Saldırı uçakları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste saldırı savaş uçakları listesidir.

Saldırı uçakları yer hedeflerine saldırıda kullanılan uçaklardır. Modern saldırı savaş uçakları yüksek tehdit içeren düşman savunma sistemlerinin bulunduğu alanlarda kullanılabilen stratejik bombardıman uçağı gibi uçaklardır.

Saldırı uçağı terimi daha çok Amerikan terimi olup diğer ülkeler bu uçak grubuna hafif bombardıman, yakın destek savaş uçağı, ileri keşif ve gözetleme uçağı terimleri kullanılmaktadır.

1930’dan öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş Uçağı Ülke İlk Uçuş # Üretim Adedi
AEG DJ.I Alman İmparatorluğu 1918 &0000000000000001.0000001+
AEG J.I Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000609.000000609
Airco DH.5  Birleşik Krallık 1916 &0000000000000552.000000552
Albatros J.I Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000240.000000240
Albatros J.II Alman İmparatorluğu 1918? ?
Armstrong Whitworth Atlas  Birleşik Krallık 1925 &0000000000000478.000000478
Armstrong Whitworth F.K.8  Birleşik Krallık 1916 &0000000000001650.0000001.650
Blackburn Ripon  Birleşik Krallık 1926 &0000000000000092.00000092
Boeing GA-1  ABD 1920 &0000000000000010.00000010
Breguet 19  Fransa 1922 &0000000000002700.0000002.700 c.
Bristol F.2 Fighter  Birleşik Krallık 1916 &0000000000005329.0000005.329
Curtiss Falcon  ABD 1924 &0000000000000488.000000488
Douglas XA-2  ABD 1926 &0000000000000001.0000001
Fairey Fawn  Birleşik Krallık 1923 &0000000000000075.00000075
Fokker C.V  Hollanda 1924 &0000000000000955.000000955
Halberstadt CL.II Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000900.000000900
Halberstadt CL.IV Alman İmparatorluğu 1918? ?
Hannover CL.II Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000439.000000439
Hannover CL.III Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000617.000000617
Hawker Hart  Birleşik Krallık 1928 &0000000000001004.0000001.004
Junkers CL.I Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000051.00000051
Junkers J.I Alman İmparatorluğu 1917 &0000000000000227.000000227
Kawasaki Army Type 88 Reconnaissance Savaş Uçağı  Japonya 1927 &0000000000001117.0000001.117
Martin BM  ABD 1929 &0000000000000035.00000035
Mitsubishi B2M  Japonya 1929 &0000000000000206.000000206
Polikarpov U-2  Sovyetler Birliği 1927 &0000000000025000.00000025.000 c.
Polikarpov R-5  Sovyetler Birliği 1928 &0000000000007000.0000007.000 c.
Potez 15  Fransa 1921 &0000000000000687.000000687
Potez 25  Fransa 1924 &0000000000004000.0000004.000 c.
Royal Savaş Uçağı Factory R.E.8  Birleşik Krallık 1916 &0000000000004077.0000004.077
Sopwith Camel  Birleşik Krallık 1916 &0000000000005490.0000005.490
Sopwith Camel TF.1 (Trench Fighter)  Birleşik Krallık 1918 &0000000000000001.0000001?
Sopwith Salamander  Birleşik Krallık 1918 &0000000000000497.000000497
Salmson 4 AB.2  Fransa 1918 &0000000000000012.00000012
Vickers Vildebeest  Birleşik Krallık 1928 &0000000000000209.000000209
Vought O2U Corsair  ABD 1926 &0000000000000580.000000580
Westland Wapiti  Birleşik Krallık 1927 &0000000000000585.000000585

1930’lu yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş Uçağı Ülke İlk Uçuş # Üretim Adedi
Aero A.100  Çekoslovakya 1933 &0000000000000044.00000044
Aero A.101  Çekoslovakya 1934 &0000000000000050.00000050+
Aichi D1A  Japonya 1934 &0000000000000590.000000590
Aichi D3A  Japonya 1938 &0000000000001486.0000001.486
Arado Ar 66 Almanya 1932 ?
