San José de Gracia, Aguascalientes

Koordinatlar: 22°09′K 102°25′B / 22.150°K 102.417°B / 22.150; -102.417
Vikipedi, özgür ansiklopedi
San José de Gracia
Aguascalientes'teki belediye konumu
Aguascalientes'teki belediye konumu
Mexico üzerinde San José de Gracia
San José de Gracia
San José de Gracia
Meksika'daki konumu
Koordinatlar: 22°09′K 102°25′B / 22.150°K 102.417°B / 22.150; -102.417
ÜlkeMeksika
EyaletAguascalientes
Alt idari birimler
Yüzölçümü
 • Toplam868.933 km²
 • Yoğunluk10.2/km²

San José de Gracia veya kısaca San José, Meksika'nın Aguascalientes eyaletinde bir belediye ve kasabadır. San José de Gracia, kasaba ile aynı addaki belediyenin belediye merkezi olarak hizmet vermektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye binası

San José de Gracia'nın kökenleri, hacienda de garabato'da çalışan yerli Chichimecas cemaatinin zamanına kadar uzanıyor, ancak öldüklerinde son faydaları, Sierra Fría'nın eteklerinde zamanla yerleşebilecekleri bir yer bırakmış olmalarıydı. Bu yer 1673 ile 1675 yılları arasında "de Martha" olarak adlandırılmıştır.

1928 yılında President Calles Barajı'nın inşası nedeniyle belediye koltuğu kapatılmış, 1934'te yeniden karara bağlanmış ve 1953'te belediye olarak onaylanmıştır.

Köyde yaşayan küçük topluluk on altı aileden oluşuyordu ve geçimini avcılık, balıkçılık, odun kesme ve oymayla sağlıyordu. Ve köy, Hintli Juan Domínguez tarafından yönetilmekteydi. Köyün nüfusu erkekler, kadınlar ve çocuklardan oluşuyordu. Uzun saçlıydılar, ok ve yayı savunma silahı olarak kullanıyorlardı, evleri taş, çamur ve çimden yapılmıştı. Bu insanlar genellikle "Jacales" olarak adlandırılan küçük toplumlara uyum sağlıyorlardı.

Bölge tarihinin en göze çarpan tarihi kalıntıları arasında, 1862 yılında VII. Ferdinand'ın (Joseph Villaseñor) oğlunun onuruna eski şehre "San Joseph" isminin verilmesi anıları yer almaktadır.

Bağımsızlık çağında Rahip Miguel Hidalgo y Costilla bu topraklara geldi ve 19 Ocak 1811'de Puente de Calderon'da yenilgiye uğratıldıktan sonra Özgürlük Yolu içindeki bu kasabada silinmez bir iz bıraktı. Rahip beş gün boyunca bu rahat sosyal ortamın kollarına sığındı ve ardından İsyan hareketinin lideri olarak görevden alındığı Pabellón de Hidalgo Hacienda'ya doğru yola çıktı.

Kasabanın yaşamında, sakinlerin düşünce biçimini değiştiren ve şüphesiz Hıristiyanlıktaki dini bağlılığı artıran bir olay meydana geldi: O sadık sakinlerin en sevdiği ve hayranlık duyduğu görüntü olan Orijinal Rab'bin gelişi. Bu efsaneye göre İsa, katır üzerindeki tahta bir kutunun içinde gelmiş. Bu hayvan birkaç gün sokaklarda dolaştıktan sonra tapınağın ana kapısına gitmiş, bazı adamlar hayvanı görmek için kutuyu kilisenin dışında bir yere koymuşlar. Kutuyu ortaya çıkardıklarında, içinde ne olduğunu görünce şaşırmışlar: Çarmıha Gerilmiş Kurtarıcı İsa'nın güzel bir resmi. Halkı toplamak için çanlar çaldılar, resmi hacca götürdüler, şarkılarla, dualarla, dualarla neşelendirdiler, mahsullerini ve ailelerine bereket dilediler.

1926 yılında Cristero Savaşı'nda (1 Ağustos 1926 - 21 Haziran 1929) kilise ve hükümet açık bir çatışma yaşamıştır. San José'nin dağlarında ve sokaklarında generallerin dindarlara yönelik güçlü saldırıları yaşanmıştır; bunların hepsi topraklarının adil bir şekilde dağıtılması mücadelesi içindi.

President Calles Barajı yaklaşık 1935

Aynı yıl içinde, Başkan Plutarco Elías Calles'in hükümeti, ortak ve ejidal arazileri kullanarak ülkedeki ilk hidrolik tesisini inşa etmeye karar verdi. İnşaat 30 Mayıs 1927'de başlayıp 30 Haziran 1928'de sona ererek yaklaşık bir yıl sürmüştür. Bu büyük beton perde, Aguascalientes Vadisi sığlığının tarımsal sulaması için Birinci Su Depolama Sulama Bölgesini oluşturmaktadır.

1930'a gelindiğinde San José'nin Eski Kenti terk edilmişti. Ancak Antonio Ventura Medina, Rafael González Guerra ve Juan García gibi kişilerin yeni bir kasaba kurma kararı ve yaşanacak güvenli bir yer bulma çabasıyla toprak için savaşan ejidatariosların yardımıyla kasaba He San José de Gracia olarak yeniden ortaya çıkmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Unidad de Microrregiones Cedulas de Informacion Municipal (SCIM)" (İspanyolca). Secretara de Desarrollo Social. Aralık 31, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Kasım 18, 2017.