Jon Snow

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jon Snow
Buz ve Ateşin Şarkısı karakteri
Game of Thrones
karakteri
YaratanGeorge R. R. Martin
CanlandıranKit Harington
SeslendirenKit Harington
Kişisel armaGri zemin üzerinde koşan beyaz bir ulukurt
KitaplarTaht Oyunları (POV)
Kralların Çarpışması (POV)
Kılıçların Fırtınası (POV)
Kargaların Ziyafeti (Görüldü)
Ejderhaların Dansı (POV)
Kış Rüzgarları (POV)
Bilgileri
Tam adıJon Snow
Takma ad(lar)ıLord Snow
Kışyarı'nın Snow'u
Dönek Karga
Kışyarı'nın Piçi
Lord Karga
Sur'un Kara Piçi
Karga Kral
Yeniden Doğmuş Azor Ahai
CinsiyetErkek
BağlılıkStark Hanesi (Doğum)
Gece Nöbetçileri (Yemin)
Dizide:
Targaryen Hanesi (Doğum, yemin)
UnvanGece Nöbetçileri Lord Kumandanı
Dizide:
Kuzey'in Kralı
Kuzey'in Koruyucusu
AkrabalarıEddard Stark (babası)
Robb Stark (yarı kardeşi)
Sansa Stark (yarı kardeşi)
Arya Stark (yarı kardeşi)
Bran Stark (yarı kardeşi)
Rickon Stark (yarı kardeşi)
Brandon Stark (amcası)
Benjen Stark (amcası)
Lyanna Stark (halası)
Dizide:
Rhaegar Targaryen (babası)
Lyanna Stark (annesi)
Viserys Targaryen (amcası)
Daenerys Targaryen (halası)
Aegon VI (yarı kardeşi)
Rhaenys Targaryen (yarı kardeşi)
Doğum ve ölümJon Snow(d. FS283, Neşe Kulesi - ö. FS300, Kara Kale, Batıdiyar; Kendi adamları tarafından bıçaklandı)
Jon Kar ve Hayalet

Jon Snow, Amerikalı yazar George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı adlı fantezi türünde roman serisinden ve serinin televizyon uyarlaması olan Game of Thrones'dan bir karakterdir.

Jon, serinin ilk kitabı olan Taht Oyunları'nda (1996) ilk kez görünür. Bir piç olarak sürekli dışlandığı için amcası Sur'da korucu olan amcası Benjen Stark ile beraber Sur'a gider ve Gece Nöbetçileri'nin yeminini eder. İkinci kitap olan Kralların Çarpışması'nda Jon, Lord Kumandan Jeor Mormont ve Qhorin Yarımel'in 300 kişilik keşif grubu ile beraber Sur'un kuzeyine gidip yabanılların köylerini neden terk ettiklerini araştırırlar. Üçüncü kitap Kılıçların Fırtınası'nda Jon, Ygritte isimli bir yabanıl kız ile tanışır ve kıza aşık olur. Kız ile beraber yabanılların yanına gider ve yabanılların planını öğrenmek için uğraşır. Yabanılların Ötekiler'den kaçtığını ve Sur'un güneyindeki toprakları işgal etme planlarını öğrenir ve yabanılları ihanet ederek Kara Kale'ye kaçar ve Kara Kale'nin komutasını demirci Donal Noye ile paylaşarak yabanılların Kara Kale'ye yaptığı saldırıyı başarılı bir şekilde savunurlar fakat bu zafer Gece Nöbetçileri'nin sayısını fazlasıyla düşürür. Kargaların Ziyafeti kitabında bakış açısı karakteri olmayan karakterlerden birisidir fakat Samwell Tarly'nin bölümlerinde kısa da olsa görünür. Beşinci kitap olan Ejderhaların Dansı'nda Jon, yabanıllar ve Gece Nöbetçileri arasında bir anlaşma yapmaya ve Stannis'in kuzeydeki lordları kazanmasına yardım eder fakat yabanıllar ile dost oluyor olması, onu kendi kardeşlerinden ayırır ve kardeşleri ona ihanet edip Jon'u öldürürler.