Bell P-39 Airacobra  ABD 1938 &0000000000009584.0000009.584
Blackburn Shark  Birleşik Krallık 1933 &0000000000000269.000000269
Blackburn Skua  Birleşik Krallık 1937 &0000000000000192.000000192
Breda Ba.64 İtalya 1934 &0000000000000042.00000042
Breda Ba.65 İtalya 1935 &0000000000000218.000000218
Breda Ba.88 İtalya 1936 &0000000000000149.000000149
Breguet 693  Fransa 1938 &0000000000000230.000000230 c.
Brewster SBA/Naval Savaş Uçağı Factory SBN  ABD 1936 &0000000000000031.00000031
Bristol Beaufighter  Birleşik Krallık 1939 &0000000000005928.0000005.928
Bristol Beaufort  Birleşik Krallık 1938 &0000000000002129.0000002.129
Bristol Blenheim  Birleşik Krallık 1935 &0000000000004422.0000004.422
CAC Wirraway  Avustralya 1937 &0000000000000755.000000755
Caproni A.P.1 İtalya 1934 ?
Curtiss A-8  ABD 1931 &0000000000000013.00000013
Curtiss A-12 Shrike  ABD 1933 &0000000000000046.00000046
Curtiss XA-14  ABD 1935 &0000000000000001.0000001
Curtiss A-18 Shrike  ABD 1937 &0000000000000013.00000013
Curtiss SBC Helldiver  ABD 1935 &0000000000000257.000000257
Douglas A-20 Havoc  ABD 1939 &0000000000007478.0000007.478
EKW C-36   İsviçre 1939 &0000000000000175.000000175
Fairey Albacore  Birleşik Krallık 1938 &0000000000000800.000000800
Fairey Battle  Birleşik Krallık 1936 &0000000000002185.0000002.185
Fairey Gordon  Birleşik Krallık 1931 &0000000000000186.000000186
Fairey Swordfish  Birleşik Krallık 1934 &0000000000002391.0000002.391
Fieseler Fi 167 Almanya 1938 &0000000000000014.00000014
Fokker C.X  Hollanda 1934 ?
Fokker XA-7  ABD 1931 &0000000000000001.0000001
Great Lakes BG  ABD 1933 &0000000000000061.00000061
Hawker Audax  Birleşik Krallık 1931 &0000000000000700.000000700+
Hawker Hardy  Birleşik Krallık 1934 &0000000000000048.00000048
Hawker Hector  Birleşik Krallık 1936 &0000000000000179.000000179
Hawker Hurricane  Birleşik Krallık 1935 &0000000000014583.00000014.583
Heinkel He 45 Almanya 1931 &0000000000000512.000000512
Heinkel He 46 Almanya 1931 &0000000000000500.000000500 c.
Heinkel He 50 Almanya 1931 &0000000000000078.00000078
Heinkel 51C Almanya 1933 &0000000000000100.000000100
Henschel Hs 123 Almanya 1935 &0000000000000250.000000250 c.
Henschel Hs 129 Almanya 1939 &0000000000000865.000000865
IAR 37, 38 and 39  Romanya 1937 &0000000000000380.000000380
Ilyushin Il-2 Sturmovik  Sovyetler Birliği 1939 &0000000000036183.00000036.183
Junkers Ju 87 Almanya 1935 &0000000000006500.0000006.500 c.
