyorum. Birden fazla sorumlu olması daha iyi olacaktır. Kaliteli maddelerin seçkin maddelerden daha çok olacağını, dolayısıyla da birden fazla sorumlunun işleri kolaylaştıracağını düşünüyorum. --Mskyrider ileti 06:04, 12 Eylül 2007 (UTC)

Pardon!! Kaliteli içerik nedir sorumlusu ne iş yapar?[kaynağı değiştir]

Acaba bir uzman yorumu alabilir miyim? Teşekkürler--Erkan 06:52, 12 Eylül 2007 (UTC)

Uzman sayılmam aslında, ama kaliteli maddenin tanımı Vikipedi:Kaliteli madde nedir? sayfasında yapılmıştı, özetle "Kaliteli maddeler, konuları hakkında iyi yazılmış, nesnel gerçekliğe ve doğrulanabilirliğe sahip, kalıcı maddelerdir" yazmıştım. Kaliteli içerik sorumlusu da seçkin içerik sorumlusu gibi kaliteli içerik adayları sayfasında yapılacak tartışmalar sonucunda kaliteli madde seçilen maddelerde gerekli şablonların konulması, kategorilerin seçilmesi gibi ıvır zıvırla uğraşacak sanırım. Hatalıysam lütfen 0535 123 0000 numarasına bildirin. --Khutuckmsj 07:34, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Şimdi oldu, böylece tartışılan konu betimlenmiş ve tanımlanmış oldu, köy çeşmesindeki yeni kullanıcılar ve eski olup da konuya hakim olmayanlar bilgi sahibi olmuş oldular. Uzman yorumu için teşekkürler.--Erkan 07:41, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Kaliteli içerik sorumlusu, kaliteli içerikten sorumludur bu kadar basit. Kim olacağına dair fikirlerim ise şu yönde. Birden fazla kişi olmasında yarar var. Seçkin içerikten daha düşük kriterler aranacağı için daha fazla aday olacaktır çünkü kaliteli içerik için. İş daha büyük bi iş yani. Metal Militia hem yönetici, hem seçkin içerik sorumlusu olduğu için aklıma ilk gelen isim olmasına rağmen adil görev dağılımı düsturunca uygun olmaz sanırım. Elmacenderesi ise yönetici adayı ve muhtemelen yönetici olacak. Hem de Bilim Takımı ve Temizlik Takımı lideri, onları güçlendirmek vaktini alacaktır. Dördüncü bir görev vermek adil görev dağılımı prensibime aykırı olduğundan ben de Pinar gibi bu işe öncülük eden ve ilgilenen Çağatay ve Khutuck'ten başka aday gösteremiyorum. Ancak bu arkadaşların dışında ilgilenen varsa çekinmesin tabii yine de. Herkese sevgiler, kolay gele.. --maderibeyzamsj 07:51, 12 Eylül 2007 (UTC)

Adaylar[kaynağı değiştir]

Beni aday gösterenlere teşekkür ederim, bu işle ilgilenebilirim.Ama tam olarak kaç kişi bu işin altından kalkabilir? Elmacenderesi büyük olasılıkla yönetici seçilecek; yani üçüncü birine gerek olacak, ben de yaparım diyen olmazsa benim aklımda biri var. --Çağatayileti 09:29, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu işe aday olan veya "ben yaparım" diyen kişilerin ve "yapacak" kişilerin içerikleri kontrol eden politikaları çok iyi bilmesi kanaatindeyim. Bu sebeple yukarıda adı geçen isimlerin hepsini, Kullanıcı:Elmacenderesi dahil, destekliyorum. Çok kalabalık olunursa kendi içlerinde koordinasyon bozukluğu olabilir; ama gerçekten çok isteyen ve içerik politikalarını iyi bilen herkes alabilir görevi. Kullanıcı:Elmacenderesi'nin yöneticiliğinin ve diğer görevlerinin (TeTa gibi) bu tip bir görevle çatışacağı veya zaman darlığı yaratacağını sanmıyorum. Sonuçta bu görevleri çok da büyütmemek lazım; lâyık olan herkes yapabilmeli, olaya güç dağılımı gibi bakmayalım zira ortada aslında hiç güç yok ^_^ Kendisi "adayım" diyebiliyorsa zaten zaman ayırabiliyor/ayırabilecek demektir kanaatindeyim; bu sebeple adaylığını kabul ediyorsa, destekliyorum. Tüm adaylara bol şanslar! Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 11:58, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Elmacenderesi bu işin de altından kalkabileceğini belirtti özel görüşmemizde. Bu yüzden yukarıdaki yorumumu geri alıyorum. Bu üç kişilik grup yeterli bence. Ama yine de gönüllüsü meraklısı varsa adını buraya yazsın. Artık belirleyelim görevlilerimizi. --maderibeyzamsj 12:07, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Benim için bir problem yok, eğer görev verilirse yaparım. Sevgili Çağatay'ın aklında birisi daha varmış belki kim olduğunu açıklar ve oda katılır, dediğim gibi görev verilirse seve seve yaparım... --Elmacenderesi E=mc2 12:28, 12 Eylül 2007 (UTC)
Hayır hayır, bir an yönetici olunca buradaki adaylığı geçersiz olur veya ilgilenecek başka biri seçilir gibi düşündüm (neden böyle düşündümse ??! ) Kendisi bu durumu kabul ettiğine göre daha benim aday göstermeme gerek yok; 3 kişi yeter diyorsanız ve başkası da görev istemezse bence tamamdır. --Çağatayileti 18:32, 12 Eylül 2007 (UTC)
Beni aday gösterenlere teşekkür ederim, adaylığı kabul ediyorum. (Umarım bu köy çeşmesi kendini 5 saniye içinde imha atmez :P) --Khutuckmsj 18:41, 12 Eylül 2007 (UTC)
  • Bu kadar genel istek adayı olmasaydı ben de olmayı düşünmüş hatta adımı aday listesine yazmış idim ancak daha sonra 3 kişinin yeterli olacağını düşünerek vaz geçtim. Bence bu 3 aday da bu konuyu hallederler, gerçi Voltranı oluşturmaları için daha en az 2 aslana ihtiyaç var ama ne yapalım şimdilik yeter sanırım :)) --Erkan 21:46, 13 Eylül 2007 (UTC)

Bu sayfada düzenleme yaptım. Temel olarak kişilerle ilgili bütün taslakları "Kişiler" bölümünün altına topladım. Vikipediye yeni katılanların aradıklarını bulmaları açısından daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca listede olmayan taslak türlerini de ekliyorum. Topluluk tarafından uygun bulunuyorsa kalsın, yoksa eski haline getireyim. Fikirlerinizi bekliyorum. --Philipcarey 11:30, 12 Eylül 2007 (UTC)

Güzel gözüküyor, kolay gelsin ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 11:59, 12 Eylül 2007 (UTC)

Bilim ve Teknik'te Yazı[kaynağı değiştir]

Bilim & Teknik'den Gülgün Akbaba'ya Vikipedi hakkında bir yazı teklifi yaptım, "konuyu ilk yayın kurulu toplantısında genel yayın yönmenime sunacağım" cevabını aldım. Ancak B&T ofisi Ankara'da, ben istanbul'dayım. Ankara'da yüzyüe bir görüşmeye gidebilecek bir isim isteyebilirler. Bu konuda gönüllü olacak kimse var mı? --Khutuckmsj 20:31, 12 Eylül 2007 (UTC)

Eylülde 20 gün Ankarada olabilirim. Ama kesin değil. Duruma göre bakarız.--GK ® 20:40, 12 Eylül 2007 (UTC)

Bunu da dilerseniz bir kac gonulluyle gerceklestirelim. Ankara'dan da istekli cikacaktir eminim. Bilim ve Teknik iyi prestij olur bizim icin. -Khutuck'a tesekkurler! Citrat 16:38, 13 Eylül 2007 (UTC)

Commonstan yüklü resimler[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, commonstan yüklenen bazı resimlerde sayfalar üzerinde gösterme sorunları yaşanıyor. Genel bir sorun mu var acaba? flaWless - furKanileti 10:45, 15 Eylül 2007 (UTC)

