McDuck Klanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Molly Mallard sayfasından yönlendirildi)

McDuck Klanı, Walt Disney Company'nin diğer birçok çizgi roman karakteri gibi İskoç klanı tarzında oluşturulmuş hayali bir ailedir. Don Rosa'nın kronolojisine göre klanın varlığı, meçhul bir üyesinin Hadrian Duvarı'nın inşaatı için taş sattığı MS 122'den itibaren bilinmektedir.[1] İsminin asıl hali Clan McDuich'tir. Ancak Galce telaffuzdaki bu halini yitirmiş ve 1071 yılından beri McDucklar olarak bilinmektedir. Klanın en bilinen üyeleri Scrooge McDuck ve Donald Duck'tır.

Ördek Hanedanlığı'nın Tarihi (Storia e gloria della dinastia dei paperi) adlı İtalyan Disney çizgi dünyası hikâyesine göre ise klan MÖ 1. yüzyılda Petronius Paperonius adıyla Roma vatandaşı olmuş Mısırlı Pah-Reh-Rheo ile birlikte ortaya çıkmıştır.[2] Roma ordusuyla birlikte Büyük Britanya'ya giden Pah-Reh-Rheo Romalıların Kaledonya diye adlandırdığı İskoçya'da Piktler'in yaşadığı bir bölgeye yerleşmeye karar vermiştir.

Donald, kız kardeşı Della Duck ve onun çocukları olan Huey, Dewey ve Louie Duck anneleri tarafından bu klan soyunun birer üyeleridir.

Soy ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

19.-20. yüzyıllardaki McDucklar'ı göstermekte olan bu soyağacı Don Rosa'nın Ördek ailesi/McDuck soyağacı baz alarak hazırlanmıştır.[3] En ünlü McDucklar'dan Scrooge Mcduck, üvey kardeşleri Gideon McDuck ve Rumpus McFowl Rosa'nın ağacında yer almamışlardır.

 
 
 
"Dirty" Dingus McDuck
 
 
 
Molly Mallard
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pothole McDuck
 
Fergus McDuck
 
 
 
Downy O'Drake
 
 
Jake McDuck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scrooge McDuck
 
Matilda McDuck
 
Hortense McDuck
 
 
 
Quackmore Duck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Della Duck
 
 
 
BilinmiyorDonald Duck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hubert "Huey" Duck
 
Deuteronomy "Dewey" Duck
 
 
 
Louis "Louie" Duck
 

Edebi kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Carl Barks 1950'lerin başlarında Donald Duck ve akrabalarını konu alan çizgi romanlarında ikinci on yılının içindeydi. Scrooge Mcduck ve Gladstone Gander gibi bilinen birçok karakteri daha sonradan şahsen yaratmıştı ama bu karakterler arasındaki bağlar muğlak durumdaydı. Barks bunun için kendi soyağacını hazırlamaya karar verdi. Hiçbir zaman yayımlamayı düşünmediği ve kendi için özel hazırladığı bu soyağacında, ilişkileri daha iyi açıklayabilmek için çeşitli yeni aile üyelerine de yer verdi.

1981 yılında Barks emekliliğini sürdürürken, popülerliğini koruyan hikâyeleri onu beklemediği bir üne kavuşturdu. Verdiği birçok röportajda karakterler ve hikâyeleri üzerine kendi görüşleri konusunda soruları cevaplandırdı. Bahsettiği konulardan biri de bu hazırladığı temel soyağacıydı ve daha sonra taslak çizimleri hayran kaynakları aracılığıyla yayımlandı. Sevenleri karakterlere yapılan eklentileri beğenmişti. Bu arada Mark Worden karakterlerin portrelerini de içerecek şekilde ağacın çizimlerini yapmaya karar verdi. Mark ağaç üzerinde içinde Daisy Duck'ın Donald'ın sevgilisi olarak eklenmesinin de bulunduğu bir dizi değişiklik yaptı ve buz resimli versiyon önce hayran kaynaklarında daha sonra ise Carl Barks Kütüphanesi'nde yayımlandı. Son olarak çalışması on cilt halinde siyah ve beyaz kapaklı türleriyle yerini aldı.

