Kara Şövalye: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Olağan Şüpheli (mesaj | katkılar)
Crazy91 (mesaj | katkılar)
366. satır: 366. satır:


==Ödüller ve adaylıklar==
==Ödüller ve adaylıklar==
Entertainment Weekly dergisi filmin tüm oyuncu kadrosunu 2008 in en iyileri arasına aldı.
'''2008 [[Golden Globe Awards]]'''<ref>[http://www.goldenglobes.org/news/id/104]</ref>
'''2008 [[Golden Globe Awards]]'''<ref>[http://www.goldenglobes.org/news/id/104]</ref>
*Nominated: Best Supporting Actor in a Motion Picture - Heath Ledger
*Nominated: Best Supporting Actor in a Motion Picture - Heath Ledger
445. satır: 446. satır:
'''2008 [[Teen Choice Awards]]'''<ref>http://www.teenchoiceawards.com/nominees/summer/defaultsummer.aspxhttp<!-- Bot generated title -->]</ref>
'''2008 [[Teen Choice Awards]]'''<ref>http://www.teenchoiceawards.com/nominees/summer/defaultsummer.aspxhttp<!-- Bot generated title -->]</ref>
* Adaylık: Choice Summer Movie: Action Adventure
* Adaylık: Choice Summer Movie: Action Adventure



==Devam Filmi Hakkında==
==Devam Filmi Hakkında==

Sayfanın 20.19, 20 Ocak 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Film

Kara Şövalye (İngilizce adı: The Dark Knight), Christopher Nolan tarafından yazılıp yönetilen bir süper kahraman, aksiyon ve suç filmi. DC Comics şirketinin Batman karakterinden uyarlanan film, 2005 tarihli Batman Başlıyor filminin devamı niteliğindedir. Christian Bale'in Batman rolünü tekrarladığı filmde Heath Ledger da Batman'in düşmanı Joker rolündedir. Gary Oldman Komiser Gordon, Aaron Eckhart Harvey Dent, Michael Caine de Alfred Penntworth karakterlerini canlandırıyorlar. Maggie Gyllenhaal bu filmde Rachel Dawes rolünü Katie Holmes'ten devralıyor. Christopher Nolan filmin konsepti için Batman: The Long Halloween adlı çizgi romandan yararlanmıştır.[1]

Batman Başlıyor filminin senaryosunu Nolan kardeşler ile birlikte yazan David S. Goyer, bu filmde sadece hikâyeyi oluşturdu. Warner Bros. şirketi tarafından dağıtılan film çizgi roman yazarları Bob Kane ve Bill Finger'ın Batman adlı hayali karakterinden uyarlanmıştır. Film 18 Temmuz 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde, 25 Temmuz 2008'de ise Türkiye'de vizyona girmiştir. Altı sahne IMAX kameraları ile çekilmiştir.

Filmde Joker rolünü canlandıran Heath Ledger'in ölümü filmin çekimleri bittikten bir buçuk ay sonra gerçekleşmiştir. Film vizyona girdikten üç ay sonra Kuzey Amerika'da kazandığı 550 milyon Amerikan dolarını geçen gişesi ile bu bölgede en çok seyirci çeken ikinci filmdir.

Özet

Gotham şehrinde organize olmuş suç örgütleri köşeye sıkışmış durumdadırlar. Bruce Wayne (Christian Bale), Yüzbaşı James Gordon (Gary Oldman) ve Bölge savcısı Harvey Dent (Aaron Eckhart) ile şehri kurtarmak üzereyken, Joker(Heath Ledger) adlı psikozlu ve anarşist suçlu ortaya çıkar, kendi planlarını uygular ve şehri bir kaos hali alır. Kendisi ile hesaplaşmak zorunda kalan Batman'in işi eskisinden daha da zor olmuştur. Şablon:Spoiler Batman'in, Teğmen Gordon ve yeni savcı Harvey Dent ile yaptığı işbirliği sayesinde suça bulanmış Gotham sokakları suç örgütlerinden yavaş yavaş temizlenmeye başlamıştır.

Bu başarılı ortaklığın sonuç vermeye başladığı sıralarda ortaya çıkan yeni suçlu Joker'in sokaklarda dehşet saçmaya başlamasıyla Gotham, kaosun hakim olduğu eski günlerine dönme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Şehri tekrardan Joker'in yarattığı suç ve dehşet ortamından arındırmaya için çalışmak zorunda kalan Bruce Wayne,zaten Rachel ile biraraya gelememesine neden olan Batman'in varlığının suçluların azalmasına yardımcı mı olduğu, yoksa var olduğu için mi yeni suçluların ortaya çıktığı konusunda kendisini sorgulamaya başlayacaktır.

Joker bu sırada Gotham şehrinde Batman'in kimliğini açıklamadığı her gün birini öldüreceğini söyler. Batman da Gotham şehrini bataklığa sürmekle suçlanınca Bruce Wayne kimliğini açıklamaya karar verir. Ancak Harvey Dent bu sorumluluğu üstüne alır ve kendisinin Batman olduğuun söyler. Bu yüzden Joker'in ana hedefi haline döüşen Harvey Dent, kurbanı olduğu hain plan yüzünden sadece yüzünün yarısı kaybetmek ile kalmaz, sevgilisi ve asistanı Rachel'ın da ölmesine şahit olur.

Bu şehir daha klas bir suçluyu hak ediyor. Ben de onlara bunu vereceğim.

—Joker-The Dark Knight(Kara Şövalye) filminde

İki gemiye bomba yerleştirdiğini söyleyen Joker her iki gemiye de bir kumanda vermiştir. Buna göre ilk kim düğmeye basarsa öteki gemidekiler ölecektir.Bir tarafta Gotham şehrinin masum vatandaşlarının, bir yanda da hapishane mahkumlarının olduğu bu plan Joker'e Gotham halkının da "iyiliğe dua edebileceğini" gösterir. Bu arada Dent, Rachel'ın ölümünden sorumlu tuttuğu kişileri öldürmeye başlar.

Ya bir kahraman olarak ölür ya da kötü adama dönüştüğünü görecek kadar uzun yaşarsın.

—Harvey Dent-The Dark Knight(Kara Şövalye) filminde

Joker, Batman tarafından alt edilip Arkham Akıl Hastenesi'e gönderilirken başına gelenlerden Teğmen Gordon'u sorumlu tutan İki Yüz, Gordon'un ailesini kaçırır. Gordon tam da oğlunun ölümüne şahit olacakken Batman, İki Yüz ile binadan düşerek çocuğu kurtarır ama varisi olarak gördüğü Harvey Dent'i kaybeder.