  • Ben de farkına vardım, bazı bayrak resimleri görünmüyor. Nedenini bilen var mı? --Pinar 10:49, 15 Eylül 2007 (UTC)
  • Ana sayfadaki günün resmi bile görünmüyor. Geçici bi sorun herhalde commonsla ilgili. Geçmezse doktora götürürüz. --maderibeyzamsj 10:53, 15 Eylül 2007 (UTC)
  • Commons mütehassısı ben de sayfa uzunluğundan kaynaklanıyor sanmıştım hiç oynamayım o zaman flaWless - furKanileti 11:27, 15 Eylül 2007 (UTC)

Önemli Bir gelişme[kaynağı değiştir]

  • Daha önce www.sinematurk.com adresinde yerli ve yabancı sinema veri tabanı hizmeti veren Sinema Türk web sitesi, arayüz değişikliği nedeniyle bir çok bağlantı adresinin değişmesine yol açmıştır. Bu, Vikipedi'mizi de doğrudan ilgilendirmekte olup, yüzlerce maddeyi (olumsuz) etkilemektedir. Film, sanatçı,yönetmen vb. maddelerde verilen linkler boşa çıkıyor: 404 Not Found uyarısı ile karşılaşılıyor. Sorunun çözümü için ilgili site yetkilileriyle görüşülüyor. Bütün arkadaşların ve kullanıcıların bilgisine sunuyorum. Sevgiler, iyi çalışmalar. Levent Abi ileti 23:30, 15 Eylül 2007 (UTC)
    • White Cat arkadaşın robotları Sinema Türk bağlantısı sorunumuzu çözdü. Kendisine Vikipedi adına teşekkürler. Levent Abi ileti 04:44, 17 Eylül 2007 (UTC)

İlgi azlığı[kaynağı değiştir]

Kaliteli madde, Seçkin madde, Seçkin resim ve Seçkin liste gibi oylamalara olan ilgi neden bu kadar düşük?(silinmeye aday maddeleri oylamasında ekleyebiliriz) Demokratik bir vikipedist'in oyunu kullaması gerekir. :) --Aycan 11:38, 16 Eylül 2007 (UTC)

Genel olarak her şeye ilgi az!--Mehmet Baran 11:53, 16 Eylül 2007 (UTC)

15 Eylül 2007 İstanbul Buluşması[kaynağı değiştir]

Buluşmayı dün gerçekleştirdik :P Buluşmaya katılanherkesin (!!!) fotoğrafını koyuyorum. Bu devasa toplantıya katılan tüm Vikipedistlere (sanırım bu White_Cat ve ben oluyoruz sadece, Maderibeyza ile de canlı telefon bağlantısı kurduk:)) teşekkür ederim. --Khutuckmsj 18:27, 16 Eylül 2007 (UTC)

Tüm kafeyi doldurmuşsunuz zaten belli oluyo :) --Aycan 00:20, 17 Eylül 2007 (UTC)
  • Sağolun arkadaşlar resimler için. Bilgisayar adlı kullanıcı da tam tahmin ettiğim gibi biriymiş. Gelemediğim için özür diler, saygılar sunarım.. --maderibeyzamsj 06:54, 17 Eylül 2007 (UTC)

Yaw ben askerden dönmeden bir gün önce buluşma mı olur ? :) Neyse iyi iyi, güzel güzel :) --Nerval 11:55, 17 Eylül 2007 (UTC)

Ya biz de İzmir buluşmasına katılım az oldu diyoduk.Neyse bi dahakine inşallah.Gönüller bir olsun.Hocam fotoğraflarda da bayağı yakışıklı çıkmışsın.Saygılar.Sağlamcıileti 22:07, 17 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedide nadiren gülümsediğim anlardan birini yaşıyorum...İstanbulda yapılacak bir buluşmadaki milyonlarca katılım sayısı olasılığından en uçtaki gerçekleşmiş...Yine de iyi birisi tek başına kalmamış...selamlar Teşekkürler, iyi çalışmalar ... Mülazımoğlu 08:23, 18 Eylül 2007 (UTC)
Ben yokken yaptığınız için öyle olmuş, müstehaktır. Kambersiz düğün olmaz, bir dahaki sefere unutmayın. :) -Tembelejderha 17:42, 19 Eylül 2007 (UTC)
  • Ben de katılacaktım sözde ama iş değiştirme telaşında unutmuşum, şimdi şu başlığı görünce "aha!" dedim. Özür dilerim arkadaşlar. denisutku *:!? 20:20, 19 Eylül 2007 (UTC)

Günün maddeleri[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Günün maddesi sayfasında aday maddelere ihtiyacımız var. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler --Pinar 07:57, 18 Eylül 2007 (UTC)

Vikipedi sayfalarında yoğun biçimde spam ve reklam görüyorum, ancak mücadele etmeden önce bazı sorularım olacak, görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Fan sitelerinin dış bağlantılarda yer alması hakkında ne düşünüyorsunuz? İlgili resmi sitenin bağlantısının verildiği durumlarda fan sitelerini de sıralamak ne kadar gerekli, ya da hangi koşullarda gerekli?

Bu konuda kesin kurallar koymamız zor olsa da en azından belli bir yaklaşımı ortaya dökersek insanlar itiraz ettiğinde gösterebileceğimiz bir şeyler olur. Malum burası reklam panosu değil.

Kanımca, fan sitesi türevi siteler eklemek isteyen kullanıcılardan, ekledikleri bağlantının maddeye ve Vikipedi'ye ansiklopedik anlamda ne kattığını açıklamalarını isteyebiliriz. Bağlantının kullanıcıların ekstra bilgiye ulaşmalarını sağlama yönündeki katkısını tartışma sayfasında göstersinler, ondan sonra eklesinler. Ne dersiniz?

Eğer ortak bir karar oluşturabilirsek trvikiyi download edip "fan sitesi" gibi anahtar sözcükleri aratarak bot yardımıyla, yarı-manuel bir şekilde "reklam kokan" sayfalara dalacağım. Görüşlerinizi bekliyorum. -Tembelejderha 09:26, 20 Eylül 2007 (UTC)