HBO'nun dizi uyarlaması olan Game of Thrones'ta Jon'un hikâyesi ilk beş sezonda kitap ile neredeyse aynı gider. Fakat altıncı sezondan sonra kitaptan ayrılır. Jon Snow'u İngiliz oyuncu Kit Harington canlandırmıştır. Harington dizideki performansı sayesinde Bir Drama Dizisindeki En İyi Aktör dalında bir Altın Küre'ye, Yan Karakter Rolünde En İyi Aktör ve Başrolde En İyi Aktör dallarında 2 Emmy Ödülü'ne ve 2 Eleştirmenlerin Seçimi Televizyon Ödülleri'ne aday olmuştur.

Karakter ve görünüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon, diğer kardeşlerinden farklı olarak daha fazla Stark özelliğine sahiptir. Starklar'ın uzun yüzüne, koyu kahverengi saçına ve gri gözlerine sahiptir. Gözleri o kadar gridir ki bazen siyah görünür. Jon'a en çok benzeyen kardeşi Arya'dır.

İnce, güçlü ve hızlıdır. Bir kalede yetişmiş birisi olarak kılıç eğitimi almış olduğu için Gece Nöbetçileri'nde bazı alt tabakadan doğmuş kara kardeşleri Jon'u kibirli olarak görmüştür fakat Jon, insanlar ile zaman içinde arkadaşlık kurmuştur ve insanlar bu düşüncelerinden vazgeçmiştir. İyi bir at sürücüsüdür. Jon, itaatkâr birisidir ve bu özelliği bir piç olduğu için gelişmiştir. Hayatı boyunca bir piç olmaktan nefret etmiştir. Onurludur ve hep kardeşi Robb gibi gözler önünde olmak, kendini kanıtlamak istemiştir. Jon küçükken ordulara liderlik edeceğini hatta bir fatih olacağının hayallerini kurmuştur. Bir piç olmanın verdiği utancı bildiği için asla bir piçin babası olmak istemez.

Eddard Stark, Jon'un bir piç olduğunu fakat yarı kardeşleri ile beraber Kışyarı'nda kalmasına izin verdiğinde Jon kendini bir yabancı gibi hissetti. Jon, başta Robb -çocukluktan beri beraber talim yaptığı- ve Arya -farklı görünüşünden ve bir kız olmasına rağmen kişiliğinden ötürü bir yabancı olduğunu düşündüğü- olmak üzere kardeşleri ile iyi bir ilişkiye sahipti. Fakat Catelyn Tully, Robb ve Jon beraber talim yapmaya başladığında Eddard'a çok kızmıştı ve Jon'u hiçbir zaman sevmedi, hiç yanına kabul etmedi. Jon, Eddard Stark'ın muhafızı ve yaveri Theon Greyjoy ile hiçbir zaman yakın arkadaş olmadı fakat kendisi ile zaman geçirdi. Eddard, Jon'un annesi hakkında konuşmayı hep reddetti ve Jon, bir piç olduğunu bilmeden büyüdü. Jon annesini hep güzel, asil ve nazik biri olarak düşündü.

Kışyarı'nda yetişmiş bir Kuzeyli olarak Jon, Eski Tanrılar'a inanmaktadır.

Gece Nöbeti'ne katıldıktan sonra Jon, Nöbet'in siyah pelerinini giymeye başladı. Jon'un kişisel arması ile alakalı hiçbir açıklama kitaplarda yapılmamıştır fakat serinin yaratıcısı George R. R. Martin, Jon'un kılıcı Uzunpençe'nin replikasını yapan Valyrian Steel isimli şirkete Jon'un kişisel armasının gri zemin üzerinde koşan bir beyaz ulukurt olduğunu söylemiştir.[1] Çünkü Batıdiyar'da piçlerin armaları genelde hanelerinin armalarının renklerini tersine çevrilmiş hâli olur.

Ebeveynleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Eddard Stark bu konuda çok az konuştuğundan dolayı Jon Snow’ın ebeveynleri bir gizem olma durumunu sürdürmekte. Catelyn, Eddard’a bu çocuğun annesinin Leydi Ashara Dayne olup olmadığın sorduğunda, Eddard cevap vermemiştir. Yıllar sonra Robert Baratheon bu sorunun cevabını aradığında, Eddard, Jon’un annesinin Wylla adında bir kadın olduğunu söylemiştir fakat Robert, Wylla'yı hiç görmemiştir. Cersei Lannister, Jon’un annesinin Leydi Dayne olduğuna inanmakla beraber Edric Dayne, Arya Stark’a kendisinin ve Jon Snow’ın Wylla adında bir bebek bakıcısı tarafından emzirildiğini, Jon ve kendisinin sütkardeşi olduklarını söylemiştir. Lord Godric Borrell’e göre, Eddard Stark, Robert’ın İsyanı’nın başlarında Vadi’den Isırık’a geçerken onu götüren bir balıkçının kızı Jon’u doğurmuştur.

