Köroğlu Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Köroğlu Tabiat Parkı; Çamoluk bölgesinin kuzey kesiminde, ekolojik ve biyolojik açıdan önemli alanların sınırları doğal olarak oluşan orman, kaya ve nehir ekosistemlerinden oluşur ve ekosistemlerin eşsiz bir biyolojik çeşitliliğini içerir.

Flora, fauna ve ekosisteminin zenginliği. Doğal yapı, görsel peyzaj ve estetik değerlerin bütünlüğü: Planlama alanında Kalevri'nin doğusundaki çizgi, taş ekosistem ve özgün bir görünümdür. Köroğlu İlçesi'ndeki Kalevri Dağı, Kelkit Vadisi ve Çamoluk İlçesi'nin peyzajına hakim bir dağdır. Bu dağdan hem Çamoluk hem de Kelkit vadileri görülmektedir. Dağa çıkan sırt boyunca seyir noktaları vardır. Tabiat parkının doğusundan ve batısından akan dereler ayrı bir güzellik sunuyor. Kuzeyinde Kelkit çayı da vardır. Hem akarsu boyunca hem de alanda meşe ve ardıçtan oluşan bir orman ekosistemi serpiştirilmiştir. Çamoluk banliyöleri ile iç içe olan bölgede tabiat parkı içinden araçla ulaşım sağlanmakta ve mahallenin yaşam koşulları dikkatle takip edilmektedir. Hakim ağaç türleri meşe ve ardıçtır. Akasya, akçaağaç ve söğüt türleri bireysel örnekler olarak bulunur. Çam ve titrek kavak az miktarda bulunur. Alıç, kızılcık, mahlep, menengiç, yemişken, kuşburnu, kuşkonmaz ve badem türleri de bulunur. Ayrıca bölgede obez insanlar bulunmakta ve Söğütlü, Değirmen ve kuru dereler bölgeyi sınırlamaktadır. Bu dereler Kelkit deresine akar. Yayın balığı, sazan ve bıyıklı türleri vardır.)[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Köroğlu Tabiat Parkı". karadeniz.gov.tr. 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Köroğlu Tabiat Parkı". dogadakiler.com. 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023.