Daenerys Targaryen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daenerys Targaryen
YaratanGeorge R. R. Martin
CanlandıranEmilia Clarke
SeslendirenEmilia Clarke
Bilgileri
Takma ad(lar)ıDany
Evlilik(ler)

Daenerys Targaryen (Dany veya Daenerys Fırtınadadoğan olarak da anılır), George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı roman serisinden, yanı sıra Game of Thrones televizyon dizisinden kurgusal karakter. Kitaplarda, öne çıkan bakış açısı karakterlerinden biridir.[1] The New York Times tarafından yazarın en iyi yaratımlarından ve en popüler karakterlerinden biri olarak anılır.[2]

1996'da yayınlanan Taht Oyunları'nda tanıtıldığı kadarıyla, Daenerys (ağabeyi Viserys'ın yanında) Targaryen Hanesinin, ilk kitaptaki olayların başlamasından 15 yıl önce Demir Taht'ta 300 yıl boyunca hükmeden ailenin, doğrulanan en son üyelerinden biridir. Arkasından Martin'in Kralların Çarpışması (1998) ve Kılıçların Fırtınası (2000) kitaplarında da görülmüştür. Daenerys Kargaların Ziyafeti (2005) kitabına dahil edilmemiş birkaç karakterden biridir, fakat bir sonraki kitap Ejderhaların Dansı (2011)'ta dönmüştür.[3][4]

Hikâyede, Daenerys Dar Deniz'in karşısındaki Essos'ta yaşayan ergenliğinin başlarındaki genç bir kadındır. Sürgünden başka bir yaşam bilmeden, ona kötü davranan ağabeyi Viserys'a bağlı kalır. Dany, Viserys'ın bir ordu kazanıp Batıdiyar'a geri dönerek Demir Taht'ı geri almasını garantilemek için Dothraki at efendisi Khal Drogo ile evlendirilir. Buna rağmen, ağabeyi onu kontrol etme kabiliyetini Daenerys khalasar ile olan hayata adapte olup güçlü, özgüvenli ve cesaretli bir kadın olarak yükseldiğinde kaybeder. Ağabeyinin ölümünden sonra Targaryen Hanesi'nin varisi olur ve Demir Taht'ı doğuştan gelen hakkı olarak görüp kendi başına geri almayı planlar. Hamile Daenerys çocuğunu ve kocasını Dothraki üyelerini yanında tutmaya çalışırken kaybeder. Drogo'nun cenaze ateşine ona düğün hediyesi olarak gelen 3 ejderha yumurtasıyla tırmandıktan sonra, zarar görmemiş bir halde yumurtalarından çıkmış 3 ejderhasıyla uyanır. Zamanla, tehlikeli olmaya başlamış ejderhalerını kontrol etmekte zorlanır. Sonra, Köle Körfezi'ndeki köleliğe son getirmek için bir askeri sefere öncülük eder. Yunkai, Astapor ve Meereen'i Lekesizler ordusuyla fetheder ve köleleri azat eder. Güçlü vicdanına rağmen, düşmanlarıyla zalimce savaşabilir, özellikle de köle efendileriyle.

Karakter Tasviri[değiştir | kaynağı değiştir]

Daenerys Targaryen Kral II. Aerys Targaryen ve onun kız kardeş-karısı Rhaella'nın kızı ve Targaryen Hanesi'nin son kurtulanlarından biridir.[7][8] Taht Oyunları, Kralların Çarpışması, Kılıçların Fırtınası, Kargaların Ziyafeti ve Ejderhaların Dansı'nda toplam 31 bölümde anlatıcıdır. Tahtta hak talep eden tek bakış açısı karakteridir. Serideki olaylar başlamadan 13 yıl önce bir fırtınanın ortasında doğarak 'Fırtınadadoğan' sıfatını kazanmıştır. Kısa bir süre sonra, Daenerys ve ağabeyi Viserys Braavos'a kaçmışlardır. Sonraki yıllarını da Özgür Şehirlerde amaçsızca dolaşarak harcamışlardır.[7]

Oyuncu ve Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk bölümde, Daenerys Targaryen rolü Tamzin Merchant tarafından oynanmıştır fakat ilk bölüm Emilia Clake ile tekrar çekilmiştir. Clarke, televizyon dizisindeki karakterin gelişimi hakkında şunları demiştir: "Sezon boyunca zar zor konuşan ve ağabeyinin her dediğini uysalca yapan kızdan ejderhaların annesi, bir ordunun kraliçesi ve köle efendilerinin katiline delicesine bir değişim geçirdi. O Joan of Arc gibi bir karakter."

Targaryen hanedanının nişanı: "Ateş ve Kan"

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Taht Oyunları (1996)'nda, Daenerys Khal Drogo'nun ağabeyi Viserys'a bir ordu sağlaması karşılığında Dothraki at efendisi Khal Drogo'yla evlenmeye zorlanmıştır.[7] O sıralarda, sürgün edilmiş Westeros şovalyesi Jorah Mormont'la arkadaş olur ve düğün hediyesi olarak üç ejderha yumurtası alır. Başlarda Drogo'dan korkmasına reğmen, Daenerys onu sevmeye başlar ve kendinde onu Viserys'a ve Viserys'ın onu Drogo'ya baskı uygulaması için zorlamasına baş kaldırmaya iten gücü ve kararlılığı ilk defa bularak Dothraki geleneklerine uymaya başlar. Drogo Viserys'ı karısını tehdit ettiği için öldürdükten sonra, Daeners kendini Targaryen Hanedanı'nın varisi ve ataları için tahtı geri almakla yükümlü olarak görmeye başlar. Kısa süre sonra, Drogo bir dövüşte yaralanır ve yara iltihaplanır. Drogo'nun savaşçıları uzun zaman geçmeden onu terkeder. Daenerys Drogo'yu iyileştirmesi için bir büyücü bulur, ama kadın Daenerys'in doğmamış çocuğunu öldürüp Drogo'yu felçli bırakarak ona ihanet eder. Daenerys kocasının daha fazla acı çekmesini istemez ve Drogo'yu boğarak öldürür. Drogo'nun cenaze ateşine 3 ejderha yumurtasıyla tırmanır ve zarar görmemiş bir halde yumurtalarından çıkmış 3 ejderhasıyla uyanır.[5][6]