1987 yılında Carl Barks'ın uzun süredir hayranlarından olan Don Rosa, Mark Worden'in bir arkadaşı ile birlikte Scrooge McDuck ve arkadaşlarını konu edinen kendi hikâyelerini yazmaya başladılar. Bazı yeniliklerin yanında, Barks'ın eserlerine atıflar da içeren yapıtlarıyla birkaç yıl içinde kendi hayran kitlelerini oluşturdular. 1990'ların başında Rosa'nın yayınevi Egmont, hikâyelerdeki takipçilerinin kafalarında uzun zamandır soru işaretlerine yol açan çelişkileri giderebilecek iddialı bir teklif yaptı. Buna göre Rosa'dan Scrooge'un biyografisi ve soyağacının eksiksiz verisyonunu hazırlaması istedi. Bu proje, ilk olarak 3 Temmuz 1993'te Norveç'te yayımlanan The Life and Times of Scrooge McDuck adlı hikâyeyle hayata geçirildi.

Scrooge biyografisi çalışmalarında Don Rosa Carl Barks'ın onun geçmişinden bahseden hikâyelerine, kendi fikirlerini eklemiştir. Destekleyici karakterler için içerdiği bilgilerle bu biyografi bir anlamda diğer karakterler için de bir biyografi işlevi görmektedir.

Clan McDuck'ın yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Clan McDuck'ın yaşam alanı McDuck Şatosu'dur. Şatonun ilk ortaya çıktığı hikâye Donald Duck Dört Renk'te (Donald Duck Four Color) yer alan Eski Şatonun Sırrı'dır (The Old Castle's Secret). The Hound of the Whiskervilles şatoyu barındıran tek diğer Barks hikâyesidir.

Don Rosa şatodan The Life and Times of Scrooge McDuck[4] 1., 5. ve 9. bölümler ile A Letter from Home/The Old Castle's Other Secret adlı hikâyesinde bahsetmiştir. The Life and Times of Scrooge McDuck 'a göre şato İskoçya'nın gerçekte var olan Rannoch Moor bölgesindeki hayali alan Dismal Downs'ta yer alır. 1675 yılında bazı aile hayaletleri dışında tüm McDuck ailesi şatoyu boşaltıp en yakın köy olan McDuich'e, daha sonra ise korkunç şeytan köpek'in (monstrous devil dog) saldırıları yüzünden Glasgow'a yerleşmişlerdir.[5]

Şatoya başka sanatçılar da eserlerinde yer vermiştir. Bunlardan en bilineni ise The Sobbing Serpent adlı bir Angus/Vicar hikâyesidir.

The Life and Times of Scrooge McDuck'ta belirtildiği ve yayımlanmayan ilk çizimlerinde resmedildiği üzere şato MS 400 yılında inşa edilmiştir.[6] Scrooge McDuck'ın Andrew Carnegie'nin kötü bir karikatürü olduğu göz önüne alındığında, şatoya en yakın yapı Skibo Şatosu'dur.[7] Babası öldükten sonra Scrooge McDuck klanda Laird unvanını almış ve şato ile arazisinin sahibi konumuna yükselmiştir. Scrooge şatoyu mali anlamda ayakta tutarak 1885 yılında McDuck ailesinin tekrar burada yerleşmesini mümkün kılmıştır.[8]

DuckTales adlı televizyon dizisinin Scrooge, Webby ve yeğenlerinin İskoçya'da bir olayı araştırdığı The Curse of Castle McDuck isimli bölümünde şatoya yer verildiği görülmüştür. Bu bölüm kabaca The Hound of the Whiskervilles hikâyesi temel alınmıştır.[9]

Clan McDuck'ın Tartanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tartan Evi tarafından MacDuck ve MacDuck Son Versiyon (MacDuck Final Version) olmak üzere iki adet tartan kaydedilmiştir.[10] MacDuck Son Versiyon 1942 yılında, MacDuck ise 1984 yılında Walt Disney tarafından yaratılmış ve kayıtları yaptırılmış olup hayali olmayan kilt veya diğer giyim eşyaları olarak bulunabilen tartanlardır.