Kawasaki Ki-3  Japonya 1933 &0000000000000243.000000243
Kawasaki Ki-32  Japonya 1937 &0000000000000854.000000854
Latécoère 298  Fransa 1936 &0000000000000121.000000121
Letov Š-328  Çekoslovakya 1933 &0000000000000412.000000412
Lockheed Hudson  ABD 1938 &0000000000002941.0000002.941
Lockheed P-38 Lightning  ABD 1939 &0000000000010037.00000010.037
Loire-Nieuport LN.401  Fransa 1938 &0000000000000068.00000068
Martin 167 Maryland  ABD 1939 &0000000000000450.000000450
Messerschmitt Bf 110 Almanya 1936 &0000000000006170.0000006.170
Mitsubishi B5M  Japonya 1937 &0000000000000125.000000125
Mitsubishi Ki-30  Japonya 1937 &0000000000000704.000000704
Mitsubishi Ki-51  Japonya 1939 &0000000000002385.0000002.385
Nakajima B5N  Japonya 1937 &0000000000001150.0000001.150 c.
Nakajima Ki-4  Japonya 1933 &0000000000000516.000000516
Neman R-10  Sovyetler Birliği 1936 &0000000000000500.000000500+
North American NA-44  ABD 1938 &0000000000000001.0000001
Northrop A-17  ABD 1935 &0000000000000411.000000411
Northrop BT  ABD 1935 &0000000000000055.00000055
Northrop Gamma 2C & 2E  ABD 1933 &0000000000000052.00000052 c.
Petlyakov Pe-2  Sovyetler Birliği 1939 &0000000000011427.00000011.427
Polikarpov R-Z  Sovyetler Birliği 1935 &0000000000001031.0000001.031
PZL.23 Karaś  Polonya 1934 &0000000000000253.000000253
Savoia-Marchetti SM.85 İtalya 1936 &0000000000000034.00000034
SET 7  Romanya 1931 &0000000000000123.000000123
Sukhoi Su-2  Sovyetler Birliği 1937 &0000000000000910.000000910
Tachikawa Ki-36  Japonya 1938 &0000000000001334.0000001.334
Vickers Vincent  Birleşik Krallık 1932 &0000000000000197.000000197
Vought SBU Corsair  ABD 1933 &0000000000000125.000000125
Vought SB2U Vindicator  ABD 1936 &0000000000000260.000000260
Vultee V-11, V-12 and A-19  ABD 1935 &0000000000000224.000000224
Westland Lysander  Birleşik Krallık 1936 &0000000000001786.0000001.786
Westland Wallace  Birleşik Krallık 1931 &0000000000000172.000000172
Westland Whirlwind  Birleşik Krallık 1938 &0000000000000116.000000116
Yokosuka B4Y  Japonya 1935 &0000000000000205.000000205

1940, 1950 ve 1960’lı yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş Uçağı Ülke İlk Uçuş # Üretim Adedi
Aermacchi AM.3  İtalya 1967 &0000000000000046.00000046?
Aermacchi MB-326  İtalya 1957 &0000000000000650.000000650
Aermacchi SF.260  İtalya 1964 &0000000000000860.000000860+
Aero L-29 Delfín  Çekoslovakya 1959 &0000000000003500.0000003.500
Aero L-39 Albatros  Çekoslovakya 1968 &0000000000000592.000000592
Bell P-63 Kingcobra  ABD 1942 &0000000000003303.0000003.303
Blackburn Buccaneer  Birleşik Krallık 1958 ?