Batman ve Gordon, Gotham'ın adalete inancını ve umudunu kaybetmemesi için,Harvey Dent'in yaptıklarını gizlemeye karar verir. Cinayetlerin suçunu Batman üstlenecektir. Şablon:Endspoiler

Oyuncular ve karakterler

  • Bruce Wayne / Batman rolüyle Christian Bale: Milyarder iş adamı olan görüntüsünde olan Bruce Wayne kendini Gotham Şehri'ni yer altı suçlularından korumaya adamıştır.

Ancak Joker, Batman'i kimliğini açıklaması için zorlayıp, insanları öldürmeye başlayınca Bruce Wayne kendisiyle hesaplaşmak zorunda kalır. Onun varlığı Gotham'ı kurtarıyor mu, yoksa daha da mı kötüye doğru itiyor. Batman kimliğini bırakması için bir varis olarak gördüğü Harvey Dent'in de batağa sürüklenmesi Bruce Wayne zor bir durumda bırakır.Bu sorunlar içinde Bruce Wayne, Joker ile de mücadelesine devam etmek zorundadır. Batman Başlıyor filminde Bruce Wayne'i başarı ile canlandıran Christian Bale bu filmde daha zor bir durumda olan zengin işadamını tekrar canlandırıyor.

  • Joker rolüyle Heath Ledger: 1989 yapımı Batman filminde Jack Nicholson tarafından canlandırılan Joker rolü burada Heath Ledger'a devredildi. Joker, Heath Ledger'in oyunculuğu ile anarşist, şizofrenik bir psikopat katil olarak resmedildi. Ledger karakteri yaratmak için Batman: The Killing Joke ve Arkham Asylum: A Serious on Serious Earth[2] çizgiromanlarından yararlandı. Heath Ledger tek başına bir otel odasında otuz gün boyunca karaktere hazırlandı. Joker'in duygu ve düşüncelerini bir günlüğe not etti. Oyuncu otel odasında kaldığı sürece kendini role adadı. Telefonları Joker'in sesiyle açtı, onun gibi düşünmeye çalıştı. Aktör Otomatik Portakal filmindeki Alex karakteri ve şarkıcı Sid Vicious 'dan da esinlendiğini belirtti."[3]Heath Ledger film gösterime girmeden 2008 yılının 22 Ocak tarihinde öldü. Ölümünden üç buçuk ay sonra vizyona giren filmi, yapımcılar Ledger'a adadı. Ayrıca Joker rolü Ledger'a verilmeden önce Sean Penn, Paul Bettany,[4] Lachy Hulme,[5] Adrien Brody,[6] Steve Carell,[7] ve Robin Williams[8] muhtemel Joker adaylarıydı.
  • Harvey Dent / İki Yüz rolüyle Aaron Eckhart: İlk başta Gotham'ın "Ak Şövalye"si olarak ün yapmasa da Joker yüzünden İki Yüz'e dönüşen Harvey Dent'i bu filmde Aaron Eckhart canlandırıyor. Aaron Eckhart bu filme In the Company of Men filmindeki oyunculuğunu çok beğenen ve Eckhart'ı Robert Redford'a benzeten Christopher Nolan sayesinde katıldı.".[9]
Dosya:Two-faceEckhart.jpg
Two-Face'e dönüşen Harvey Dent

Eckhart karakterini "kızgın bir adam" olarak tasvir ediyor. "Onun için değerli olan herşeyi kaybediyor ve geri kazanma ihtimali yok. İnsanların işlerini doğru yapmadıklarını düşünüyor. Başına gelenlerin önüne geçilebileceğini düşünüyor, bu yüzden acı çekiyor.".[1] Rol için daha önce Liev Schreiber,[10] Josh Lucas,[11] Matt Damon, Mark Ruffalo [12] ve Ryan Philippe'in [13] adı geçmişti.

  • Alfred Pennyworth rolüyle Michael Caine:İğneleyeci uşak Alfred bu filmde Bruce Wayne/Batman'in baba figürü ve sadık hizmetçisi.
  • James Gordon rolüyle Gary Oldman: Batman ve Harvey Dent ile birlikte Gotham'ın sokaklarını suçtan temizlemeye çalışan James Gordon bu filmde Gary Oldman tarafından canlandırılıyor. Başına gelenlerden Komiser Gordon'u sorumlu tutan ve ondan intikam almaya çalışan Harvey Dent burada Gordon'un ailesini öldürmek ile tehdit ediyor.
  • Rachel Dawes rolüyle Maggie Gyllenhaal: Gyllenhaal filmde Bruce Wayne'nin çocukluk aşkı ve Harvey Dent'in asistanı ve sevgilisi olan Rachel Dawes'e hayat veriyor. Maggie Gyllenhaal rolü takvim çakışması yüzünden filmde yer alamayan Katie Holmes 'ten devraldı. Bu rol için daha önce aktrist Rachel McAdams 'ın ismi de geçmişti.
  • Lucius Fox rolüyle Morgan Freeman: Wayne Şirketler Grubu'nun CEO'su ve Bruce Wayne'e teknolojik ekipmanı sağlayan Lucius Fox rolünde Morgan Freeman'ı izliyoruz.[14]
  • Sal Maroni rolüyle Eric Roberts: Maroni, Carmine Falcone'nin yerine geçen mafyababası. Maroni rolü için Bob Hoskins ve James Gangolfini de düşünülmüştü.[15]

Diğer Oyuncular

  • Monique Curnen - Det. Anna Ramirez
  • Cillian Murphy - Scarecrow
  • Chin Han - Lau
  • Nestor Carbonell - Mayor Anthony Garcia
  • Eric Roberts - Salvatore Maroni
  • Ritchie Coster - The Chechen
  • Anthony Michael Hall - Mike Engel
  • William Fichtner - Banka müdürü
  • Colin McFarlane - Komiser Gillian B. Loeb
  • Joshua Harto - Coleman Reese
  • Melinda McGraw - Barbara Gordon
  • Nathan Gamble - James Gordon Jr.
  • Michael Vieau - Al Rossi
  • Michael Stoyanov - Dopey

Prodüksiyon

Yapım Aşaması

Filmin yönetmenliğini, ilk filmde David Fincher ve Darren Aronofsky gibi isimleri geride bırakan Christopher Nolan üstlenmiştir. Kardeşi Jonathan Nolan da ortak senaryo yazarıdır. Batman Begins filminin senaryosunu yazan David S. Goyer bu filmde hikâyeyi yazmıştır. Filmin setlerini Lindy Hemming, müziklerini Akademi Ödülü kazanmış Hans Zimmer (Aslan Kral) ve yine aynı ödüle yedi defa aday gösterilmiş olan James Newton Howard, Robb-King ve ekibi Heath Ledger ve Aaron Eckhart'ın makyajını, Lee Smith kurgusunu, Wally Pfister görüntü yönetmenliğini yapmışlardır. Christopher Nolan, Charles Roven ve Emma Thomas da filmin yapımcılarıdır. Nolan fil hakkında şöyle diyor:

