Petyr Baelish

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Petyr Baelish
İlk görünüm
Son görünüm
CanlandıranAidan Gillen
Bilgileri
CinsiyetErkek
AileAlayne Baelish (annesi)
Evlilik(ler)Lysa Arryn

Serçeparmak lakaplı Petyr Baelish, Amerikalı yazar George RR Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı fantastik roman serisinde ve romanın televizyon uyarlaması Game of Thrones'ta yer alan kurgusal bir karakterdir. 1996 yılında Taht Oyunları'nda tanıtılan Serçeparmak, Kral Robert'ın küçük konseyindeki mali işlerinden sorumlu kişiydi. Kendisi ve iki kardeşiyle birlikte Nehirova'da büyüyen Catelyn Stark'ın çocukluk arkadaşıdır. Daha sonra Martin'in A Clash of Kings (1998), A Storm of Swords (2000) ve A Feast for Crows (2005) kitaplarında yer aldı. Ayrıca yakında çıkacak olan Kış Rüzgârları adlı romanda yer alması planlanıyor.[1] Serçeparmak'ın temel karakteristik özellikleri kurnazlığı ve bitmek bilmeyen hırsıdır. Aslen çok az zenginliğe veya nüfuza sahip küçük bir aileden gelen Baelish, Kral'ın Şehri'nde güç ve prestij kazanmak için manipülasyonu, rüşveti ve Nehirova'da sağladığı bağlantıları kullandı. Onun entrikaları Westeros'u etkileyen birçok önemli olaya neden oldu; bunlar arasında Tyrion Lannister'ın yargılanması, Lord Eddard Stark'ın idamı, Lord Jon Arryn ve Kral Joffrey Baratheon'un ölümleri ve Kralların Çarpışması yer alır.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Serçeparmak romanlarda bir bakış açısı karakteri değildir, bu nedenle Ned Stark, Catelyn Stark, Sansa Stark, Tyrion ve Cersei Lannister gibi kişilerin gözünden tanık olunmakta ve yorumlanmaktadır.[2]

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Robert'ın Küçük Konseyi'nde diyarın mali işlerinden sorumlu olan "Para Ustası" Baelish, başlangıçta onu güvenilmez olduğu kadar küstah biri olarak gören Kralın Eli Ned Stark tarafından sevilmez. Baelish, Catelyn'i genelevlerinden birinde saklar. Catelyn, Ned'e Bran'e yönelik suikast haberini getirir ve ona kullanılan hançerin Tyrion Lannister tarafından ondan verildiğini söyler.[3] Bu, Catelyn'in Tyrion'u yakalamasına yol açar; ancak daha sonra bu bilginin yalan olduğu öğrenilir.[4] Tyrion, Kartal Yuvası'ndaki esareti sırasında, Baelish'in Leydi Catelyn ile Nehirova'da birlikte geçirdikleri gençlik yıllarında sık sık cinsel ilişkiye girdiğini iddia ettiğinden bahseder, ancak Baelish bu iddiayı öfkeyle reddeder. Petyr, Eddard'ın kraliyet çocuklarının gizli soylarını açığa çıkarmasına yardım eder,[5][6][7] ancak kendi konumu korumak için ona Joffrey'in iktidara yükselişine yardımcı olmasını tavsiye eder. Ned, Stannis Baratheon'un kral olması konusunda ısrar eder ve Baelish'ten Lannisterlara karşı harekete geçtiğinde Şehir Gözcüleri'nin yardımını almasını ister ancak Petyr, Lord Stark'a ihanet eder.[8]

Kralların Çarpışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Renly Baratheon'un ölümünden sonra Petyr, Lannisterlar ile Tyrell Hanesi arasında bir ittifak ayarlar ve bu da Stannis Baratheon'un yenilgisine yol açar. Kılıçların Fırtınası'nda Joffrey, Renly'nin dul eşi Margaery Tyrell ile evlenmeye ikna olduğunda Petyr, Edmure Tully'nin yerine Harrenhal Lordu ve Üç Dişli Mızrak Lordu olarak atanır.

Kılıçların Fırtınası[değiştir | kaynağı değiştir]

Baelish'e Lysa Arryn ile evlenme ve Vadi'yi Lannisterların kontrolü altına alma görevi verilir;[9] Olenna Tyrell'in Sansa Stark'ı Willas Tyrell ile evlendirme planını açıklar.[9] Ancak Sansa Tyrion ile zorla evlendirilir. Joffrey düğün ziyafetinde zehirlendiğinde, Petyr, Sansa'yı Kral'ın Şehri'nden kaçırır ve onu gayri meşru kızı kılığına girerek Fingers'daki mülküne götürür.[10] Yolculuk sırasında Petyr, Olenna Tyrell ile Joffrey'i zehirlemek ve cinayetten Tyrion'u suçlamak için komplo kurduğunu açıklar. Lysa, Petyr'in kalesine gelir ve Lysa'nın ısrarı üzerine hemen onunla evlenir, ancak Petyr bir saray düğünü istediğini belirtir.[11] Düğünün ardından Baelish ve Sansa, Kartal Yuvası'na giderler ve Sansa, zamanının çoğunu Vadi'nin lordları üzerinde yeni otoritesini savunarak geçirir. Sansa ile yalnız kaldığında onun Catelyn'e olan fiziksel benzerliğini söyler ve Sansa'yı öper. Buna tanık olan Lysa, kısa bir süre sonra Sansa'yı öldürmeye çalışır. Petyr, Lysa'yı sakinleştirir ancak daha sonra Ay Kapısı'ndan aşağı iterek öldürür.[12]

Kargaların Ziyafeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Petyr kendisini Vadinin Koruyucusu ilan eder ve Lysa'nın oğlu Robert'ı vesayeti altına alır. Vadi'nin Lordları da Robert'ı kendi taraflarına çekmeye çalışır, ancak Petyr, bu konuda avantaj elde etmesine yardım etmesi için Lyn Corbray'e rüşvet verir. Petyr daha sonra Sansa'ya lordları ortadan kaldırmayı ya da onları kendi tarafına çekmeyi ve Sansa'nın Kuzey'i yeniden kazanmasına yardım etmeyi planladığını açıklar. Kuzey'i kurtarmak için Vadi Şövalyelerini kullanacağını söyler.

TV uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Baelish'in hikâyesi televizyon dizisinin ilk birkaç sezonunun kitaplarındakiyle hemen hemen aynıdır, yalnızca küçük ayrıntılar değiştirilmiştir. Ancak dizinin son sezonlarında hikâyesi önemli ölçüde farklı lanse edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jones, Nate (11 Temmuz 2017). "Everything We've Learned From the Winds of Winter Preview Chapters". Vulture. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". HBO. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2019. 
  3. ^ "A Game of Thrones: Chapter 18, Catelyn IV". Westeros.org. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  4. ^ "A Game of Thrones: Chapter 31, Tyrion IV". Westeros.org. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  5. ^ "A Game of Thrones: Chapter 25, Eddard V". Westeros.org. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  6. ^ "A Game of Thrones: Chapter 33, Eddard VIII". 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  7. ^ "A Game of Thrones: Chapter 35, Eddard IX". 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  8. ^ "A Game of Thrones: Chapter 49, Eddard XIV". 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  9. ^ a b "A Storm of Swords: Chapter 19, Tyrion III". 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  10. ^ "A Storm of Swords: Chapter 80, Sansa V". Westeros.org. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  11. ^ "A Storm of Swords: Chapter 68, Sansa VI". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  12. ^ "A Storm of Swords: Chapter 80, Sansa VII". Westeros.org. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024.