Renly Baratheon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Renly Baratheon
İlk görünüm
Son görünüm
YaratanGeorge R. R. Martin
CanlandıranGethin Anthony
Bilgileri
CinsiyetErkek
AileBaratheon Hanedanı
Akrabaları

Renly Baratheon, Amerikalı yazar George RR Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı fantastik roman serisinde ve televizyon uyarlaması Game of Thrones'ta yer alan kurgusal bir karakterdir.

1996'da A Game of Thrones'da tanıtılan Renly, Lord Steffon Baratheon ve Cassana Estermont'un üç oğlunun en küçüğü ve Robert ile Stannis Baratheon'un küçük erkek kardeşidir.. Fırtına Burnu ve Fırtına Toprakları'nın lorduydu . Robert'ın ölümünün ardından Fırtına Toprakları'nın desteğiyle kendisini kral ilan etmeden önce, Robert'in konseyinde görev yapmıştır; bu, Beş Kralın Savaşı'nın başlamasına yardımcı olan bir hareketti. Bu durum, diğer ağabeyi Stannis ile çatışmaya girmesine neden olur.

Renly'nin Loras Tyrell ile eşcinsel ilişkisine kitaplarda değinildi ve televizyon programında da bu ilişki gösterildi. Renly ve Loras'ın uyarlanmış ilişkisi ve dizinin ikincisini tasviri karışık eleştiriler almasına rağmen, her iki adam da Martin'in en öne çıkan LGBT karakterleri arasında yer aldı.[1][2][3][4]

HBO televizyon uyarlamasında Renly Baratheon'u Gethin Anthony canlandırıldı.[5][6][7]

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Renly Baratheon, Kral Robert ve Kral Stannis'in küçük erkek kardeşidir.[8] Her ne kadar çok sevilse ve karizmatik olsa da, saraydaki birçok güçlü lord gizlice onun kibirli ve anlamsız olduğunu düşünüyor. Avlanmayı ve mızrak dövüşünü seven biri olarak tanımlanıyor. Renly aynı zamanda Loras Tyrell ile ilişkisi olan gizli bir eşcinseldi.

Renly, romanlarda bakış açısına sahip bir karakter değildir, bu nedenle Ned ve Catelyn Stark gibi diğer insanların gözünden yorumlanır. Ayrıca genç yaşta ona aşık olan Tarth'lı Brienne tarafından da sık sık anılır. Renly çoğunlukla romanlarda arka planda yer alan bir karakterdir.[9]

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Renly Baratheon, Baratheon kardeşlerin en küçüğü ve Fırtına Burnu Lordu'dur. Kolayca arkadaş edinebilen yakışıklı ve karizmatik olarak tanımlandı. Renly, Robert'ın konseyinde yer almaktaydı. Robert öldükten sonra Renly, Kralların Çarpışması'nda kendisini Yedi Krallığın Kralı ilan eder, Baratheon sancak beylerinin desteğini kazanır ve Margaery Tyrell ile evlenerek Tyrell Hanesi ile bir ittifak kurar. Ancak başkente yürüyemeden Stannis'in Fırtına Burnu'nu kuşattığını duyar. Renly, kardeşini savaşta öldürmek niyetiyle oraya gider ve Stannis'in varisi olma teklifini geri çevirir. Savaştan önce Melisandre'nin yarattığı bir gölge tarafından öldürülür.

TV uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap serisinin televizyon uyarlamasında Renly Baratheon'u İngiliz aktör Gethin Anthony canlandırdı.[10]

Gethin Anthony, canlandırdığı Renly karakteri hakkında: "Karakteri sevmemin nedeni onun Westeros'un kültürlü ve aydınlanmış bir yer olduğuna inanan fantastik bir adam olduğunu düşünmemdir." demiştir.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Moylan, Brian (28 Haziran 2016). "Game of Thrones has a gay problem". Vulture. 25 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Loras Tyrell deserved better". The Fandomentals. 28 Eylül 2016. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2019. 
  3. ^ Harris, David (May 2015). "Razor's Rant: The Loras Conundrum". FanSided. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2019. 
  4. ^ Attewell, Steven (18 Mayıs 2015). "How "Game of Thrones" ruined Loras Tyrell: HBO's "gay cartoon" is so much more in the books". Salon. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Game of Thrones Cast and Crew: Renly Baratheon played by Gethin Anthony". HBO. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2015. 
  6. ^ "The Official Website for the HBO Series Game of Thrones". HBO. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 
  7. ^ "From HBO". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Martin, George R. R. (1996). Game of Thrones. UK. Voyager Books. ISBN 0-00-224584-1. 
  9. ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". HBO. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 
  10. ^ "Gethin Anthony on Going from Game of Thrones to the Mind of Charles Manson". Vanityfair. 28 Mayıs 2015. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  11. ^ Nguyen, Hanh (26 Nisan 2012). "Game of Thrones' Gethin Anthony Discusses Renly's Rise, Relationships and Shaving Scene". TVGuide. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016.