Fan sitelerinin bulunması bence gereksiz. "hayranıyım abi Banu Alkan'ın", "kurban olayım Afrodit'e" gibi tartışmaların yapıldığı sitelerin bizim bilgiye ulaştırma amacımızla pek alakası yok. Ayrıca bu sitelere sanatçının web sayfasından da bağlantı var genelde. Bu yüzden bence çok kayda değer, çok önemli, sıradışı bir fan sitesi olmadıkça (aklıma gelen örnek NARO, Nuri Alço Revival Organization) maddelerde yer almaları gereksiz. Khutuckmsj 09:36, 20 Eylül 2007 (UTC)
  • Bence de gereksiz. Kişilerle ilgili dış bağlantılarda yalnızca resmi siteye bağlantı verilmesi yeterli diye düşünüyorum. Ayrıca eğer varsa haber ve gazete sitelerine de yer verilebilir. Yani kişi ile ilgili hayatî konuların haber edildiği bi gazete makalesine de bağlantı verilebilir. Bunun dışında dış bağlantı açısından kalabalık olmasında sakınca görmediğim ve eğer doğrudan ilgili değilse ve reklam amacı gütmüyosa bağlantıların çıkarılmaması gerekli diye düşündüğüm maddeler bilimsel maddeler. Bu ikisi dışında kural koymak ve uygulamak zor olacaktır. Gerisi de artık vikipedistlerin mantık ve parmaklarıyla çözümlenecek. Ancak dediğim gibi kişilerle ilgili fan sitelerinin hiçbir ansiklopedik değeri olmadığı gibi, kişi resmi sitesi ve ilgili çıkmış haber linkleri dışında bağlantılara gerek yok ve bu konudaki temizliğin botla yapılmasına diyecek bişeyim yok. Herkese kolay gele.. --maderibeyzamsj 09:49, 20 Eylül 2007 (UTC)
  • Katılıyorum. Yukarıdaki iki yorumda gayet yeterli olmuş :)--Aycan 14:50, 20 Eylül 2007 (UTC)
Arkadaşlar ben de bu konuda gördüğüm yerde müdahale ediyordum moladan önce.Yani mesela fan sitelerini direkt çıkartıyordum.Sadece sanatçıların resmi sitelerinin kalamsını daha uygun buluyorum.Ancak bazı maddelerde konu ile ilgili olan önemli diğer sitelere yer vermek de gerekli.Tabii bu bahsettiğim siteler fan sitelerinden daha ciddi ve bizi reklam amaçlı değilde daha çok maddeye faydalı olsun diye kullanan bağlantılardan bahsediyorum.Son günlerde böyle bağlantı ekleyen bir kullanıcıya yardım ediyordum da fikrimi söyleyeyim dedim.Uzuuun zaman sonra görüşürüz.Sağlamcıileti 20:12, 20 Eylül 2007 (UTC)
Bu anahtar sözcüklere blogspot'ı da ekleyelim, bloglara olan bağlantılardan da kurtulsak fena olmayacak.Khutuckmsj 20:15, 20 Eylül 2007 (UTC)
  • Katılıyorum, fan siteleri çıkmalı. Bununla birlikte blog konusunda dikkatli olmalıyız. Evet bence de bloglar kalkmalı dış bağlantılardan (ve kaynakçalardan!). Bununla birlikte bunun istisnaları da var; örneğin bir yazarın kendi blogu olabilir bu durumda yazarı konu alan maddemizde bloguna dış bağlantı vermemiz veya blogunu kaynak olarak kullanmamız çok normal. Bu belki size pek gerçekçi gelmeyebilir ama bazı sektörlerde profesyönellerin blog kullanımı çok yoğun; örneğin bilgisayar ve yazılım sektörünün önde gelen isimlerinin birçoğunun blogları var. Bunların bir kısmı çok önemli bilim adamları ve kesinlikle kayda değerler. Kısacası, bence de hepsi kalksın fakat dikkat edelim, özellikle bloglardan kalması daha yerinde olacak bloglar da olabilir. Fan sitesi temizliği yarı otomatik bot yardımı ile yapılabilir fakat bloglarda ne yapabiliriz emin değilim (bahsettiğim ayrışım sonucu). Ayrıca kararlarımızı verirken Vikipedi:Dış bağlantılar'dan yararlanabiliriz. Verdiğimiz yeni kararlar olursa bunu da ilgili sayfaya ekleyelim ki herkes kolaylıkla ulaşabilsin. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 20:46, 20 Eylül 2007 (UTC)
Ok o halde, ben ufaktan el atmaya başlayacağım.. Ancak şimdiden söyleyeyim bu iş çok patırtı kopartacak, ve site sahipleri linklerini muhafaza etmek için ısrarcı olacaklar, saldıracaklar, trollük yapacaklar, daha da olmazsa sağa sola çemkirecekler (bu lafı çok seviyorum :)) Başa çıkmak konusunda yardımlarınızı esirgemeyin.
Bir de, Kutucuk'un söylediği blog gibi, yoğun biçimde spam veren siteler/gruplar falan varsa lütfen yazın. Ben "fan sitesi", "türk fan", "resmi olmayan" vs. gibi anahtar kelimelerden arama yapacağım. -Tembelejderha 14:36, 22 Eylül 2007 (UTC)
  • çoğunun çıkartılmasından yanayım ancak fan sitelerinde de kimi zaman özel yaklaşım gerekebiliyor. kişinin resmi sitesi yoksa ve tek bir bilgi veren fan sitesi varsa bırakılabilir. ne diyor dış bağlantılar sayfasında? birkaç dış bağlantıdan bir zarar gelmez.. blogları toptan ayıklamak ne kadar doğru ondan da emin değilim. yukarda belirtilen tipte örneklere ve kapsamlı bilgi içeren sitelere rastlamak mümkün oluyor kimi zaman. bunlar tekil örnekler olabilir ama tamamen yok saymayalım derim. 'çemkirme' konusunda özellikle bir kaç maddenin takipçilerinden çok umutluyum doğrusu :) bir de söylemeden geçemedim. naro, fan sitesi değildir, nuri alço ile hiç alakası yoktur. aman diyeyim, naro'cular duymasın.. :) --kibelemesaj 14:51, 22 Eylül 2007 (UTC)

Kullanıcı:Tembelejderha/temizlik listesi diye bir liste hazırladım, böylece el birliğiyle gereksiz içerik ayıklayabiliriz. Lütfen çekinmeyin, "Aman elin listesi şimdi ben de karışsam ayıp olur" falan demeyin, hiç ayıp olmaz. Hem ben tembel olduğum için bunca şeyi inceleyemem, üşenirim. Çalışkan olanlarınıza saygıyla duyurulur efendim. -Tembelejderha 16:48, 22 Eylül 2007 (UTC)

Sanırım ve umarım bugün 100.000'inci maddeyi kutlayacağız. Fotoğrafını şimdiden hazırladım bile :) Katkıda bulunan herkese sevgi ve saygılar.. Levent Abi ileti 11:43, 20 Eylül 2007 (UTC)

Tüh yanlış görmüşüm! yanlış alarm yani. Neyse, prova oldu bu :) Levent Abi ileti 11:55, 20 Eylül 2007 (UTC)

Bir hata olmasın bir günde 8000[ http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zel:Statistics] madde birden nasıl eklenecek?--Serkan Çetinkaya 11:48, 20 Eylül 2007 (UTC)

  • Bu resim çok dumanlı Levent abi. Sen 100 bin günü gelene kadar daha güzel bi resim bul bence:) --maderibeyzamsj 14:57, 20 Eylül 2007 (UTC)
Maderibeyza, ahaha :)) -Tembelejderha 14:37, 22 Eylül 2007 (UTC)

Seçkin Madde[kaynağı değiştir]

İlk kez bu tür bir talebim oluyor: özelde yazdıklarım dışında genele de belirtiyorum. belki de son istek bu.

Hayatın içinde çok önemli yeri olduğuna inandığımız bir madde olan Çocuk hakları'nın gelişmesi, yetkin düzeye gelince de Seçkin Madde adayı gösterilmesi ve sonucu aşamasına kadar desteğinizi rica ediyorum. Teşekkürler. Sevgi ve saygılarımla. NOT: Bu ileti, ortak gönderim kapsamında değiştirilmeden birden fazla kullanıcıya yazılmıştır. Levent Abi ileti 20:47, 20 Eylül 2007 (UTC)

Ana sayfa tasarımları?[kaynağı değiştir]

Anasayfa tasarımı değişmeyecek mi?Buradaki tasarımlar oylanmayacak mı?

Daha ilgi çekici bir anasayfanın daha çok üye çekeceğini düşünüyorum. --Çağatayileti 12:10, 22 Eylül 2007 (UTC)

Hale eksik mevcut, yeni tasarımda yılın her günü hakkında bir iç feed, ayrıca en az bir yıllık (52 adet) seçkin madde gerekiyor. Onlar tamamlanınca tasarımlara devam edicektik, ama tamamlanmadı henüz. --Nerval 12:48, 22 Eylül 2007 (UTC)

Bu son ana sayfayı ben tasarlamıştım, ancak öyle bir durum oldu ki sayfa tasarımı oylanıp seçildikten sonra 10 gün geçmeden millet şikayet etmeye başladı bu ne lan diye :) Şaka maka eksiklikler var, hem görsel açıdan hem de içerik açısından. Ancak Nerval'in de dediği gibi içeriksel eksiklikleri gidermeden müdahalede bulunmamız pek çözüm getirmeyecek. Yine de konuyla ilgili çalışmak isteyecek arkadaşlara şimdiden ellerine sağlık diyorum.

