Sarı taçlı gece balıkçılı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarı taçlı gece balıkçılı
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Ardeidae
Alt familya: Nycticoracinae
Cins: Nyctanassa
Tür: N. violacea
İkili adlandırma
Nyctanassa violacea
Linnaeus, 1758
Sinonimler
Nycticorax violaceus

Sarı taçlı gece balıkçılı[1] (Nyctanassa violacea) balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Küçük yapılı olan bu kuş gece balıkçılına benzer. Önceleri Nycticorax cinsinde sınıflandırılmaktaydı. Özellikle sıcak kıyı bölgeleri olmak üzere Amerika'da yaşar.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Erişkin kuşların boyu 61 cm, ağırlığı da 625 g civarındadır. Tepeleri ve sırtları beyaz renklidir, diğer tüyler genel olarak gridir. Gözleri kırmızı ve kısa bacakları sarı renklidir. Gözün altında beyaz bir çizgi bulunur. Beyaz ve gri benekli kahverengi tüylere sahip olan genç kuşlar genç gece balıkçılına benzer.

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcak bölgelerde yaşayanlar dışındaki popülasyon göçmendir. Kışları Orta Amerika ve Karayiplere göçederler. Üreme döneminden sonra kuzeyde Büyük Göller ve Ontario'da da görülebilirler. Geceleri su kenarında pusuda bekleyerek avlanırlar. Küçük balıklar, kabuklular, yumuşakçalar, kurbağalar ve sucul böceklerle beslenirler. ABD'nin doğu kıyılarından Güney Amerika'nın kuzeydoğusuna kadar olan bölgede bataklıklarda ürerler. Koloniler hâlinde, ağaç ya da çalılıkların üzerine çalı çırpıdan yapılmış platformlarda yuvalanırlar. Dişi bir kerede soluk mavi-yeşil üç ila beş yumurta yumurtlar.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "balıkçıl". AnaBritannica. 3. İstanbul: Ana Yayıncılık. 1986. s. 245. 
Sarı taçlı gece balıkçılı ailesi