Filmin bilgisayar oyunu 2008 yılının Aralık ayında piyasaya sürülecektir. Yapımın bütçesinin 185 milyon Amerikan doları olduğu tahmin ediliyor.[16]

Nolan, Kara Şövalye filminde Batman'in varlığının Gotham City'yi nasıl değiştirdiğine ve en azından başlangıçta- kötüye götürdüğüne daha çok odaklandıklarını söylüyor. Batman Başlıyor 'un sonunda yükseliş tehlikesinin varlığını ima ettik; Batman suç kartellerinin peşine düşerek ve onların çıkarlarına saldırarak, suç dünyasından çok daha büyük bir tepki görebilirdi ve bu gerçekleşiyor. Verdiği savaşın Gotham City'de kendini gösteren çok olumsuz sonuçları ortaya çıkıyor”.[17]

Nolan, Joker'in perdede görüp görebileceğiniz en büyük baş kötü olduğunu belirtiyor. “Bir anlamda, Joker de Kara Şövalye kadar büyük bir ikon; bu da bize, karakterin çarpık bakış açısını keşfetmek için bize bir fırsat ve mücadele yarattı. Ne kadar renkli ve gösterişli olursa olsun, gerçeğe bağlı bir kötü adam yaratmak istedik.[18]

Nolan, senaryonun geliştikçe bir insanın kitleler üzerindeki etkilerini, inançlarını kendine yöneltme yllarını keşfettiklerini söylüyor.[19]

Film aynı Jaws filmindeki köpek balığı gibi kesip geçiyor. Bir anda arkasında büyük bir kaos bırakıyor.

—Chris Nolan-The Dark Knight(Kara Şövalye) filmi hakkında

Batman rolünü canlandıran Christian Bale.

Batman rolünü Jake Gyllenhaal ve Cillian Murphy gibi aktörlerden kapan Christian Bale de, Joker'in herhangi bir kuralı olmadığını söylüyor. Joker'in ahlaki değerlerinin olmaması en büyük avantajıymış.

Joker şehirde kaos yaratırken, Bölge Savcısı Harvey Dent, Gotham City'de kanunun yeni yüzü oluyor. “Harvey halkın adamı. Batman'den çok farklı bir şekilde tam bir Amerikan kahramanı,” diyor Nolan.Batman'i kullanmaları suçlulara karşı bir avantaj ama onları tutuklayan hâlâ polis ve yargılayan da adalet sistemi. Ama soru şu: Kuralları, onları çiğnemeden esnetebilir misiniz? Bu da öykünün gizli temasını oluşturuyor.”

Filmin yapımcıları Batman'in dünyasında birkaç değişiklik de yaptılar. Bruce Wayne'in ailesinden kalma ev, Wayne Malikânesi Batman Başlıyor 'un sonunda yanmıştı. O nedenle Bruce filmde modern bir çatı katı dairesinde yaşıyor. Batman kendisine daha çok hareket serbestisi ve daha geniş görüş açısı sağlayan yeni bir yarasa kostümü giyiyor. “Kafamı çevirebiliyorum,” diyor Bale. Çevik ve güçlü Bat-Pod da beklenen çıkışını, Kara Şövalye'nin Gotham'ı arşınladığı, Chicago sokaklarında çekilen adrenalin yüklü bir takip sahnesinde yapıyor..[20]

Çekim Aşaması

Nolan, Batman Başlıyor filminin aksine Kara Şövalye 'de aksiyon sahnelerini gerçek mekanlarda çekti.Yönetmene göre gerçek dünya, stüdyoda asla yaratılamayacak bir ölçeğe sahip. Nolan, Chicago şehrinin sinemasever bir halka sahip olduğunu da belirtti.

Chuck Roven da bunu doğruluyor:

Şehrin yapılmasına izin verdiği şeylerden bir tanesi de, 10 metrelik bir [[tır kamyonu]nun, LaSalle Sokağı'ndaki bankacılık bölgesinin kalbinde devrilmesi oldu. Chris Corbould kamyonun devrilme sahnesini senaryoda gördüğünde Nolan'a belki daha küçük bir kamyon kullanabileceklerini söylediğini itiraf ediyor.

Chris Nolan filmde Joker'in kökenini belirtmeme nedenini şöyle açıklıyor:"Bizim Joker'imiz, daha doğrusu Ledger'ın Joker yorumu, anarşi ve kaosunaşırı uç noktası. Joker'i korkutucu yapan şey, onu, hikâye anlatımı ile insani göstermek değil. Tüm bu yaptıklarına onu neyin ittiğini göstermek istemedik. Çünkü bu onu daha az tehditkar hale getirirdi. Eğer Hannibal Lecter ve o tarz karakterleri düşünürseniz, nereden geldiğini, geçmişini ne kadar fazla açıklarsanız, karakterin o kadar az ilgi çekici olduğunu görürsünüz. Bizim meselemiz Joker'in kökenini anlatmak değil, onun yükselişini anlatmaktı. Joker pek inişli çıkışlı bir karakter değil.".[1]

Altı hafta süren hesaplardan sonra bir deneme çekimi yapıldı. Güvenli ölçüler belirlendikten sonra, sahneyi çekmeye başlandı.Sahnenin çekileceği zaman geldiğinde, kamyon devrildi ve oyuncu kadrosuyla yapım ekibinden alkış aldı.

Filmin en pahalı sahnesi, şu anda boş olan, Brach's Candy fabrikasında çekilen, bütün binanın patlamasını içeren sahneydi. Corbould ve ekibi, patlamayı yaratmak için Doug Loizeaux başkanlığındaki Controlled Demolition, Inc. şirketi bir araya geldi.

Chicago mekânlarında, yapımcılar şehrin bir çok özelliklerinden de yararlandılar. Bu özelliklerin arasında şehrin dünyaca ünlü mimarisi ve çok katmanlı caddeleri vardı. Nolan, Joker, polis ve Batman arasındaki takip sahnesinde paralel üst ve alt otoyolları kullanmayı iyi bildi. Tempolu takip sahnesi çeşitli otomobilleri, zırhlı araçları ve bir adet 18 tekerlekli kamyonun Upper ve Lower Wacker Drive, Lower Lower Randolph, Lower Lower Columbus ve LaSalle Street boyunca savrulmasına tanık oldu. Takip sırasında, Bat-Pod kestirmeden geçerek, Millenium Park'ın altındaki yeniden modellenmiş tren istasyonuna girdi.