HBO'nun dizi uyarlamasında yazarlar David Benioff ve D. B. Weiss, Jon'un bir piç olmadığını, annesinin Lyanna Stark, babasının Rhaegar Targaryen olduğunu yazmışlardır. Bu ikili Dorne'da gizlice evlendirilmişlerdir ve Eddard, kız kardeşi Lyanna'yı çok sevdiği için onurunu bir kenara bırakıp Jon'u, Aegon VI. Targaryen'i, Robert Baratheon'dan korumak için piç oğlu olarak büyütmüştür.

Hikâyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap öncesi olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon, Fetihten Sonra 283 yılında, Robert'ın İsyanı'nın sonuna yakın bir zamanda doğmuştur ve ismini babası Lord Eddard Stark vermiştir. Kesin olmamak ile beraber insanlar, Jon'un ismini Eddard'ın babası gibi sevdiği Jon Arryn'den aldığını söyler. Jon'un annesinin kim olduğu bilinmemektedir fakat Starklar'ı tanıyan insanlar birkaç iddiayı ortaya atmıştır. Eddard, Jon'un annesinden bahsetmekten hoşlanmaz. Eddard, savaşın sonunda evine döndüğünde Jon'u diğer çocuklarından ayırmak istememiştir. Eddard'ın yeni karısı Catelyn Tully ve oğlu Robb Stark, Kışyarı'na yerleşmeden önce Jon'un bakıcısı ve Jon yerleşmiştir ve Catelyn, Eddard'ın kendine ettiği ihaneti hatırlattığı için Jon'dan nefret etmektedir ve Eddard'ın Jon'u karısından önce kalesine yerleştirmesi Catelyn ile Eddard'ın arasını daha kötü yapmıştır. Eddard, kılıcını kullandıktan sonra Kışyarı'nın tanrıkorusunda kılıcını temizlerken Eski Tanrılar'a "Eski tanrılar, çocuklarımın kardeş gibi büyümesine izin verin ve karımın ona ettiğim ihaneti, ona ettiğim bu hakareti unutturun" şeklinde dualar etmiştir.

Eddard, Jon'u uzaklara göndermeyi reddetmiştir ve Jon'u hep korumuştur. Jon, Kışyarı'nda yarı kardeşleri ile beraber büyümüş ve onlar gibi Üstat Luwin tarafından eğitilmiş, Kışyarı'nın silah ustası Sör Rodrik Cassel tarafından Robb ile beraber yürümeyi öğrenmelerinin ardından kılıç eğitimi almaya başlamıştır. Jon, Robb'u "en iyi arkadaşı, rakibi ve değişmez yoldaşı" olarak görmektedir. Sonradan Rodriik Cassel'in yeğeni Jory ve Greyjoy İsyanı'nın bitişinin ardından Theon ile beraber talim yapmaya başlamışlardır. Talimlerin ardından sıcak havuzlara beraber girip morluklarını sıcak suya bastırmışlardır. Jon, bu havuzlarda yüzmeyi öğrenmiştir ve iyi bir yüzücüdür.

Jon, babasının meşru çocuklarına yakın büyüdü, özellikle Robb ve Arya'ya. Çünkü birbirlerine benziyorlardı ve onlar, Jon'un bir piç olmasını umursamıyorlardı. Arya, Jon'un bir piç olmadığını düşünüyordu ama Jon, Arya'yı tersine ikna. Çocukken Robb ve Jon, Kışyarı'nın kapılarından birinin üstüne bir kar yığını yaptılar ve kapıdan geçen ilk kişinin üstüne yığını devirmeyi planladılar. O sırada Gece Nöbetçileri korucusu ve sonradan yabanılların kralı olacak Mance Rayder çocukları keşfetti. Robb ve Jon, kimseye söylememesi konusunda Mance'i ikna etti ve kardeşler, kar yığınını Şişman Tom'un üstüne yıktılar. Bundan sonra Tom, çocukları avluda kovaladı. Jon ve Robb, Theon Greyjoy ve Jory Cassel ile beraber sık sık dövüş talimi yaparlardı. Jon ve Robb talimi yalnız yaptıkları zamanlarda birbirlerinin efsanevi şövalyeler olduklarını (Soytarı Florian, Ejderha Şövalyesi Aemon, Kral Daeron I, Ryam Redwyne gibi) söyleyip bu şövalyelerin rollerine bürünürlerdi. Bir keresinde Jon, kendisini "Kışyarı Lordu" olarak andı ve Robb, kendisinin bir piç olduğu için Kışyarı Lordu olamayacağını söyledi. Başka bir zamanda Jon, kendini un ile kaplayıp Kışyarı'nın mahzenmezarlarındaki boş tabutlardan birisine girdi ve Robb, diğer kardeşleri Sansa'yı, Arya'yı ve Bran'ı mahzenmezara getirdi. Jon, tabuttan atlayarak kardeşlerini korkuttu.