Blackburn Firebrand  Birleşik Krallık 1942 &0000000000000223.000000223
Blackburn Firecrest  Birleşik Krallık 1947 &0000000000000003.0000003
Breguet Vultur  Fransa 1951 &0000000000000002.0000002
CAC Woomera  Avustralya 1941 &0000000000000002.0000002
Canadair CL-41G Tebuan Kanada 1966 &0000000000000020.00000020
Cessna A-37 Dragonfly  ABD 1963 &0000000000000577.000000577
DAR 10  Bulgaristan 1941 &0000000000000002.0000002
Dassault Étendard IV  Fransa 1958 &0000000000000090.00000090
Dassault Super Mystère  Fransa 1955 &0000000000000180.000000180
Dassault Mirage F1  Fransa 1966 &0000000000000720.000000720+
Dassault Mystère IV  Fransa 1952 &0000000000000411.000000411
Dassault Ouragan  Fransa 1949 &0000000000000362.000000362
de Havilland Mosquito  Birleşik Krallık 1940 &0000000000007781.0000007.781
de Havilland Venom  Birleşik Krallık 1949 &0000000000001431.0000001.431
Douglas A-1 Skyraider  ABD 1945 &0000000000003180.0000003.180
Douglas A-3 Skywarrior  ABD 1952 &0000000000000282.000000282
Douglas A-4 Skyhawk  ABD 1954 &0000000000002960.0000002.960
Douglas A-26 Invader  ABD 1942 &0000000000002452.0000002.452
Douglas AC-47 Spooky  ABD 1965 &0000000000000053.00000053
Douglas SBD Dauntless  ABD 1940 &0000000000005936.0000005.936
English Electric Canberra  Birleşik Krallık 1949 &0000000000000949.000000949
Fairchild AC-119  ABD 1968 &0000000000000052.00000052
Fairey Firefly  Birleşik Krallık 1941 &0000000000001702.0000001.702
Fiat G.91  İtalya 1956 &0000000000000770.000000770
FMA IA 58 Pucará  Arjantin 1969 &0000000000000150.000000150–160
Focke-Wulf Fw190F/G Almanya ? ?
Folland Gnat  Birleşik Krallık 1955 ?
General Dynamics F-111 Aardvark  ABD 1964 &0000000000000563.000000563
Grumman A-6 Intruder  ABD 1960 &0000000000000693.000000693
Grumman F7F Tigercat  ABD 1943 &0000000000000364.000000364
Grumman F8F Bearcat  ABD 1944 &0000000000001265.0000001.265
Grumman F9F Panther  ABD 1947 &0000000000001382.0000001.382
Grumman OV-1 Mohawk  ABD 1959 &0000000000000380.000000380
Grumman TBF Avenger  ABD 1941 &0000000000009839.0000009.839
HAL HF-24 Marut  Hindistan 1961 &0000000000000147.000000147
Hawker Hunter  Birleşik Krallık 1951 &0000000000001972.0000001.972
Hawker Sea Hawk  Birleşik Krallık 1947 &0000000000000542.000000542
Hawker Siddeley Harrier  Birleşik Krallık 1967 &0000000000000278.000000278
Hawker Typhoon  Birleşik Krallık 1940 &0000000000003317.0000003.317
Helio Stallion  ABD 1964 &0000000000000020.00000020
Hispano HA-200  İspanya 1955 &0000000000000212.000000212
IAR 81  Romanya ? ?
Ilyushin Il-10 & Avia B-33  Sovyetler Birliği 1944 &0000000000006166.0000006.166
IMAM Ro.57bis İtalya 1942 &0000000000000050.00000050-75
Kawasaki Ki-102  Japonya 1944 &0000000000000238.000000238
Lockheed AC-130  ABD 1966 &0000000000000047.00000047
Lockheed F-80 Shooting Star  ABD 1944 &0000000000001715.0000001.715
Malmö MFI-9  İsveç 1958 &0000000000000017.00000017
Martin AM Mauler  ABD 1944 &0000000000000151.000000151
Martin B-26 Marauder  ABD 1940 &0000000000005288.0000005.288
Martin B-57 Canberra  ABD 1953 &0000000000000403.000000403
Martin Baltimore  ABD 1941 &0000000000001575.0000001.575
Mikoyan-Gurevich MiG-19  Sovyetler Birliği 1953 &0000000000002172.0000002.172
Mikoyan-Gurevich MiG-21  Sovyetler Birliği ? ?
Mikoyan-Gurevich MiG-23  Sovyetler Birliği 1967 &0000000000005047.0000005.047
Nakajima B6N  Japonya 1941 &0000000000001268.0000001.268
Nanchang Q-5  Çin 1965 &0000000000001300.0000001.300 c.
