Tek damla kuralı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tek damla kuralı, 20. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde öne çıkan yasal bir ırksal sınıflandırma ilkesiydi. Bu kurala göre, atalarından biri bile siyah olan ("bir damla" siyah kan)[1][2] herkes siyah (tarihsel terimlerle zenci veya renkli) olarak kabul edilir. Farklı sosyoekonomik veya etnik gruplar arasındaki karışık bir birlikteliğin çocuklarının, farklı gruplardaki soy oranlarına bakılmaksızın, daha düşük statüye sahip gruba otomatik olarak atanması olan hipotezin bir örneğidir.

Bu kavram, 20. yüzyılın başlarında bazı ABD eyaletlerinin yasalarına girdi.[3] Güney'de köleliğin ırksal bir kast sistemi olarak katılaşmasını ve daha sonra ayrımcılığı içeren uzun ırksal etkileşim tarihinden sonra gelişen "görünmez siyahlık" ilkesiyle ilişkilendirildi.[4] Bu kural, 1967 tarihli Loving v. Virginia kararıyla Yüksek Mahkeme tarafından yasaklanmadan önce, ırklararası evlilikleri engellemek ve genel olarak hakları ve eşit fırsatları reddetmek ve beyaz üstünlüğünü korumak için kullanıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mixed Race America - Who Is Black? One Nation's Definition | Jefferson's Blood | FRONTLINE | PBS". www.pbs.org. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  2. ^ Pages, The Society. "Race, Sexuality, and the "One Drop Rule": More Thoughts about Interracial Couples and Marriage - Sexuality and Society" (İngilizce). Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  3. ^ Sharfstein, Daniel (2007). "Crossing the Color Line: Racial Migration and the One-Drop Rule, 1600-1860". Minnesota Law Review. 
  4. ^ One 'speck' of imperfection—Invisible blackness and the one -drop rule: An interdisciplinary approach to examining Plessy v. Ferguson and Jane Doe v. State of Louisiana (Tez). 2008. ProQuest 193505748. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]