Sünlük, Mustafakemalpaşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sünlük
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeMustafakemalpaşa
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam665
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16500
Resmî site
[2]

Sünlük, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.Kuruluşu hakkındaki bilgilerin kısıtlı olduğu Sünlük mahallesi Mübadele öncesi yerleşimlerin izlerini taşımaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sünlük mahallesi tarihi hakkında en net bilgiler Mustafakemalpaşa ilçesi ile ilgili tarihi arşiv ve araştırma yazılarında adı geçmektedir. Tarihi belgelerde İlk adı Kirmasti Kasabası olan ve günümüzde Mustafakemalpaşa ilk ilçe yerleşkesinin çoğunluğunu Müslüman Türklerin oluşturduğu Ermeni ve Rum vatandaşlarının varlığı ile Osmanlı Tahrir kayıtlarda adı geçmektedir. Mahallenin Osmanlı döneminde ilçe ve köylerinin çoğunu oluşturan nüfusun Rumeli ve bir kısmı ise Anadolu'dan gelen Türkmen (Yörük),Kafkas vatandaşlarının olduğu tarih araştırmacı belgesel yönetmeni Gültekin Gün notlarında adı geçmektedir. Mahallede mübadele öncesi ilk yerleşimin 1893 manav ve muhacır'ların göç hareketleri görülmektedir. Cumhuriyet dönemi Rumeli göç hareketleri gözüktüğü mahallede akrabalık bağlarının Akdeniz bölgesi ile ilişkili olduğu ve Antalya ili Akseki ilçesine kadar uzandığı secere kayıtlarında bulunmaktadır. ''Aşağı Manav, yukarı Muhacir'' adları ile anılmakta olan Sünlük mahalle yerleşimi Mübadele öncesi-(1893 göç hareketleri) kayıtlarını doğruladığı gözükmektedir.

Ekonomisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarım,Hayvancılık,Orman işletmelerine dayalı ekonomisinin olduğu Sünlük Mahallesi topraklarında tahıl ürünleri başta olmak üzere neredeyse her türlü tarım bitkisi ve meyve ağacı yetiştirilir. Organik tarım açısından gelişmiş olan mahallede domates, şekerpancarı, ayçiçeği, buğday, mısır, susam, üzüm, erik, armut, badem, ceviz, şeftali, fasulye, arpa, soğan bamya yetiştirilen başlıca temel ürünlerdir.[1] Ayrıca Orman İşletme Müdürlüğü mahalle sınırları içinde 200 dönüm orman arazisine Ceviz ağacı, Adaçayı ve Lavanta ekimi yapmıştır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa iline 97 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktiviteler[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 Büyük Mitsubishi L200 Triton Türkiye Buluşması off-road finali aktiviteleri Sünlük mahallesinde yapılmıştır.

İlçe tarihinde ilk kez gerçekleştirilen 26 Ekim 2020 de başlayan 27 Ekim 2020 günü Büyük Mitsubishi L200 Triton final heyecanı Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin ev sahipliğinde başlamış,off-road yarışlarda 4x4'lük final organizasyon parkurları,yarış pistleri ve kamp alanı Sünlük mahallesinde kurulmuş 550 off-road aracı,Motokros'lar ve 1000'den fazla misafir araç girişi ile Sünlük mahallesi dev organizasyonuna katkıda bulunmuştur.[2]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 1200
2000 1000
1997 669

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bursa-Mustafakemalpaşa-Sünlük Mahallesi". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Bursa'da Off-road tutkunlarından 4x4'lük final". Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Mitsubishi L200 Triton Türkiye. Bursa'da Bugün.28 Ekim 2019. 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]