İçeriğe atla

Polonezköy Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Polenezköy Tabiat Parkı

Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul, Polonezköy'de bulunan bir tabiat parkı köyüdür.

Polonezköy, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 1994 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Yaklaşık 3.004 hektarlık (7.420 akre) bir alanı kaplamaktadır. Şehrin ilk ve yüzölçümü bakımından en büyük tabiat parkıdır.

Tabiat parkında piknik, kamp, trekking ve oryantiring gibi birçok açık hava eğlence aktivitesi gerçekleştirilir. 5 km uzunluğunda yürüyüş, bisiklet ve koşu parkuru ve gözlem kuleleri vardır. Ayrıca çok sayıda restoran bulunmaktadır. Köyde çok sayıda pansiyon ve otelde konaklama imkanı mevcuttur.

Bitki örtüsü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tabiat parkı çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Yaygın bitkiler arasında karaçam (Pinus nigra), Kızılçam (Pinus brutia), Sarıçam (Pinus sylvestris), saplı meşe (Quercus robur), sapsız meşe (Quercus petraea), saçlı meşe (Quercus cerris), Macar meşesi (Quercus frainetto), at kestanesi (Aesculus hippocastanum), Anadolu kestanesi (Castanea sativa), Norveç ladini (Picea abies), doğu çınarı (Platanus orientalis), Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens), gürgen (Carpinus betulus), İskoç karaağacı (Ulmus glabra), kızılağaç (Alnus orientalis), doğu kayını (Fagus orientalis), gümüş ıhlamur (Tilia tomentosa), doğu mazısı (Platycladus orientalis), melocan (Smilax excelsa), Akdeniz defnesi (Laurus nobilis), koca yemiş (Arbutus unedo), karayemiş (Laurocerasus officinalis), alıç (Crataegus monogyna), kızıl ateş dikeni (Pyracantha coccinea), dev funda (Erica arborea) ve kartopu çiçeği (Viburnum opulus) bulunamktadır.

Tabiat parkı içerisinde sülün çiftliği ve geyik çiftliği bulunmaktadır. Korunan alanlarda gözlemlenebilen vahşi hayvanlar arasında alageyik, karaca, yaban domuzu, çakal, sincap, sansar, gelincik gibi memeliler ve sülün, keklik, şahin, akbaba, doğan, karatavuk, saka kuşu, tahtalı güvercin, baykuş, saksağan ve serçe gibi kuşlar da vardır.