Parras de la Fuente

Koordinatlar: 25°26′25″K 102°10′45″B / 25.44028°K 102.17917°B / 25.44028; -102.17917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Parras
Belediye
Parras belediye sarayı
Parras arması
Arma
Koordinatlar: 25°26′25″K 102°10′45″B / 25.44028°K 102.17917°B / 25.44028; -102.17917
Ülke Meksika
EyaletCoahuila
BelediyeParras
İdare
 • OrganBelediye başkanı
Rakım1533 m
Nüfus
 (2020)
 • Toplam44,472
Zaman dilimiUTC-06.00
 • Yaz (YSU)UTC-05.00
Resmî site
[1]

Parras de la Fuente veya kısaca Parras, Meksika'nın Coahuila eyaletindeki Parras belediyesinin belediye merkezidir. Laguna Metropolitan Bölgesi'nin bir parçasıdır. 1598'de kuruldu ve böylece Mapimí ve Cuencamé ile birlikte La Laguna'daki ilk İspanyol kasabalarından biri oldu. Şehir, Amerika Kıtası'ndaki ilk şarap mahzenine sahip olması ve I. Madero Francisco'nun doğum yeri olmasıyla tanınmaktadır. 1998'de Tarihi Anıtlar Bölgesi ilan edildi ve 2008'de Pueblos Mágicos olarak kategorize edildi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Santa Maria de las Parras'ın Eski Misyonu
Francisco de Urdiñola, Hacienda del Rosario'nun kurucusu
Hacienda del Rosario
Lorenzo García tarafından kurulan Hacienda de San Lorenzo de Parras.

Sömürge dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Parras, 1598 yılında Cizvit rahip Juan Agustín de Espinosa tarafından Mission Santa María de las Parras y Las Lagunas adı altında kuruldu.

San Ignacio de Loyola Tapınağı'nın Eski Kulesi
Santo Madero Kayası ve Kilisesi

Parras, 18 Şubat 1598'de, yine 20 yıl önce Las Parras y Lagunas'ın kurucusu Kaptan Martín Antón Zapata tarafından kuruldu. Bölgedeki ilk İspanyol çiftliği, daha sonra Agauyo markisi San Miguel de Aguayo ait olan Hacienda El Rosario'nun inşa edileceği Kaptan Francisco de Urdiñola tarafından kuruldu.

Kaptan Martín Antón Zapata, bölgeyi resmi olarak sömürgeleştirme projesini 1587 yılından itibaren üstlendi, ancak 1598 yılına kadar, Cizvit babası Juan Agustín de Espinoza'nın eşliğinde, bölgenin barışçıllaştırılması, ilmihalleştirilmesi ve işgal edilmesini sağladı. 1599'da, o zamanlar Saltillo'da yaşayan önemli bir Tlaxcalan grubu olan Monterrey Kontu Viceroy Gaspar de Zúñiga y Acevedo'nun emriyle bu topraklara transfer edildi. Böyle bir olayın kanıtı olarak, şehir, yerli cemaatin yaratıldığı yer olan Cueva de Texcalco olarak bilinen bir yerde bulunan bir haçı koruyor.

Parras, Yeni İspanya'nın İspanyollar tarafından çıkarılan Bourbon Reformları'nın ardından yönetimlere ayrıldığı 1785 yılına kadar Nueva Vizcaya Krallığı'nın yargı yetkisine aitti.

Sonuç olarak, Parras, başkenti Monclova olan Batı İç İlleri grubuna ait Coahuila Eyaletine eklendi. Parras kasabası 1868'de şehir rütbesine yükseldi.

Parras'ta bağcılık tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yer, 1597 yılında Bay Lorenzo García tarafından Vinícola San Lorenzo adı altında kurulan Amerika kıtasının en eski şaraphanesidir ve 1893'ten yılından beri Casa Madero adını taşımaktadır.

San Ignacio de Parras'ın Eski Koleji'nde korunan eski María Matheo Arşivi, 1600'ün ilk otuz yılında asmanın Parras Vadisi'nin geniş alanlarında yetiştirildiğine ve işlenen küçük şarap imalathanelerinin bulunduğuna dair destekleyici belgeler içermektedir.

Arşivdeki 1620 tarihli en eski belge, tam olarak Guadalajara Piskoposu D. Francisco de Rivera tarafından imzalanmış bir piskoposluk fermanıdır.