Jon çocukken, on dört yaşında Dorne'u fetheden Genç Ejderha Kral Daeron'u kendine örnek aldı. Babası Eddard, Yeni Lütuf bölgesinde yeni kaleler inşa edip yeni lordları bu kaleler ile onurlandırmak istediğini ailesi ile konuşurken Jon, bu kalelerden birisi kendine verilirse Kış'ın daha kısa süreceğini düşünürdü.

Taht Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon, kardeşleri Robb, Bran ve beraber büyüdüğü Theon Greyjoy ile beraber babası Eddard'ın Gece Nöbetçileri'nden kaçan Gared'ın idamını izlemek için Kışyarı'ndan ayrılır. Kışyarı'na dönerlerken Robb ve Jon atları ile yarışırlar ve yollarında beş tane yavru ulukurt bulurlar. Eddard, anneleri öldüğü için ulukurtları öldürmek ister fakat Jon, beş ulukurtun beş meşru Stark çocuğunu verilmesini söyler ve Eddard, ulukurtları kaleye götürmeye karar verir. Bu sırada Jon, altıncı ve albino bir ulukurt yavrusunu görür ve o ulukurtu da diğer yavrulardan farklı olduğu için kendisine alır ve adına Hayalet koyar.

Bir piç olduğu için Kral Robert'ın adına verilen ziyafette kardeşlerinden ayrı oturmak zorunda kalır. Ziyafet sırasında Gece Nöbetçileri'nden izin alan baş korucu amcası Benjen Stark ile konuşur ve Benjen, Jon gibi birisinin Gece Nöbetçileri'nde işe yarayabileceğini söyler ve Jon, Gece Nöbetçileri'ne katılmaya karar verir çünkü Sur'da bir piç bile yüksek noktalara gelebilmektedir. Kraliçe Cersei'nin en küçük kardeşi Tyrion bir cüce olduğu için insanlar tarafından hor görülmektedir ve Jon ile ortak noktalarının fazla olduğunu düşünür ve aralarında bir arkadaşlık ilişkisi gelişir.

Benjen, Kışyarı'nın üstadı Luwin'e Jon'un Gece Nöbetçileri'ne katılmak istediğini anlatır ve Luwin bunu Eddard'a anlatır. Eddard en başta kabul etmek istemese de Kral El'i pozisyonunu kabul etmek zorunda kaldığında Catelyn'in Jon'un Kışyarı'nda kalmasına izin vermez ve Eddard, Jon'u güneye götüremeyeceğini söylediğinde Luwin, Jon'u Sur'a yollamasını önerir. Eddard da bunu kabul eder. Catelyn bu karardan mutlu olur çünkü yemini ettikten sonra Jon'un çocuk yapma şansı olmayacaktır ve Catelyn, Jon'un çocuklarının Robb'un çocuklarının makamına isyan edebileceğini düşünür.

Benjen ve Jon, Kışyarı'ndan ayrılacakken Bran, İlk Kule'den düşer ve Benjen, Kışyarı'ndan ayrılış tarihlerini erteler. Bran'in düşmesinden 15 gün sonra Benjen ve Jon ayrılır. Jon, ilk elvedasını komadaki Bran'e yapar. Sonra Robb'a ve sonra da Arya'ya. Arya'ya Kışyarı'nın demircisi Mikken'e yaptırdığı küçük ve hafif kılıcı verir ve Arya mutlu olur. Tyrion Lannister ve Benjen Stark'ın yoldaşlığında yolculuğuna başlar.

