Psikologlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste dikkate değer psikologları ve psikoloji alanında önemli katkıda bulunan insanları gösterir.Liste kişilerin soyadlarını göre sıralanmıştır.

Bu listedeki psikologlar karşılaştırmalı psikoloji, klinik psikologlar listesi , gelişim psikologları listesi , eğitim psikologları listesi , evrimsel psikologlar listesi , sosyal psikologlar listesi ve bilişsel bilim adamları listesi maddelerinde yer almış olabilir.

 

A[değiştir | kaynağı değiştir]

B[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arthur J. Bachrach, sualtı ve ekstrem ortamlar deneyi
  • Alan Baddeley
  • Renee Baillargeon
  • Ahmed ibn Sahl al-Balkhi
  • Albert Bandura, sosyal öğrenme teorisi
  • Aron K. Barbey
  • Russell Barkley
  • Jerome Barkow
  • Dermot Barnes-Holmes
  • Simon Baron-Cohen
  • Deirdre Barrett, rüyalar ve hipnoz
  • Lisa Feldman Barrett
  • Lawrence W. Barsalou
  • Frederic Bartlett, anılar Şeması
  • Daniel Batson
  • Diana Baumrind
  • Geoffrey Beattie, vucüt dili, sürdürülebilir tüketimde psikoloji
  • Gershon Ben-Shakhar
  • Hubert Benoit
  • Richard Bentall
  • Larry E. Beutler, sistematik tedavi yolu
  • Alfred Binet, (Zeka testi, ilk pratik IQ testi, Binet–Simon testi)
  • Robert A. Bjork
  • Ray Blanchard, sexology
  • Theodore H. Blau, ilk APA Başkanı
  • Stephen F. Blinkhorn
  • Paul Bloom
  • Edmund Bourne
  • Gordon H. Bower
  • John Bowlby, Bağlanma teorisi
  • Nathaniel Branden, benlik saygısı, nesnelcilik
  • Franz Brentano
  • Shlomo Breznitz
  • Carl Brigham
  • Donald Broadbent, Bilişsel psikoloji
  • Urie Bronfenbrenner, Ekolojik sistemler teorisi
  • Kelly Brownell
  • Jerome Bruner, çocuk gelişimi
  • Emily Bushnell
  • David Buss
  • Brian Butterworth
  • Ruth M. J. Byrne

C[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Martin Daly
  • Martin Dannecker
  • John Darley
  • Daniel O David
  • Raymond Dean, Nöropsikoloji
  • Randy Dellosa
  • John Dewey, (Fonksiyonel psikoloji)
  • Ed Diener, (Mutluluk)
  • Dietrich Doerner
  • Robin Dunbar
  • David F. Duncan

E[değiştir | kaynağı değiştir]

F[değiştir | kaynağı değiştir]

G[değiştir | kaynağı değiştir]

  • John Gabrieli
  • Gordon G. Gallup, Jr., Ayna testi
  • Francis Galton, (kitabı Hereditary Genius the ilk sosyal bilimsel çalışma alanında Dâhi ve önemli olarak anılır)
  • Laszlo Garai
  • Riley Gardner
  • Elmer R. Gates
  • Susan Gathercole
  • Bertram Gawronski
  • Kenneth Gergen, sosyal yapılanmacılık
  • Hans-Werner Gessmann, hümanist psikodrama
  • J. J. Gibson
  • Gerd Gigerenzer, Sınırlı rasyonellik
  • Daniel Gilbert, (Sosyal psikoloji, Duygusal tahmin)
  • Gustave Gilbert
  • Carol Gilligan
  • Fernand Gobet, bilişsel psikoloji
  • Stan Gooch
  • Christian Gostečnik, klinik psikoloji ve evlilik-ve aile terapisti
  • Irving I. Gottesman, davranışsal genetik
  • Richard Green, seksoloji
  • Florence Goodenough
  • John Gottman, evlilik istikrarı ve ilişkileri
  • Elizabeth Gould
  • James Gross
  • Robert Grosseteste
  • Félix Guattari, şizofreniye keşfeden
  • J. P. Guilford
  • Edwin Ray Guthrie