Crowley, çeşitli setler için ünlü mimar Mies van der Rohe tarafından tasarlanan iki binayı seçti. IBM Binası Wayne Enterprises Yönetim Kurulu Odası, Harvey Dent'in ofisi, Belediye Başkanı'nın ofisi ve Emniyet Müdürü'nün ofisi olarak işlev görürken, One Illinois Plaza'nın lobisi, Bruce Wayne'in yeni çatı katı dairesi oldu. Bruce'un yatak odası, East Wacker Drive'daki Hotel 71'in 39. katında ayrıca inşa edildi.

Bruce ve Alfred çatı katına taşınmışlardı çünkü yangında yok olan Wayne Malikânesi hâlâ inşaat halindeydi. Nolan:

diye belirtiyor.

Chicago'da gerçekleştirilen çekimler boyunca, Wayne Enterprises'ın Uygulamalı Bilim Birimi'ne ait olan büyük hangar olarak kullanılan, McCormick Place West'teki Kongre Salonu; Joker'in planının kurbanı olan Gotham vatandaşlarının da dahil olduğu dramatik bir sahneye mekân olan Donanma Rıhtımı ve filmin açılışındaki banka soygunu da dahil olmak üzere birkaç sahnenin geçtiği Chicago'nun Eski Posta Ofisi gibi mekânları da kullandı.Binanın iç kısmı, İngiltere Cardington'da, şimdi set olarak kullanılan ve dövüşün filme alındığı hava gemisinde yeniden yaratıldı.[21]

Christian Bale,Sears Tower binasında bir sahne çekileceğini duyunca Birleşik Devletler'in en yüksek binasının tepesinde durma fırsatını atlayamadı. Oyuncu,

.[22]

Nolan da kendilerine daha iyi bir çekim şansı veren başrol oyuncusunun hayatta bir kez karşılaşacağı bu fırsatı değerlendirme kararını destekledi. “Christian kendi kendine meydan okumaktan hoşlanıyor; onu gerçekten tehlikeli bir duruma sokmadığımızı biliyordum. Tamamen güvenliydi, yalnızca orada durmak için cesaret gerekiyordu. Ben bunu yapmayı kesinlikle istemezdim; ama o bundan hoşlanıyordu ve bize çok güzel bir sahne verdi. Ondan sonra, Hong Kong'da bir binanın kenarında durmak kolay olmalı.”.[23]

Prodüksiyon kimi iç çekimler için büyük bir setin, Yarasa Sığınağı'nın inşa edildiği Cardington'a döndü. Bruce ve Alfred'in çatı katı dairesinde yaşadığı süre boyunca Yarasa Mağarası'nın yerini alan Yarasa Sığınağı, mat floresan ışıklarıyla “dev bir ışık kutusu gibi görünüyor,” diyor Wally Pfister, “bu da ışıklandırma açısından benim için işleri çok basitleştirdi.”.[24]

Batman'in suça karşı savaşı onu Hong Kong'a kadar götürüyor.“Chris bu filmle ne elde etmek istediğine dair harika bir genel görüşe sahipti ve bunu fazlasıyla başardı,” diyor Roven. “O, denediği şey ne kadar hırslı olursa olsun çoğu zaman hayal ettiğinizden daha iyisini gerçekleştireceğine güvenebileceğiniz ender yönetmenlerden biri.”

IMAX Kameraları ile Çekim

Nolan radikal bir karar ile sinema dünyasında bir ilki gerçekleştirerek altı büyük aksiyon sahnesini IMAX kameraları ile çekti. “IMAX görüntüsünün aldığı şekil beni çok heyecanlandırdı. Seyirciyi başka hiçbir film formatının yapamayacağı bir şekilde aksiyona dahil ediyor. Beni çocukluğuma, büyük sinemaların sunduğu ölçeğe ve görkeme geri döndürüyor. Bir sinemacı olarak bence hepimiz buna dönmek istiyoruz; öykümüzün tuvalini IMAX'le büyütmek bunu yapmanın harika bir yolu gibi göründü.”

Tasarım

Batman'in silueti akıllardan gitmeyecek, en kayıtsız gözlemcinin bile anında tanıyabileceği bir imge. Chris Nolan ve kostüm tasarımcısı Lindy Hemming, Kara Şövalye için yeni yarasa kostümünü tasarlarken bu imgenin korunması gerektiğini biliyordu.[25]

Yeni kostüm 110 parçadan oluşuyor. Kostümün temel katmanı, nemi emen özellikleri nedeniyle ordu ve yüksek teknoloji ürünü spor malzemesi üreticileri tarafından kullanılan kafesli polyester malzemeden yapılmış. Esnek malzemeden teker teker kalıba dökülmüş parçalar da temel katmana eklenerek zırhlı kaplama oluşturulmuş. “Batman Başlıyor”dan bu filme yarasa kostümünde değişmeyen tek unsuru, pelerindi. Hemming, “ilk filmde pelerini doğru yapmak için çok zaman harcadık ve tekrar değiştirmek istemedik,” diyor. Pelerine tek bir özellik eklendi: Dijital efektler sayesinde katlanıp sırt çantası benzeri bir hale gelebiliyor ve bir komutla açılabiliyor..[26]

Bruce Wayne'in imajı gizli kimliğininki kadar ikonik olmasa da, finansal ve sosyal sınıfının verdiği, kendine özel bir stili var. Maskenin ardındaki adamı giydirmek için, Hemming moda tasarımcısı Giorgio Armani'yle işbirliği yaptı. “Chris Nolan ve ben Bruce Wayne'in seçkin bir görünüm sahibi olması gerektiğini düşündük,” diyor Hemming. “Giorgio Armani markasının, amaçladığımız modern klasik görünümün simgesi olduğunu hissettik.”. Her takım Armani'nin geleneksel sahibine özel etiketini taşıyor; bu durumda bu etiket, Giorgio Armani for Bruce Wayne. Harvey Dent'in, Bruce Wayne'in mali olanaklarına sahip olmadığı açık ama Hemming gardırobunun yine de otorite ve güven telkin etmesi gerektiğini söylüyor..[27]

Kostüm tasarımcısı Joker'i giydirirken çok daha serbest davranarak karakterin alışılan görünümünü, ona hayat veren aktörü yansıtacak şekilde değiştirdi. Hemming: “Joker'i Heath Ledger'ın oynayacağını öğrendiğimde, kostümün önceki versiyonlara göre daha genç ve trendy bir stile sahip olmasını istedim. Temelde, araştırmam Vivienne Westwood 'dan Johnny Rotten 'a, Iggy Pop 'a, Pete Doherty ' 'e, Alexander McQueen 'e uzandı. Her tür görünümü topluyordum,” diye açıklıyor.[28]

Dosya:John Lydon.jpg
Hemming'in Joker'i yaratırken esinlendiği sanatçılardan Johnny Rotten
Joker'in esin kaynaklarından Pete Doherty

Joker'in alışılan renk paletine sadık kalan giysi, yeşil bir yeleğin üzerine giyilen mor bir trençkot. Değişen görünümü açık renkli bir ceket tamamlıyor. Gömleği ise, Hemming'in bit pazarında bulduğu bir gömleğin deseninden esinlenilmiş. Joker'in ayakkabıları Milan'dan ve kostüm tasarımcısı tarafından seçilmiş; Hemming burun kısmında yukarı doğru kıvrılmanın palyaço ayakkabılarını hatırlattığını düşünüyor.

