ABD vatandaşı İtalyanların enterne edilmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İkinci Dünya Savaşı bir parçası
ABD vatandaşı İtalyanların enterne edilmesi
Tarih1941–1944
KonumFloransa, Arizona, Amerika Birleşik Devletleri

İtalyan Amerikalıların enterne edilmesi, ABD hükümetinin İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan vatandaşlarını gözaltına alması anlamına geliyor. İtalya ve ABD savaşa girdikten sonra gelenek olduğu üzere, bunlar "düşman yabancılar" olarak sınıflandırıldı ve bazıları, Yabancılar ve İsyan Yasası kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından gözaltına alındı. Ancak uygulamada ABD, ABD vatandaşlarına veya uzun süredir ABD'de ikamet edenlere değil, yalnızca İtalyan vatandaşlarına gözaltı uyguladı.[1] Savaştan önceki yıllarda İtalyan göçmenlerin vatandaşlığa kabul süreci yoluyla vatandaşlık kazanmalarına izin veriliyordu ve 1940'a gelindiğinde İtalya'da doğmuş milyonlarca ABD vatandaşı vardı.

1942'de Amerika Birleşik Devletleri'nde 695.000 İtalyan göçmen vardı. Yaklaşık 1.881 kişi gözaltına alındı ve savaş zamanı kısıtlamaları altında gözaltına alındı. Bunlar çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından ABD'de öğrenci olan diplomatlara, iş adamlarına ve İtalyan vatandaşlarına, özellikle de onları hassas kıyı bölgelerinden dışlamak için uygulandı. Ayrıca savaşın başlamasıyla ABD limanlarında mahsur kalan ticari denizciler de gözaltına alındı. İtalyan işçi liderleri, savaş başlamadan önce vatandaşlığa kabul sürecini başlatan İtalyan Amerikalıların sadık olarak tanınması için lobi faaliyeti yürüttüler, İtalyan vatandaşlarının genel olarak yıkıcı olarak sınıflandırılmasına itiraz ettiler.

Eylül 1939'da Adolf Hitler'in Polonya'yı işgal etmesinden sonra İngiltere ve Fransa Almanya'ya savaş ilan etti. Savaşın sonunda Amerika Birleşik Devletleri'ni de içine alma olasılığının farkında olan Başkan Franklin D. Roosevelt, Federal Soruşturma Bürosu Direktörü J. Edgar Hoover'a, ulusal acil durumlarda tutuklanacak kişilere ilişkin bir Gözaltı Gözaltı Endeksi derlemesi yetkisi verdi. Almanya ile ittifak kuran Mihver güçleri arasında Faşist İtalya ve Japonya İmparatorluğu da vardı. Pearl Harbor saldırısından bir yıldan fazla bir süre önce Adalet Bakanlığı, Alman, Japon ve İtalyan Amerikalılar arasındaki olası sabotajcıları ve düşman ajanlarını listelemeye başladı.[2]

2001 yılında ABD Başsavcısı, Adalet Bakanlığı'nın II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Amerikalılara yönelik muamelesinin gözden geçirilmesi hakkında Kongre'ye rapor verdi. 2010 yılında Kaliforniya Yasama Meclisi, ABD'nin savaş sırasında İtalyan sakinlerine kötü muamelesi nedeniyle özür dileyen bir kararı kabul etti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brooke, James (11 Ağustos 1997). "An Official Apology Is Sought From U.S." The New York Times. 21 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024. 
  2. ^ Harris, citing Alan Cranston, "Enemy Aliens" (1942) II, Common Ground (No. 2) III.
  3. ^ Chawkins, Steve (23 Ağustos 2010). "State apologizes for mistreatment of Italian residents during WWII". Los Angeles Times. 25 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2024.