Bazı kaynaklarda MacDuck Son Versiyon'un Scrooge McDuck için tasarlandığı[11] söylense de karakterin ortaya çıktığı ilk hikâyenin 1947 tarihli Christmas on Bear Mountain olduğu düşünüldüğünde bu durum olası değildir.

Mac Duck Son Versiyon modeline benzeyen bir tartanın The Old Castle's Other Secret or A Letter From Home gibi Don Rosa hikâyelerinde kullanıldığı da görülmüştür.

Clan McDuck'ın Sloganı[değiştir | kaynağı değiştir]

Scrooge McDuck'ın mezartaşında "Fortuna Favet Fortibus." yazılıdır ve bu söz klanın sloganı olmak için en iyi adaydır.[12] Türkçe anlamı için "Zenginlik, Cesareti (veya Gücü) Getirir/Kazandırır." denilebilir.

Antik ve Orta Çağ McDucklar'ı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Eider McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Eider McDuck'tan Eski Şatonun Sırrı adlı Carl Barks hikâyesinde bahsedilmiş daha sonra ise kendisi Don Rosa'nın Ördek ailesi soyağacında yer bulmuştur. Sir Eider 880 yılında İskoçya'da doğmuş,[13] ilerleyen yaşlarında klanın lideri olmuştur. 945 yılında İngiltere Kralı I. Edmund ve İskoçya Kralı I. Malcolm tarafından anlaşmayı yok sayan Anglosaksonlar tarafından 946 yılında şatoları kuşatılmıştır. Pahalı olduğu için askerlerine ok temin edemeyen ve saatlik 30 parça bakır ödeyebilen Sir Eider, askerleri canları kurtarmak için onu terk edince düşmana karşı tek başına savaşarak ölmüştür. Sir Eider aile mezarlığına gömülmüş, zırhı şatonun koridorlarından birine yerleştirilmiştir.[14]

Sir Quackly McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Quackly McDuck Eski Şatonun Sırrı adlı Carl Barks hikâyesinde yer bulmuş daha sonra ise kendisinden Don Rosa'nın Ördek ailesi soyağacında bahsedilmiştir. Bunların dışında yine Rosa'nın The Life and Times of Scrooge McDuck 'ında bir hayalet olarak ondan söz edilmiştir. 1010 yılında İskonçya'da doğmuş,[13] ileride klanın liderliğini yapmıştır. 1057 yılında İskoçya Kralı I. Macbeth sürdürdüğü taht savaşına destek vermesi için bir hazine sandığı teklif etmiş, bunu kabul eden Sir Quackly daha sonra sandığı koruma telaşına düşüp, kazayla kendisini şato içinde bir yere kilitleyip burada ölmüştür.[15] Sir Quackly McDucklar arasında hayaletinin şatoda bulunup hazineyi koruduğu şeklinde efsaneleşmiştir.[14] Eski Şatonun Sırrı'nda kötü karakter Diamond Dick kendini Quackly'in hayaleti olarak gösterip Scrooge McDuck'ı korkutup kaçırmaya çalışırken,[14] The Last of the Clan McDuck 'ta hayalet insan kılığında görünüp, kimliğini açıklamadan genç Scrooge McDuck'a öğütler vermiştir.[15] Sir Quackly'nin cesedi ve hazine sandığı 1948 yılında Scrooge McDuck tarafından bulunmuştur.[14]

Sir Roast McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Roast McDuck'tan Eski Şatonun Sırrı adlı Carl Barks hikâyesinde bahsedilmiş daha sonra ise kendisi Don Rosa'nın Ördek ailesi soyağacında yer bulmuştur. 1159 yılında İskoçya'da doğmuş,[15] çok açgözlü bir adamdı. O dönemde İskoçya'nın en zenginlerinden olan klan, 1189 yılında İskoçya Kralı I. William İngiltere Kralı I. Richard ile yaptığı anlaşmayı yerine getirmek için klanın hazinesinin büyük bölümünü isteyince durum değişti. Anlaşmaya göre William Richard'a 10000 mark ödediği takdirde ona hizmet yemininden kurtulacaktır, Sir Roast da kralı William'ın bu isteğini yerine getirmiştir. Daha sonra mali problemler yüzünden klan zayıflamış, Sir Roast'ın kralla ilişkileri bozulmuştur. 1205 yılında kralın kilerine saldırmıştır. Bir süre sonra mide fesatından ölmüş,[14] aile mezarlığına gömülmüş ve zırhı şatonun koridorlarından birine yerleştirilmiştir.