Joker'in makyajı da karakterin önceki yorumlarından ayrılıyordu. Beyaz yüzlü ve sırıtkan portresi korunurken, “Kara Şövalye” için hazırlanan makyaj, Joker'e daha çılgın bir görünüm kazandırarak sarsıcı bir nitelik kazandırma amacı taşıyordu. Joker'in yüzü çatlak ve yer yer akmış beyaz bir makyajla kaplı. Gözleri kalın siyah makyajla çerçevelenmiş ve ağzından yanaklarına uzanan ama altındaki korkunç yaraları gizleyemeyen beceriksizce bir kırmızı gülümseme boyanmış. Saçı daha sade ama hâlâ fark edilir bir şekilde yeşil.[29]

Heath Ledger'ın makyörü, John Caglione, Jr., aktörün makyajını bir tür dans olarak nitelendiriyor. “Heath yüzünü belli ifadelerle eğip bükerdi, alnını kaldırıp gözlerini kısardı; ben de yüzündeki bozulmaları beyaza boyardım. Bu teknik, yüzü dümdüz beyaza boyamanın yaratamayacağı dokular ve ifadeler yaratır..[30] Sonra Heath'in sımsıkı kapadığı gözlerinin çevresine siyah makyaj uygulardım, bu da tutarlı bir yüz dokusu oluştururdu. Siyah makyaj yapıldıktan sonra, gözlerine su püskürtürdüm ve o da gözlerini sıkıp kafasını sallardı ve böylece tüm o siyah, akmış, yapışkan görünüm oluşurdu.”.[31]

Joker'in makyajı, ayrıca protez süpervizörü Connor O'Sullivan ve protez makyaj sanatçısı Robert Trenton tarafından geliştirilip uygulanan ve protez uygulamasında devrim yaratan bir uygulamayı da içeriyor. O'Sullivan onaylıyor: “Joker protezleri daha önce üç ila dört saat alıyordu. Onun yerine 25 dakikamızı aldı ve çok daha iyi görünüyorlar.". Joker çetesinin kullandığı palyaço maskelerinin her biri ayrı ayrı elle yapıldı, kalıba döküldü ve elle boyandı.[32]

İki-Yüzlü karakteri için grafik makyaj efektleri kullanıldı. Robb-King ve ekibi, Harvey Dent'in yüzündeki hasarı yansıtmak için özel efekt süpervizörü Nick Davis'le yakından çalıştı çünkü hasarı yalnızca protezlerle vermek mümkün değildi."[33] Eckhart, “Benim için ilginç bir deneyimdi; teknoloji sayesinde, makyaj koltuğunda saatlerimi geçirmeme gerek kalmadı. Tüm süreç zahmetsizdi, en azından benim için,” diye gülümsüyor."."[34]

Kara Şövalye 'deki bir başka tasarım unsuru ise görülmüyor.

Batpod

Los Angeles'te sergilenen bir Batpod.

Batman çizgi romanlarında Batcycle olarak geçen motorsiklet Kara Şövalye filminde Batpoda dönüştü. Filmde aracı Christian Bale kullanmayı beceremediği için Batpod'u dublörü sürdü. Batpod, Batman'in kullandığı iki tekerlekli bir motorsiklettir. Fakat bu araç her sürücü tarafından kullanılamazdı. Hatta uzman dublörler bile aracı sürmekte pek başarılı değildi. Bir çok denemeden sonra Batpod'u Tomorrow Never Dies filminde helikopter üzerinden BMW R1200C Cruiser ile arkasında artçı ile atlayarak üne kavuşan Fransız Jean-Pierre Goy kullandı. Jean Pierre-Goy, Batpod'u üzerindeki 45 kilogram ağırlığındaki Batman kostümü ile sürdü.[35]

Yapımcıların düşüncesi Batpod'un ilk önce normal yolda sürülmesi, sonra da görüntüye yerleştirilmesiydi. Ama Jean Pierre-Goy sürme işini gerçek arabalar ile birlikte yaptı. Motor çekimleri 6 ay sürdü.

Müziği

Batman Başlıyor 'un müziklerini ortaklaşa hazırlayan kompozitörler Hans Zimmer ve James Newton Howard, Kara Şövalye 'nin müziğini hazırlamak için tekrar bir araya geldiler. Nolan “Filmin müziğinin, kurguya paralel bir evrim geçirmesini seviyorum; Hans ve James bunu başarmakta şaşırtıcı bir ustalığa sahipler. Genellikle son görüntüleri bile izlemeden bana verdikleri müzik parçalarını editörüm Lee Smith'le birlikte kurgu odasına götürüyoruz. Bu, kompozitörlere alışılmamış beklentiler yükleyen organik bir süreç ama harika bir iş çıkardılar” diyor..[36]

Batman Başlıyor filminin müziklerinde işbirliği yapan Hans Zimmer ve James Newton Howard Kara Şövalye filminin müziklerinde de ortaklaşa çalıştılar.

İlk filmde olduğu gibi bu filmde de iki kompozitör iş birliği yaptılar. Zimmer, Joker'in tema müziği ile, Howard da İki-Yüz'ün kişiliğiyle ilgilendi. Filmin tema müziğinde de değişiklik yaparak, kahramanca melodileri kullanmadılar. Zimmer, “Batman'i tipik bir süper kahraman olarak görmüyorum,” diyor, “o nedenle müzikte `süper' çağrışımlarından kaçınmaya karar verdim. Yarasa Simgesini düşünüp durdum. Bu, Batman'i ikonik bir şekilde sembolize ediyor ama aynı zamanda karanlık ve donanımlı.”.[37]

Howard, “Batman çok karmaşık bir karakter,” diye ekliyor. “Onu hâlâ tanıma aşamasındayız; o nedenle onu tanımlayan bir müzikal tema eklemek, yanlış yönlendirme olur.”

