Yanan Ormanlarda Elli Gün

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yanan Ormanlarda Elli Gün
YazarYaşar Kemal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRöportaj
Yayım1955
YayımcıTürkiye Ormancılar Cemiyeti
Yapı Kredi Yayınları (günümüz)

Yanan Ormanlarda Elli Gün, Yaşar Kemal'in 1955'te yayımlanmış röportaj kitabıdır. Kitabın ihtiva ettiği yazılar önce Cumhuriyet'te seri makaleler halinde neşredilmiştir. Daha sonra kitap haline getirilerek Türkiye Ormancılar Cemiyeti tarafından basılmıştır.2004 yılında Bu Diyar Baştanbaşa ikinci serisi altında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştır.[1]

Bu Diyar Baştan Başa
Nuhun Gemisi (Bu Diyar Baştanbaşa 1)
Yanan Ormanlarda Elli Gün (Bu Diyar Baştanbaşa 2)
Peri Bacaları (Bu Diyar Baştanbaşa 3)
Bir Bulut Kaynıyor (Bu Diyar Baştanbaşa 4)
YayımcıYapı Kredi Yayınları
Yayım tarihi2004
Kitap sayısı4

Genel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yanan Ormanlarda Elli Gün, Yaşar Kemal tarafından en iyi röportajı olarak görülmüştür:[2]

"En iyi röportajım, Yanan Ormanlarda Elli Gün'dür. O röportajı yapmak için İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'ne gittim. O fakültede beş-altı ay kadar çalıştım; okumalar yaptım. Orman için ne diyorlar, diye araştırdım. Ne kadar yazı varsa, kitap varsa okudum. Hatta Almanya'dan büyük bir ormancı gelmişti, dil bilmediğim halde, dil bilen bir arkadaşıma konuşmayı tercüme ettirdim. Şu an hâlâ müthiş bir orman kültürüm var. Röportaj için yaptım bunları ben... Röportaj için ön hazırlık yapmadan hiçbir hazırlığımı yapmadan röportaj yapmadım. Yani bir de yaratımı var bunun… O kültürü aldığın zaman büyük bir kültür birikimi oluyor, bir şey öğreniyorsun, orman nedir? Röportaj süreci boyunca da bir öğrenme aşaması oluyor. İnsanoğlu zaten doğada yaşar, bu doğayı ben zaten bilenlerdendim. Röportajdan gelen var, çocukluktan gelen var; gelen var, gelen var, gelen var; kültür… Tüm dünyada bilinme nedenim, ben doğu adamıyım. Toros dağlarında geçmiş gençliğim, Vanlı bir ailedenim, Kürtlerin tüm destanları gelirdi bana babamın sağlığında… Ondan sonra ben destan adamı oldum "

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yaşar Kemal: Yazar, eser, üslup. s. Çiftlikçi, Ramazan (1993). Yaşar Kemal, Yazar-Eser- Üslup (Doktora). Malatya: İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı. s. 90. 
  2. ^ Karayerli, F. Damla (2012). "TÜRKİYE'DE RÖPORTAJ GELENEĞİ BAĞLAMINDA YAŞAR KEMAL'İN RÖPORTAJLARI ÜZERİNDEN NİTEL BİR DEĞERLENDİRME" (PDF). s. 85. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017.