Çıplak Deniz Çıplak Ada

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çıplak Deniz Çıplak Ada
kapak resmi
YazarYaşar Kemal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım4 Ekim 2012 (2012-10-04)
YayımcıYapı Kredi Yayınları
Sayfa272
ISBN9789750823596
Bir Ada Hikâyesi serisi
Tanyeri Horozları
(3. kitap)
Çıplak Deniz Çıplak Ada

Çıplak Deniz Çıplak Ada, Yaşar Kemal'in Bir Ada Hikâyesi serisinin dördüncü ve son romanıdır. Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana (1997) romanı ile başlayan Karıncanın Su İçtiği (2002) ve Tanyeri Horozları (2002) kitaplarıyla devam eden Bir Ada Hikâyesi dörtlemesi, son kitabı Çıplak Deniz Çıplak Ada ile tamamlanmış oldu. 4 Ekim 2012'de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.[1] Romanda yerlerinden edilen insanların Ege'de bir adada yeni bir yaşam kurma mücadelesi anlatılmaktadır.

Kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet'ten Turgay Fişekçi yazdığı bir köşe yazısında Yaşar Kemal'in 1990'larda bu isimle bir roman yazacağını ve Bir Ada Hikâyesi dörtlüsünü daha 1973'te Abidin Dino'ya anlattığını belirtti.[2] Ayrıca dörtlünün son kitabı Çıplak Deniz Çıplak Ada'nın çıkış noktasını yazısında şu şekilde belirtmiştir:

"İlk nükleer denemelerin yapıldığı yıllarda Pasifik'te bir ada aşırı radyasyona uğradığından üzerindeki canlı varlığı, bitki örtüsünü, hayvanları tümüyle yitirmiş. İnsanlar da bu adayı terk etmişler. Aradan otuz kırk yıl geçtiğinde bir de bakmışlar ki ada kendini yenilemiş, yeniden bitki örtüsüne, canlı varlıklarına kavuşmuş. Doğanın bu kendini yenileme gücü gibi, insanın da yenilenme gücü olduğunu, bunu anlatmak istediğini söylemişti."

Yaşar Kemal, Milliyet'e verdiği bir röportajında ilkokulu okumak için kendi köyünden Kadirli'deki okula yürüyerek gidip gelirken bir köyün önünden geçtiğini ve bu köyle ilgili çeşitli şeyler duyduğunu, ortaokul çağındayken Hemite akrabalarından bir kadının o köyde neler olduğunu anlattığını söyledi:[3]

"Birlikte ormanın içine gezmeye gittik. 'Bak oğlum' dedi ve devam etti: 'Burada göçebeler, mübadiller vardı. Bunlar Yunanistan'dan gelen Türklerdi. Böyle üç köy vardı Anavarza'nın yanında. Çok güzel köyler. Bu köyü, hikâyesini öğrendim. O köye yerleştiklerinde çok güzel evler yapmışlar, köyü güzelleştirmişler. Etraftaki köylüler bu insanlara zulüm yapmışlar. Bu insanlar “'Bir gün gideceğiz.' deyip gitmişler. 15-16 yaşıma geldiğimde bu insanların nereye gittiklerini bulmaya çalıştım. Bulamadım. Bulamadığıma çok üzüldüm."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yeniden Kemal'e ermek zamanı". 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  2. ^ Fişekçi, Turgay (10 Ekim 2012). "Çıplak Deniz Çıplak Ada". Cumhuriyet. 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017. 
  3. ^ "Yaşar Kemal: Benim ailem de mübadele yaşamış". 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2017.