Tartrazin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tartrazin boyası
Kimyasal yapısı

Tartrazin (E 102) ve (E 102a), yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için yararlanılan bir katkı maddesidir. Alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, puding ve spagetti başlıca bulunduğu besinlerdir.

Azo boya veya azorenkleri diye tanınmaktadır.

Tartrazin içeren ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gıdalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok gıdalar, üreticiye veya gıdayı hazırlayan kişiye göre değişen oranlarda tartrazin içerir; bununla birlikte son trend olarak, annatto, malt rengi veya betakaroten gibi sentetik olmayan bir boyama maddesinin yerini almasıdır.

Tartrazin, yiyeceklerde olduğu zaman, yargı alanına ve geçerli etiketleme yasalarına bağlı olarak tipik olarak "renk", "tartrazin" veya "E102" olarak etiketlenir.

Tartrazin içeren ürünler yaygın olarak suni sarı veya yeşil renge sahip işlenmiş ticari gıdalar veya tüketicilerin kahverengi veya kremsi görünmesini beklemektedir. Fırında pişmiş mallardaki "limon" taklitinin parlak sarı renkte sıklıkla kullanılmıştır. Aşağıdakiler tartrazin içerebilecek gıdaların bir listesidir:

Kişisel bakım ve kozmetik ürünleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dizi kişisel bakım ve kozmetik ürünü, genellikle aşağıdakileri içeren CI 19140 veya FD & C Yellow 5 olarak etiketlenen tartrazin içerebilir:[3]

  • Sıvı ve kalıp sabunlar, yeşil el sabanı giderici, nemlendiriciler ve losyonlar, ağız yıkayıcıları, parfümler, diş macunları ve şampuanlar, kremler ve diğer saç ürünleri.
  • Göz farı, allık, yüz tozu ve temel, ruj gibi kozmetik ürünler - başta pembe veya mor olanlar. Genellikle makyaj üreticileri, ürün çizgisindeki tüm tonlar için bir etiket kullanır.[4]
  • Tırnak cilası, oje çıkarıcı, geçici dövmeler ve bronzlaşma losyonları.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]