Power metal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Power metal
Müzikal kökenleri
Kültürel kökenleri1980'lerde Avrupa ve ABD
Karışım tarzları
Senfonik metal

Power metal, geleneksel heavy metal ile speed metalin karakteristik özelliklerini harmanlayan ve çoğunlukla bunlara senfonik öğeler de ekleyen heavy metal alt tarzıdır. Power metal genellikle diğer heavy metal alt tarzlarından daha hızlı, daha hafif ve daha canlandırıcı bir sound'a sahiptir. Power metal grupları, marşı andıran fantezi temalı şarkıları ve koro kullanımıyla teatral, dramatik ve duygusal açıdan kuvvetli bir sound yaratır.

1980'lerin ortalarında[1] ilk kez kullanılan power metal terimi birbiriyle ilişkili ama birbirinden farklı iki tarzı ifade eder:

  • ilki, speed metale benzeyen daha sert bir sound'a sahip, Kuzey Amerika'da doğan ve büyük ölçüde orada çalınan bir tarz
  • ikincisi, daha hafif, daha melodik bir sound'a sahip, klavyelerin sıklıkla kullanıldığı, ilkinden sonra Avrupa'da ortaya çıkan,[2] daha yaygın ve daha popüler bir tarz

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Antropolog Sam Dunn, power metalin kökenini 1970'lerin sonlarına, Ronnie James Dio'nun power metal şarkı sözlerini yazmaya başladığı döneme dayandırır. Dio'nun Rainbow için yazdığı Orta Çağ, Rönesans, folk ve bilim kurgu temalı, fantezi odaklı şarkı sözleri modern power metal gruplarını doğrudan etkilemiştir.[3] Dunn'a göre 1976 tarihli Rising albümündeki "Stargazer" ve "A Light in the Black" ile 1978 tarihli Long Live Rock 'n' Roll albümündeki "Kill the King" ve "Lady of the Lake" şarkıları power metalin ilk örnekleri olabilir. Dunn, 2011 tarihli belgesel dizisi Metal Evolution'da,[4] Judas Priest vokalisti Rob Halford'ın power metal vokallerine nasıl kaynak teşkil ettiğini de açıklamaktadır. Halford'ın şarkıları neredeyse sürekli tiz bir sesle okuması power metalin temel özelliklerinden biri haline gelmiştir. Judas Priest'ten K. K. Downing ile Glenn Tipton ikilisinin öne çıkardığı çift gitar kullanımı da power metali oldukça etkilemiştir. Power metal türünün bir diğer öncüsü, Amerikalı power metal grubu Manowar'a ilham kaynağı olan Jon Mikl Thor'dur.

Iron Maiden'ın marş tarzında, seyircilerle birlikte söylenen şarkılarla metal müziğe kazandırdığı destansı ve melodik hava da modern power metal müzisyenleri tarafından geniş çapta benimsenen bir yaklaşımdır. Erken dönem Alman power metal kültürü Scorpions ve Accept ile başlamıştır. İsveçli gitarist Yngwie Malmsteen, hızlı neoklasik tarzıyla geleceğin birçok power metal gitaristi üzerinde önemli bir etki yapmıştır. Malmsteen'in grup arkadaşı Jens Johansson, Deep Purple'dan Jon Lord'un klavye sound'unu modernize ederek power metale daha da entegre etmiştir. Manowar'un mitolojik kılıç ve büyü temalı şarkı sözleri birçok power metal grubunu etkilemiştir.

İlk olarak 1980'lerin başlarında, özellikle 1982 ve 1983 yıllarında; geleneksel heavy metal, NWOBHM ve thrash/speed metalden etkilenen Amerikan tarzı power metal ortaya çıkmıştır. Tarzın kesin kökeni tartışmalı olsa da Cirith Ungol, Jag Panzer, Manilla Road, Omen, Riot, Savatage ve Warlord gibi grupların tarzın ilk gelişimini etkilediği düşünülmektedir.[5][6]

1987'de Alman grup Helloween, ikinci albümü Keeper of the Seven Keys: Part I'ı yayımlamış ve AllMusic bu albümü "Muhtemelen günümüzde hâlâ en etkili power metal albümü olmaya devam eden bir dönüm noktası. Albümdeki güç ve melodi kombinasyonu, metal gruplarına nesiller boyunca ilham vermeye devam edecek." şeklinde tanımlamıştır.[7] Bu albüm, Avrupa tarzı power metalin gelişimini tetiklemiş, bu tarz tüm dünyaya yayılmış ve 1990'ların başından beri en çok dinlenen power metal tarzı haline gelmiştir.

Bazı power metal grupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Power Metal 10 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (guitarmasterclass.net)
  2. ^ Sharpe-Young, Garry (2003). A–Z of Power Metal. Rockdetector Series. Cherry Red Books. ISBN 978-1-901447-13-2.  "American metal such as Queensrÿche, Attacker, Jag Panzer, Iced Earth, Liege Lord, and Savatage; European bands such as Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian, Running Wild, and Grave Digger;"
  3. ^ Metal – A Headbanger's Journey, DVD, ASIN B000FS9OZY (2005).
  4. ^ Dunn, Sam. "Metal Evolution, Episode 110: Power metal". VH1. 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  5. ^ Marco. "Marco's Guide to USPM Part 1". Ride Into Glory. 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  6. ^ Sharpe-Young, Garry (2007). Metal: The Definitive Guide : Heavy, NWOBH, Progressive, Thrash, Death, Black, Gothic, Doom, Nu. London, England: Jawbone Press. s. 262. ISBN 978-1-906002-87-9. 
  7. ^ "Helloween – Biography". 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023.