North American A-2 Savage  ABD 1948 &0000000000000143.000000143
North American A-5 Vigilante  ABD 1958 &0000000000000156.000000156
North American A-27  ABD 1940 &0000000000000010.00000010
North American A-36 Apache  ABD 1942 &0000000000000500.000000500
North American B-25 Mitchell  ABD 1940 &0000000000009984.0000009.984
North American FJ-4B Fury  ABD 1956 &0000000000000222.000000222
North American NA-72  ABD 1940 &0000000000000030.00000030
North American P-51 Mustang  ABD 1940 &0000000000015000.00000015.000+
North American Rockwell OV-10 Bronco  ABD 1965 &0000000000000360.000000360
North American T-28 Trojan  ABD 1949 &0000000000001948.0000001.948
North American T-6 Texan  ABD 1940 ?
Northrop F-5  ABD 1959 &0000000000002246.0000002.246
Pilatus PC-6 Porter   İsviçre 1959 &0000000000000562.000000562
Pilatus PC-7   İsviçre 1966 &0000000000000450.000000450+
Republic P-47 Thunderbolt  ABD 1941 &0000000000015660.00000015.660
Republic F-84 Thunderjet  ABD 1946 &0000000000007524.0000007.524
Republic F-105 Thunderchief  ABD 1955 &0000000000000833.000000833
Saab 17  İsveç 1940 &0000000000000323.000000323
Saab 29 Tunnan  İsveç 1948 &0000000000000661.000000661
Saab 32 Lansen  İsveç 1952 &0000000000000450.000000450
Saab 35 Draken  İsveç 1955 &0000000000000651.000000651
Saab 37 Viggen  İsveç 1967 &0000000000000329.000000329
SEPECAT Jaguar  Birleşik Krallık &  Fransa 1968 &0000000000000543.000000543
SIAI-Marchetti SM.1019  İtalya 1969 &0000000000000086.00000086
Soko 522  Yugoslavya 1955 &0000000000000110.000000110 c.
Soko G-2 Galeb  Yugoslavya 1961 &0000000000000248.000000248
Soko J-20 Kraguj  Yugoslavya 1962 &0000000000000085.00000085
Soko J-21 Jastreb  Yugoslavya 1965 &0000000000000121.000000121
Sud Aviation Vautour  Fransa 1952 &0000000000000149.000000149
Sukhoi Su-6  Sovyetler Birliği 1941 &0000000000000003.0000003
Sukhoi Su-7B  Sovyetler Birliği 1955 &0000000000001847.0000001.847
Sukhoi Su-17/20/22  Sovyetler Birliği 1966 &0000000000002867.0000002.867
Sukhoi Su-24  Sovyetler Birliği 1967 &0000000000001400.0000001.400
Tupolev Tu-2  Sovyetler Birliği 1941 &0000000000002257.0000002.257
Vought A-7 Corsair II  ABD 1965 &0000000000001569.0000001.569
Vought F4U Corsair  ABD 1940 &0000000000012571.00000012.571
Vultee Vengeance  ABD 1941 &0000000000001931.0000001.931
Westland Wyvern  Birleşik Krallık 1946 &0000000000000127.000000127
Yokosuka D4Y  Japonya 1940 &0000000000002038.0000002.038

1970, 1980 ve 1990’lı yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş Uçağı Ülke İlk Uçuş # Üretim Adedi
Aermacchi MB-339  İtalya 1976 &0000000000000213.000000213+
Aero L-59 Super Albatros  Çekoslovakya 1986 ?
Aero L-159 Alca  Çekya 1997 &0000000000000072.00000072
AIDC AT-3  Tayvan 1980 &0000000000000063.00000063
AMX International AMX  İtalya &  Brezilya 1984 &0000000000000200.000000200 c.
BAE Hawk 200  Birleşik Krallık ? ?