Kralların Çarpışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Drogo'nun khalasar'ından kalanlara  liderlik ederek, Daenerys Qarth şehrine ulaşır. Orada şehrin yöneticilerine Demir Taht'ı geri almasına yardım etmeleri için başvurur, fakat küçük bir başarı elde eder. Neticede bir grup falcının onun geleceğini keşfetme davetini kabul eder. Onların kulesinde, Daenerys birçok vizyon görür ve falcıların onu esir tutmak istediklerini öğrenir, ama Drogon Ölümsüzler'den birini ateşe verdikten sonra kaçar. Yola çıkmadan önce, neredeyse suikaste uğrar fakat ona hediye olarak üç gemi getiren Arstan Beyazsakal tarafından kurtarılır.[7][8]

Kılıçların Fırtınası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ordu arayışı içinde bir ejderha karşılında 'Lekesiz' köle ordusu almak için Köle Koyu'ndaki Astapor'a yelken açar; ama köle tüccarına ihanet eder ve Lekesiz ordusunu şehri yağmalamak için kullanır. Daha sonra Yunkai'yi fetheder ve büyük bir paralı asker ordusunu komuta eden Daario Naharis'i hizmetine alır. Meereen'e ilerlerken, eşlikçilerinden birinin aslında İşgalci Robert'ın Kral Muhafızları'ndan biri Barristan Selmy olduğunu ve Jorah'ın önceden gizlice kendisi hakkında casusluk yaptığını öğrenir. İğrenerek, ikiliyi Meereen'i ele geçirmek için bir intihar görevine gönderir. Görev başarılı olduğunda, Barristan onu kandırmasından affedilmeyi ister; fakat Jorah af dilemeyi reddeder, böylece sürgün edilir. Daenerys serbest bıraltığı kölelerin tekrar boyunduruk altına girmesini istemez, böylece Meereen'de kalır.[9][10]

Ejderhaların Dansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ejderhaların Dansı (2011) boyunca, Daenerys Meereen ve daha önceden fethettiği şehirlerde baş gösteren huzursuzluk ve kaosla uğraşmakta zorluk çekmektedir. Daha da fazlası, Yunkai özgürlüğünü ilan etmiş ve Meereen'i kuşatmak için bir ordu toplamaya başlamıştır. Drogon bir çocuğu öldürdüğünde, Daenerys ejderhalarını zincirlemeye mecbur kalır ve Viserion ile Rhaegal'ı zincirler, ama Drogon kaçar. Danışmanları ona şehre huur getirmesi için Hizdahr zo Loraq ile evlenmesini söyler ve o kabul eder, ama aynı zamanda Daario'yu da aşığı olarak alır. Hizdahr başarıyla şehirdeki vahşete son verir, böylece Daenerys onunla evlenir. DÜğün ziyafetlerinde, dövüş çukurlarının sesi ve kan Drogon'u çeker ve Drogon saldırır. Daenerys'ın ejderhasını kontrol etme girişimi ilk başta başarısızlıkla sonuçlanır ama sonunda Drogon'a biner ve uzaklaşır. Drogon'un sığınağında birkaç günden sonra yediği bazı böğürtlenler yüzünden hastalanır ve halüsinasyonlar görmeye başlar. Daha sonra önceleri kocasına ihanet eden hain Khal Jhogo tarafından bulunur.[11]

Televizyon uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Buz ve Ateşin Şarkısı kitap serisinin televizyon uyarlaması olan dizi Taht Oyunları'nda Daenerys Targaryen karakteri Emilia Clarke tarafından canlandırılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Official Pronunciation Guide for 'Game of Thrones'". Making of Game of Thrones. HBO. 11 Şubat 2011. 21 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2022. 
  2. ^ Orr, David (12 Ağustos 2011). "Dragons Ascendant: George R. R. Martin and the Rise of Fantasy". The New York Times. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. Martin’s finest creations thus far are Tyrion Lannister, Jon Snow and Daenerys Targaryen. 
  3. ^ Brown, Rachael (11 Temmuz 2011). "George R. R. Martin on Sex, Fantasy, and A Dance With Dragons". The Atlantic. Emerson Collective. 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. Characters who were sorely missed in Feast—Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister, and Jon Snow—make up more than a third of the novel, and Martin is wise enough to give us at least a chapter from (almost) everyone else. 
  4. ^ Leonard, Andrew (10 Temmuz 2011). "Return of the new fantasy king: "A Dance With Dragons"". Salon. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  5. ^ "A Game of Thrones: Plot Summary". Sparknotes. Barnes & Noble. 11 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  6. ^ "Daenerys Stormborn Targaryen". Sparknotes. Barnes & Noble. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  7. ^ "A Clash of Kings: Plot Summary". Sparknotes. Barnes & Noble. 14 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  8. ^ "Daenerys Targaryen". Sparknotes. Barnes & Noble. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  9. ^ "A Storm of Swards: Plot Summary". Sparknotes. Barnes & Noble. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  10. ^ "Daenerys Tagaryen". Sparknotes. Barnes & Noble. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  11. ^ Pasick, Adam (12 Temmuz 2011). "The Vulture Book Recap: Let's Read A Dance With Dragons Together". Vulture. Vox Media. 12 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020.