Sir Swamphole McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Swamphole McDuck Carl Barks tarafından yaratılmış antik çağ McDucklar'ındandır. Sir Swamphole 1110 yılında İskoçya'da doğmuş,[13] ilerleyen dönemlerde klanın lideri olmuştur. Klanı zenginleştirerek başarılı bir liderlik sergilemiştir. 1775 yılında ölmüş,[13] aile mezarlığına gömülmüş ve zırhı şatonun koridoruna yerleştirilmiştir.

Sir Stuft McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Stuft McDuck Eski Şatonun Sırrı adlı Carl Barks hikâyesinde yer bulmuş daha sonra ise kendisinden Don Rosa'nın Ördek ailesi soyağacında bahsedilmiştir. 1190 yılında İskoçya'da doğmuş,[13] onun liderliğinde klan mali problemlerle karşılaşmıştır. 1220 yılında giderleri kısmak için şatoyu satmaya karar vermiş ancak koridorlardan zindanlara ve oradan da şato dışındaki aile mezarlığına ulaşan gizli bir geçit yaptırmış[14] ve bu geçit şato diğer klanların saldırısına uğradığında kullanışlı bir yol olmuştur. 1260 yılında ölmüştür. Gizli geçidin mezarlıkta girişi onun mezarına yapılmış, kemikleri zırhının içinde saklanıp şatonun koridorlarına yerleştirilmiştir.[14]

Sir Donald McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Sir Donald McDuck isminden Don Rosa tarafından The Life and Times of Scrooge McDuck için hazırlanan ancak hikâyede yer bulamayan Clan McDuck'ın Tarihi (The History of The Clan McDuck) bölümünde bahsedilmiştir. Sir Donald bozuk ruh halinden dolayı kara Donald olarak isimlendirilmiş, 1440 yılında golf, çekiç atma ve caber toss sporlarını bulduğu söylenmiştir. Golf oynadığı zamanlardaki öfkesi İskoç Kralı II. James'in bu sporu yasaklamasıyla sonuçlanmıştır.

Pah-Peh-Rheo[değiştir | kaynağı değiştir]

Pah-Peh-Rheo doğrudan klanın atası kabul edilen Clan McDuck'ın kurucusudur.

İlk olarak Guido Martina, Romano Scarpa, Giorgio Cavazzano ve Giovan Battista Carpi tarafından 5 Nisan - 24 Mayıs 1970 tarihleri arasında yayımlanan Ördek Handanlığı'nın Tarihi'nin (Storia e gloria della dinastia dei paperi) sekizinci bölümünde görülmüştür.

Büyük bir olasılıkla, Bağdat sözcüğünden kelime oyunuyla türetilmiş Sagbad'ın son kralı olan Scrooge Shah'ın uzak bir akrabasıdır. Bu tarihten sonra ilk olarak Ekim 1967'de basılan Carl Barks ve Tony Strobl hikâyesi olan King Scrooge the First'te Scrooge McDuck'ın bilinen en eski atası olarak ortaya çıkmıştır. Bu hikâyeye göre Sagbad MÖ 2033 yılında genç ölümsüz kral Khan Khan'ın kuvvetleri tarafından yağmalanmış fakat kral Scrooge Shah ve varisi prens Donduk kaçmayı başarmıştır. Khan Khan izlerini kaybetmiş, ancak çok sonraları soylarından gelenleri tespit edebilmiştir.

Pah-Peh-Rheo anlatıldığı bütün hikâyelerde Mısırlı'dır. Varsayımlara göre VII. Kleopatra'nın büyük-büyükannesi olan Mısır kraliçesinin hanedandan olmayan amcasıdır.

Yeni Çağ ve 19. Yüzyıl McDucklar'ı[değiştir | kaynağı değiştir]

Angus "Pothole" McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Angus "Pothole" McDuck Scrooge McDuck'ın amcasıdır. Adından Carl Barks'ın The Great Steamboat Race hikâyesinde bahsedilmiş, daha sonra ise birçok Don Rosa hikâyesinde kendisine yer bulmuştur.

