Nochistlán

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nochistlán, Zacatecas
Nochistlán de Mejía
Parián ve Nochistlán Kilisesi
Parián ve Nochistlán Kilisesi
Mexico üzerinde Nochistlán, Zacatecas
Nochistlán, Zacatecas
Nochistlán, Zacatecas
Meksika'daki konumu
Koordinatlar: 21°21′38″K 102°50′46″B / 21.36056°K 102.84611°B / 21.36056; -102.84611
Ülke Meksika
EyaletZacatecas
BelediyeNochistlán de Mejía Belediyesi
Kuruluş tarihi5 Ocak 1532
İdare
 • TürAyuntamiento
 • Belediye Başkanı José Manuel Jiménez Fuentes
Yüzölçümü
 • Toplam877,05 kilometrekare (338,63 sq mi) km²
Rakım1.875 metre (6.152 ft) m
Nüfus
 (2020)
 • Toplam27.945
 • Yoğunluk31,8/km²
Zaman dilimiUTC-06.00 (Merkezi Standart Saat)
 • Yaz (YSU)UTC-05.00 (Merkezi Yaz Saati)
Posta kodu
99900-99919
Alan kodu346
ISO 3166 koduMEX
şehir merkezi
Nochistlán, Zacatecas

Nochistlan (İspanyolca telaffuz: [notʃisˈtlan]  ( dinle)) Meksika'nın Zacatecas eyaletinde bir şehir. Nuño Beltrán de Guzmán, 3 Aralık 1531'de Nochistlán'da bir köy kurması için İspanyol Bask kaşifi, fetihçisi ve Yeni İspanya'daki koloni yetkilisi olan Cristóbal de Oñate'yi tuttu. Guadalajara'da doğduğu için Guzmán'ı onurlandırmak amacıyla köye Guadalajara adı verilecekti. Guadalajara, 5 Ocak 1532'de Nochistlán'da kuruldu. Kentin ilk yetkilileri Cristóbal de Oñate, Sancho Ortiz de Zúñiga, Juan de Albornoz ve Miguel de Ibarra olmuştur. Bu projede sadece 16 ay çalıştılar ve Guadalajara'nın ilk yerleşim planını oluşturdular.

Bu toprakların bilinen en eski yerel halkı Tecuexe adıyla tanınır. Bu insanlar M.S. 1000 civarında yerleşim birimleri kurmuşlardır. Daha sonra 12. yüzyılda yeni bir grup insan buraya taşınmıştır. Caxcan adı verilen bu insanlar günümüzde Zacatecas eyaletinin Villanueva belediyesinde bulunan Tuitlán'daki vadiden geliyorlardı. Caxcan halkı, Tecuexe halkını bölgeden zorla kovarak Nochistlán'ı kurmuştur.

Pueblo Magico[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluşunun 481. yıldönümünün ardından Nochistlan, Meksika Turizm Bakanı Gloria Guevara Manzo tarafından İspanyolcaPueblo Mágico veya 'sihirli şehir' listesine dahil edildi. Nochistlán, Zacatecas eyaletinde İspanyolcaPueblo Mágico unvanını alan beşinci kasaba oldu. Bir kasabanın bu kategoriye aday gösterilebilmesi için sembolik niteliklere, efsanelere, tarihe, önemli kültürel geleneklere sahip olması ve turist çekmesi gerekiyor.[1]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nochistlán müziğinin yanı sıra gelenekleriyle de tanınır. Aynı zamanda sıklıkla İspanyolcala tierra de los músicos ("müzisyenlerin ülkesi") olarak da anılır. Nochistlán'a bu takma adın verilmesinin nedeni kasabada her zaman müzik çalınması olmuştur. Aslında güzel mimarinin yanı sıra Nochistlán'ın müziği de turistlerin burayı bu kadar çok ziyaret etmesinin ana nedenlerinden biridir.[2]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasabanın ekonomisine katkı sağlayan 3 ana faaliyet vardır: tarım, hayvancılık ve ticaret.

Toplu taşıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Nochistlán oldukça kırsal bir yerdir. Hemen hemen her şey yürüme mesafesinde olduğundan ulaşım çoğunlukla yürüyerek sağlanmaktadır. Arabalar, otobüsler, kamyonlar ve atlar da kullanılmaktadır. "Kombi vanlar" ve motosikletler özellikle popüler ulaşım araçları arasında sayılabilir.

Nochistlan sakinlerinin çoğu bölgenin doğası doğrultusunda yaşamlarını sürdürür. Yani kaynaklarının çoğu yereldir ve bu da Nochistlan'ın biraz eski moda görünmesine neden olur. Son yıllarda kasaba yaşam tarzını modernleştirmektedir.

Gelenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

El Papaqui[değiştir | kaynağı değiştir]

Nochistlán'daki en eski gelenek İspanyolcala fiesta del Papaqui veya 'el Papaqui festivali' olarak bilinir. Festival her yıl 12 Ocak'tan 20 Ocak'a kadar kutlanır. El Papaqui, tüm kasabanın Aziz Sebastian'ı onurlandırdığı ve hürmet ettiği bir kutlamadır. Nochistlán'da yaşayan veya Nochistlán'dan gelenler için çok önemli bir figürdür. Festivalin sürdüğü sekiz gün boyunca meydanda yürüyen herkesin yüzü unla kaplanır ve insanlar, konfeti dolu renkli yumurtaları başkalarının kafalarının üzerine kırar; portakal da fırlatırlar. Yapılan bu eylemler Yerel halk ile İspanyollar arasındaki savaş sırasında olan bitenleri simgeler. Un, insanların daha vahşi bir görünüm yaratmak için yüzlerine sürdükleri kiri simgeliyor. Festival yalnızca savaş ağırlıklı değildir; asıl amacı o pueblo'da en çok hayranlık duyulan aziz olan San Sebastián'ı anmaktır.[3]

El Jardín[değiştir | kaynağı değiştir]

Nochistlán'ın tanınmış olduğu bir diğer etkinlik de her Pazar gecesi geleneğidir. Her pazar gecesi insanlar plazada diğer adıyla Nochistlán'ın İspanyolcael Jardín'in de İspanyolcala Serenata ('serenat') için toplanırlar. Kasabanın erkekleri plazanın etrafında bir daire oluştururken, kadınlar da dairenin içinde yürür. Kadınlar çemberin içinde yürürken, orijinal gelenekte, bir erkek bir kadını çekici bulursa ona bir Gardenya çiçeği verirdi. En yeni, modern gelenekte ise, erkek beğendiği kadının saçının üzerine konfeti ya da içinde konfeti olan içi oyulmuş yumurtalar koyar. Çocuklar ve evli kadınlar için iç çemberin içinde başka bir çember oluşturulur, onlar da üzerlerine konfeti serpiştirilmeye katılabilirler. Bu şekilde hangi kadının evli veya ilişkisi olduğu erkeklere açıkça bildirilir. Gardenya çiçeği (yeni gelenek, modern gelenek, rengarenk konfeti) tıpkı çiçeklerin (yeni gelenek, modern gelenek, renkler) güzel olduğu gibi kadının güzelliğini simgelemektedir. Bu gelenek başlangıçta kadınları onurlandırmak, dahası erkekler tarafından takdir edilmelerini sağlamak için başlamıştır.

Las Fiestas de Octubre[değiştir | kaynağı değiştir]

Toyahua Bakiresi Nochistlán'da saygı duyulan bir şahsiyettir çünkü mucizeler bahşetmesiyle tanınır. Nochistlán sakinlerinin çoğu bir mucizeye ihtiyaç duyduklarında ona dua ederler. Nochistlán boyut olarak küçük olsa da dini inanışlar açısından çeşitlilik gösterir. Ekim bayramı, Ekim ayının ikinci ve üçüncü hafta sonu ile Kasım ayının ilk hafta sonu kutlanan, Assisili Aziz Francis'i onurlandıran dini bayramlardır. Bu partiler sırasında insanlar birçok grup ve mariachi grubunun müziğinin keyfini çıkarmak için plazada toplanırlar. Müziğin yanı sıra, bayram dini etkinlikler için tasarlanmış olsa da, bu sadece çok ünlü bandoların gelip performans sergilediği büyük bir partidir. Partiler sabah saat 8.00'den itibaren başlayarak, öğleden sonra ve bazen 17.00'e kadar devam eder. Kasabadaki bütün kadınlar kutlamaya katılanlara yemek hazırlamak için bir araya gelirler. Festivallerde ayrıca özgün danslar, at yarışları ve horoz döğüşü turnuvaları da yer alır.[4]

Uluslararası ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İkiz kasabalar – Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nochistlán aşağıdaki şehirlerle kardeş şehir olmuştur:

Önemli insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bernabé Meléndrez, aksiyon filmi yıldızı
  • Perro Aguayo, profesyonel güreşçi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "NOMBRAN A NOCHISTLÁN PUEBLO MÁGICO". Erişim tarihi: 17 Nisan 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Se convierte Nochistlán, Zacatecas en Pueblo Mágico". El Sol de Zacatecas. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2013. 
  3. ^ Bañuelos, Eleazar. "El 'Papaqui', la fiesta más antigua de Zacatecas". Noticieros Televisa. 6 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2013. 
  4. ^ "History". nochistlan.gob.mx. 2 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2013. 
  5. ^ "Sister Cities, Public Relations". Guadalajara municipal government. 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2013. 

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nüfus 67.369