Hüyükteki Nar Ağacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüyükteki Nar Ağacı
YazarYaşar Kemal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürKısa roman
Yayım1982
YayımcıToros Yayınları
ISBN9789750807220

Hüyükteki Nar Ağacı, Yaşar Kemal'in kısa romanıdır. 1982 yılında basılmasına rağmen roman, 1951'de tamamlanmıştır.[1] Yazarın İstanbul'a gelmeden Kadirli'deyken yazdığı son eserdir. Hüyükteki Nar Ağacı'nda traktörün 1950'li yıllarda Çukurova'ya girmesiyle günlük yaşamı altüst olan halkın sorunlarının ve yöresel değişimleri ele alınmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Memet'in tarlasında ekin kuruyunca çareyi ovaya gidip ırgatlık yapmakta bulur. Gitmeden önce evin tek geçim kaynağı küçük keçiyi Duran Efendi'ye satıp birkaç günlüğüne eşine idare etmesini, dönüşte Çukurova'dan birkaç tane getireceğinin söyler. Memet, köylüsü Hösük ile ertesi günü yola birlikte çıkmak için anlaşır. Ertesi gün Memet, Höyük ve Aşık Ali yola çıkarlar. Peşlerine sağlık sorunu olan Yusuf da takılır. Yolda Keklikoğlu'nun çobanı Memet çocuk da ekibe eklenir. İş bulmak, para kazanmak, karınlarını doyurmak için dolanırlar. İlk hedef büyük Memet'in daha önce yanında ırgatlık yaptığı ve ablamın dediği çiftliği ziyaret etmek olur. İki gün sonra burada karşılaştıkları tam bir şoke olur. Kadın Memet'i tanısa da tanımazlıktan gelir. Artık sarı öküzlere ve Memet gibilerine ihtiyaç yoktur, çiftliğe makineler girmiştir, o eski adam çalıştırma, tarlayı ekme, biçme eskimiştir. Ekmek verip başından savar. Çukurova'da çalışabilecek iş ararlar. Yolda karşılaştıkları olaylar, Yusuf'un rahatsızlığının artması, kendileri gibi yoldan gelip geçenlerle sohbetler, Aşık Ali'den dinlenen türküler, sivrisineklerden korunma gibi olaylar yaşarlar. Akköy'de geçici bir uğraşı bulurlar. Artık tamamen umutları kesilip geri dönme hayalleri kurarlarken ağaçlıklı bir köyde yaşlı bir kadından "Hüyükteki Nar Ağacı"nı, övgüsünü, yaraları nasıl sarışını, insanların sorunlarına nasıl çözüm bulduğunu, açları doyurduğunu, zalimlerin yanına yanaşamadığını, insanın cebini para doldurup muratlarını gerçekleştirdiğini söyleyip, çünkü orasının "Kırklar Meydanı" olduğunu ve buranın kutsallığını ballandırarak anlatır.

Genel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Ocak 1951'de Hüyükteki Nar Ağacı'nı bitiren yazar, eseri kaybetmiştir. Kadirli'deki annesinin sandığında bulunmuş, ardından amcasının oğlu tarafından 1966'da kendisine getirilmiştir. Eserin ilk beş sayfası kopmuş olmasına rağmen bu sayfalar, yazar tarafından yeniden yazılmıştır. Neredeyse hiçbir değişiklik yapmadan 1982'de yayımlanmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bosquet, Alain (2004). Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. 
  2. ^ Kemal, Yaşar (2000). Hüyükteki Nar Ağacı (4. bas.). Adam Yayıncılık. s. Arka Kapak. ISBN 9789750807220.