BAE Harrier II  Birleşik Krallık 1985 &0000000000000143.000000143
Boeing F/A-18E/F Super Hornet  ABD 1995 &0000000000000500.000000500
Chengdu J-10  Çin 1998 &0000000000000270.000000270
Dassault-Breguet Super Étendard  Fransa 1974 &0000000000000085.00000085
Dassault Mirage 2000  Fransa 1978 &0000000000000601.000000601
Dassault/Dornier Alpha Jet  Fransa &  Almanya 1973 &0000000000000480.000000480
Embraer EMB 312 Tucano  Brezilya 1980 &0000000000000664.000000664
Eurofighter Typhoon  Birleşik Krallık,  Almanya,
 İtalya &  İspanya
1994 &0000000000000406.000000406
Fairchild A-10 Thunderbolt II  ABD 1972 &0000000000000716.000000716
FMA IA 63 Pampa  Arjantin 1984 &0000000000000027.00000027
General Dynamics F-16 Fighting Falcon  ABD 1974 &0000000000004540.0000004.540+
Grumman F-14 Tomcat  ABD 1970 &0000000000000712.000000712
HAL Ajeet  Hindistan 1976 &0000000000000089.00000089
IAR-93  Romanya 1974 &0000000000000088.00000088
IAR 99  Romanya 1985 &0000000000000020.00000020
Lockheed F-117 Nighthawk  ABD 1981 &0000000000000064.00000064
Lockheed Martin F-22 Raptor  ABD 1997 &0000000000000195.000000195
McDonnell Douglas F-15 Eagle  ABD 1972 ?
McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle  ABD 1986 &0000000000000420.000000420
McDonnell Douglas F/A-18 Hornet  ABD 1978 &0000000000001480.0000001.480
Mikoyan-Gurevich MiG-27  Sovyetler Birliği 1970 &0000000000001075.0000001.075
Mikoyan MiG-29K  Sovyetler Birliği 1998 &0000000000000045.00000045
Mitsubishi F-1  Japonya 1975 &0000000000000077.00000077
Mitsubishi F-2  Japonya 1995 &0000000000000094.00000094
Panavia Tornado  Birleşik Krallık,  Almanya &  İtalya 1974 &0000000000000774.000000774
Saab JAS 39 Gripen  İsveç 1988 &0000000000000247.000000247 c.
Saab Supporter  İsveç 1971 &0000000000000462.000000462
Soko J-22 Orao  Yugoslavya 1974 ?
Sukhoi Su-25  Sovyetler Birliği 1975 &0000000000001024.0000001.024
Sukhoi Su-27  Sovyetler Birliği 1977 &0000000000000809.000000809
Sukhoi Su-30  Sovyetler Birliği 1989 &0000000000000509.000000509+
Sukhoi Su-34  Sovyetler Birliği 1990 &0000000000000050.00000050
Xian JH-7  Çin 1998 &0000000000000240.000000240

21. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş Uçağı Ülke İlk Uçuş # Üretim Adedi
CAC/PAC JF-17 Thunder  Çin  Pakistan 2003 &0000000000000054.00000054
Chengdu J-20  Çin 2011 &0000000000000003.0000003
Dassault Rafale  Fransa 1986 &0000000000000130.000000130
Embraer EMB 314 Super Tucano  Brezilya 1999 &0000000000000180.000000180+
HAL Tejas  Hindistan 2001 &0000000000000014.00000014
HESA Azarakhsh  İran 2001? &0000000000000006.0000006-9
HESA Saeqeh  İran 2004 &0000000000000008.0000008
Lockheed Martin F-35 Lightning II  ABD 2006 &0000000000000100.000000100
Sukhoi Su-30MKI  Rusya 2000 &0000000000000194.000000194
Sukhoi Su-35  Rusya 2008 &0000000000000034.00000034
Sukhoi PAK FA  Rusya 2010 &0000000000000005.0000005
KAI TA-50 Golden Eagle  Güney Kore 2002 &0000000000000022.00000022
Textron AirLand Scorpion  ABD 2013 &0000000000000001.0000001

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]