Yaşar Kemal'in sinema ve tiyatroya uyarlanan eserleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Yaşar Kemal (1923-2015), hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. Bu eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur.

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşar Kemal'in tiyatroya uyarlanan eserleri
Eser adı (yıl) Oyun adı (yıl) Senaryolaştıran Perde sayısı Tiyatro sahnesi
(ilk sahnelenme)
Notlar
Teneke (1967) Teneke (1965) Yaşar Kemal 2 Gülriz Sururi-Engin Cezzar Topluluğu (İstanbul) 1966 İlhan İskender Armağanı
Yer Demir Gök Bakır (1963) Uzundere (1966) Nihat Asyalı 1 (→3) Ankara Deneme Sahnesi İlkin bir perdeden oluşurken daha sonra üç perde olarak yeniden uyarlanmıştır.
Ortadirek (1960) Ovadan Esen Rüzgar (1974) Alan Seymour Bilinmiyor Turun kaupunginteatteri (Finlandiya) Yönetmen: Kalle Holmberg
Ağrıdağı Efsanesi (1970) Ağrıdağı Efsanesi (1974) Ali Taygun Bilinmiyor İstanbul Şehir Tiyatroları Fatih Sahnesi Yönetmen: Ali Taygun
Ağrıdağı Efsanesi (1981) Macit Koper Bilinmiyor Dostlar Tiyatrosu
"Bebek" (1948) Bebek (1975) Bilinmiyor Bilinmiyor Göteborg Üniversite Tiyatrosu (İsveç) Yönetmen: Tuncel Kurtiz
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca (1977) Filler Sultanı (1983) Bilinmiyor Bilinmiyor Göteborg Ulusal Tiyatrosu (İsveç)
Yılanı Öldürseler (1976) Yılanı Öldürseler (1983) Marianik Revillon Bilinmiyor Théâtre de la Cité internationale (Paris)
Binboğalar Efsanesi (1971) La légende des mille taureaux (1984) Bilinmiyor Bilinmiyor Théâtre du Chêne noir (Avignon) Yönetmen: Gérard Gelas

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşar Kemal'in sinemaya uyarlanan eserleri
Eser adı Film adı (yıl) Senarist(ler) Yönetmen(ler) Notlar
Bilinmiyor Beyaz Mendil (1955) Ömer Lütfi Akad Ömer Lütfi Akad
"Dükkâncı" Namus Düşmanı (1957) Ziya Metin Ziya Metin
Üç Anadolu Efsanesi Alageyik (1959) Halit Refiğ
Atıf Yılmaz
Yılmaz Güney
Atıf Yılmaz Eserin "Alageyik" bölümü filme alınmıştır.
Karacaoğlan'ın Kara Sevdası (1959) Halit Refiğ
Atıf Yılmaz
Yılmaz Güney
Yaşar Kemal
Atıf Yılmaz Eserin "Karacaoğlan" bölümü filme alınmıştır.
Bilinmiyor Ölüm Tarlası (1966) Yaşar Kemal Atıf Yılmaz
Bilinmiyor Urfa İstanbul (1968) Osman F. Seden O. Nuri Ergün
Ağrıdağı Efsanesi Ağrı Dağı Efsanesi (1975) Duygu Sağıroğlu
Lütfi Ö. Akad
Memduh Ün
Memduh Ün
"Bebek" Bebek (1976) Güneş Karabuda Güneş Karabuda İsveç televizyonu için filme çekilmiştir.
Yılanı Öldürseler Yılanı Öldürseler (1982) Türkân Şoray
Işıl Özgentürk
Arif Keskiner
Yaşar Kemal
Türkân Şoray
İnce Memed Memed My Hawk (1984) Peter Ustinov Peter Ustinov Filmin Türkiye'de çekilmesine izin verilmeyince Yugoslavya'da çekilip tamamlanmıştır. 1984'ün sonlarında video kasedi Türkiye'ye gelmiştir.
Yer Demir Gök Bakır Yer Demir Gök Bakır (1987) Yaşar Kemal
Zülfü Livaneli
Zülfü Livaneli Filmin senaryosu da yayımlanmıştır. Cannes Film Festivali'nde "Belirli Bir Bakış" bölümünde Türkiye'yi temsil etmiştir.
"Ağır Akan Su" Menekşe Koyu (1991) Barbro Karabuda Barbro Karabuda Orijinal adı: Violbukten

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]