Angus McDuck 1829 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde Dingus McDuck ve Molly Mallard'ın çocuğu olarak doğmuştur.[13] Fergus McDuck ve Jake McDuck adlarında iki kardeşi olmuştur.

Angus 1820'li yılların sonunda ABD'ye göç etmiştir. 1850 yılında Drennan Whyte adlı Mississippi Nehri'nde taşımacılık yapan bir teknede servis elemanı olarak çalıştığı sırada tekne batmış ve tek kurtulan o olmuştur.[16] Kazadan sonra Mississippi üzerinde çalışan teknelerde çalışmaya devam etmiş, sonunda 1861 yılında Cotton Queen adlı kendi teknesine sahip olmuştur. Amerikan İç Savaşı (1861-1865) döneminde işleri iyi gitmiş, savaşın bitmesine kısa süre kala tekneci arkadaşı Porker Hogg ile güneydeki, daha sonra iflas edecek olan, Cornpone Gables çiftliğine ortak olmuşlardır. Aralarındaki anlaşmazlıkları çözemeyen ikili 1870'te kimin çiftliğin sahibi olacağına karar vermek için tekne yarışı düzenlemişler, bu yarışta ikisinin teknesi de batmıştır. Porker iki teknesi daha olduğu için sorun yaşamamış, ancak Argus sonraki on yılını profesyonel kart oyuncusu olarak sürdürmüştür.

1880 yılında Argus pokerde Porker'dan Dilly Dollar isimli teknesini kazanmıştır. Porker diğer teknesini ise haydutlar ailesi Beagle Boys'un ilk nesli olan Blackheart Beagle ve çocuklarına kaybetmiş ve emekli olmuştur. Diğer tarafta Angus, yeğeni Scrooge McDuck ve parası olamayan yatırımcı Ratchet Gearloose'u teknesinde işe almış; işler iyi gitmeyince 1882 yılında teknesini yeğenine bırakıp emekliliğinde New Orleans'a yerleşmiştir.[16]

Angus kendi hayatını abartılı bir şekilde konu alan The Master of Mississippi (Mississipinin Efendisi) adlı bir seriyle dergiler için ucuz romanlar yazmış, bu sayede ün kazanmış ve daha fazla hikâye bulabilmek amacıyla ülkeyi dolaşmaya başlamıştır.[17] Don Rosa'nın The Vigilante of Pizen Bluff adlı hikâyesinde Buffalo Bill'in Vahşi Batısı'nda görülmüş, şovun parası Dalton kardeşler tarafından çalınınca,Angus Buffalo Bill, Scrooge, P. T. Barnum, Annie Oakley ve Geronimo ile birlikte haydutların peşine düşmüştür.[17]

Angus'un ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Scrooge McDuck ile Porter'ın yeğeni Horseshoe Hogg'ın Cornpone Gables için 1955 yılında amcalarının teknelerini tekrar hazırlayıp yaptıkları yarışı Scrooge kazanmıştır. Scrooge'un sevinci ancak 85 yıldır kullanılmayıp, dayanıksızlaşan malikanenin onun tek bir hapşırığıyla yıkılmasına kadar sürmüştür.

Dingus McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

"Dirty Dingus" lakaplı Dingus McDuck Don Rosa tarafından kendi Ördek ailesi soyağacı için yaratılmış ve herhangi bir hikâyede görülmemiştir. Bir kömür madencisi olan Scrooge McDuck'ın büyükbabası Dingus,[18] Molly Mallard ile evlenmiş; bu evlilikten çocukları Angus McDuck, Jake McDuck, ve Fergus McDuck doğmuştur.

1960'larda Bob Gregory ve Tony Strobl'un hikâyesinde Scrooge'un büyükbabası Titus McDuck olarak isimlendirilmiştir.[19]

Fergus McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Fergus Mcduck (1835[13]-1902[20]) The Life and Times of Scrooge McDuck 'da en öne çıkan karakterlerdendir. Hayatının büyük bölümünde değirmen işçiliği yapan Fergus o sıralar madencilikle uğraşan Dingus McDuck ve Molly Mallard'ın çocuğu olarak 1885 yılında Glasgow, İskoçya'da doğmuştur. Ayrıca Scrooge McDuck'ın babasıdır.