Soundtrack Albümü

Şablon:Bilgi Kutusu Albüm Filmin soundtrack CD'si 15 Temmuz 2008 tarihinde New York şehrinde, 16 Temmuz 2008'de Los Angeles'ta satışa çıkarıldı. CD ilk haftasında 25,000 kopya satarak The Bilboard 200 listesinde kendine 20. sırada yer buldu. İkinci haftasında ise 20,000 kopya satarak 23. sıraya geriledi. Sonraki hafta 2,100 kopya satınca top 100 listesinin dışına çıkarak 192.'da yer aldı. Dördüncü haftasına gelindiğinde top 200 listesinin de dışına çıktı. Filmin soundtrack albümünde yer alan parçalar şunlardır: 1.Disk

  1. "Why So Serious?" – 9:14
  2. "I'm Not a Hero" – 6:34
  3. "Harvey Two-Face" – 6:16
  4. "Aggressive Expansion" – 4:35
  5. "Always a Catch" – 1:39
  6. "Blood on My Hands" – 2:16
  7. "A Little Push" – 2:42
  8. "Like a Dog Chasing Cars" – 5:02
  9. "I Am the Batman" – 1:59
  10. "And I Thought My Jokes Were Bad" – 2:28
  11. "Agent of Chaos" – 6:55
  12. "Introduce a Little Anarchy" – 3:42
  13. "Watch the World Burn" – 3:47
  14. "A Dark Knight" – 16:14

2.Disk (Özel Edisyon)

  1. "Bank Robbery (Prologue)"
  2. "Buyer Beware "
  3. "Halfway To Hong Kong"
  4. "Decent Men In An Indecent Time "
  5. "You're Gonna Love Me "
  6. "Chance"
  7. "You Complete Me"
  8. "The Ferries"
  9. "We Are Tonight's Entertainment "
  10. "A Watchful Guardian"
  11. "Why So Serious? (The Crystal Method Remix)"
  12. "Poor Choice Of Words (Paul van Dyk Remix) "
  13. "Gunpowder And Gasoline (Remix by Mel Wesson)"
  14. "Rory's First Kiss (Remix by Ryeland Allison) "

Heath Ledger'in ölümü

Kara Şövalye 'de Joker rolünü canlandıran Heath Ledger'in 22 Ocak'ta aşırı doz ilaçtan sonraki ölümü filmin yapım ekibi ve oyuncu kadrosunda büyük bir üzüntü ve şok etkisi bıraktı.

Christan Bale "Aklımda bu olay çok taze. Başına gelenleri, insanların içinde rahatça konuşamıyorum." diyor. Aaron Eckhart ise "Çok üzücüydü. Hala inanamıyorum. Heath ile yaşananları anlatmak çok zor." diyerek olay hakkındaki üzüntüsünü dile getirdi.

Gyllenhaal burada Heath Ledger'in sapkın Joker rolünü almasının onu ölüme ittiği spekülasyonlarından bahsediyor. Fakat Empire dergisinin Ağustos ayında konuştuğu Ledger, Joker rolü ile ilgili şunları söylemişti:

Dağıtımı

Pazarlama

Joker'in "Why So Serious?" repliğini kullanarak aynı isimde bir internet sitesi açıldı. Gotham bölge savcısı Harvey Dent içinse I Believe in Harvey Dent adlı site kuruldu. Site zamanla Joker'in vandalizmine uğrayarak uğrayarak I Believe in Harvey Dent too adına dönüşüyor.[38]

8 Temmuz 2008 tarihinde Batman Başlıyor filminin Blu-ray disc edisyonu çıktı. Aynı tarihte Batman: Gotham Knight adlı animasyon film DVD olarak piyasaya çıktı. Bunları, Kara Şövalye yapbozları, kostümleri, oyun kartları ve aksiyon figürlei takip etti..[39]

22 Haziran 2008'de, Heath Ledger'in ölümümün ardından, Joker'in "Why So Serious?" repliğini kullanarak aynı isimde bir internet sitesi açıldı. 2008 Britanya Grand Prix yarışında Toyota Formula 1 takımının aracında Kara Şövalye 'nin reklamı vardı.

Gösterimi

Filmin dünya premiyeri, New York şehrinde 14 Temmuz 2008 tarihinde yapıldı. Film ilk olarak 16 Temmuz 2008 tarihinde Avustralya'da gösterildi ve ilk gecesinde 2,3 milyon Amerikan doları kazandı.

ABD ve Kanada'da 18 Temmuz 2008 tarihinde 4,336 sinema salonunda gösterilmeye başlanan film bu dalda rekoru elinde bulunduran Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu adlı filmi geçti. Kara Şövalye ilk üç gününde 158,411,483 milyon Amerikan doları kazanarak Örümcek Adam 3'ün rekorunu da tarihe gömdü.

Kara Şövalye gece gösteriminde 18,5 milyon Amerikan doları kazanınca Star Wars Episode III: Revenge of the Sithe filminin 16,9 milyon Amerikan doları rekorunu da geçti.

Film şu anda Amerika Birleşik Devletleri 'nde kazandığı 556 milyon Amerikan doları ile Titanik adlı filmin ardından ikinci sırada.[40]

Ev Sineması

Filmin DVD ve Blu-ray diskleri 9 Ksım 2008'de satışa çıkacak. DVD tek disk ve iki disk olarak, Blu-ray sadece iki diskli versiyon olarak piyasaya sunulacak. Bu paketlerde Batpod figürü de bulunacak.[41]

Başarılar

Yorumlar

The Dark Knight 19 Temmuz 2008 itibari ile Rotten Tomatoes isimli film eleştirmenlerinin yorumlarının yer aldığı internet sitesinde yapılan 193 yorumdan %94'ü filmi olumlu yönde değerlendirmiştir.Filmin puanı 100 üzerinden 94'tür. (Fresh: 181 Rotten:12) [42]

Empire sinema dergisinin Türkiye baskısında eleştirmen Kerem Sanatel filme beş üzerinde beş vermiştir.[1]

WGN-TV kanalına konuşan Dean Richars filmin yılın en iyisi olmadığını, ama yılın en iyilerinden biri olduğunu söyledi. Ayrıca da ekledi: "Bu sadece bir süper kahraman filmi değil, ayrıca bir suç filmi.[43]New York Daily News'ten Joe Neumaier filmin karakterlerini Clint Eastwood'un yönetip oynadığı Affedilmeyen filmindeki kişilere benzetti..[44]

Eleştirmen Uğur Vardan filmi genel olarak beğendiğini yazdı. Fakat Vardan'a göre film tabuları yıkmaya çalışırken türün belli kalııplarından kurtulamıyor.[45] Sinema yazarı Atilla Dorsay da filmi uzun süresinden dolayı fazla karmaşık bulduğunu belirtiyor.[46]

Film İngiliz sinema dergisi Empire'ın 10,000 sinema seyircisi, 150 film yönetmeni ve 50 film eleştirmenin oylarıyla düzenlediği "Tüm Zamanların En İyi 500 Filmi" anketinde 15. olmuştur.[47]

