Türkiye başbakan yardımcıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Başbakan Yardımcısı, bu görevinin yanı sıra bakanlık görevi de üstlenir. Başbakan Yardımcısı aynı zamanda Milli Güvenlik Kurulu üyesidir. Koalisyon hükümetlerinde koalisyon ortağı partilerin genel başkanları eğer isterse başbakan yardımcısı olur. Eğer bir parti tek başına iktidar olmuşsa milletvekillerinden birisini seçerek Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirir. (Bakan görevlendirmesi gibi). Başbakan Yardımcılarının kendisine bağlı kuruluşları da bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti başbakan yardımcıları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar: CHP DP AP ANAP DYP RP DSP AK Parti TSK Diğer
Kabine No. Başbakan Yardımcısı Başbakan Göreve Başlama Tarihi Görevden Ayrılma Tarihi
15 Mümtaz Ökmen Mehmet Recep Peker 7 Ağustos 1946 10 Eylül 1947
16 Faik Ahmet Barutçu Hasan Saka 10 Eylül 1947 10 Haziran 1948
17 Faik Ahmet Barutçu Hasan Saka 10 Haziran 1948 16 Ocak 1949
18 Nihat Erim Şemsettin Günaltay 16 Ocak 1949 22 Mayıs 1950
19 Samet Ağaoğlu Adnan Menderes 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951
20 Fethi Çelikbaş,
Samet Ağaoğlu
Adnan Menderes 9 Mart 1951 17 Mayıs 1954
21 Fatin Rüştü Zorlu,
Fuat Köprülü
Adnan Menderes 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
23 Medeni Berk,
Ahmet Tevfik İleri
Adnan Menderes 25 Kasım 1957 27 Mayıs 1960
24 Emin Fahrettin Özdilek Cemal Gürsel 30 Mayıs 1960 5 Ocak 1961
25 Muharrem İhsan Kızıloğlu Emin Fahrettin Özdilek 5 Ocak 1961 20 Kasım 1961
26 Ali Akif Eyidoğan İsmet İnönü 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962
27 Hasan Dinçer,
Ekrem Alican,
Turhan Feyzioğlu
İsmet İnönü 25 Haziran 1962 25 Aralık 1963
28 Kemal Satır İsmet İnönü 25 Aralık 1963 20 Şubat 1965
29 Süleyman Demirel Suat Hayri Ürgüplü 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965
33 Sadi Koçaş,
Atilla Karaosmanoğlu
Nihat Erim 26 Mart 1971 11 Aralık 1971
36 Kemal Satır,
Nizamettin Erkmen
Naim Talu 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974
37 Necmettin Erbakan (MSP) Bülent Ecevit 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974
38 Zeyyat Baykara Sadi Irmak 17 November 1974 31 March 1975
39 Alparslan Türkeş (MHP),
Turhan Feyzioğlu (CGP),
Necmettin Erbakan (MSP)
Süleyman Demirel 31 Mart 1975 21 Haziran 1977
40 Turan Güneş,
Orhan Eyüpoğlu
Bülent Ecevit 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977
41 Necmettin Erbakan (MSP),
Alparslan Türkeş (MHP)
Süleyman Demirel 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978
42 Orhan Eyüpoğlu,
Hikmet Çetin,
Turhan Feyzioğlu,
Faruk Sükan
Bülent Ecevit 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979
44 Turgut Özal,
Zeyyat Baykara
Bülent Ulusu 21 Eylül 1980 13 Aralık 1983
45 Kaya Erdem Turgut Özal 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987
46 Kaya Erdem (→) Ali Bozer Turgut Özal 21 Aralık 1987 9 Kasım 1989
47 Ali Bozer Yıldırım Akbulut 9 Kasım 1989 23 Haziran 1991
48 Ekrem Pakdemirli Mesut Yılmaz 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
49 Erdal İnönü (SHP) Süleyman Demirel 20 Kasım 1991 25 Haziran 1993
50 Erdal İnönü (SHP),
Murat Karayalçın (SHP),
Hikmet Çetin (SHP)
Tansu Çiller 25 Haziran 1993 5 Ekim 1995
52 Deniz Baykal (CHP) Tansu Çiller 30 Ekim 1995 6 Mart 1996
53 Nahit Menteşe (DYP) Mesut Yılmaz 6 Mart 1996 28 Haziran 1996
54 Tansu Çiller (DYP) Necmettin Erbakan 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997
55 İsmet Sezgin (DTP),
Bülent Ecevit (DSP)
Mesut Yılmaz 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999
56 Hüsamettin Özkan,
Hikmet Uluğbay
Bülent Ecevit 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999
57 Mustafa Cumhur Ersümer (ANAP),
Hüsamettin Özkan (DSP),
Devlet Bahçeli (MHP),
Mesut Yılmaz (ANAP),
Şükrü Sina Gürel (DSP)
Bülent Ecevit 28 Mayıs 1999 18 Kasım 2002
58 Mehmet Ali Şahin,
Ertuğrul Yalçınbayır,
Abdüllatif Şener
Abdullah Gül 18 Kasım 2002 14 Mart 2003
59 Abdullah Gül,
Abdüllatif Şener,
Mehmet Ali Şahin
Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2003 29 Ağustos 2007
60 Cemil Çiçek (→) Cemil Çiçek,
Hayati Yazıcı (→) Bülent Arınç,
Nazım Ekren (→) Ali Babacan
Recep Tayyip Erdoğan 29 Ağustos 2007 (→) 1 Mayıs 2009 14 Temmuz 2011
61 Beşir Atalay,
Ali Babacan,
Bülent Arınç,
Bekir Bozdağ (→) Emrullah İşler
Recep Tayyip Erdoğan 14 Temmuz 2011 (→) 25 Aralık 2013 29 Ağustos 2014
62 Bülent Arınç,
Ali Babacan,
Numan Kurtulmuş,
Yalçın Akdoğan
Ahmet Davutoğlu 29 Ağustos 2014 Görevde

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]