William Van Horn'un bir hikâyesine göre bir zamanlar meçhul bir kadınla evlenen Fergus'un Rumpus McFowl adlı bir çocuğu olmuş,[21] daha sonra ise Don Rosa hikâyelerindeki eşi Downy O'Drake ile evlenmiş ve bu evliliklten Scrooge Mcduck, Matilda McDuck ve Hortense McDuck isimlerinde çocukları olmuştur. İtalyan karakter Gideon McDuck'ın da Fergus'un çocuğu olması ihtimali bulunmaktadır.

Fergus'un geri kalan hayatı The Life and Times of Scrooge McDuck 'ta anlatılmaktadır. Buna göre, oğlu Scrooge'un gözlemlenebilen zeki, yetenekli, çalışkan ve hırslı karakteri Fergus'ta onun klanı tekrar eski parlak günlerine ulaştırabileceği inancını doğurmuş; bu bakımdan 1877 yılında oğlunu kendini parasını kazanmaya başlaması için cesaretlendirmiştir.[15]

1885 yılında klanın mirası olan topraklar Fergus vergilerini ödeyemediği için haczedilmiştir. Fakat Scrooge biriktirdiği 10000 dolar ile borçları ödeyerek arazilerin yeni sahibi olmuştur.[22] Scrooge çalışmak için yanlarından ayrıldığı sırada aile tekrar McDuck Şatosu'na yerleşti, bu dönemde vergilerini ödemeleri için Scrooge ailesine para göndermeyi sürdürmüştür. Fergus 1897 yılında dul kalmıştır.

Scrooge çalışmak için gittiği Klondike bölgesinden İskoçya'ya milyarder olarak geri dönmüştür. İlk niyeti şatoya dönmek olsa da daha sonra ABD'ye yerleşmeye karar vermiş, ailesini de yanında götürmek istemiştir. Kız kardeşleri bu teklifi kabul ederken, teklifi reddeden babası Fergus 67 yaşında bir gece ölmüş; böylece çocukları İskoçya'dan ayrılırken, onun ruhu karısına ve klanın diğer üyelerine kavuşmuştur.[20]

Bir NES oyunu olan Duck Tales 2'de Scrooge ve yeğenleri Fergus'a ait olduğunu öğrendikleri bir hazine haritası parçası bulmuştur. Bunun Fergus'un kayıp hazinesi için bir ipucu olduğu iddia edilmiş olsa da; Fergus'un vergilerini ödeyemediği düşünüldüğünde, eğer daha sonraki hayatında böyle bir hazine ortaya çıkmadı ise haritanın The Life and Times of Scrooge McDuck hikâyesine ait olamayacağı söylenmiştir.

Don Rosa'nın A Letter From Home hikâyesinde anlatılanlara göre Fergus Tapınak Şövalyeleri'nden olan bir atasının şatoya gizlediği hazineyi bulmaya çalışmıştır. Fergus bundan Scrooge'a bahsetmemeye karar verse de, bu durumu Matilda McDuck'tan öğrenen Scrooge babasının kendisini buna layık görmediği için sır sakladığını düşünmüştür. Hazineye ulaşmak için ilerleyen Scrooge, yeğenleri ve Matilda o sırada Fergus tarafından yazılmış bir mektup bulmuştur. Mektuba göre Fergus Scrooge'un bir şekilde hazineyi bulacağına inanmasına rağmen, başkasının mirasına konarak değil kendi servetini kazanarak zenginleşmesini istediğinden hazineden ona bahsetmemiş; sır olarak saklamıştır.[23]

Hugh "Seafoam" McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptan Hugh "Seafoam" McDuck ilk olarak Swindle McSue'nun Seafoam'ı dolandırmasının arka planını oluşturduğu The Horseradish Story olarak bilinen isimsiz Carl Barks hikâyesinde ortaya çıkmıştır. Karakter öyküsü daha sonra Don Rosa tarafından geliştirilmiş olup The Life and Times of Scrooge McDuck 'ta diğer McDucklar ile birlikte cennetteyken görülmüştür.[22]

Hugh McDuck 1710 yılında İskoçya'da doğmuş, 1727'de Glasgow'a yerleşip denizcilik yapmaya başlamıştır. Bu alanda başarılır olup The Golden Goose (Altın Kaz) ismini verdiği kendi gemisine sahip olmuştur.[24] Birleşik Krallık ile Karayipler arasında iyi işleyen bir taşımacılık işi kurmuştur.