Kara Kale'deki ilk günlerinde Jon, yalnız ve diğerlerinden uzak kalır. Arkadaş edinmez. Varışlarından birkaç gün sonra amcası Benjen, bir korucu grubuna liderlik etmek için Kara Kale'den ayrılır. Jon amcası ile beraber gitmek ister fakat Benjen, Jon'u reddeder ve Jon buna sinirlenir. Jon, birkaç kara kardeş ile kılıç dövüşü yaptıktan sonra Kral Robert'ın ilk çekicini döven demirci Donal Noye ile konuşur ve Noye, Jon'un diğer kara kardeşlere karşı bir zorba gibi davrandığını söyler. Kışyarı'ndan Bran'in yaşadığını söyleyen bir mektup aldığında Jon, zeki olduğunu düşündüğü Tyrion ile konuşur ve ondan Bran'in en azından at sürebilmesi için özel bir eyer tasarlamasını ister. Tyrion kabul eder.

Jon, Donal'ın kendisine zorba demesinin ardından kendisinin kalede kılıç eğitimi aldığını ve diğerlerinin hiç almadığını düşünerek kardeşlerine kılıç talimi yaptırmaya başlar ve onların gözünde bir lider ve akıl hocası olur. Bir gün talimleri sırasında şişman Samwell Tarly, Kara Kale'ye varır ve Sör Alliser, Samwell'i kara kardeş Rast'a dövdürtür. Fakat Jon, Samwell'i korur ve Rast'ı bir daha Samwell'e zarar vermemesi için tehdit eder. Jon, Samwell'in arkadaşları olmadan uzun yaşamayacağını düşünür ve kılıç dövüşünde de başarılı olmadığı sebebi ile Üstat Aemon ile konuşup kitapları çok seven Sam'i okuma bilmeyen yardımcısı ile değiştirmesi için Lord Kumandan Jeor Mormont ile konuşmasını ister. Aemon, kâhyası Chett'i Samwell ile yer değiştirir ve Jon, Chett'in nefretini kazanır. Aynı gün Samwell ve Jon yeminlerini ederler. Samwell, güneyli biri olarak Yedinin Septi'nde yemin etmekten vazgeçer ve Jon ile beraber Eski Tanrılar'ın önünde yemin eder. Sonraki gün Jon, kılıç dövüşündeki yeteneği nedeniyle Lord Kumandan Mormont'un onu bir korucu yapacağını düşünür ama Mormont, Jon'u kâhyası olarak yanına alır. Jon buna çok sinirlenir fakat Samwell, Mormont'un Jon'u sonraki Lord Kumandan olmasını istediği için eğitmek için yanına aldığını söyler ve Jon'un sinirini yatıştırır.

Eddard Stark'ın ölümünün ardından Jon, kardeşi Robb'a katılmak için Gece Nöbetçileri'nden kaçar fakat Köstebek Kasabası'ndayken yakın arkadaşları Samwell, Grenn ve Pyp onu yakalarlar ve Jon'u geri gelmeye ikna ederler.

Sonraki gün Lord Kumandan Mormont, Jon'un kaçtığını öğrenir fakat Jon'u cezalandırmaz fakat Jon'a kızar. Jon da hayatını Sur'u korumaya adar. Mormont'un yaveri olarak Mormont'un planladığı keşif gezisine gitmek için hazırlanır.

Kralların Çarpışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Korucu grubu birkaç yabanıl köyünden geçer fakat yabanılların varlığına dair hiçbir iz bulamazlar. Sonra Craster'ın Kalesi'nde dururlar. Nöbet'in dostu Craster, yabanıl köylerinin Sur'un Ötesindeki Kral'ın önderliği altında birleşmek için Ayazdiş'e gittiğini söyler. Craster'ın kızlarından ve karılarından biri olan Gilly, Samwell Tarly ile konuşup Nöbet ile beraber güneye gitmek istediğini söyler fakat Samwell ve Jon, kıza bunun mümkün olmadığını söyler.

İlk İnsanların Yumruğu'na ulaştıktan sonra Jon ve ulukurdu Hayalet, karın altında bir Gece Nöbetçisi'nin siyah pelerinine sarılmış eski bir savaş borusu ve bir sürü ejderhacamı (obsidiyen) hançer bulur. Jon, bu eşyaları kardeşlerine dağıtır. Jon, Qhorin Yarımel'in Yumruk'a varmasının ardından Gölge Kule'nin üç adamı ve Yarımel ile beraber dağlara gidecek olan üç gözcü grubundan birine seçilir. Jon, sakal bırakmaya karar verir.

