İçeriğe atla

Vikipedi:Kategori tartışmaları/Kayıt/2012 Mayıs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
< Ocak · Şubat · Mart · Nisan · Mayıs · Haziran · Temmuz · Ağustos · Eylül · Ekim · Kasım · Aralık >
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 14:24, 22 Haziran 2012 (UTC)

Kategori:MÖ 2. binyılda çatışmalar[kaynağı değiştir]

Önerilen isim değişikliği: MÖ 2. binyılda çatışmalar > MÖ 2. binyıldaki çatışmalar
Gerekçe: Tamlama açısından daha uygun olacağını düşünüyorum. RapsarEfendim? 16:12, 2 Mayıs 2012 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Bu ve benzer kategoriler.--RapsarEfendim? 16:12, 2 Mayıs 2012 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Buradaki görüşünde çok haklısın. Daha anlamlı hale geliyor cümle. --« ί.е. ℳ§₮» 19:30, 4 Mayıs 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Herhangi bir anlam eksikliği göremediğimden ve "kronoloji'de" şablonuna uyumlu olduğundan. --Sayginerv-posta 08:44, 6 Mayıs 2012 (UTC)
İE'ye attığım mesajı alta kopyalıyorum:

Şuraya cevaben yazıyorum, oradaki konunun dışına çıkmamak için. Hem bu kategori taşımasında hem de senin dediğin maddede yer alan -ki eki birleşik yazılmalıdır. Bağlaç olan -ki eki ayrı yazılır "ki" bunlar bağlaç değil. Bu cümlede kullandım mesela. Bağlaç, kelimeleri ve cümleleri birbirine bağlayan ve tek başına anlamı olmayan kelimelerdir. Benim verdiğim örnekte "Bağlaç olan -ki eki ayrı yazılır" tek başına bir cümledir mesela ve bunu "bunlar bağlaç değil" gibi başka bir cümleyle "ki" bağlacını kullanarak bağladım. Şöyle ki, böyle ki, dolayıdır ki gibi kalıplaşmış kullanımları var bu bağlaç olan -ki'nin. Öte yandan diğer -ki ekini -yani bitişik yazılanı- cümleden çıkararak ayrı yazılıp yazılmadığını ayırt etmek mümkündür. "Man Adası'ndaki yel değirmenleri listesi" ifadesinden -ki'yi çıkarınca anlam bozuluyor (ek olarak herhangi bir şeyi bağlamadığı zaten bariz, buradan da bağlaç olmadığını ve birleşik yazılması gerektiğini anlayabilirsin). Bu yüzden birleşik yazılmalıdır. Kategori tartışması için güzel bir gerekçe olurdu bu yazı :) Yardımcı olabildim sanırım?--RapsarEfendim? 12:07, 6 Mayıs 2012 (UTC)



Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 14:35, 22 Haziran 2012 (UTC)

Kategori:Türk hayırseverler[kaynağı değiştir]