Ek olarak, şöyle bir sayfa vardı, zamanında biraz kafa yormuştuk yeni biçemle ilgili olarak. İşinize yararsa kullanın. Kolay gelsin. -Tembelejderha 14:42, 22 Eylül 2007 (UTC)

Biçemler konusunda topluluğun belirli bir karara varması en azından bir adım ileriye götürebilir bizi. Bununla birlikte yukarıda bahsi geçen içerik hususu gerçekten çok mühim ve ana sayfa tasarımının önünde duran en büyük engel. İstenirse elbette seçkin içerikler seçilene kadar ara bir tasarım yeniliği/güncellemesi yapılabilir fakat unutmayalım ki şu an sahip olduğumuz ana sayfa tasarımı da aslında geçici bir tasarım olacaktı... seçkin içerik sorununu halledene kadar. Peki bu oldu mu? Hayır. Şimdi ana sayfa tasarımını yaparsak bence bu seçkin içerik sorununun unutulmasına yol açabilir. Öncelikle seçkin içerik sorununu halledelim derim. Bu çok da zor değil; Vikipedi'de seçkin statüsüne çok yakın birçok madde var - tek ihtiyaçları 1-2 günlük ek çalışma, bazı kırmızılıkların mavileştirilmesi o kadar. Ayrıca seçkin resim olanaklarımız da harika - depodan aday gösterilmeyi bekleyen birçok seçkin olabilecek resim var. Kısacası 1-2 aylık yoğun ilgi ile halledilebilir bir şey. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 16:05, 22 Eylül 2007 (UTC)

Seçkin içerik kutularını şimdi koymayız biz de? Seçkin içeriğin yer alabilmesi için zaten 52 maddeye ihtiyaç var, bir senenin sonunda da yine bir 52'ye ihtiyaç duyulacak. Yani anasayfayı besleyecek kadar seçkin içerik bulmak zaten imkansıza yakın, bu yüzden beklememizin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Şimdiki gibi üç madde, commons'tan alınan günün resmi, kategoriler, kardeş projeler ve lehçeler kutusu bulunsun --Çağatayileti 16:48, 22 Eylül 2007 (UTC)

Yenilik olsun diye yapılabilir. Tabii ben yaparım diyen çıkarsa. Bununla birlikte çok fazla getirisi olmayacağı aşikâr. Ayrıca 3 günlük 3 günün maddesi fikri şu sıralar topluluğun pek de hoşnut olduğu bir uygulama değil; eğer bu tip bir ara ana sayfa tasarımı yapılacaksa en azından 2 güncel olaylara dair günlük değiştirilebilecek günün maddesi, 1 tane de iyi, geliştirilebilecek fakat hâli hazırda da kaliteli olan bir günün maddesi (ki bunu gene 3 günde bir de değiştirebiliriz, daha kısa sürede de - 3 gün kalması geliştirilmesi açısından daha olumlu olacaktır) olabilir. Fikirler? - Noumenon mesaj 16:52, 22 Eylül 2007 (UTC)

Yani.. Ben de zaten değişiklik olsun/sayfa daha ilgi çekici olsun diye söylemiştim ilk söylediğimde. Ama tasarımları geliştirenler genelde inaktif üyeler(özellikle probeklein'ın ortalarda görünmemesi kötü). Bunun dışında tek ihtiyacımız günün maddesi ve kaliteli madde oylamalarına ilgi gösterilmesi olacak.--Çağatayileti 17:49, 22 Eylül 2007 (UTC)

Tarafsızlık[kaynağı değiştir]

Çağatay adlı kullanıcı arkadaşın sayfasında kullandığı resim kışkırtıcı ve tarafsızlığa gölge düşüren bir resim değilmi? Ayrıca tarasız olduğunu iddia eden bir ansiklopedideki neredeyse tüm dini maddelerde kullanılan İsa, Meryem, Ömer, Muhammed gibi peygamber isimlerinin çoğunun önünde Hz. ibaresinin bulunması ne derece tarasızdır. Kosta Likipoidis

Sizin de belirttiğiniz gibi İsa'nın da adının başında Hz. var Musa'nın da Muhammed'in de.Burada ne gibi bir tarafsızlık problemi görüyorsunuz anlayamadım şahsen.Yani Muhammed'de olsa da İsa'da olmasa neyse ama.Bence böyle ithamlarda bulunurken iyice düşünmeniz faydalı olacaktır.Sağlamcıileti 09:49, 23 Eylül 2007 (UTC)

Ne kışkırtıcılığı yahu? O tablo kaç tane maddede daha var. Commons'ta yüklü, ben de sayfama koymuşum. Kimi, nasıl kışkırtıyor?--Çağatayileti 12:27, 24 Eylül 2007 (UTC)
Çağatay'ın Kişisel saldırı içeren sözlerinin üzerini çizidm. Direkt kaldırmadım. Ancak kendisinin kaldırmasında yarar görüyorum. Daha geçen gün VP:KMA için görevli seçilen deneyimli bir kullanıcının bu tür yanıtlar vermemesi daha doğru olur kanısındayım. Her ne kadar Resimle ilgili yorumu yapan kişi bir kullanıcı adına sahip değilse bile bu bizim onun için VP:KSY kurallarını ihlal edebileceğimiz anlamına gelmemelidir. --Erkan 06:32, 24 Eylül 2007 (UTC)

Köy çeşmesi daha genel konular içindir lütfen kendi aranızda hallediniz. Eğer çözümlenemeyen bir durum olursa elbette önce arabulucu olabilecek kişiler daha sonra yöneticiler müdahale edecektir. Hz. ifadeleri maddelerden çıkarılmalıdır. Bu da zamanında konuşuldu.--Machiavelli' msj 10:21, 23 Eylül 2007 (UTC)

  • Tarafsızlık politikası mevcuttur ve uygulanmaktadır. Elbette ihlâller olasıdır, mümkündür. Doğru olan her ihlâli görüldüğü yerde düzeltmek eğer gerekirse tartışmaya açmaktır. Kısacası yukarıda Kullanıcı:Mach'ın belirttiği gibi bunun konuşulacağı yer burası değildir. Ayrıca eğer kullanıcılarla ilgili belirli bir sorununuz/sorunuz varsa bunu onlarla görüşmelisiniz; Köy Çeşmesi'nde konu yapmamalısınız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 02:58, 24 Eylül 2007 (UTC)
Öncelikle Kostas'ın bahsettiği Hazret konusunun genel bir konu olması nedeniyle burada gündeme getirmiş olmasını doğru buluyorum. Fakat Çağatay adlı kullkanıcının sayfası ile ilgili olarak konunun yeri maalesef Kullanıcı şikayet sayfasıdır. Dolayısıyla eğer orada bir şikayette bulunursa onunla ilgili yorumlar orada yapılabilir. Hz. ünvanı bir ansiklopediye ister İsa'nın ister Muhammed'in önünde olsun yakışmamaktadır. Bu konunun zaten daha önce tartışıldığı ve bu tür ifadelerin çıkartılması gerektiği kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla bu tür ifadeleri gördüğünüz yerde çıkarmanız ve eğer geri alan ya da yeniden yazan olursa durumu topluluk bilgisine sunmanız doğru olacaktır.--Erkan 06:32, 24 Eylül 2007 (UTC)
  • Konu tarafsızlıksa, Hz ifadeleri taraflı ise, düzeltmeye başlayın. Kimse sizi engellemiyor. Ayrıca HZ ifadesini çıkarırken Sir,Saint,Aziz,Kont vb. gibi ifadeleride unutmayın.
Sir, Saint, Aziz, Kont gibi ünvanlar Hazreti ünvanı ile bir değildir. Sir, Kont gibi soyluluk ünvanları genelde madde isimlerinde yer almaz. Ayrıca dikkat ederseniz Lord Byron bağlantısı sizi George Gordon Byron maddesine götürür. Az önce de oturup ismi "Sir" ve "Kont" ile başlayan tüm maddeleri (Kont Dooku, Kont Orlok ve Kont Ostrorog yalısı hariç) "Sir" veya "Kont" ile başlamayacak şekilde yeniden isimlendirdim, isterseniz Sir ve Kont sayfalırndan kontrol edebilirsiniz. Aziz ve Saint sayfalarıyla da uğraşmaya başlıyorum. Khutuckmsj 14:47, 25 Eylül 2007 (UTC)
Azizler de tamam. Aziz Mark'ın Çan kulesi, Aziz Patrick günü, Aziz Yakup'un Yılı, Aziz Petrus Bazilikası maddelerinin isimlerinin de taraflı olduğunu düşünmüyoruzdur umarım. Sıra geldi Saint'lere, Paris Saint Germen'in adını ne yapacağıma karar vermeye çalışıyorum :P Khutuckmsj 14:51, 25 Eylül 2007 (UTC)
Saint'ler de tamam, zaten sorun yokmuş. Umarım azizlerle ilgili sorunumuz çözülmüştür :) Khutuckmsj 14:55, 25 Eylül 2007 (UTC)

wikimages org[kaynağı değiştir]

Bir zamanlar başlattığım B-1 Lancer maddesine bir ip adresi tarafından şöyle bir ekleme yapılmış:

  • [...wikimages.org/b-1.htm B-1 Lancer] - from Wikimages - Wikipedia Information and Google's Images Collection.