1753 yılında bu talihi sona ermiştir. Swindle McSue Jamaika'ya bir sandık dolusu yaban turpu götürmek için anlaşmış, fakat üç hafta sonra gemi oraya ulaşamadan Swindle'ın sabotajına[15] uğramış ve batmıştır.[24] Hugh İskoçya'ya döndüğünde imzaladıkları anlaşmada kendisini fark edemediği küçük boyutlu yazılmış bir maddede, eğer taşıma başarısız olursa tüm mal varlığının Swindle'a geçeceği yazılı olduğunu öğrenmiştir. Hugh'a sadece elbiseleri, cebindeki gümüş saati[15] ve ağzındaki altın dişler kalmış;[24] hatta Swindle bunları da istemiş olmasına rağmen, o kaçarak kurtulabilmiştir.

Bundan sonraki hayatı ile ilgili bilinen tek şey 1776 yılında 66 yaşındayken öldüğüdür.[13] Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na katıldığı varsayılmıştır.[13] The heirloom watch olarak bilinen gümüş saati Quagmire McDuck'a miras kalmıştır.

Don Rosa'ya göre Seafoam McDuck ve Hugh McDuck aynı karakterdir ve "Seafoam" sadece bir lakaptır.

Jake McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Jake McDuck Scrooge McDuck'ın amcasıdır. Donald Duck'ın Jake gibi giyinip Scrooge'u parasını hayır işlerine vermesi için kandırmaya çalıştığı A Christmas for Shacktown adlı Carl Barks hikâyesinde kendisine yer bulmuştur.

Karakter daha sonraları Don Rosa'nın The Life and Times of Scrooge McDuck 'ında var olan on iki bölümden üçünde ortaya çıkmıştır. 1885 yılında kardeşi Fergus McDuck ile McDuck Şatosu'na yerlemiş,[22] birlikte yaşadığı abisi ve karısına çocuklarını yetiştirirken yardımcı olmuştur.[15] Bilinenlere göre 1902 yılında Jake artık şatoda yaşamamaktadır.

Rosa'nın çizimleri ve kronolojisine bakılırsa, Jake 1832 yılında[13] madenci Dingus McDuck ve Molly Mallard'ın çocuğu olarak doğmuş, ve ilerleyen zamanda Glasgow'daki ağıllarda çalışmaya başlamıştır. 1952 yılında Scrooge ve Donald onun hala hayatta olduğunu düşünüyorsa da, kesin ölüm tarihi bilinmemektedir.

Malcolm McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Malcolm "Matey" McDuck karakteri Back to Long Ago! adlı Carl Barks hikâyesinin Scrooge McDuck'ın bundan önceki hayatlarında yaşadıklarını görmek için hipnotize edildiği sahnesinde görülmüştür. Daha sonra ise Don Rosa tarafından kullanılmış, onun Ördek ailesi soyağacında yer bulmuş, ayrıca The Life and Times of Scrooge McDuck 'ta diğer McDucklar ile birlikte cennetteyken ortaya çıkmıştır.[22]

Malcolm 1530 yılında doğmuştur[13] ve Clan McDuck'ın İngiltere'ye yerleşmiş olan bir kolunun üyesidir.

İngiliz donanmasında görev yapmış, 1563'te HMS "Falcon Rover" firkateyninin kaptan Loyal Hawk 'tan sonra ikinci adamı olmuştur. Gemileri 1563-1564 yıllarında İspanyol Karayip Denizi'nde saldırıya uğradı. O ve gemiden arkadaşı Pintail Duck İngiltere Kraliçesi adına kaptan Loyal Hawk emrinde gemide bulunan patatesleri gömmüşlerdir.[25]

Söylentilere göre Malcolm McDuck 9 Aralık 1954'te İspanyol filosu gemileri Falcon Rover'a çarptığında bütün mürettebatla birlikte ölmüştür. Ancak bu doğru değildir çünkü 1579 yılında, daha sonra Cornelius Coot tarafından ele geçirilip adı Fort Duckburg olarak değiştirilecek olan, Fort Drakeborough'un komutanlığına getirilmiştir.[25]

Quagmire McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Quagmire McDuck ilk olarak Carl Barks'ın Haziran 1955 yılında yayımlanan The Heirloom Watch adlı hikâyesinde görülmüştür.