Skirling Geçişi'nde birkaç yabanıl bulurlar ve onlara saldırırlar. İki erkek yabanıl ölürken kızıl saçlı bir kız kaçamaz ve Jon, kızın kafasını kesmek için pozisyon alır fakat kızı esir almaya karar verir. Kızın adının Ygritte olduğunu öğrenir ve Jon, kıza Eddard Stark'ın piçi olduğunu söyler. Bunun üzerine Ygritte, Jon'a "Ozan Bael"in hikâyesini anlatır. (bu hikâye Starklar'ın da yabanıl kanına sahip olduğunun kanıtıdır) Sonradan Qhorin, Jon'dan Ygritte'i öldürmesini ister. Jon, kızın gitmesine izin verir ve Ygritte gitmeden önce Jon'a Sur'un Ötesindeki Kral Mance Rayder'ın Jon'u kabul edeceğini söyler. Jon, Qhorin'e bunu anlatır ve Qhorin, Mance'in bunu yapabileceğini söyler. Qhorin, Mance'in de eskiden bir kara kardeş olduğunu fakat sonradan kaçtığını Jon'a anlatır. O gece Jon uyurken binlerce yabanıl askerini, onlarca devi ve yüzlerce vargı ulukurdu Hayalet'in gözünden görür. Daha sonra bir kartal Hayalet'e saldırır. Sonra Jon'un rüyası biter. Jon ve yoldaşları sonradan bir kartalın uçtuğunu görürler ve yaralanan Hayalet'i bulurlar. Qhorin, Yumruk'a dönmeye karar verir.

Qhorin, Dalbridge'in peşlerinden gelen düşmana karşı kendilerini savunması için arkada kalmasını ister. Ebben ve Taşyılan da Yumruk'a haber vermek için hızlıca gitmesini emreder. Jon ile kendisi geride kalır ve Jon'dan yabanıllara katılıp öğrenebildiğini öğrenmesini ister. Kemik Lordu'nun önderliğindeki yabanıllar Qhorin ve Jon'u bulduğunda Jon, Qhorin'i öldürür ve yabanıllara katılır.

Kılıçların Fırtınası[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon, Ygritte'i bulur ve birbirleri ile takılmaya başlarlar. Jon, Mance ile tanışır ve Mance'in planının Joramun'un Borusu'nu bulup boruyu üfleyerek Sur'u yıkıp güneye saldırmaya başlamak olduğunu öğrenir. Mance'e kendisinin bir piç olarak Yedi Krallık'ta görmesi gereken saygıyı görmediği sebebi ile Özgür Halk'a katıldığını söyler. Mance, Jon'u kabul eder. Mance; Styr, Ygritte, Jon ve Jarl'ı Sur'u tırmanıp güneyden Kara Kale'ye saldırması için görevlendirir. Sur'u tırmanırlarken Jarl, Sur'dan düşerek ölür. Hayatta kalanlar Grikalkan'dan Lütuf'e girerler.

Yabanıllar, Jon'dan Kraliçe Tacı'nda bulunan masum bir adamı öldürmesini istediğinde Jon, Kara Kale'yi yakında ateşlenecek savaştan haberdar etmek için kaçması gerektiğini düşünür ve yabanıllara saldırır. Jon, Ygritte'e saldırmaz fakat Jon, atına binip kaçarken Ygritte, Jon'un bacağına bir ok saplar. Kaçmadan önce Jon, Kraliçe Tacı'nda bulunan Bran'in ulukurdunu görür.

Jon, Köstebek Kasabası'na varıp kasabayı yabanıllara karşı uyarır ve kasaba halkını Kara Kale'ye yollar. Kara Kale'ye vardığında Theon Greyjoy'un kardeşleri Bran ve Rickon'u öldürdüğü haberini alır. Demirci Donal Noye ile beraber Kara Kale'nin yabanıllara karşı savunmasını üstlenen Jon, başarılı bir savunma sergiler fakat zafer, Nöbet'e pahalıya patlar.

