Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu
Pirates of the Caribbean:
At Worlds End
YönetmenGore Verbinski
YapımcıJerry Bruckheimer
SenaristTed Elliott
Terry Rossio
UyarlamaKarakterler
ile Ted Elliott
Terry Rossio
Stuart Beattie
Jay Wolpert
Walt Disney's Pirates of the Caribbean
OyuncularJohnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Bill Nighy
Stellan Skarsgård
Jack Davenport
Tom Hollander
Chow Yun-Fat
Geoffrey Rush
MüzikHans Zimmer
Görüntü yönetmeniDariusz Wolski
KurguCraig Wood
Stephen Rivkin
StüdyoWalt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
DağıtıcıBuena Vista Pictures
Yapım yılı2007
Süre169 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$300 milyon
Hasılat$963.420.425
Önceki filmKarayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı
Devam filmiKarayip Korsanları: Gizemli Denizlerde

Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu (İngilizcePirates of the Caribbean: At World's End), Karayip Korsanları serisinin üçüncü bölümüdür. Filmin çıkışından 18 gün sonrası (11 Haziran 2007) itibarı ile ABD'de $255.610.936, uluslararası olarak $493.000.000 hasılat ile toplam kazancı $748.610.936'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği gün $13.240.044, ilk hafta $114.732.820 gelir elde etmiştir. Dünyanın en yüksek bütçeli filmidir.[1]

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Okyanusları kontrol etmek için Lord Cutler Beckett, Port Royal'de korsanlıkla bağlantılı herkesi idam eder ve Davy Jones'a tüm korsan gemilerini yok etmesini emreder. Mahkûm edilen mahkumlar, dokuz Korsan Lordunu Kardeşler Mahkemesini düzenlemek için Batık Koyu'nda toplanmaya zorlamak için "Renkleri Kaldır" şarkısını söylerler. Çünkü Korsan Lord Jack Sparrow, Davy Jones'un Dolabı, Hector Barbossa, Will Turner, Elizabeth Swann, Tia Dalma ve Black Pearl'ün hayatta kalan mürettebatı Jack'i kurtarmak için sürüklenmeden önce asla bir halef belirlemedi. Singapur'da mürettebat, Locker'ın seyir haritalarına sahip olan Korsan Lord Sao Feng ile tanışır. Daha sonra Doğu Hindistan Ticaret Şirketi tarafından saldırıya uğrarlar. Savaş sırasında Will gizlice İnci karşılığında Jack'i Feng'e vereceğine söz verir ve bunu babası "Bootstrap Bill" Turner'ı Uçan Hollandalı'dan kurtarmak için kullanmayı amaçlar.

Mürettebat Jack'i kurtarır ve İnci'yi kurtarır. Ayrıldıklarında, aralarında Elizabeth'in babası Vali Swann'ın da bulunduğu, Beckett tarafından idam edilen ölü ruh tekneleriyle karşılaşırlar. Tia Dalma, tanrıça Calypso'nun Davy Jones'u denizde ölenlerin ruhlarını öbür dünyaya yönlendirmekle görevlendirdiğini; Her on yılda bir sevdiği kadınla birlikte olmak için karaya çıkabilirdi ama Jones amacını bozdu ve bir canavar olmak için lanetlendi. Vali Swann, Jones'u bedensiz kalbini bıçaklayarak öldüren kişinin Hollandalı'nın kaptanı olması gerektiğini ortaya koyuyor.

Yaşayan dünyaya dönen İnci, tatlı su için bir adada durur, ancak Sao Feng ve Beckett'in adamları tarafından saldırıya uğrar. Jack, Beckett ile gizlice özgürlüğü için pazarlık ederken, Elizabeth, Calypso olduğuna inanan Feng'e teslim edilirken, mürettebatın geri kalanı Pearl'de Gemi Enkazı Koyu'na doğru yola çıkar. Jack, Hollandalı'nın kontrolünü ele geçirme planının bir parçası olarak Will'i gemiden atar. Sao Feng Elizabeth'e, ilk Kardeşler Mahkemesi'nin Calypso'yu sevgilisi Davy Jones'a ihanet ettikten sonra insan biçiminde bağladığını söyler; Feng, Beckett'ı yenmek için onu serbest bırakmayı planlıyor. Feng, Jones'un saldırısında ölümcül şekilde yaralandı ve Elizabeth'i halefi olarak ölmeden önce Korsan Lord olarak atadı. Elizabeth ve mürettebat, Hollandalı'nın hücresinde kilitli kalır ve burada Bootstrap Bill'i Hollandalı'nın lanetine kaptırır. Amiral James Norrington, Elizabeth ve ekibini Hollandalı'dan kurtarır, ancak çılgın bir Bootstrap Bill tarafından öldürülür.

Will, Beckett tarafından kurtarılır ve Jones'a Jack'in Dolap'tan kaçışını bildirir, bu süreçte Jones'un ilk Mahkeme'nin Calypso'yu hapse atmasını sağladığını öğrenir, bunun Tia Dalma olduğu ortaya çıkar. Bu arada İnci, Barbossa'nın Kardeşler Mahkemesini Calypso'yu serbest bırakmaya ikna etmeye çalıştığı Gemi Enkazı Koyu'na varırken Elizabeth, Beckett'a karşı savaşmalarını talep ediyor. Jack'in babası Kaptan Teague, Mahkemeye yalnızca seçilmiş bir Korsan Kralının savaş ilan edebileceğini bildirir. Jack, bir çıkmazdan kaçınmak için Elizabeth'e oy verir ve onu Kral yapar. Elizabeth, Jack, Barbossa, Beckett, Jones ve Will, Will'i Jack'le takas ediyor. Barbossa, Calypso'yu serbest bırakır, ancak Will, Jones'un kendisine ihanetini ortaya çıkardığında, Calypso ortadan kaybolur ve bir girdap çağırır.

İnci ve Hollandalı girdapta savaşıyor. Elizabeth ve Will, savaşın ortasında Barbossa tarafından evlenir. Hollandalı'da Jack ve Jones, Jones'un kalbinin kontrolü için düello yapar. Jones, Will'i ölümcül şekilde yaraladıktan sonra Jack, Will'in kalbi bıçaklamasına yardım ederek Jones'u öldürür. Jack ve Elizabeth, Hollandalı girdaba girerken kaçarlar. Beckett'in gemisi Endeavour İnci'ye çarptığında, Hollandalı denizden yükselir, şimdi Will'in kaptanı ve mürettebatı Jones'un lanetinden kurtulur. İki korsan gemisi Endeavour'u yok ederek Beckett'ı öldürür. Denizde kaybolan ruhları bir sonraki dünyaya yönlendirmek zorunda olan Will ile o ve Elizabeth birbirlerine veda ederler. Will, Elizabeth'i hamile bırakarak ve kalbinin de içinde bulunduğu sandıkla Hollandalı'dan ayrılır. Barbossa Jack'e isyan eder ve Gençlik Çeşmesi'ni bulmak için İnci'yi tekrar çalar, ancak Jack'in Feng'in çizelgelerini çaldığını öğrenir. Jack, fıskiyeyi bulmak için Tortuga'dan ayrılır.

On yıl sonra geçen bir post-credits sahnesinde Elizabeth ve oğlu Henry, Will'in Dutchman'de geri dönüşünü izliyorlar.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boxofficemojo.com Hasılat Detayları". 11 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]