Film, internet sitesi IMDB 'nin en iyi 250 film listesinde 289,724 kullanıcının oyu ile 9,1 puanla, dördüncü sırada yer alıyor.[48]

Sıra Film Puan
1. Esaretin Bedeli 9.1
2. The Godfather 9.1
3. The Godfather Part II 9.0
4. Kara Şövalye 9.0
5. İyi, Kötü ve Çirkin 8.9
6. Ucuz Roman 8.9
7. Schindler'in Listesi 8.8
8 Guguk Kuşu 8.8
9. Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator 8.8
10. 12 Kızgın Adam 8.8

Not:18 Ekim 2008 listesi[49]

Gişe Hasılatı

Film Gösterim tarihi Gişe hasılatı Box-office sıralaması Kaynak
ABD Worldwide ABD ABD dışında Tüm dünyada Tüm zamanlar ABD Tüm zamanlar Dünya
Kara Şövalye (film) Temmuz 18, 2008 Temmmuz 16, 2008 $527,942,811 $464,324,520 $992,267,331 #2 #4 [50]


The Dark Knight 16 Temmuz, 2008 in Avustralya'da ve 18 Temmuz, 2008'de ABD'de 3,040 sinemada gece yarısı gösterime girmişti. Film ilk gece gösteriminde 18.5 milyon $'a ulaştı ve önceden 16.9 milyon $ ie Star Wars Episode III: Revenge of the Sithe ait olan en iyi gece yarısı açılışı rekorunu kırdı. [51] Açılış gününde, 18 Temmuz 2008'de The Dark Knight 66.4 milyon $'a ulaşmış ve öndeden 59.8 milyon $ ile Spider-Man 3e ait olan en iyi açılış günü hasılatı rekorunu kırmıştır.[52][53] Ayrıca Spider-Man 3ün açılış haftasonunda elde ettiği 151.1 milyon $ rekorunu 155.34 milyon $ ile kırmıştır.[54] Film 200 milyon dolar hasılat barajını 5 günde aşmıştır.[55]

Ayrıca filmin Akademi Ödülleri'nde şansının bir hayli yüksek olduğu söyleniyor.[56]

Ödüller ve adaylıklar

Entertainment Weekly dergisi filmin tüm oyuncu kadrosunu 2008 in en iyileri arasına aldı. 2008 Golden Globe Awards[57]

  • Nominated: Best Supporting Actor in a Motion Picture - Heath Ledger

2008 Broadcast Film Critics Association[58]

  • Adaylık: Best Picture
  • Adaylık: Best Director - Christopher Nolan
  • Adaylık: Best Supporting Actor - Heath Ledger
  • Adaylık: Best Acting Ensemble
  • Adaylık: Best Action Movie
  • Adaylık: Best Composer - James Newton Howard and Hans Zimmer

2008 Los Angeles Film Critics Association[59]

  • Best Film (runner-up)
  • Best Director (runner-up)
  • Kazandı: Best Supporting Actor - Heath Ledger
  • Production design (runner-up)

2008 Washington D.C. Area Film Critics Association[60]

  • Kazandı: Best Supporting Actor - Heath Ledger

2008 National Board of Review[61]

  • Kazandı: Top Ten Film of the Year

2008 Australian Film Institute[62]

  • Kazandı: International award for Best Actor - Heath Ledger[63]

2008 Grammy Awards[64]

2008 Satellite Awards[65]

  • Adaylık: Best Director - Christopher Nolan
  • Adaylık: Best Actor in a Supporting Role - Heath Ledger
  • Adaylık: Best Visual Effects
  • Adaylık: Best Film Editing
  • Adaylık: Best Sound (Mixing & Editing)

2008 St. Louis Film Critics Association[66]

  • Adaylık: Best Picture
  • Adaylık: Best Director - Christopher Nolan
  • Adaylık: Best Actor in a Supporting Role - Heath Ledger
  • Adaylık: Best Cinematography
  • Adaylık: Best Music
  • Nominated: Best Special Effects

2008 People's Choice Awards[67]

  • Adaylık: Favorite Movie
  • Adaylık: Favorite Action Movie
  • Adaylık: Favorite Cast
  • Adaylık: Favorite Male Action Star - Christian Bale
  • Adaylık: Favorite Leading Man - Christian Bale
  • Adaylık: Favorite On-Screen Match Up - Christian Bale & Heath Ledger
  • Adaylık: Favorite Superhero - Christian Bale

2008 Scream Awards[68]

  • Kazandı: The Ultimate Scream
  • Kazandı: Best Director - Christopher Nolan
  • Kazandı: Best Fantasy Actor - Heath Ledger
  • Kazandı: Best Superhero - Christian Bale
  • Kazandı: Best Villian - Heath Ledger
  • Kazandı: Best Supporting Actor - Gary Oldman
  • Kazandı: The Holy Sh!t Scene of the Year - Big Rig Flips Over
  • Adaylık: Best Fantasy Movie
  • Adaylık: Best Fantasy Actor - Christian Bale
  • Adaylık: Best Villian - Aaron Eckhart
  • Adaylık: Best Supporting Actor - Michael Caine
  • Adaylık: The Holy Sh!t Scene of the Year - The Batmobile/Batpod Chase

2008 National Movie Awards[69]

  • Kazandı: Best Superhero
  • Adaylık: Best Performance, Male - Christian Bale

2008 Golden Trailer Awards[70]

  • Kazandı: Best Action Trailer
  • Kazandı: Best Summer 2008 Blockbuster Poster (For the teaser)
  • Adaylık: Best Motion/Title Graphics
  • Adaylık: Best Summer 2008 Blockbuster Poster (For The Dark Knight teaser)

2008 Teen Choice Awards[71]

  • Adaylık: Choice Summer Movie: Action Adventure

Devam Filmi Hakkında

Şu an için film hakkındaki bilgiler açık ve yeterli değil. Ancak medyada gösterilen haberlere göre devam filminde Batman'in düşmanları Riddler, Penguen ve Kedi Kadın olacakmış. Johnny Depp, Riddler rolü için düşünülürken, Philip Seymour Hoffman da Penguen adlı karakter için isteniyor.[72]Riddler rolü için başka adaylar da var. Nolan ile Akıl Defteri filminde çalışan Guy Pearce ve sinemaseverlerin Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı filminden tanıdığı David Tennant da role düşünülen diğer adaylar.[73]

Kedi Kadını oynaması için düşünülen isimlerden Kate Beckinsale karaktere bürünebilir.[74] Angelina Jolie'nin rol için adının geçtiği söyleniyor. Batman'in 1960'larda yayınlanan dizisinde kedi kadını canlandıran Julie Newmar Angelina Jolie'nin rol için uygun olduğunu söylüyor.[75]

