Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/teklifler

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Yaz saati uygulaması[kaynağı değiştir]

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. (Devamı...)

Bence 29-35 Haziran 2020 haftasının seçkin maddesi olması iyi olur. Ornek11222mesaj 12.51, 25 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Süperlig[kaynağı değiştir]

Lig'in son haftasında haftanın seçkin maddesi olarak görmek isterim. Temel53 (mesaj) 17:53, 5 Mayıs 2016 (UTC)

Türk Telekom Arena[kaynağı değiştir]

Yakın zamanda haftanın seçkin maddesi olarak görmek istiyorum.Temel53 (mesaj) 14:52, 14 Nisan 2016 (UTC)

Mustafa Kemal Atatürk[kaynağı değiştir]

30 Ağustos 2014 tarihinde anasayfada olmasını dilerim. 176.240.205.219 19:53, 2 Haziran 2014 (UTC)

Mustafa Kemal Atatürk[kaynağı değiştir]

23 Nisan 2013'te ana sayfaya konulması isteği ile bu teklifi ekliyorum. 195.174.207.180 10:43, 25 Aralık 2012 (UTC)

Stonewall ayaklanmaları[kaynağı değiştir]

Haziran'ın son haftasında ana sayfaya konulması dileğiyle bu teklifi öne sürüyorum. Teşekkürler. Bambi (ileti) 14:40, 4 Nisan 2012 (UTC)

Stonewall ayaklanmaları, ABD'nin New York şehrinin Greenwich Village bölgesine yer alan Stonewall Inn adlı bir bara polisin 28 Haziran 1969 yaptığı baskına karşı planlanmamış bir dizi gösteriler ve direniş eylemleridir. Bu gösteriler ABD tarihinde eşcinsellere ve cinsel azınlıklara baskı uygulayan bir sisteme karşı ilk açık direniş olarak tanımlanmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay olarak kabul edilir.

1950'lerde ve 1960'larda Amerikalı eşcinseller, bazı Varşova Paktı ülkelerine kıyasla daha fazla ayrımcılığa uğruyorlardı. 1970 öncesi ilk homofil grupları, eşcinsellerin toplumun uyumlu bir parçası olduklarını ispatlamaya çalıştılar. 1960'ların son yıllarına gelindiğinde ise Afroamerikan sivil haklar hareketi ve savaş karşıtı gösteriler başta olmak üzere, döneme damgasını vuran birçok toplumsal hareket ve Greenwich Village'in liberal ortamı Stonewall ayaklanmalarının da önünü açtı.seo

1950'ler ve 1960'larda cinsel yönelimini veya kimliğini açıkça ifade edenlerin gidebileceği çok az mekan vardı. Eşcinsellerin gidebileceği barların sahipleri ise nadir olarak eşcinseldi. (Olayların olduğu Stonewall Inn'in sahibi ise Amerikan mafyasıydı.) Birçok farklı müşteri kitlesine hizmet veren bu mekanlar, özellikle LGBT toplumunun en dışlanan kesimleri (travestiler, transgenderler, efemine genç erkekler, fahişeler ve evsiz gençler) arasında daha popüler idi. 1960'larda gey barlar rutin olarak polis tarafından baskına uğrardı. (Devamı...)

İslam[kaynağı değiştir]

İslam, İslamiyet, İslamlık ya da Müslümanlık, tek tanrılı semavi bir din olup, dünyanın en yaygın ikinci dinidir İslam, peygamberi Muhammed aracılığıyla 7. yüzyılda yayılmaya başlamıştır. İslam dinine iman etmiş kişiye Mü'min, İslam dinine teslimiyet gösteren kişilere Müslüman denir. Müslümanlar, İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ı oluşturan surelerin Cebrail adındaki melek aracılığıyla sözlü olarak Muhammed peygambere vahyolunduğuna (indirildiğine) inanır.

Müslümanlığın en büyük iki mezhebi, sıklıkla siyasal mezhepler olarak tanımlanan Sünnilik ve Şiilik'tir. Bunların dışında hukuk, itikat gibi çeşitli kategorilerde birçok mezhebi içinde barındırır. İslam dininin temelinde, tüm büyük mezheplerinin kabul ettiği, tevhit ilkesi yatar ki bu kavram Allah'ın varlığı ve birliğine inanmak anlamına gelir.

İslam peygamberi Muhammed, İslam dinini yaymasının yanı sıra bir İslam Devleti de kurmuş, daha sonra bu İslam Devleti farklı hanedanlarca uzun süreler boyunca yönetilmiştir. Bu devletlerin yöneticileri halife unvanını taşımışlardır. Farklı bölgelerdeki halklar İslam'ı benimsemeye başlayınca, farklı ve yeni Müslüman devletler de oluşmuştur. (Devamı...)