Arşiv, yalnızca geçmişi yeniden canlanan Parras'a atıfta bulunulan şey için değil, aynı zamanda Viesca'da, Saltillo'da, Patos'ta, Durango'da yürütülen meseleleri, mevcut Devletin güneyini kapsayacak şekilde ele aldığı için değerlidir. Ama aynı zamanda Meksika'nın başkentinde, Roma'da, Madrid'de ve hatta Çin, Fransa ve Güney Amerika'da meydana gelen olayları anlatan kopyaları da saklıyor.

Koloni[değiştir | kaynağı değiştir]

Anıtsal köşeleri bize, dünya çapında yüksek kalite olarak kabul edilen denim konusunda uzmanlaşmış tekstil endüstrisi kadar ünlü ve takdir edilen şarap, alkollü içki ve çeşitli likör üretiminde onu ön saflara yerleştiren bir tarımsal gelişmeyi anlatıyor.

Şarap, 16. yüzyılın sonundan beri, dini hizmetler için yeterli şaraba sahip olmak için bu topraklarda üzüm yetiştiriciliğine izin verilmesi için tarikatların İspanyol krallığına talebi sayesinde gururla üretilmektedir.

Bu endüstri ile birlikte tekstil üretimi ve metal ürünleri ile sığır, keçi, domuz ve kümes hayvanı yetiştiriciliği Almanya, Fransa ve başta olmak üzere avrupa'dan bir sürü turist çekmiştir.

16. yüzyıldan beri Parras, Avrupa'ya benzerliği nedeniyle Valle de los Pirineos adıyla da biliniyordu, üzüm ve zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi için çok elverişli, o zamandan beri önemli sayıda ev ve şarap imalathanesi öne çıkıyor. Antiguas Bodegas de Perote, Bodegas de El Rosario, Bodegas El Vesubio ve Hacienda San Lorenzo'daki Casa Madero gibi şarap yapımına adanmıştır.

Parras Su Kemeri
ışık havuzu
asmalar

Daha sonra, hacienda, Coahuila'daki arazinin ilk sahibi olan Leonardo Zuloaga ve Juan Ignacio Jiménez'e eşit parçalar halinde satıldı.

Fransız müdahalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız Müdahalesi döneminde, hacienda, Leonardo Zuloaga'nın dul eşi Doña Luisa de Ibarra'dan kamulaştırıldı, ancak daha sonra önemli bir yüzde ona iade edildi ve sonunda bir İngiliz vatandaşı olan Fernando Chapman tarafından satın alındı. 400 yıl önce yaşamış ve Don Pedrote olarak bilinen Parras yerlisi bir Irritila Kızılderilisinin adından geldiği söylenen Perote, İspanyolların ve komşu şehirlere taşınan kervanların belasıydı.

Pedrote için D'yi telaffuz etme zorluğuyla karşı karşıya kalan Chapman, onu Perote'ye dönüştürdü ve 1865'ten beri zaten tüm dünyada ünlü olan lezzetli müstahkem şaraplar, konyaklar ve yüksek kaliteli alkollü içkiler için bir sığınak işlevi gören şarap imalathanelerinin ününü yeniden icat etti.

Casa Madero 19. yüzyılın sonunda Bay Evaristo Madero Elizondo tarafından Hacienda de San Lorenzo'nun tesislerinde kuruldu ve yavaş yavaş Amerika'nın en önemli şarap şirketlerinden biri olarak kendini pekiştirdi.

Aynı şekilde, Parras da önemli bir kot ihracatçısı olarak öne çıkıyor. 1854 yılında Albay Rafael Aguirre tarafından yaratılan ve 1870 yılında ünlü şarap evi Casa Madero'nun kurucusu Evaristo Madero tarafından satın alınan en önemli ve en eski üreticilerden biri olarak kabul edilen La Estrella'dan bahsetmemek yanlış olur. Uluslararası ününü yüksek kaliteli kot üretimi ile duyurdu.

Meksika Devrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Parras'tan, Meksika tarihindeki değerleriyle öne çıkan önemli karakterler ortaya çıktı.

I. Madero Francisco figürü, Díaz'ın düşüşünden sonra Meksika'nın ilk başkanı olduğu ve 1911 ile 1913 yılları arasında görevde kaldığı için, çağdaş Meksika siyasetinin en önemli figürlerinden biridir.

22 Şubat 1913'te Mexico City'de Başkan Yardımcısı José María Pino Suárez ile birlikte trajik bir şekilde öldürüldü.

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 yılında, Chenin Blanc şarabı Paris'te dünyanın en iyi beyaz şarabı olarak ödüllendirildi ve bu yarışmada 2013 hasadı için altın madalya alırken, V Rosado şarabı aynı yarışmada iki gümüş madalya aldı, her ikisi de tadılabilir. Sarmaşık yetiştirmek için en iyi zamanlar, tarlalar yeşille kaplı olduğundan ve Parras gerçek bir meyve bahçesine dönüştüğünden, ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Pueblo Mágico[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 yılında Parras, ülkeye yaptığı büyük kültürel, gastronomik ve sanatsal katkılardan dolayı Turizm Bakanlığı tarafından Pueblos Mágicos programına dahil edilmiştir.