Kaynaklar

  1. ^ a b c d e f Empire Türkiye dergisi Temmuz sayısı
  2. ^ (İngilizce) IESB.net - Heath Ledger Talks the Joker!
  3. ^ (İngilizce) MTV Movies Blog - Heath Ledger says his Joker has zero empathy
  4. ^ (İngilizce) - LatinoReview.com - Bettany Talks Batman Begins Sequel!
  5. ^ (İngilizce) Cinematical - Lachy Hulme Talks Joker
  6. ^ (İngilizce) IGN - That Joker Adrien Brody
  7. ^ (İngilizce) Digital Spy - Steve Carell to play The Joker
  8. ^ (İngilizce) IGN - Robin Williams, Joker?
  9. ^ Dan Jolin - The Dark Knight, Empire sayı 228[1], 2008 (Bauer Verlagsgruppe)
  10. ^ (İngilizce) LatinoReview.com - Video Interview: Schreiber & Stiles On The Omen!
  11. ^ http://www.mtv.com
  12. ^ http://splashpage.mtv.com
  13. ^ http://movies.ign.com
  14. ^ https://www.nypost.com
  15. ^ http://www.nypost.com
  16. ^ [2]
  17. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  18. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  19. ^ Chris Nolan ile röportaj
  20. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  21. ^ [http://rogerebert.suntimes.com http://rogerebert.suntimes.com
  22. ^ http://www.latimes.com
  23. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  24. ^ [http://www.imdb.com http://www.imdb.com
  25. ^ [http://www.empire.co.uk http://www.empire.co.uk
  26. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  27. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  28. ^ http://movies.ign.com
  29. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  30. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  31. ^ [http://www.reuters.com/article/industryNews/html http:www.reuters.com//
  32. ^ http://www.variety.com
  33. ^ http://lfpress.ca/newsstand/Today/Entertainment/2008/07/15/6158716-sun.html
  34. ^ http://lfpress.ca
  35. ^ Superhero Hype
  36. ^ [http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight http://wwws.tr.warnerbros.com/thedarkknight
  37. ^ http://www.soundtrack.net
  38. ^ [http:/ibelieveinharveydent.com http:/ibelieveinharveydent.com]
  39. ^ "Mattel on Board for Speed Racer & The Dark Knight". Superhero Hype!. Coming Soon Media, L.P. 2007-06-19. Erişim tarihi: 2008-03-18.  (Source: Warner Bros. Consumer Products.)
  40. ^ [http:/www.imdb.com]
  41. ^ {{Cite news|title=Dark Knight Swoops In|work=IGN|date=2008-0929url=http://dvd.ign.com/articles/914/914260p1.html http://dvd.ign.com
  42. ^ "The Dark Knight Movie Reviews". Rotten Tomatoes. IGN Entertainment. Erişim tarihi: 2008-07-18. 
  43. ^ Dean Richards. Dean's List: The Dark Knight review (WGN Morning News broadcast). Chicago, IL: WGN-TV.  Bilinmeyen parametre |year2= görmezden gelindi (yardım)
  44. ^ Joe Neumaier (2008-07-16). "Ledger's 'Dark' Joker raises pic to a classic". Daily News. nydailynews.com. Erişim tarihi: 2008-07-16. 
  45. ^ http://www.sinema.com
  46. ^ http://www.sabah.com.tr
  47. ^ "Empire's 500 Greatest Movies of All Time". Erişim tarihi: 20080927.  Tarih değerini gözden geçirin: |accessdate= (yardım)
  48. ^ [3]
  49. ^ [http://www.imdb.com http://www.imdb.com
  50. ^ "The Dark Knight (2008)". Box Office Mojo. Erişim tarihi: 2008-07-18. 
  51. ^ ‘Dark Knight’ sets midnight debut record Accessed on July 18, 2008
  52. ^ ‘Dark Knight’ sets box office record with $66.4M Accessed on July 19, 2008
  53. ^ ‘On opening day Friday, "The Dark Knight" also took in more money than previously counted, Fellman said. The film pulled in a record $67.85 million, up nearly $1.5 million from the studio's estimates a day earlier. Accessed on July 19, 2008
  54. ^ `Dark Knight' sets weekend record with $155.34M Accessed on July 20, 2008
  55. ^ Kara Şövalye’den bir rekor daha
  56. ^ [http://www.reuters.com/article/industryNews/html http:www.reuters.com//
  57. ^ [4]
  58. ^ Dade Hayes (2008-12-09). "Critics Choice favors 'Milk,' 'Button'". Variety. Erişim tarihi: 2008-12-09. 
  59. ^ Justin Chang (2008-12-09). "L.A. critics wired for 'Wall-E'". Variety. Erişim tarihi: 2008-12-09. 
  60. ^ http://www.awardsdaily.com/?p=4624]
  61. ^ Dade Hayes (2008-12-04). "NBR names 'Slumdog best of year". Variety. Erişim tarihi: 2008-12-09. 
  62. ^ http://www.awardsdaily.com/?p=4590]
  63. ^ Belinda Goldsmith (2008-12-06). "Heath Ledger gets posthumous film award". Reuters. Erişim tarihi: 2008-12-06. 
  64. ^ http://www.grammy.com/grammy_awards/51st_show/list.aspx#22]
  65. ^ http://www.pressacademy.com/satawards/awards2008.shtml]
  66. ^ http://toastedrav.com/post/5325_st_louis_film_critics_association_announces_award_nominees]
  67. ^ http://www.pcavote.com/pca/votenow.jsp?src=votenow.jsp&category=&_requestid=2655756htm]
  68. ^ http://horror.about.com/od/horrorawardnominees/a/scream2008.htm]
  69. ^ http://www.nationalmovieawards.com/default.aspx?page=home]
  70. ^ http://www.goldentrailer.com/gta9.html]
  71. ^ http://www.teenchoiceawards.com/nominees/summer/defaultsummer.aspxhttp]
  72. ^ [5]
  73. ^ [6]
  74. ^ [7]
  75. ^ jolie

İlgili kitaplar

  • Byrne, Craig (2008). The Dark Knight: Featuring Production Art and Full Shooting Script (Hardcover). Universe. ISBN 0789318121. 
  • Nolan, Christopher (2007). "Introduction". Absolute Batman: The Long Halloween (Hardcover). New York: DC Comics. ISBN 1401212824.  Bilinmeyen parametre |coauthors= görmezden gelindi (yardım)
  • O'Neil, Dennis (2008). The Dark Knight (Paperback). Novelization of the film. Berkley. ISBN 0425222861. 
  • Moore, Alan (1988). Batman:The Killing Joke (Paperback). Berkley. ISBN 0425222861. 


Dış Bağlantılar

Şablon:Sinema-Gişe