Tarja Turunen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tarja Turunen
Genel bilgiler
Doğum adıTarja Soile Susanna Turunen
Doğum17 Ağustos 1977 (46 yaşında)
Başladığı yerFinlandiya Kitee, Finlandiya
TarzlarSenfonik metal
MesleklerMüzisyen, şarkı yazarı, yapımcı
ÇalgılarVokal, piyano, synthesizer
Etkin yıllar1996-günümüz
İlişkili hareketlerNightwish

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli (d. 17 Ağustos 1977); Fin soprano, müzisyen ve söz yazarıdır. Profesyonel kariyerinde Tarja Turunen veya kısaca Tarja adını kullanır. Şarkıcılığının yanında piyano, davul ve flüt de çalabilmekte olan Turunen; 3 oktavlık ses aralığına sahiptir.

Sibelius Academy ve Hochschule für Musik Karlsruhe'de müzik eğitimi aldı. Profesyonel bir klasik lied şarkıcısı olmasına rağmen daha çok Fin senfonik metal grubu Nightwish'in eski vokalisti olarak tanınır. Tuomas Holopainen ve Emppu Vuorinen ile birlikte Nightwish'in kurucularındandır. 1996'da kurulan grup, sert ve hızlı gitar riflerini Turunen'in dramatik, opera tarzı vokalleriyle harmanlayarak hem eleştirel hem de ticari başarıya ulaştı. Grubun "opera metal" olarak da anılan senfonik metal tarzı, birçok metal grubuna ve sanatçıya ilham verdi.

Turunen, daha sonra End of an Era (Bir Dönemin Sonu) adını alacak olan konserin sonunda, kişisel anlaşmazlıklar nedeniyle 22 Ekim 2005'te Nightwish'ten atıldı. 2006 yılında Noel temalı ilk solo albümü Henkäys Ikuisuudesta ile solo kariyerine adım attı. 2007'de senfonik metal de dahil olmak üzere farklı tarzlara yer veren My Winter Storm albümünü yayımladı. Üçüncü albümü What Lies Beneath 2010'da yayımlandı. Act I adlı canlı konser DVD'si 30-31 Mart 2012'de Arjantin'in Rosario şehrinde kaydedildi ve 24 Ağustos 2012'de yayımlandı. 2013'te üçüncü stüdyo albümü Colours in the Dark yayımlandı. İkinci konser DVD'si Beauty and the Beat ise 11 Eylül 2015'te çıktı. 5 Ağustos 2015'te ilk klasik müzik albümü Ave Maria – En Plein Air yayımlandı. 3 Haziran 2016'da öncü albüm The Brightest Void'u yayımladıktan kısa sonra albümü The Shadow Self'i yayımladı. Son albümü In The Raw 30 Ağustos 2019'da yayımlandı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Nightwish ile[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarja Soile Susanna Turunen, 17 Ağustos 1977 tarihinde Finlandiya'nın Kitee şehrinde dünyaya geldi. Müziğe olan ilgisi 6 yaşındayken başlayan sanatçı, 18 yaşında Kuopio kentine taşınarak Sibelius Akademisi'ne devam etti. 1996 yılında sınıf arkadaşı Tuomas Holopainen, kendi müzik projesini hayata geçirmek için kollarını sıvamıştı ve Turunen'den de bu projede yer almasını istedi. Böylece Turunen, Nightwish grubunun kurucu üyelerinden biri oldu. Aynı yıl Savolinna Opera Festivali'nde de yer almasına karşın asıl ilgiyi Nightwish'in 1998 tarihli ikinci albümü "Oceanborn" ile çekti.

1999 yılında Waltari'nin Finlandiya Ulusal Opera'sında sergilenen "Evankelimu" adlı eserinde solo performans gösterdi. Bu arada Nightwish ile birlikte turnelere çıkmaya devam etti. 2001 yılından sonra eğitimine Karlsruhe, Almanya'daki bir üniversitede devam etmeye karar veren sanatçı, Nightwish'in 2002 tarihli "Century Child" albümünün ve Beto Vázquez Infinity grubunun vokal kayıtlarını orada kaydetti. Aynı yıl "Century Child" için uzun soluklu bir turneye çıkan Nightwish'e eşlik etti. Turnenin ardından müziğe bir süre ara verme kararı alan grup elemanları başka projelerle çalışmaya devam ederken Turunen de Almanya'ya geri döndü. Aralık 2003'te Finlandiya cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve eşi, Turunen'i Helsinki'de yer alan Cumhurbaşkanı Sarayı'da gerşekleşecek Geleneksel Bağımsızlık Günü'ne davet etti. Yle adlı Fin televizyon kanalı, Tarja'yı Finlandiya'nın en büyük sosyal aktivitesi olan yemekte en etkileyici giyinen kişi seçti.

Müziğe verdikleri aradan sonra kolları sıvayan Nightwish, önce Once albümünü kaydetti; ardından da 2004-2005 turnesini gerçekleştirdi. Bu arada Turunen, "Yhden Enkelin Unelma" (Fince: Bir Meleğin Hayali) adında bir tekli kaydetti ve Finlandiya'da piyasaya sürdü. Ülkede başarılı olan bu çalışmanın ardından Türk asıllı Alman müzisyen Martin Kesici'ye “Leaving You for Me” adlı parçasında eşlik etti.

Ekim 2005 yılında Nightwish elemanları, internet sitesinden yayınladıkları bir mektupla sıkıntılarını dile getirerek Turunen'e grubu bırakma çağrısında bulundular. Bu mektuba Tarja da kendi web sitesinden cevap verdi. Gergin bir söz düellosu sonucunda Turunen müzik kariyerine solo devam etme kararı aldı.

Bağımsız kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Eylül 2006’da ilk albümünde yer alan şarkıları özel bir dinletiyle kısıtlı sayıda dinleyiciye sunan müzisyen; dinletinin ardından Berlin, Londra, Moskova, Budapeşte, Atina, Paris, Amsterdam ve Zürih'i de içine alan bir Avrupa turnesi gerçekleştirdi. Kasım 2006'da çıkan Noel albümü "Henkäys Ikuisuudesta"dan sonra, Kasım 2007’de hayranların beğenisine sunulan “My Winter Storm” albümü, ilk günden itibaren uzunca bir süre Finlandiya listelerinde 1. sırada yer aldı. Özellikle albümden çıkan “I Walk Alone” ve “Die Alive” teklileri büyük ilgi gördü. Sanatçı 9 Mayıs 2008'de "My Winter Storm"un tanıtımı için, içinde İstanbul'un da bulunduğu kapsamlı bir turneye çıktı.

Turnenin ardından "The Seer EP" adında bir mini albüm yayınlayan sanatçı, adı "What Lies Beneath" olarak açıklanan üçüncü stüdyo albümünü 2010 yılının Eylül ayında yayınlamıştır.

Kişisel yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

2003'te Arjantinli iş adamı Marcelo Cabuli ile evlendi. 2012 doğumlu kız çocuklarıyla birlikte Buenos Aires'te yaşamaktadırlar.

2015 ve 2016'da The Voice of Finland (O Ses Finlandiya) yarışmasında jüri üyeliği yaptı.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nightwish ile[değiştir | kaynağı değiştir]

Beto Vázquez Infinity ile[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beto Vázquez Infinity (2001)

Solo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nightwish ile[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekliler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yan projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Savonlinnan Taidelukion - Romeo ja Julia (Romeo ve Jüliyet)
  • Schiller - Tag und Nacht
  • Anssi Tikanmäen - Yhtye Perinteinen POP

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]