Sitedeki resimler çeşitli Viki'lerde bulunan resimler. Örneğin ilk resmi tıklayınca pl.wiki'den sayfa karşımıza çıkıyor. Bu sitenin Wikipedia ile doğrudan bir bağlantısı var mıdır? Commons'a gönderilmeyen resimleri mi topluyorlar? Nedir, neyin nesidir? Khutuckmsj 12:48, 23 Eylül 2007 (UTC)

Köy Çeşmesi linki kayboldu[kaynağı değiştir]

Sol sütundaki köy çeşmesi linki kayboldu. Biri ayarlar ile mi oynuyor?--Erkan 09:03, 24 Eylül 2007 (UTC)

burdan da görüleceği gibi daha önce de olmuş böyle bir şey.--Erkan 09:05, 24 Eylül 2007 (UTC)
  • İlginç gerçekten. Arayüz metinlerine bir bakayım --Pinar 09:12, 24 Eylül 2007 (UTC)
  • Düzeltebildim galiba --Pinar 09:25, 24 Eylül 2007 (UTC)

Köy ve ilçe taslakları[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin zayıf karnı ve burayı bir ansiklopedi olma görüntüsünden uzaklaştıran köy ve ilçe taslakları gelişigüzel bilgilerin depolandığı bir görünüm arz ediyor. Her gün bunun gibi bir yığın gelişigüzel yazılmış maddeye düzinelerce rastlıyorum ve artık buraya yazmaya karar verdim. Ben şahsen bu maddenin hangi sürümünün, en uygun sürüm olduğunu tespit edemediğim için bundan böyle rastladığımız bu tür maddeleri, ilk açıldığı günkü sürümüne döndürülmesinin hiç bilgi, yanlış bilgiden iyidir gereği daha uygun olacağını düşünüyorum. Fikirler bu konuda nasıldır?--Atacameñoileti 06:07, 27 Eylül 2007 (UTC)

Bu konuya daha esnek bakilmasindan yanayim. Genelde katki yapanlar (ya da yapmaya calisanlar) wiki kodlarini bilmeyen yeni kullanicilar oluyor; keza ilgili politikalari da bilmeden hata da yapabiliyorlar ancak girdikleri bilgilerin cogunu duzenleyip elemek mumkun. Herkes her madde uzerinde uzman olamayacagina gore, bu tur madde girdilerini tumden yanlis demek wiki mantiginda dogru gelmiyor bana. Sonucta bu maddeyle ilgilenen kisi buradaki katkilari da goz onune alacaktir. "Kanimca" ilk gunku durumuna donusturmektense icerigi duzenlemek daha dogru bir secenek olacaktir. Saygilar, Citrat 06:14, 27 Eylül 2007 (UTC)
  • İlk günkü konumuna geri getirmektense silinmeli. Çünkü o taslaklar açılırken anonim kullanıcıların geliştirmesi hedeflenmişti. Bu gelişigüzel ancak başka hiçbir yerde bulunamayacak kıymetli bilgileri sileceksek maddeyi silelim daha iyi derim ben. Citrat'ın da dediği gibi azıcık uğraşınca bilgiler toparlanıp, ansiklopedik hale dönüşüyo. Biraz gayret düşüyo bize biraz da sabır. Herkese kolay gele.. --maderibeyzamsj 06:22, 27 Eylül 2007 (UTC)
Farklı farklı zamanlarda yazılmış bu maddeden bir kaç örnek: 1Gamarcoba:Başarı-Zafer-Galibiyet/Selamlaşma dili:"Sana başarılar dilerim") 2- Kuru Yufka Böreği,Akkeselilerin vazgeçilmez yemekleridir. 3- İş adamlarımız ve Yöneticilerimizin eğitim süreçlerindeki tüm maddi ihtiyaçları; hep fındıktan elde edilen mali destek ile olmuştur.... Bunlar bu maddedekiler, ben diğer maddelerde gördüğüm sarıkız camdan bakar, ince dere ağır, ağır akar gibi diğer ansiklopedik bilgileri saymıyorum daha. Ben şahsen buraya yeni katılmış bir kullanıcı olsam buranın bir ansiklopedi olduğunu dahi anlamakta zorlanırdım. Bu konuda kullanıcılara oturun düzenlemeyin zaten diyemeyiz ama kimseden de ilk sürümüne neden döndün, oturup düzenleseydin denmesi de doğru olmaz zira her halukarda maddelerin bu durumda olmasından iyidir. (Hedef neydi akıbet ne oldu bu arada)--Atacameñoileti 06:26, 27 Eylül 2007 (UTC)
Ta o zamanlar bu tür bir standartizasyonun problem yaratacağını söylemiş idim ancak sakalım mı yok nedir dinleyen olmamış idi. Köy maddeleri de tıpkı diğer maddeler gibi ayrım gözetilmeden yaklaşılması gereken maddelerdir. Yani en azından bundan sonra taslak girişi yapmayalım. Kaldıki belli bir formatı olmayan yeni açılmış veya düzensiz bir maddedeki yanlış bilgileri ve vandallıkları algılamak daha kolay oluyor. Benim fikrim bu tür taslak olarak açılmış maddelerin acınmadan silinmesi yönündedir. Ancak üzerinde girişler yapılmış olan maddeleri ilk durumuna getirmek yani taslak haline getirmek fikrine katılmıyorum.--Plenumchamber 06:36, 27 Eylül 2007 (UTC)
  • Yeni taslak açılmasın diyerek aynı pilavı ısıtıp yemeyi seven arkadaşlar için şu tartışmayı hatırlatmak isterim. Hala bu sayfada. Üzerinden pek bi zaman geçmedi... --maderibeyzamsj 06:40, 27 Eylül 2007 (UTC)
EEEEE ne alaka?--Plenumchamber 06:56, 27 Eylül 2007 (UTC)
  • Açıklamaya vaktim olsaydı açıklardım. Anlamadığına da hiç şaşırmadım bu arada. --maderibeyzamsj 06:58, 27 Eylül 2007 (UTC)
Anlaşılabilir herşey anlaşılabilmektedir tarafımca. Ancak alakasız sırf laf sokmak için yapılmış bir girişte anlaşılmaktadır tarafımca. Saygılarımla.--Plenumchamber 09:40, 27 Eylül 2007 (UTC)

Konudan ayrilmayalim arkadaslar. Adi ustunde bir Wiki calismasi bu; dileyen madde uzerinde ugrasir dileyen ugrasmaz. Taslak olan sadece Koy maddeleri degil ki "taslak" da neye dedigimiz de belli degil. Yeni madde acmayalim demek bence Wikipedi icin dogru olmaz; dileyen isterse Hindistan'in kasabalarini girebilir. Temel bilgiler olduktan sonra sorun gormuyorum. Citrat 07:14, 27 Eylül 2007 (UTC)

  • * Sözün özü şu ki: 2000'in üzerinde yerleşim yeri taslağı açmış bir kişi olarak bu taslakların silinmesine kesinlikle karşı değilim. O zaman projenin tamamlanabilmesi için başladığım katkılara tek başıma kaldığım halde elimden geldiğince devam ettim. Ama topluluk da ben de bu maddelerin sıklıkla vandalizme uğruyor olmasından muzdaribiz. Bu nedenle tartışılır ve silinmesine karar verilirse kesinlikle karşı çıkmam. Benim yukarıdaki başlık altında bahsettiğim konu; ilçe maddelerini toparlamak, köy ve beldeleri de ilçe içinde tablolandırmaktı. Bu fikre olumlu bakılıyorsa köy taslakları önce eski haline getirilir, sonra bir robot yardımı ile ilçeye ait belde ve köylerin içindeki bilgiler tablolara taşınır. Sonra köy ve belde taslakları silinebilir. Ama detaylı bilgi içeren köyler kalabilir. Bunu yapabilecek bi robot ısmarlanabilir sanırım. O işlerden pek anlamam. Ama öncelik ilçe maddeleri olmalı. Olmayan ilçelerin maddeleri açılmalı, olanlar düzenlenmeli falan. Bu iş haftanın işbirliğinde yapılamayacak büyüklükte bir iş. Bunun için daha geniş kapsamlı bi harekat uygulanmalı. Ben bu konuda elimden geleni yapmaya hazırım. --maderibeyzamsj 07:18, 27 Eylül 2007 (UTC)
  • Ağustos 2007'de düzenle şablonu eklenen maddeleri saydım. Toplam 411 maddenin 91'i köy maddeleri. Yani yaklaşık %22. Düzenlenecek toplam madde sayısını en son 9 Eylül'de 3697 olarak saymıştım. Bunun %22'si 813 madde ediyor. Bu maddelerin düzenlenmesi için çaba ve sabır gösteren çok çok az kişi var. Düzenlenecek maddelerde artış, düzenlenen maddelerden daha yüksek orantıda. Bu nedenle Baylan'ın endişelerine kesinlikle katılıyorum. Bu maddelere yapılan eklemelerin bazıları küfür, saldırı, denemelerle dolu. SD devriyeleri hepsini yakalayamıyor ve uzun zaman o sürümlerle duruyorlar. Yapılan diğer katkıların büyük bir çoğunluğu ise kaynaksız. Doğrulanabirlik politikasına göre Vikipedi'de güvenilir kaynak belirtilmemiş her bilgiyi çıkarma hakkına sahibiz. Yani birgün hayırsever bir vatandaş gelip bu bilgilere kaynak ekler diye beklemek zorunda değiliz. Diğer maddelere hangi kriterleri uyguluyorsak, köy maddelerine de aynı kriterleri uygulamalıyız. Neticede yeni köy taslakları girmek yerine mevcut köy taslaklarını düzenlemekten yanayım. --Pinar 07:26, 27 Eylül 2007 (UTC)
  • Ben burada da belirttiğim gibi maderibeyza'nın listeleme ve silme fikrini destekliyorum. Hatta bu uygulamanın diğer ülke köy, bucak, belde vs. için de yapılmasını öneriyorum. Hindistan'ın kasabalarını girmek isteyen de bence önce bir Hindistan'ın kasabaları listesi girsin, daha sonra fazladan bilgi girilecek kasaba varsa, madde haline getirsin. Bu uygulamalar toplam madde sayımızı aşağı çeker, ama nitelik nicelikten daha önemlidir. Saygılar.--Philipcarey 08:03, 27 Eylül 2007 (UTC)