Sonraki gün Kara Kale'ye varan ve kalenin geçici komutasını alan Sör Alliser Thorne ve Lord Janos Slynt, Jon'un Nöbet'e ihanet ettiğini söyleyerek Jon'u bir buz hücresine kapatır ve Jon, Qhorin'i öldürdüğü için idam edilecektir. Sonradan Üstat Aemon, Jon'un savunmada sergilediği başarıyı sebep göstererek Jon'un serbest bırakılmasını talep eder. Thorne ve Slynt, Jon'u Mance'in kampına yollar ve Jon'dan Mance'i öldürmesini isterler. Jon, Mance'in kampına gider. Mance, Joramun'un Borusu'nu bulduğunu ve bu boruyu üfleyip Sur'u güneylilerin üstüne çökerteceğini söyler ve yabanılların sadece Ötekiler'den kaçmak için güneye geçmek istediğini anlatır. Yabanılların güneye savaşsız geçmesine izin verilmesinin ardından Mance, Joramun'un Borusu'nu Jon'a vereceğini söyler. Fakat Jon, Thorne ve Slynt başta olmak üzere kimsenin bunu onaylamayacağını söyler. O sırada Cotter Pyke ve Stannis Baratheon'un orduları yabanıllara saldırır. Jon, Mance'in karısı Dalla doğum yaparken ve Dalla'nın kardeşi Val, Dalla'ya yardım ederken çadırı korur. Esir düşen yabanıllar Sur'un güneyine geçirilir.

Stannis, Jon'u kendisini kral olarak kabul etmesi şartı ile Kışyarı Lordu yapmak istediğini söyler ve Jon'u Val ile evlendirip yabanılların desteğini kazanacaktır. Jon, ölmüş kardeşlerinin hakkını çalıyor olması sebebi ile kötü hissedeceği için Stannis'i reddeder.

Samwell Tarly, Jon'un haberi olmadan Denys Mallister ve Cotter Pyke'ın Lord Kumandan adaylığını çekip desteklerini Jon'a vermeleri konusunda ikna edince Jon, Sur'un 998. Lord Kumandanı seçilir.

Ejderhaların Dansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon, Targaryen kanına sahip olan Üstat Aemon'u Melisandre'den korumak için Samwell Tarly, Gilly ve Yabanıl Kraliçesi Dalla'nın oğlunun (kral kanına sahip olduğu için) Eski Şehir'e yollar fakat Üstat, Dorne sularında ölür.

Kara Kale'de konaklayan Stannis'in ve Melisandre'nin askerleri Jon'u rahatsız etmektedir ve Jon, Stannis'in isteği üzerine Gece Kalesi'ni Stannis'e verir. Stannis, Lütuf'u isteyince Jon bunu reddetmek zorunda kalır. Fakat Sur'un üzerindeki garnizonu olmayan bütün kaleleri Stannis'e verir. Melisandre, Jon'u karanlıktaki hançerlere karşı uyarır ve Jon'a ulukurdu Hayalet'i kendisine yakın tutmasını söyler.

Jon, babası Eddard'ın ölümünde parmağı bulunan Janos Slynt'ten Grikalkan kalesini kumanda etmesini ister fakat Janos bunu reddeder. Bunun üzerine Jon, Janos'u asmak ister fakat babasının "Hükmü kesen adam kılıcı sallamalıdır" sözünü hatırlayınca selefi Jeor Mormont'un ona verdiği Mormontlar'ın antik kılıcı Uzunpençe ile Janos'un kafasını keser. Arkadaşları Grenn ve Pyp'i Doğugözcüsü'ne, Halder ve Todder'ı Gölge Kule'ye gönderir.

Jon, Stannis'ten Mance Rayder'in hayatını bağışlamasını ister fakat Stannis bunu reddeder. Melisandre, Mance'i yakarken Jon ve adamları, Mance'in acısına son vermek için Mance'in kafasına ve göğsüne birkaç ok atarlar. Melisandre, yabanıl lideri Kemik Lordu'nu Stannis'in emrinin üzerine bir büyü ile kontrol altına alır ve adamı Jon'a hizmet etmek ile görevlendirir. Stannis, Arnolf Karstark'ın tavsiyesi üzerine Dehşet Kalesi'ne saldırmayı planlar fakat Jon, bunun bir tuzak olduğunu söyler ve Stannis'e kuzeyli dağ klanlarının desteğini alması gerektiğini söyler. Stannis, ordusu ile batıya yürür ve dağ klanlarının 3600 adamını yanına almayı başarır.