Din kategorisinden çıkması değişikli oluşturacağını düşünmekteyim. Şubat'ın 14 ve 15 (2011)'lerine denk gelmesi iyi olur. Fakat başka zaman da olsa sorun olmaz. E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 12:16, 10 Aralık 2010 (UTC)

Dekonstrüktivizm[kaynağı değiştir]

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan bir postmodern mimari akımıdır. Yapının birimlerinin parçalanması fikrine dayanan bu akım, yapıların yüzeylerinde veya cephelerinde, mimarinin bazı elemanlarını yamultmaya ve kaydırmaya hizmet eden yapı ve mahfaza gibi düz çizgili olmayan şekilleri kurgulama fikirlerine ilgidir. Dekonstrüktivist tarza sahip binaların en önemli karakteristik özellikleri, binayı gözlemleyenlere sürekli bir belirsizlik ve kaos hissini vermeleridir.

Esasında, dekonstrüktivistler olaran tanınan bazı mimarlar, Fransız filozof Jacques Derrida'nın fikirlerinden etkilenmişlerdir. Her ne kadar Peter Eisenman ile Jacques Derrida birbirlerine oldukça yakın olsalar da Peter Eisenman'ın dekonstrüktivist olması ve bu mimari tarzı benimsemesi, tanışmalarından çok önce gerçekleşmiştir. Peter Eisenman'a göre dekonstrüktivizm, radikal şekilciliğe ilgisinin bir uzantısı olarak ele alınmalıdır. Dekonstrüktivizmin bazı uygulayıcıları, konstrüktivizmin geometrik dengesizlikleri ve biçimsel deneylerinden de etkilenmişlerdir. (Devamı...)

Yeni SM'ler seçilme sırasına göre çıkıyor bildiğim kadarıyla. Bu da sırası gelince çıkmalı. --82 ~145 ileti 18:11, 16 Aralık 2010 (UTC)
  • Onu bilmiyorum öyleyse gerekli bir şekilde konacaktır zaten. Ancak ben diğerleri boş görünce en iyisi buraya ekleyeyim de boş hafta kalmasın dedim :). E M P E R Y A N ⎝⏠⏝⏠⎠ 19:58, 16 Aralık 2010 (UTC)
Zaten ayda bir yeni SM konuyor. Yani martta konacak galiba. --82 ~145 ileti 15:18, 19 Aralık 2010 (UTC)

28. Hafta için seçildi.--Ilgaz ERmesajkatkılarım 10:00, 30 Haziran 2012 (UTC)

Nightwish[kaynağı değiştir]

Finlandiyalı müzik grubudur. 1996 yılında Kitee’de kurulmuş olan grup; 1997-2001 yılları arasındaki çalışmalarında power metal türünün örneklerini verirken, 2002 ve sonrası albümlerde müziğine senfoniyi de katarak sonradan senfonik power metal olarak anılacak türe öncülük etmiştir. Günümüze kadar 4 milyondan fazla albüm satan Nightwish, kurulduğu günden beri 40’ı aşkın sayıda ülkeyi ziyaret etmiştir.

İlk albümü “Angels Fall First” ve ilk teklisi “The Carpenter”ı 1997 yılında yayınladığından beri ülkesinde dikkat çekmekte olan grup; sırasıyla 1998, 2000 ve 2002 yıllarında yayınlanan “Oceanborn”, “Wishmaster” ve “Century Child” albümleri ile dünya çapında bir ün sahibi oldu. 2004 yılında yayınlanan ve 1 milyonluk satışa ulaşan “Once”dan çıkan, “Nemo” ile “Wish I Had An Angel” gibi teklilerin klipleri ise MTV ve Amerikan filmlerinin müziklerinde yer alarak, gruba Amerika’da ticari başarının kapılarını araladı ve böylece grup tarihinin en büyük turu olan “Once” Dünya Turu’na başladı. Turun sonlarına doğru, Eylül 2005’inde, “Highest Hopes” adlı “en iyiler” toplama albümü yayınlandı. “Once” Dünya Turu'nun 21 Ekim 2005’te gerçekleşen son ayağından sonra grubun diğer dört elemanı vokalist Tarja Turunen’e bir açık mektup aracılıyla grubu bırakma çağrısında bulundu. Onun ardından “End Of An Era” DVD'si piyasaya sürüldü.

24 Mayıs 2007'de, eski Alyson Avenue vokalisti olan Anette Olzon’un Turunen’in yerine geldiği açıklandı. Ardından yeni albüm için vokal kayıtlarına başlandı. 26 Eylül 2007'de grubun bu albümü “Dark Passion Play” adıyla satışa sunuldu. Devamı...

Yalnızca bir kez anasayfada gösterilmiş, bir daha gösterilebilir. Maldek™ ileti 17:30, 16 Ocak 2011 (UTC)


29.hafta için seçildi.--Ilgaz ERmesajkatkılarım 10:01, 30 Haziran 2012 (UTC)

Robbie Williams[kaynağı değiştir]

Robert Peter "Robbie" Williams (d. 13 Şubat 1974; Stoke-on-Trent), aynı zamanda pop grubu Take That'in bir üyesi olan İngiliz şarkıcı ve söz yazarıdır.