Geldiğimden beri en çok dikkatimi çeken şey bu köy vs. taslakları rezaleti oldu, ama herhalde tartışılmış ve benimsenmiştir diye sesimi çıkarmıyordum. Daha önce de çok tartışıldı bu mevzu, Vikipedi emeklerken bile tartışması yapılıyordu, birileri bu işi bot yardımıyla yapmayı planlıyordu, biz de engel olmaya çalışıyorduk. Şimdi artık botla mı yaptılar elle mi yaptılar bilmiyorum ama yapmışlar, ve bu taslaklar Vikipedi'nin çirkin yüzü olarak her dakika son değişikliklerde karşıma çıkıyor.

Az önce şu sayfada tanık olduğum şey birazdan söylemek istediklerimi özetliyor aslında. İnsanların gözünde Vikipedi bir ansiklopedi, ve bu imajın korunması lazım. Vikipedi aynı zamanda bir inşaat alanı evet, ancak inşaatın gizliden gizliye yürümesi, en azından okurların gözüne sokulmaması gerekiyor. "Her tarafı taslaklarla dolduralım, önce açılsınlar sonra nasılsa insanlar doldurur" felsefesi için Noumenon cevap olarak "Vikipedi bir ansiklopedi, çengelli bulmaca değil" demişti, bunu anlatmak istedik..

Ansiklopedi içerisindeki Seçkin maddelerin, olgun-gelişmiş maddelerin, orta halli maddelerin, küçük maddelerin ve taslakların tümünün belli bir oranı var. Ansiklopedinin doğal gelişimi içerisinde bu oranlar belli seviyelerde kalıyorlar ve Vikipedi dışarıdan bir ansiklopedi gibi görünüyor. Ancak yapay olarak taslakların oranını çok fazla artırdığımızda Vikipedi artık dışarıdan "ansiklopedi olmaya çalışan, henüz boş bir şablon" gibi duruyor. Bu Vikipedi'nin güvenilirliğini azaltır, karizmasını çizer, güzelliğini bozar. Daha önemlisi ansiklopedi olma misyonu ile ters düşer.

Köy taslaklarını açmayı beceremeyecek pek çok insan her gün, her saat Google'dan kendi köylerinin taslaklarını buluyor ve değiştirmeyi başarıyor, ve bu değişiklikler %90 maddeyi bozuyor, en iyi ihtimalle Vikipedi biçem düzenine aykırıyor. Bunda şaşılacak bir şey yoktur. Bu maddelerin bu şekilde gelişmesini uman insanlar beni şaşırtıyor.

Bu bizim kolay kolay başa çıkamayacağımız bir işyükü demektir.

Son olarak, o maddelere iyi kötü katkıda bulunmaya çalışan insanların -yapıcı olsun, olmasın- emeklerine yazık oluyor. Bunca taslak düzenli maddelere dönüşüp bozulmalara karşı daha dayanıklı hale gelene kadar (düzensiz ve olgunlaşmamış maddelerin daha fazla vandalizme maruz kaldığını farketmişsinizdir, farketmeyen yeniler için hatırlatıyorum) pek çok insan boşa kürek sallamış olacak. -Tembelejderha 18:49, 27 Eylül 2007 (UTC)


  • Merhabalar,

Maddelerin toptan silinmesine karşıyım. Zira bunları silmek için bir sebebimiz olmalı; kafadan silmemiz keyfî bir müdahale olur. Eğer bunları sileceksek diğer birçok benzeri durumdaki taslakları da silmemiz gerekir. Bu da mantıken Vikipedi'de taslak barındırmadığımız/barındırmak istemediğimiz sonucunu doğurur. Oysa bunu yasaklayan bir kural yoktur Vikipedi'de ve taslaklar, doğru şekilde var oldukları zaman Vikipedi'ye faydalıdırlar; zararlı değil. Bugün bunları silme kararı çıkarsa yarın başka bir şey için de çıkar; temel bir politika ihlâli olmadığı sürece, hızlı silme kriterlerine uymadığı sürece, SAM dahi yapılacak bir sebep yokken silmemiz mümkün de değildir, faydalı da değildir.

Peki olası çözümler nelerdir? Daha önce de tekrarlandı bunlar. Örneğin: var olan yerleşim birimleri projesini ilgilenen arkadaşların etkinleştirmesi, bu projenin bu taslaklarla ilgilenmesi, telifli bilgi içerenlerin silinmesi, diğer hızlı silme kriterine girebilecek olanların silinmesi (hepsi aynı formatta değil M1 ile silinebilecek olanlar dahi var), haftanın işbirliği çalışmalarında arada sırada bu taslaklarla ilgilenilmesi vs.

Bununla birlikte şunu ifade edeyim: kanımca bu başlığın sorusu "bu taslaklar gitsin mi?" değil. Zira taslaklar genel olarak büyük bir sorun (zira şu anda normal uzunlukta&nitelikli maddelere oranla çok daha fazlalar) oysa bu başlık sadece köy taslaklarına dair. Niçin? Zira o büyük sorunun sadece bu paydası sürekli vandalizme konu oluyor ve SD devriyeliğini bazen bıktırıcı bir hâle sokuyor. Bunun sebebi ne? Diğer taslaklara oranla niçin daha fazla uygunsuz içerik girişi var bunlara? Zira içerikleri yok. İşte bu durumda kanaatimce iki taraflı bir inceleme gerek; birincisi yukarıda bahsi geçen çözümleri aktif hâle getirmek, ikincisi ise bu maddelere eklenen içerikleri incelemek. Bu başlık işte bu ikinci tarafı konu alıyor gibi geldi bana. İşte bu noktada da, şahsen, Vikipedi'de yer alması gereken, ansiklopedik bilgi kavramını tam olarak özümseyemediğimizi düşünüyorum. Evet doğru çok bilgi girişi var ve biz bilgi girişini sırf düzensiz diye atamayız, çıkaramayız; bu yanlış olur. Fakat niçin genel olarak bilginin düzensiz oluşuna dikkat ediyoruz da (yani nicel yönüne bakıyoruz da) nitel yönünü, içeriğini incelemeyoruz? Arkadaşlar bu maddelere eklenen bilgilerin sorunlarından en hafifi düzensiz olmak. Bunlar taraflı, kaynaksız, özgün araştırma riski taşıyan, birçok yorumsal ifade barındıran, bazı bazı da doğrulanabilir olması mümkün olmayan (yani belirli bir yazılı kaynakta hiç konu edilmemiş olan) bilgiler. Vikipedi ise sadece tarafsız, doğrulanabilir, özgür araştırma niteliği taşımayan, nitel açıdan yorum değil olgu olan ve (kaynağı belirtilmiş olsun olmasın bir kaynağı olan) doğrulanabilir bilgileri barındırır. Bazen paragraflarca bilgi girişi oluyor, bu bilgileri ayıklasak, diyelim taraflı ifadeleri, övgüleri, yergileri, ansiklopedik olmayan kişisel bilgileri, yorumları, doğrulanabilir olmayanları (kastım kaynaksızlar değil doğrulanabilir olmayanlar), özgün araştırmaları çıkarsak geriye ya bir-iki cümle kalıyor ya da bir sözcük dahi kalmıyor.

