Jöleli ayıcık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jöleli ayıcık
Ülke(ler)Almanya
YaratıcısıHans Riegel, Sr.
TürüJöleli şeker
TipiŞekerleme
Ana malzemelerJelatin, şeker, Glikoz şurubu, Nişasta, Aroma, Gıda boyası, Sitrik asit

Jöleli ayıcık (almanca:Gummibär), bazı ülkelerde "jöleli bebek"e benzeyen küçük meyve şekerlemesidir. Oyuncak ayı formasındadır. Şeker kabaca 2 sm (0.8 inç) uzunluğunda ve bir ayı şeklindedir. Jöleli ayı, çeşitli şekil ve renklerde satılan popüler jelatin bazlı şekerlemelerden biridir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bonn'lu bir şekerlemeci olan Hans Riegel, 1920'de Haribo şirketinde başladı. 1922'de Avrupa sokak şenlikleri ve pazarlarında görülen eğitimli ayılar onun için esin kaynağı oldu.[1] O, çocuklar ve yetişkinler için küçük, uygun fiyatlı, meyve aromalı jöleli şeker olan "Dancing Bear"i (Tanzbär) icat etti. Kısa zamanda onun ürünü tüm Avrupaya yayıldı ve tüketilen şekere dönüştü.

Çeşitler ve tatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Jöleli ayıcıklar

Jöleli ayıların başarısı sonucunda, yüzükler, solucanlar, kurbağalar, yılanlar, hamburgerler, kirazlar, köpekbalıkları, penguenler, su balığı, ıstakozlar, ahtapotlar, elmalar, şeftaliler, portakallar, hatta Ampelmännchen ve Şirinler gibi hayvanlara ve diğer nesnelere benzeyen birçok jöleli şekerler de üretildi.[2] Üreticiler standart şeker boyutundan küçük olanlardan birkaç kilo ağırlığında ayılara kadar çeşitli boyutlar sundu.

Malzemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin Yahudi Müzesi kafetaryasında içinde kosher jöleli ayılar bulunan bir otomat.

Geleneksel ayı şekerleri, jelatin, şeker, glikoz şurubu, nişasta, aroma, gıda boyası, sitrik asit karışımından yapılır. Bununla birlikte, tarifler vejetaryenler veya dini yasalara göre değişir.

Sığır, domuz veya az miktarda balık jelatini ile yapılan jöleli ayılar vejetaryenler ve et yemeyenler için uygun değildir. Domuz jelatini, ya da herhangi bir dinde kesilmesi kabul edilmeyen hayvanlardan olanlar koşer ya da helal diyet yasalarına uymuyor. Türkiye'de bulunan fabrikasında Kervan Gıda ve Haribo sığır jelatinli helal ayılar ve diğer tatlılar üretmektedir.[3] Ayrıca, bazı jöleli ayılar, jelatin yerine pektin veya nişasta ile yapılır; bu da vejetaryenler için uygundur.

Ekşi jöleli ayılar, normallerinden daha büyük ve daha hamardır, daha yumuşak bir dokuya sahiptirler. Ekşi bir lezzet üretmek için fumarik asit veya diğer asit içerik maddeler kullanılır. Bazı üreticiler, jelatin yerine nişasta dayalı farklı bir dokuya sahip ekşi ayılar üretmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]