1990'ların ilk yıllarında bir parçası olduğu Take That grubu ile eşzamanlı olarak tanınmaya başladı. Daha sonra yaşanan çeşitli anlaşmazlıklar 1995'te gruptan ayrılarak solo kariyerine başlamasına sebep oldu. Gruptan ayrıldıktan sonraki dönemde yaşantı biçimi dolayısıyla içki ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ettiği zor zamanlar geçirdi. Basında yer alan haberler kariyerinin bittiğini söylüyordu ve 1997'de Life Thru a Lens ismiyle çıkardığı ilk albümü, içki ve uyuşturucu ile savaşına devam ettiği bu dönemde rehabilitasyon merkezinden izin alıp albümün ikinci single'ı "Lazy Days"in klibinde yer almasına rağmen, İngiltere dışında hiçbir kayda değer başarı gösteremedi. İngiltere'de de promosyon raflarına düşmesi uzun sürmedi. Albümden çıkan 3 single ile de kayda değer bir başarı kazanamadığında plak şirketinin onun geleceği hakkındaki endişeleriyle karşılaştı. Daha sonra, Birleşik Krallık listelerinde en çok satış yapan single olacağından haberi olmadığı bir parçayı, Angels'ı 4. single olarak piyasaya sürdü. 2005 senesinde BRIT Ödülleri'nde, halk oylaması sonucunda son 25 yılın en iyi şarkısı seçilecek olan bu şarkı müzik piyasasındaki basamakları hızla tırmanmaya başlamasını sağladı. Devamı...

En yakın boş haftaya konulması dileğiyle. --Duke ϡ»» ileti ^^ 17:54, 7 Nisan 2011 (UTC)

30.hafta için seçildi.--Ilgaz ERmesajkatkılarım 10:04, 30 Haziran 2012 (UTC)


Jim Thorpe[kaynağı değiştir]

ABD'li sporcu. Modern spor dünyasının çok yönlü atletlerinden birisi sayılmaktadır. Olimpiyatlarda pentatlon ve dekatlon dallarında altın madalya sahibi olan, Amerikan futbolu’nda kolej ve profesyonel liglerde yıldız oyunculuk, Amerika Ulusal Beyzbol Ligi’nde (Major League Baseball) oyunculuk ve basketbolda kariyer yapmış bir sporcudur. Olimpiyatlarda yarışmadan önce, İkinci Beyzbol Liginde iki sezon profesyonel olarak oynadığı ortaya çıkınca amatör yarışma kurallarına aykırı olması nedeniyle madalyalarını kaybetmiştir. Ancak ölümünden otuz yıl sonra 1983'te bu madalyalar tekrar verilmiştir.

Thorpe’un doğumu, tam adı ve etnik kökeni hakkında oldukça farklı bilgiler bulunmaktadır. Kesin olarak bilinen Thorpe’un Yerli Toprakları’nda doğduğudur ancak doğum sertifikası bulunamamıştır. Thorpe 28 Mayıs 1887’de ABD’de Oklahoma eyaletinin Prague şehri yakınlarında doğduğu iddia edilmektedir. Tam adının James Francis Thorpe olduğu söylense de bu kanıtlanamamıştır. Vaftiz sertifikasında adı "Jacobus Franciscus Thorpe" olarak kaydedilmiştir. Annesinin ve babasının etnik kökeni farklı gruplardan gelmektedir. Babası Hiram Thorpe’un İrlandalı bir babası ve Sac ve Fox Ulusu’ndan yerli bir annesi vardı. Annesi Charlotte Vieux’nün babası Fransız, annesi ise büyük Sac savaşçısı şef Black Hawk’un (Kara Atmaca) soyundan gelen bir yerli idi. Sac ve Fox olarak yetiştirilen Thorpe’un yerli dilindeki adı Parlak Yol anlamına gelen Wa-Tho-Huk idi. Sac ve Fox Ulusu’nda gelenek olduğu üzere Thorpe doğumu sırasında meydana gelen bir olaydan esinlenerek adlandırılmıştı. Doğduğu kulübeye giden yolu güneş ışığının aydınlatması üzerine kendisine bu isim verilmiştir. (Devamı...)

36. hafta için bir HSM belirlenmemiş gördüğüm kadarıyla. Seçilme tarihi itibarıyla ilk SM'lerimizden biri, önümüzdeki hafta çıkartılabilir. --yabancım 09:56, 27 Ağustos 2012 (UTC)

Kafkaz Albanyası[kaynağı değiştir]

.Benim Türkçem kötüdür. Bu nedenle önceden sizden özür diliyorum. Bana göre Türkçe Vikipedi'de Azerbaycan tarihi hakkında bilgiler çok azdır. Bu nedenle isterim ki, Kafkasya Albanyası maddeye gelecek haftanın seçkin maddesi olsun. Hatta İş Birliği projesinde olsun.TaRiXçİ 23:16 31.01.2013

Sonsuz maymun teoremi[kaynağı değiştir]

2019 Aralık birinci hafta için seçkin maddemiz yokmuş. Var olan seçkin maddeler listesinden sonsuz maymun teoremini öneriyorum. •gufosowa•✆• 01.54, 2 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]