Sabina Spielrein

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sabina Spielrein
Sabina Spielrein'ın Almanya'daki ikametgâhından bir tabela.
Doğum7 Kasım 1885
Rostov-na-Donu, Rusya
Ölüm11 Ağustos 1942 (56 yaşında)
Zmievskaya Balka, Rostov-na-Donu, Sovyetler Birliği
MeslekHekim
KonuPsikanaliz, Psikoterapi

Sabina Spielrein (Rusça: Сабина Нафтуловна Шпильрейн, nüfus kaydında Sabina Naftulovna Spielrein) (d. 7 Kasım 1885, Rostov-na-Donu, Rusya - ö. 11 Ağustos 1942, Zmievskaya Balka, Rostov-na-Donu, Sovyetler Birliği) Yahudi kökenli hekim ve ilk kadın psikanalist. Psikanaliz'in geliştirilmesine ve bir yöntem olarak kullanılmasına büyük katkıları olmuş, ölüm içgüdüsünü ve tahrip içgüdüsünü sistematik bir şekle sokmuştur. Genç yaşta ağır bir depresyon geçirdiğinde Carl Jung'ın önce hastası, sonra asistanı, sonra da sevgilisi olmuştur. Jung ile ilişkileri Cronenberg'in 2011 yapımı A Dangerous Method adlı sinema filmine konu olmuştur.[1] Ayrıca Sigmund Freud'la tanışmış, yazışmış ve mesleki bir ilişkisi olmuştur. İsviçreli gelişim psikoloğu Jean Piaget ile de psikanaliz üzerine çalışmıştır. İsviçre ve Rusya'da psikiyatrist, psikanalist, öğretmen ve çocuk doktoru olarak çalıştı. Otuz yıllık profesyonel kariyeri boyunca üç dilde (Almanca, Fransızca ve Rusça) psikanaliz, gelişim psikolojisi, psikodilbilim ve eğitim psikolojisini kapsayan 35'in üzerinde makale yayınladı. Psikanaliz alanındaki çalışmaları arasında 1912 yılında Almanca yazdığı "Varlığın Sebebi Olarak Yıkım" başlıklı makalesi de yer alır. Çalışmaları, mektupları ve bulguları Sigmund Freud ve doktoru Carl Jung'a yaramıştır. Sovyetler Birliği'ndeki Nazi Almanyası işgali sırasında 29 ve 16 yaşlarındaki iki kızıyla birlikte SS ölüm mangası tarafından öldürülmüştür.[2]

Spielrein psikanalizin öncüsü ve ölüm içgüdüsü kavramını ilk ortaya atanlardan biriydi. Şizofreni üzerine bir vaka çalışması yürüten ve bir psikanaliz dergisinde tezi yayınlanan ilk psikanalistlerden biriydi. Spielrein, alışılmadık eklektizmi, gruplara katılmayı reddetmesi, psikolojiye feminist yaklaşımı ve Holokost'ta öldürülmesi nedeniyle tarihte marjinalleştirilmiştir. Önemli ve yenilikçi bir düşünür olarak giderek daha fazla tanınmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tehlikeli İlişki". www.beyazperde.com. 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Sabina Spielrein: Psikanalizin Unutulmuş Kadın Öncüsü - Kimdir". 16 Şubat 2021. 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022.