Agamia agami

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Agamia agami
Korunma durumu

Hassas (IUCN 2.3)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Ardeidae
Alt familya: Ardeinae
Cins: Agamia
Tür: A. agami
İkili adlandırma
Agamia agami
Gmelin, 1789

Agamia agami balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Agamia cinsinin tek üyesidir. Orta Amerika'nın güneyinden Peru'ya ve Brezilya'ya kadar olan bölgede yaşar. Doğal yaşam alanı ormanlık bataklıklardır.[2]

Fiziksel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyları 66 ila 76 cm arasındadır. Bir balıkçıl için bacakları kısadır ancak çok uzun ince bir gagası vardır. Boynu ve alt tüyleri kestane kızılıdır. Boynunun ön tarafında ortada beyaz bir çizgi bulunur. Kanatları yeşil renklidir. Başı, boynun yanlarını ve sırtının altını süsleyen birkaç tutam soluk mavi tüyleri bulunur. Bacaklar, gaga ve yüzünde tüysüz olan kısımlar mat sarı renklidir.

Yavru kuşlar.

Erkek ile dişi birbirine benzer ancak erişkin olmayan kuşların boyunlarının önü beyaz diğer kısımları kahverengidir ve alt tüyleri kahverengi ve beyaz çizgilidir.

Renkli tüylere sahip olmasına rağmen genellikle gölgede ve bitki örtüsünün altında bulunmayı tercih ettiği için gözlemlemek zordur.

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Suyun üzerinde ağaçlarda kurulmuş çubuklardan oluşan platformlarda koloniler hâlinde yaşarlar. Bu kolonilerde 100'den fazla yuva bulunabilir. Dişi kuş iki yumurta yumurtlar. Yumurtalar mavi renklidir.

Genellikle ses çıkarmayan bu kuş, çiftler ve aile grupları olarak çeşitli horultuya benzer sesler çıkarabilirler.

Gölgelik sığ sularda ayakta durarak ya da yavaşça hareket ederek balıkları avlar. Açık sularda nadiren dolaşırlar. Balık dışında kurbağa, küçük sürüngenler ve salyangozlarla da beslenirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Agamia agami[ölü/kırık bağlantı], 20/11/2018.
  2. ^ "Agami Balıkçılı - eBird". ebird.org. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022.