H[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jonathan Haidt, (ahlak psikolojisi)
  • Jay Haley
  • G. Stanley Hall
  • Robert D. Hare
  • Harry Harlow
  • Chris Hatcher
  • Steven C. Hayes
  • Donald O. Hebb
  • Fritz Heider
  • Asgeir Helgason
  • Hermann von Helmholtz
  • Hubert Hermans
  • Richard Herrnstein
  • William Edmund Hick
  • James Hillman
  • Margie Holmes
  • Edwin Holt
  • Keith Holyoak
  • Lara Honos-Webb
  • Bruce Hood, gelişimsel bilişsel nörobilim
  • Karen Horney (Ten Neurotic Needs)
  • Clark L. Hull
  • Nicholas Humphrey
  • Edwin Hutchins

I[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bärbel Inhelder

J[değiştir | kaynağı değiştir]

K[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jerome Kagan
  • Daniel Kahneman, (Nobel Ekonomi Ödülü, davranışsal finans ve hedonik psikoloji)
  • Mieko Kamiya
  • Jacob Robert Kantor, tutarlı bir psikoloji sistemine organize edilmiş bilimsel değerler
  • Nancy Kanwisher
  • Rachel and Stephen Kaplan, (Çevresel psikoloji)
  • Leonard Katz
  • Alan S. Kaufman
  • Nadeen L. Kaufman
  • Alan Kazdin
  • David Keirsey
  • George Kelly
  • Harold Kelley
  • Otto F. Kernberg
  • Antoni Kępiński
  • Doreen Kimura, seks ve biliş
  • Akiyoshi Kitaoka
  • Gary Klein, (natüralist karar verme alanında öncü)
  • Melanie Klein
  • Michael D. Knox savaş karşıtı aktivizm
  • Brian Knutson
  • Kurt Koffka, ( Gestalt psikolojisiyi geliştirenlerden biri)
  • Wolfgang Köhler, (Gestalt psikoloji kurucularından)
  • Lawrence Kohlberg, ahlak psikolojisi
  • Heinz Kohut
  • Arthur Kornhauser, endüstriyel psikolog
  • Stephen Kosslyn
  • Elizabeth Kübler-Ross
  • Fritz Künkel, biz psikoloji

L[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jacques Lacan (Psikanaliz)
  • George Trumbull Ladd
  • Ellen Langer
  • Jan van der Lans
  • Karl Lashley
  • Bibb Latane
  • Jan Lauwereyns
  • Richard Lazarus
  • John Francis Leader
  • Timothy Leary
  • Patrick Leman
  • Mark Lepper
  • Jerre Levy, beyin fonksiyonunun lateralizasyonu
  • Kurt Lewin, Sosyal psikoloji
  • David Lewis
  • Rensis Likert, Likert Scale
  • Marsha M. Linehan
  • Elizabeth Loftus, anı
  • Konrad Lorenz
  • Barry Lubetkin
  • Alexander Luria

M[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Margaret Mahler, Macar, merkezi figür Psikanaliz alanında
  • George Mandler
  • Jean Matter Mandler
  • James G. March, bilişsel örgütsel psikoloji
  • Abraham Maslow, (Maslow teorisi)
  • William Masters ve Virginia Johnson, (İnsanın cinsel tepkisi alanında öncü araştırma, tanı, tedaviyi araştırdılar)
  • Rollo May
  • Rufus May
  • Dan P. McAdams
  • Francis T. McAndrew
  • David McClelland
  • James McClelland
  • William McDougall
  • Patrick J McGrath
  • Phil McGraw
  • Rivka Bertisch Meir
  • John Money
  • Peter McGuffin
  • David McNeill
  • George Herbert Mead
  • Paul Meehl
  • Jacques Mehler
  • Andrew Meltzoff
  • Ronald Melzack
  • Wolfgang Metzger
  • David E. Meyer
  • Stanley Milgram, (Milgram deneyi[3][4])
  • Alice Miller
  • George A. Miller
  • Jacques-Alain Miller
  • Neal E. Miller, Biofeedback
  • William R. Miller, (Motivasyonel görüşme (MI))
  • Theodore Millon, Kişilik bozukluğu
  • Brenda Milner
  • Arnold Mindell, süreç odaklı psikoloji
  • Walter Mischel, (Marshmallow deneyi)
  • Munesuke Mita
  • Jacob L. Moreno, Psikodrama
  • C. Lloyd Morgan, Canon
  • John Morton
  • Yūjirō Motora
  • Orval Hobart Mowrer
  • Georg Elias Müller
  • Henry Murray
  • Hugo Münsterberg
  • Charles Samuel Myers

N[değiştir | kaynağı değiştir]

O[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bill O'Hanlon
  • Charles E. Osgood
  • J. Buzz Von Ornsteiner

P[değiştir | kaynağı değiştir]