Jon, Sur'un kuzeyine gözcüler yollar ve Köstebek Kasabası'na yerleştirdiği yabanıllara yiyecek yollar. Ramsay Bolton'un kız kardeşi Arya ile evleneceği haberi Kara Kale'ye geldiğinde Melisandre, alevlerinin içinde "evlilikten kaçan ve ölmek üzere olan gri bir atın üzerindeki küçük bir kız" gördüğünü ve bunun Arya olduğunu Jon'a söyler. Melisandre, bu kızı bulmak için kuzeyi bilen insanları etrafa gönderir ve Mance Rayder'ın aslında yaşadığını, bir büyü ile Kemik Lordu kılığına girdiğini ve Kemik Lordu'nun aslında öldüğünü söyler. Melisandre, Kışyarı'nı iyi bildiği için Mance'i ve onun seçtiği altı mızrak karısını Kışyarı'na yollar ve "Arya Stark"ı kurtarmaları ile görevlendirir fakat Ramsay'nin Arya ile değil de Sansa'nın en iyi arkadaşı Jeyne Poole ile evlendiğini bilmemektedirler. Derinorman Kalesi'ni Demiradamlar'dan alıp Gloverlar'a geri verdikten sonra Stannis, Kışyarı'na yürümeye başlar.

Jon, yeminlerini etmeleri için Sur'un kuzeyine götürdüğü siyah pelerinliler ile beraber bir yabanıl devi bulurlar ve devi Kara Kale'ye götürürler. Jon, Ötekiler hakkında daha fazla öğrenebilmek amacı ile ölen insanların cesetlerini Kara Kale'nin buz zindanlarına atar ve dirilmelerini bekler. Yabanıl "Prensesi" Val'ı Sur'un kuzeyine Tormund Devfelaketi'ni bulup güneye gelmesi için ikna etmesi üzerine yollar. Saten'i yaveri olarak alır ve Kara Kale'nin yeni silah ustası Emmett Brown'ı ve eski kâhyası Eddison Tollett'i Uzun Mezar'a gönderir. Stannis'in kraliçesi Selyse Baratheon, maiyeti ile beraber Kara Kale'ye vardığında yanlarında Braavos'un Demir Bankası'nın çalışanı olan Tycho Nestoris ile konuşur ve adamın üç gemisini kısa bir süreliğine alıp Demir Banka'dan Kış'ın sonuna kadar Nöbet'i besleyecek yemekleri karşılayacak kadar kredi alır. Bunun karşılığında Tycho Nestoris'e kendisini Stannis'e götürecek rehberler verir.

Ölmek üzere olan gri atın üzerindeki kızı bulurlar fakat kız Arya değil, Robb'un idam ettiği Rickard Karstark'ın on beş yaşındaki Alys Karstark'tır. Kız, amcası Cregan ile evlenmekten kaçıyordur. Kız, diğer amcası Arnolf'un 456 askeri ile beraber Stannis'in yanına gittiğini ama Arnolf'un amacının Stannis'in kalbine bir hançer saplamak olduğunu söyleyince Jon, hızlıca Stannis'i uyarır ve Kara Kale'ye gelinini almak için gelen Cregan Karstark'ı buz hücrelerinde hapseder. Jon, Alys'i Thennler'in lordu Sygorn ile evlendirir ve Thenn Hanesi'ni kurmuş olur. Jon, Cotter Pyke'a 11 gemisi ile Çetinocak'ta kalan yabanılları kurtarmasını emreder.

Val, Tormund'u Kara Kale'ye getirir. Tormund, üç binden fazla yabanıla liderlik etmektedir. Jon, yanındaki insanları yabanıllara alıştırmaya çalışır.

Cotter Pyke'ın Çetinocak'ta kötü duruma düşmesinin ve Kara Kale'ye rapor vermemesinin ardından Jon, Cotter'ı kurtarmak için yürüyecektir. Fakat aynı anda Ramsay Bolton, Stannis'in öldüğünü ve Mance'in yakalandığını söylediği bir mektubu Jon'a yollar. Jon, korucularını geri çeker ve Boltonlar ile savaşmak üzere güneye gideceğini ve sadece gönüllü olan kara kardeşleri yanında alacağını duyurur. Yabanılların çoğu Jon ile gitmeyi kabul eder fakat bu karar, Jon'un Kara Kale'de liderliğinin sorgulanmasına sebep olur. Kral Dağı'nın Sör Patrek'inin yabanıl devi Wun Weg Wun Dar Wun tarafından öldürülmesinin ardından Kara Kale, Jon'a isyan eder ve Bowen Marsh ile Wick Wittlestick, Jon'u bıçaklar. Jon'u bıçaklarken "Nöbet için!" derler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Longclaw: Plaque | Valyrian Steel" (İngilizce). 16 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021.