Başkan Ernesto Zedillo 'nun altı yıllık döneminde Parras, 18 Şubat 1998 Çarşamba günü Federasyonun Resmi Gazetesinde yayınlanan kararname ile Tarihi Anıtlar Bölgesi ilan edildi.

Casa Madero (Eski Hacienda San Lorenzo)

Genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeydoğu Meksika'daki Coahuila Eyaletinin güneyinde yer alır. Deniz seviyesinden 1.520 metre yükseklik'tedir. La Laguna de Coahuila bölgesini oluşturan belediyelerin bir parçası olarak kabul edilir.

Saltillo'ya 157 kilometre ve Torreón'a 154 kilometre uzaklıktadır.

175 mahalleye bölünmüştür, devletin toplam alanının% 6.12'sini temsil eden 9.271.7 kilometrekarelik bir alana sahiptir.

La Laguna Metropolitan Alanı

Kuzeyde Cuatrociénegas, kuzeybatıda San Pedro de las Colonias, doğuda General Cepeda ve Saltillo belediyesi, batıda Viesca belediyesi ve güneyde Zacatecas eyaleti ile sınırlanmıştır.

Yer adları[değiştir | kaynağı değiştir]

1568 yılında İspanyol fatihler altın aramak için Zacatecas'ı şimdiki Coahuila'ya bıraktılar ve çölün ortasında altın bulamadılar ama su kaynakları ve çoğunlukla yabani asmaların bol olduğu gerçek bir vaha buldular.

O zamanlar Valle del Pirineo veya Valle de las Parras adıyla, daha sonra Santa María de las Parras y Las Lagunas olarak adlandırıldı.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

INEGI 2020 nüfus ve konut sonuçlarına göre nüfusu 44.472 kişidir.

Kaynağın Kalkan Asmaları

Arma[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Mart 1944'te Devlet Kongresi tarafından onaylandı.

Mavi gökyüzüne karşı sağ tarafta, Sombreretillo tepesi ve Santo Madero şapeli; Lobatón göletinin eteğinde.

Sağ alt çeyrekte, altın zemin üzerine bir sepet üzüm vardır.

Yanda, Meksika Devrimi'nin başladığı gün olan 20 KASIM 1910, Parras'ta doğduğunu belirten yazıt.

İklim ve ekosistemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Parras'ta iklim çeşitlidir, belediyenin güneydoğu, güney ve güneybatısında ılıman yarı kuru alt tiptedir; kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğusunda ise yarı sıcak kuru tiptedir.

Yıllık ortalama sıcaklık 14 °C ile 18 °C arasındadır ve Nisan-Ekim ayları arasında yağışlı bir hava vardır.

Bu mevsim boyunca ve komşu Parra, Hojaseñal, Playa Madero ve El Laurel dağlarından çıkan kaynakların varlığı sayesinde bölgeye su verilir. Miktar o kadar bol ki çölde gerçek bir vaha haline geliyor.

Orografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye topraklarının güneybatısında, Villa real'in doğusunda ve San Rafael'in güneyinde başlayan Sierra de Parras bulunur. Güneyde Sierra el Hojasenal bulunur. Güneydoğuda, sırasıyla Saltillo belediyesinin batı ve güneybatısında uzanan Sierras Playa Madero ve Sierra El Laurel vardır. Sierras de los Alamitos, Sierra La Fragua ve Sierra de San Marcos dağlarıda vardır. vardır.[1]

Hidrografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediyede kalıcı su nehirleri yoktur, akarsular yağmur zamanlarında Serranías'tan gelen su akımını taşıyan nehirlerdir.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yörenin bitki örtüsü mesquite, huizache, ocotillo veya albarda, maguey monso, lechuguilla, guayule, zamandoca palm, kandelilla, sotol, hasır, whitewood, dişbudak, çam, sedir, oyamel ve farklı çeşitlerde kaktüslerden oluşur.

Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslan, puma, yaban domuzu, tavşan, geyik, ayı, çakal, yaban kedisi, porsuk, tilki, bıldırcın, sülün, güvercin, zenzontle, serçe, çıngıraklı yılan ve mercan yılanı gibi hayvanlar bulunabilir.