Gerekçe: Ansiklopedik bir kategori olmadığını düşünüyorum. Hayırsever gibi bir kavram zaten ansiklopedik değil :) Kimin ne hayır yaptığını bilemeyiz ki açıklananlar dışında -ki açıklanan şey de "hayır" mıdır orası ayrı konu.RapsarEfendim? 15:13, 18 Mayıs 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin--RapsarEfendim? 15:13, 18 Mayıs 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum İngilizce vikipedide milletlerine göre hayırseverler kategorisinde Türk hayırseverler kategorisi de mevcut. (en:Category:Turkish philanthropists) Sorun Türkçe vikipedide bu konunun pek gelişmemiş olması. Hayırseverlik maddesi örneğin vikipedi standartlarında bile değil.--B.S.R.F. 💬 15:31, 18 Mayıs 2012 (UTC)
A philanthropist is someone who devotes her or his time, money, or effort towards helping others. The label is most often applied to someone who gives large amounts to charity. gibi bir tanım vermişler kategori başında. Large nedir burada? Gineli bir arkadaşın large'ı ile Amerikalı bir arkadaşın large'ı arasında fark vardır, öyle değil mi? :)--RapsarEfendim? 15:34, 18 Mayıs 2012 (UTC)
Tabiki orası öyle kişisine göre değişir kesinlikle :) Yalnız bu kategori ve konu geliştirilebilir bence. Belki Türk hayırseverler az olabilir ama İngilizce vikipedide Amerikalı hayırseverler kategorisinde 1435 kişi var :) Ve orada hayırseverliği bir meslek gibi kategorilendirmişler.--B.S.R.F. 💬 15:40, 18 Mayıs 2012 (UTC)
Bu noktada da diğer Vikipediler gibi olma zorunluluğumuz olmadığını da belirteyim :) Yani ben, hayırseverlik gibi bir ifadeyi ansiklopedik olarak düşünemiyorum. Dilenciye iki lira vermek de hayır mıdır mesela? Hayırdır. Bir şahsın hayırsever olduğunu nasıl ayırt edeceğiz? Çıksa TV'ye dese ki ben falanca yer için şu kadar bağışlıyorum. Bu, onu hayırsever yapar mı?--RapsarEfendim? 15:47, 18 Mayıs 2012 (UTC)
Dilenciye 2 lira veren de hayırseverdir bence imkanları dahilinde hayır işleyen herkes hayırseverdir. Ama küçük miktarlarda bağış yapanların aynı kendi kendine şarkı söyleyenler gibi vikipedide Türk hayırsever, sarkıçı vs. diye sayfası olamayacağına göre Sakıp Sabancı gibi halihazırda vikipedide maddesi bulunan hayırsever kişilerin maddelerine bu kategori eklenebilir.--B.S.R.F. 💬 15:56, 18 Mayıs 2012 (UTC)
Heh işte, imkanları dahilinde herkes hayırseverdir. Bu imkanın "somut" bir sınırı yoktur ama. Sakıp Sabancı da kendi imkanları dahilinde (!) hayır işleri yapmıştır. Ama kendisini ansiklopedik yapan unsur hayır işleri değildir. Öte yandan padişahlar da hayır işleri yapmıştır, sırf para bağışı olarak bakmamak lazım. Hatta hanedan üyelerinin çoğu öyle. Son olarak hayır severlik bir meslek değildir. Mesleğin karşılığında bir para alırsın :)--RapsarEfendim? 16:28, 18 Mayıs 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bir kişi hayırsever olarak KD midir, KD değil midir? Bu ayrım eldeki kaynaklar kullanarak yapılabilir mi ve o kişilerin maddelerine yazılabilir mi? Yazabiliyorsak (ki yazıyoruz), kategorisi ve belki listesinin bulunması normaldir hatta gereklidir. Selamlar Coriolis (mesaj) 15:58, 18 Mayıs 2012 (UTC)
Hocam yukarıdaki arkadaş gibi önce bir yazanları okusak? Bir konuşsak? Ben KD'likle alakalı bir şey demiş miyim üstte?--RapsarEfendim? 16:25, 18 Mayıs 2012 (UTC)
Tane tane yazayım bari, bir kişi genelgeçer olarak (ve tabi tarafsız kaynaklar tarafından) hayırsever olarak tanımlanıyorsa ise o kişi hayırseverdir. Bu tip adamların maddelerine hayırsever yazıyor muyuz? Yazıyoruz. O halde bu özelliklerine göre kategorisi, alt kategorisi, listesini oluşturmamız sadece uygun değildir gereklidir de. Yeterince açık oldu mu?
Tabi bu arada benim seni ikna etmem de gerekmiyor. Sadece kalmasına dair fikrimin gerekçesini sunmam yeterli. Silme teklifinde bulunman aynı zamanda tartışma moderasyonu hakkını vermiyor. Coriolis (mesaj) 16:47, 18 Mayıs 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Pek çok vikide şöyle bir kategori mevcut. Üst kategorisi gelişmeye müsait.--Abuk SABUK msj 19:59, 18 Mayıs 2012 (UTC)



Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.
Aşağıdaki sayfa, tartışılan kategorinin veya kategorilerin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Yapılan tartışmalar sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 15:01, 22 Haziran 2012 (UTC)

Kategori:Türkiye'deki seçimler[kaynağı değiştir]

Önerilen isim değişikliği: Türkiye'deki seçimler > Türkiye'de seçimler
Gerekçe: Madde adı ve diğer kategorilerle uyum. --B.S.R.F. 💬 16:34, 25 Mayıs 2012 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Hepsi -ki'li ada taşınsın. Sıfat yapan bu -ki eki cümleden kaldırılmamalı, anlam bozulur yoksa.--RapsarEfendim? 16:39, 25 Mayıs 2012 (UTC)
Eğer -ki eklenmesi doğruysa Avrupa'da seçimler, Türkiye'de siyaset gibi diğer kategorilerin de taşınması lazım. Genel kullanım -ki'siz. --B.S.R.F. 💬 16:48, 25 Mayıs 2012 (UTC)
Evet, taşınması lazım, bence. Dediğim gibi sıfat yapan bu ekin kaldırılması doğru değil -bildiğim kadarıyla.--RapsarEfendim? 16:58, 25 Mayıs 2012 (UTC)
Bence -ki varken de yokken de doğru. Varken sıfat oluyor da sıfat olması şart mı? Sadece yer bildirse yetmez mi? İngilizce vikipedideki Elections in Turkey gibi. Ama bazen varken saçma da olabilir örneğin Türkiye'de spor yerine Türkiye'deki spor demek biraz komik. --B.S.R.F. 💬 17:05, 25 Mayıs 2012 (UTC)
Seçimler, bir ülkeye aittir. Burada bu aidiyeti belirtmek için önüne sıfat gelmesi lazım. Türkiye ismine eklenen -ki eki de bu ismi sıfat yapar. Türkiye seçimleri de denebilir mesela; ama bu daha uygun bence. Öte yandan spor için aidiyetliğe gerek yok gibi.--RapsarEfendim? 17:22, 25 Mayıs 2012 (UTC)
Her kavram ayrı değerlendirilmeli yani. Türkiye'de göller, Türkiye'da yapılar olmaz mesela :)--RapsarEfendim? 17:23, 25 Mayıs 2012 (UTC)



Yukarıdaki tartışılan bir kategorinin arşivlenmiş sayfasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.