Bu da kanaatimce şu demek: bu ikinci tarafın yani eklenmiş bir bilginin ne yapılacağının sihirli bir formülü yok. Hepsi geriye alınamaz, ama büyük bir kısmı rahatlıkla geriye alınabilir. Burada Vikipedistlerin kişisel seçimleri de çok önemli; diyelim böyle bir değişiklik gördünüz, düzenlemek istemiyorsunuz (düzenlemek zorunda değilsiniz ki, sadece istediğiniz sürece yaparsınız), taraflı ve yorum içeren birçok ifadeyi görüyorsunuz fakat düzeltmek istemiyorsunuz (düzeltmek istemeyebilirsiniz - koca koca paragrafları siz ayıklayacaksınız mutlaka diye bir kural yok) vb. sorunlar gözünüze batıyor, rahatlıkla ilgili şablonları yapıştırabilirsiniz. Umulan odur ki bu şablonlarla birlikte bu maddelere sonsuza uzanmaz da genel olarak, toplulukça, bir tane iki tane derken eleriz. Fakat unutmayalım bu eleme işlemi sırasında eğer içeriğin çoğunluğu taraflı, ansiklopedik olmayan, yorumsal ifadelerden oluşuyorsa zaten çıkacak. Bence ne zaman geri alınacağı, ne zaman geri alınmayacağı o kadar da zor bir soru değil; çoğu hemen kendini belli ediyor.

Biraz uzun oldu farkındayım, fakat umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. Son bir not: lütfen kişiselleştirmeyelim olayları, bu tip durumlarda kişisel notlar görmek kadar sinir bozucu bir şey yok - burada tartışılan bir şey Vikipedi'nin bir meselesi ve hepimiz de Vikipedi'nin iyiliğini isteyen Vikipedistleriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesaj 19:59, 27 Eylül 2007 (UTC)

  • Konunun biraz dışına çıkacak ama "Volapük" dilindeki Wikipedia'ya 112000 civarında yerleşim yeri taslakları girmişler. Şu anda metadaki sıralamada 15. olmuş (Vikipedi 16. sırada). 5 yönetici ve 227 kullanıcısı var ama derinlik 0 [4] --Pinar 10:08, 29 Eylül 2007 (UTC)
Aman Pınar... böyle dedin ama şimdi, eyvah geri kalıyoruz paniği başlayacak. Hem de Volapük diline geçilmemiz kabul edilemez. Eminim Volapükya halkı sabahlara kadar halay çekiyordur şimcek :-)--Atacameñoileti 19:11, 29 Eylül 2007 (UTC)

Silinmesinler ama buna bir çözüm bulunsun. Şu anda yaptığımız şey düzenle şablonu koymak ve bırakmak zaten. Farklı bişey yapmıyoruz. maderibeyza'nın fikri güzel ama çok fazla emek istiyor. --Sophia 07:19, 30 Eylül 2007 (UTC)

  • Öncelikle Baylan'ın son derece haklı olduğunu söylemek isterim;
  • Tüm yerleşim yerleri ile ilgili bilgilerin devlette bile tam olarak bulunduğunu sanmıyorum bu nedenle mad.'lerin rassal müdahale beklentileri ile geliştilmelerini beklemek yerine temelde açıklayıcı bir kaç cümle ile (yani taslak olan ama aslında tam olarak taslak olmayan hallerine yakın bir şekilde) kilitlenebilir.
  • İnsanların köylerini wiki'de görmekten hoşlandığını düşünüyorum , tam olarak beceremeseler bile katkı yaparak wiki'ye yakınlaşıyorlar.
  • Gözlemlediğim editlerin yaklaşık 1/20'si köylü fakat nitelikli anonim geliştiriciler tarafından yapılıyor. Wiki formatını tanımasalar bile düzenli cümleler ve yeterli bilgiler giriyorlar. Bilmem sizin için bir şey ifade ediyor mu , ama bilginiz olsun.
  • SDD benzeri minik bir Yerleşim Timi kurulabilir. Örneğin ben şu anda resimler üzerinde çalışıyorum ama önünde sonunda bu bitecek ; müteakiben gerekli görürsem bu time de katılırım. (Gereklilik = Yetersiz geliştirici). Ayrıca 24 saatlik zaman diliminin , düşük vandalizm ile geçen zamanları var, Bu zamanlarda SDD'nden birileri , bazıları bu konuda çalışmalarını sürdürebilir.
  • Bu Memleketini Tanıt çalışımından önce , şimdi ve gelecekte de kimi anonim kullanıcılar kafalarına göre bu tip mad.'ler açtılar, açıyorlar , açacaklar. Daha önce de anonim kullanıcılar tarafından açılan yerleşim mad'lerinden bazılarını SİL yerine Düzenle ile editlediğim olmuştu. Bir şekilde başlayan bu çalıştayın meşalesini ben yakmamış olsam da bitirilmesine yardım edeceğim , nitekim öyle veya böyle Türkiye yerleşim yeri taslakları da bitirilecek , Hindistan yerleşim yerleri taslakları da.. Saygılar, İyi çalışmalar

euthygenes EPISTVLA 10:01, 17 Ekim 2007 (UTC) Not: Daha önce de bu tartışmayı okumaya niyetlenmiştim fakat iki vikipedistin Konu ile ilgili fikirlerini birbirlerine sunuşunu gördüğümde bu sayfayı kapatıp işimi yapmaya koyulmuştum. Şimdi tekrar okurken bu iki farklı üslubun işlendiği yorumları üzülerek ve ne yazıkki okumadan geçtim. Kendi adıma şu andan itibaren fikirlerini söylerken başkalarının özgürlük bahçelerine girmekte sakınca görmeyen kullanıcıların yorumlarını okumayacağımı , bu üsluptaki yorumları muhatap olarak almayacağımı , doğruluklarını irdelemeyeceğimi (tersi bir görevim olmadıkça) bildirmek isterim. Saygılar euthygenes EPISTVLA 10:11, 17 Ekim 2007 (UTC)

  • Arkadaşların katkılarıyla Çocuk hakları maddesinin yetkin bir düzeye eriştiğini ve anasayfaya çıkmayı hakettiğini düşünüyorum. Bunun da 1 ekim gününe denk gelmesi talebindeyim.

maddeyi geliştiren, fikir veren tüm arkadaşlara Teşekkürler. Levent Abi ileti 04:59, 29 Eylül 2007 (UTC)

Geçmişimize sahip çıkalım[kaynağı değiştir]

Tüm VikipediSeverlere tekrar saygılar sevgiler. Uzun süre oldu belki Vikipediyi okuyucu seviyesinde izlemek zorunda kalmıştım. Son günlerde biraz takip etmeye başlayabildim tekrar ve bu tür yerlerde bazı kuralların korunması ve hakların kaybedilmemesi için bazılarını sinir edecek uyuz yazılara ve uyarılara tekrar başlayacağım. Az önce Asya maddesinin silinmesi için bir talep olduğunu gördüm. Her zaman yaptığım gibi ilk olarak geçmişine baktım ve tahmin ettiğim gibi Asya maddesi Asya kıta maddesine kopyalaya usulü ile taşınmış ve yeni bir madde gibi açılmış. Asya maddesinin bu şekilde silinmesi o saate kadar o madde üzerinde yapılan tüm değişiklikleri ve diğer anlamıyla üzerinde çalışanların tümünün haklarını yok saymak oluyor. Yapılması gereken yukarıdaki adını değiştir özelliğini kullanmaktı. Zamanım kısıtlı olduğundan hızlı ve özet yazıoyurm kusura bakmayın. Ama bir yönettici böyle bir durumla karşılaşırsa yapacağı en güncel metni geçmişi eski ve uzun olan sayfaya eklemek ve onun adını değiştirmek olacaktır. Tekrar kolay gelsin herkese--Ugur Basakmesaj 19:20, 29 Eylül 2007 (UTC)