Parras florası ve faunası
Ursus americanus Puma Tamiasciurus Cynomys ludovicianus aquila krizatoz
meleagris gallopavo Crotalus durissus Amerikan Antilocapra Odocoileus virginianus Didelphis virginiana
Acer sakarin Opuntia ficus-indica Echinocactus grusonii Cylindropuntia imbricata ponderosa çamı

Turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Parras Belediye Sarayı

Belediye binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyalet Hükûmet Sarayı'nın bir kopyası olan belediye başkanlığı binası, mekanın tarihini ve büyüklüğünü yansıtıyor.

San Lorenzo Hacienda[değiştir | kaynağı değiştir]

16. yüzyılın sonunda Lorenzo García tarafından Amerika'da kurulan ilk şarap mahzenlerinin bulunduğu hacienda'dır.

Yarasa Mağarası

Santo Madero Kilisesi[değiştir | kaynağı değiştir]

El Sombreretillo tepesinin en üstünde yer almaktadır.

Üzüm bağları[değiştir | kaynağı değiştir]

Casa Madero[değiştir | kaynağı değiştir]

Hacienda San Lorenzo'da bulunur ve 1597'de kurulmuştur.

Şaraplar: Casa Grande Gran Reserva, Casa Madero Reserva, Young

Rivero Gonzalez[değiştir | kaynağı değiştir]

Şaraplar: Rivero González, Scielo

Don Leo[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağ ilk ekimine 2000 yılında başlamıştır.

Şaraplar: Don Leo, Linde

Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Moron Müzesi. Dünyanın ilk mağara resimlerini bulabileceğiniz mağara ve çağdaş sanat müzesi.
  • San Ignacio de Loyola tapınağı ve okulu
  • Guadalupe Meryem Ana Tapınağı
  • Devrim ve Şarap Müzesi (Casa Madero olarak da bilinir)
  • Los Arcos Su Kemeri
  • Matheo Müzesi ve Arşivi
  • Botanik Bahçesi
  • Antigua Hacienda Perote
  • Vezüv Şarap Mahzenleri
  • Santa Maria de las Parras Parish
  • Yarasa Mağarası

Gelenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Üzüm Öğütme

Üzüm fuarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl 9 Ağustos'ta gerçekleşir.

Santa María Bayramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl, Meryem Ana'nın kutlandığı tarih olan 15 Ağustos'ta düzenlenir.

Kutsal Madero Bayramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl 3 Mayıs'ta gerçekleşir.

I. Francisco Madero

Tanınmış kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarım

Tarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Üzüm, pamuk, ceviz, avokado, kavun, ayva, elma, şeftali, yonca, arpa, yem, mısır, patates, buğday ve sebze başta olmak üzere en çok İncir yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Sığır yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Sığır, domuz, keçi yetiştirilir ve kümes hayvancılığı yapılır.

Madencilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sığır yetiştirme

Barit, gümüş, çinko, bakır, kurşun, kalsit ve florit yatakları çıkarılmaktadır .

Ormancılık[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kereste Kaynakları : meşe, ceviz, oyamel ve çam .
  • Kereste Dışı Kaynaklar : Kandelilla, lechuguilla ve palmiye .

Sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 20 federal, eyalet ve özel ilkokul vardır.

Liseler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Devlet Okulu "Gustavo Aguirre Benavides okulu''
  • Presidente Madero
  • Juan Antonio de la Fuente
  • Francisco Coss Ramos okulu
  • Manuela Farias de Madero Okulu
  • Hernando de Tovar Okulu [2]

Yüksek ve teknik eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dora Madero Resmi Normal Okulu
  • Parras Teknoloji Üniversitesi (UTP) [3]
  • Parras Üniversitesi Vadisi
  • Hemşirelik Teknik Okulu

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Coahuila-Parras". www.inafed.gob.mx. 15 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Más Juntos | Colegio Hernando de Tovar". Hernandodetovar (İspanyolca). 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Universidad Tecnologica de Parras". www.utparras.edu.mx (İspanyolca). 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Torreón, El Siglo de (4 Ekim 2003). "Parras 405 presente". www.elsiglodetorreon.com.mx (İspanyolca). 29 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Se hermanan Parras y Santiago, Nvo. León". Zócalo. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "En Monclova, propone regidora hermanar a Parras | Periódico Zócalo | Noticias de Saltillo, Torreón, Piedras Negras, Monclova, Acuña". Periódico Zócalo | Noticias de Saltillo, Torreón, Piedras Negras, Monclova, Acuña (İspanyolca). 29 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Hermanamiento de Municipalidad de Lavalle, Provincia de Mendoza, Argentina con El Municipio de Parras de la". Administración Municipal de Parras 2019-2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]