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rhazes, (Hezârfen)
  • Otto Rank, (Psikanaliz)
  • Rosalie Rayner
  • Reimut Reiche
  • Ulf-Dietrich Reips
  • Daniel Reisberg
  • Robert Remez
  • Samuel Renshaw
  • Cecil R. Reynolds
  • Judith Rich Harris
  • Sylvia Rimm
  • Carl Rogers, (Kişi merkezli terapi)
  • Eleanor Rosch
  • Paul Rosenfels
  • Robert Rosenthal
  • Barbara Rothbaum, sanal gerçeklik terapisi
  • John Rowan
  • Philip Rubin
  • David Rumelhart
  • A. John Rush
  • Michelle K. Ryan

S[değiştir | kaynağı değiştir]

T[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ali ibn Sahl Rabban al-Tabari
  • Henri Tajfel, Ön yargı, Kimlik
  • Jeffrey S. Tanaka
  • Lewis Terman, (IQ, dahi, zeki)
  • Philip E. Tetlock (İyi Karar Projesi,Karar verme)
  • Sharon Thompson-Schill
  • Edward Thorndike, bulmaca kutuları, bağlantıcılık
  • L. L. Thurstone, Psikometri ve Psikofizik
  • Edward Titchener
  • Edward C. Tolman
  • John Tooby
  • Ellis Paul Torrance
  • Anne Treisman, görsel dikkat, nesne algısı ve anı.
  • Jeanne Tsai
  • Endel Tulving
  • Elliot Turiel, etki alanı teorisinin kurucusu (Kohlberg'in ahlaki gelişim aşamalarına karşı birincil meydan okuma)
  • John Turner, Tajfel ile sosyal kimlik kuramı alanında birlikte çalışmalar yaptılar daha sonra kendisi kategorizasyon kuramını geliştirdi.
  • Amos Tversky
  • David Tzuriel

U[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dimitri Uznadze

V[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Douglas Vakoch
  • Alfons Vansteenwegen
  • Lev Vygotsky, (kültürel-tarihçi psikolog)
  • Stuart Vyse

W[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Henri Wallon, Fransız psikolog
  • Hans-Jürgen Walter, (Gestalt teorik psikoterapi kurucusu)
  • Margaret Floy Washburn, ilk kadın doktora lı psikolog
  • John B. Watson, Watsonian Davranışçılık
  • Paul Watzlawick
  • Ernst Heinrich Weber
  • David Wechsler
  • Karl E. Weick, bilişsel örgütsel psikoloji
  • Robert Weimar
  • Max Wertheimer, Gestalt psikoloji kurucularından
  • Drew Westen
  • Michael White, (Anlatı terapisinin kurucusu)
  • Ken Wilber, transpersonal psikoloji, sonra integral psikoloji
  • Glenn D. Wilson, kişilik ve cinsel davranış
  • Richard Wiseman
  • Władysław Witwicki, psikolojinin babalarından biri Polonyalı, cratism teorisinin yaratıcısı
  • Gustav Adolf Wohlgemuth
  • Donald Woods Winnicott
  • Robert S. Woodworth
  • Wilhelm Wundt, (Modern [Psikoloji|psikoloji]'nin kurucularından biridir ve deneysel psikolojinin babası olarak anılır)
  • Karen Wynn

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Robert J. Zajonc
  • Oliver Zangwill
  • René Zazzo
  • Bluma Zeigarnik, (Zeigarnik etkisi)
  • Philip Zimbardo
  • Kenneth Zucker

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Alfred Adler - Bireysel Psikoloji/Sinirsel Uykusuzluk, S. 213
  3. ^ Milgram, Stanley. (1974), Obedience to Authority; An Experimental View. Harpercollins (ISBN 0-06-131983-X).
  4. ^ Milgram, Stanley (1963). "Behavioral Study of Obedience". Journal of Abnormal and Social Psychology. Cilt 67. ss. 371–378. PMID 14049516. 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020.  Full-text PDF. 24 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Seligman, Martin E. P.; Maier, Steven F. (1967). "Failure to escape traumatic shock". Journal of Experimental Psychology (İngilizce), 74. ss. 1-9. doi:10.1037/h0024514. 
  6. ^ Seligman, Martin E. P.; Overmier, J.B. (1967). "Effects of inescapable shock upon subsequent escape and avoidance responding". Journal of Comparative and Physiological Psychology (İngilizce), 63. ss. 28–33. doi:10.1037/h0024166. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eminent psychologists of the 20th century