Hazır konu isim değişikliklerinden de açılmışken, yaygın anlamı olan maddelerin parantez içinde olması bana doğru gelmiyor. Kelimenin ilk çağrışım yaptığı ve yaygın olan anlamı parantezsiz yazılmalı (penguen de olduğu şekilde) ondan türeyen madde isimleri anlam ayrım sayfasının da yardımıyla parantezli yazılmalı diye düşünüyorum. Kısacası koskoca Asya'ya haksızlık biraz:-)--Atacameñoileti 19:45, 29 Eylül 2007 (UTC)
Fikirlerimi burada belirttim. Sevgiler. --Dreamer msj 19:50, 29 Eylül 2007 (UTC)

VikiEditör??[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, özel ilgilendiğim sayfalarda değişiklik yaparken sürekli önizlemeyi kullanıyorum, yani her o tuşa bastığımda veri alışverişi oluyor, bir de sayfa büyükse bu daha fazla veri alışverişi demek. Benim soracağım şey, acaba bilgisayar üzerinde kullanabileceğimiz, sayfanın son haline ulaştıktan sonra maddeye koyarak kullanabileceğimiz bir Vikipedi editör programı mevcut mu? Yani yapılacak değişikliklerin sayfada nasıl duracağını aynen görebileceğimiz, çevrimdışı çalışan bir düzenleyici var mı? Kolay gelsin flaWless - furKanileti 13:35, 2 Ekim 2007 (UTC)

İkinci bir pencere ya da tab açarak deneme sayfasında ya da kendi kullanıcı sayfanın altında benim yaptığım gibi böyle bir çalışma sayfası açabilirisin. kolay gelsin--Plenumchamber 14:44, 2 Ekim 2007 (UTC)

Sanırsam yanlış anlattım, asıl istediğim veri alışverişi yapmadan değişiklikleri görmek, bilgisayar üzerine kurabileceğim küçük bir programla sabit disk üzerinden değişiklikleri yapıp önizlemesini o programla yapma imkanı var mı diye merak ediyorum? ¨¨¨¨

Sourceforge.net'te bunun icin cesitli alternatifler var. Bunlardan 170 Kb'lik, "Wiki on a Stick" bir cözüm olabilir: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=155218 ... Diger secenekler icin Sourceforge.net ve Hotscripts.com'u taramakta yarar var. Nihat Halici 15:34, 2 Ekim 2007 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]

Vikipedi politikaları yorumlanabilir mi?[kaynağı değiştir]

Vikipedi politikaları ile anlayamadığım bir nokta var cevabını da bulamadım sayfalarda.Konu şu: Vikipedi politikaları yorumlanabilir mi?Şuradan geldim bu konuya; bir kullanıcı Afro banu diye bir kullanıcı adı almış.Ben bunun VP:EP'nin Halen yaşayan tanınmış ya da yeni ölmüş tanınmış kişilerin adları (örneğin, Chuck Norris, Prenses Diana, vb.) Ancak, eğer siz gerçekten "o kişi" iseniz durum değişir ve bunu kullanıcı sayfanızda açıkça belirtmeniz beklenir. maddesine aykırı olduğunu düşünüyorum.Tabii eğer bu maddeyi yorumlarsak(böyle bir uygulama varsa) ve takmaadlarında aynı şekilde muamele görmesi gerektiğini düşünürsek.Sonuçta tekrarlıyorum sorumu; Vikipedi politikaları yorumlanabilir mi?Tıpkı hukukta kanunların yorumlandığı gibi.Saygılar.

Sağlamcıileti 12:39, 31 Ağustos 2007 (UTC)

Beş temel taş dışında bildiğim kadarı ile tüm politikalar sorgulanabilir, yorumlanabilir, hatta değiştirilebilir de. Sorgulanması istenilen bir durumdur. Vikipedinin gelişimine yönelik yeni öneriler, yeni fikirler her zaman istenen davranışlardır. Önemli olan oluşturulan politikaların VP:BTT'e ve Vikipedi felsefesine aykırı olmamasıdır. ----Ddenkelmesaj 15:28, 2 Eylül 2007 (UTC)

Preparation of Fundraiser 2007[kaynağı değiştir]

Hi, this is just a first introduction message to tell you: there is more to come. I am dealing with the Project Management of the Fundraiser 2007 and therefore will search for contacts of wikimedians who can help us to do our tasks on all projects. I am actually also building the structure for the fundraiser on Meta. We will need people who help to design buttons, translate texts of buttons, documents, sitenotices etc. Should you feel you want to co-operate please let me know. You can reach me on my meta user page or by e-mail at scretella (at) wikimedia (dot) org. If you wish to notify us that you would like to co-operate on translations, it would be nice if you used e-mail and copied the e-mail to me and Aphaia (aphaia (at) gmail (dot) com). Thank you for your attention and I hope to meet you soon! Cheers :-) -- 4 September 2007 Sabine

Telif sorusu:[kaynağı değiştir]

Müzik ile ilgili maddelerde. Bir sanatçının şarkılarını yazıyorsak. Örn: Teoman, İki Yabancı. Şarkı sözlerini eklemek telif açısından sakıncalı mıdır?--Mehmet Baran 15:46, 10 Eylül 2007 (UTC)

Sözlerin telif haklari saklidir, Vikipediye eklenmesi sakıncalıdır. Ancak mesela 100 yıl önce yazılmış bir eser ya da yazarın ölmesinin ardından 70 yıl geçmişse telifli değildir gene de bunları yazmanın yeri vikipedi değil kardeş projemiz olan Vikikaynaktır.--Machiavelli' msj 16:50, 10 Eylül 2007 (UTC)
Evet sakıncalıdır. Şarkı sözleri telif hakkı altındadır ve bu sebeple Vikipedi maddelerinde barındırılamaz. Eğer telif hakkı saklı olmayan bir şarkı ise söz konusu olan, gene Vikipedi'de barındıramayız - kaynak projelerinden olan VikiKaynak veya eğer şarkı sözünün bir kısmı ise VikiSöz tercih edilebilir. Vikipedi ansiklopedi oluşturma projesi olduğu için eserlerin tam metinlerine yer veremiyor. Tabii bu son saydığım VikiKaynak veya VikiSöz'de yer verilmesi de telif hakkının saklı olmaması halinde mümkün. Bir de not: herhangi bir Vikipedi maddesine ilgili olabilecek VikiKaynak ve VikiSöz maddelerine giden bağlantılar ekleyebiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:51, 10 Eylül 2007 (UTC)
Teşekkürler. İyi çalışmalar.--Mehmet Baran 15:42, 11 Eylül 2007 (UTC)

Yönergede çelişki[kaynağı değiştir]

Şablon:Mesajçıkarma-kendi 'ye bakıldığında bu ifadenin Vikipedi:Tartışma sayfası yönergelerinde Kullanıcı mesaj sayfaları (en altta) "Kullanıcıların "kendi mesaj sayfalarından" yazıları silmeleri yasaklanmamış ve biraz daha esneklik sağlanmıştır. Ancak silme yerine arşivleme tercih edilmelidir." ifadesi ile çeliştiği görülüyor. Orijinaline bakıldığında bu durumun güncelleme olduğu anlaşılıyor. Kullanıcıların kendi mesaj sayfalarından içerik çıkarıp çıkarmamaları konusunda her iki görüşte mantıklı dayanaklara sahip. Vikipedi'de yönerge henüz çeviri aşamasında ve aktif değil. Üzerinde konuşulmuş değil. Bu duruma bir açıklık getirilmeli. --Kutu su 01:25, 11 Eylül 2007 (UTC)

Çeviri içinde yer alan Kendi yazdığınızı da değiştirmeyin: başlığıyla da aynı durum ortaya çıkıyor.--Kutu su 01:30, 11 Eylül 2007 (UTC)
Kullanıcıların kendi sayfalarındaki içeriği çıkarmalarına ait durum ve diğerlerinde daha esnek bir güncel yapıya kavuşuldu. Bu bir gelişme olarak görüldüğü için yönergedeki son şekliyle devam edilebilir kanaatindeyim. Şablonlardaki uyarı mesajları daha hafif uyarılarla değiştirilebilir, sözcüklerde oynama yapılabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 12:02, 12 Eylül 2007 (UTC)