Quagmire Dingus McDuck 'ın kardeşi olup, Hugh McDuck'tan miras kalan gümüş saatin sahibidir. Kendi evine sahip olacak kadar varlıklı olduğu görülmüştür. O öldüğünde gümüş saat yeğeni Fergus McDuck'a kalmıştır. Yaşadığı ev, Fergus'un oğlu olan Scrooge gümüş saati alıp, eve sahip çıkana kadar boş kalmıştır.[26]

Loksley McDuck[değiştir | kaynağı değiştir]

Locksley McDuck isminden Don Rosa tarafından The Life and Times of Scrooge McDuck için hazırlanan ancak hikâyede yer bulamayan Clan McDuck'ın Tarihi (The History of The Clan McDuck) bölümünde bahsedilmiştir.

Locksley 1707'den sonra firari Robert Roy MacGregor'a katılmış ancak "zenginden alıp fakire vermek" esasına dayanan birliktelikleri Locksley topladıkları ganimetleri dağıtmayı reddedince bozulmuştur.

Molly Mallard[değiştir | kaynağı değiştir]

Molly Mallard Don Rosa tarafından kendi Ördek ailesi soyağacı için yaratılmış herhangi bir hikâyede yer almamıştır. Dingus McDuck ile evlenmiş; Angus McDuck, Jake McDuck ve Fergus McDuck isimlerinde çocukları olmuştur.

Downy O'Drake[değiştir | kaynağı değiştir]

Downy O'Drake Scrooge McDuck'ın annesidir. Don Rosa tarafından yaratılmış olup kendi Ördek ailesi soyağacında ve The Life and Times of Scrooge McDuck 'ta yer bulmuştur.

İrlanda kökenli Downy 1840 yılında doğmuştur.[20] Fergus McDuck ile evlilik yapmış ve Scrooge, Matilda ve Hortense adlarında çocukları olmuştur.

Çok fedakâr bir ev hanımı ve anne olan Downy, 1885 yılında ailesiyle birlikte Dismal Downs 'taki McDuck Şatosu'na yerleşmiş; 1897 yılında ölünce aile mezarlığında gömülmüştür.[20]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rosa, Don. The Life and Times of Scrooge McDuck. Gemstone Publishing; 2005. ISBN 978-0911903966. First Draft panel 2, p. 22.
  2. ^ "I.N.D.U.C.K.S. World-wide database about Disney comics: Advanced Search on: Title = "Storia e gloria della dinastia dei paperi"; Country = "Italy"." 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  3. ^ Rosa, Don. The Life and Times of Scrooge McDuck. Op Cit. Donald Duck Family Tree, pp. 210-211.
  4. ^ Rosa, Don. The Life and Times of Scrooge McDuck. Gemstone Publishing; 2005. ISBN 978-0911903966.
  5. ^ Rosa, Don. The Life and Times of Scrooge McDuck. Op Cit. p. 9.
  6. ^ Rosa, Don. The Life and Times of Scrooge McDuck. Op Cit. First Draft panel 2, page 22. The founding date of the castle is unattested, but may be inferred by MacDuich's participation in the expulsion of the Romans in 400 A.D. Given Iron Age Scots propensity for fortified dwellings, the castle may have been extant by 122 A.D. in its earliest form as an Iron Age fort.
  7. ^ "The Green Mountain Lion, April 2007" (PDF). St. Andrews Society of Vermont. Nisan 2007. 14 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  8. ^ Rosa, Don. The Life and Times of Scrooge McDuck. Op Cit. Laird of The Clan McDuck, pp. 92–108.
  9. ^ Duck Tales, Season 1, Episode 26, Oct 19, 1987, The Curse of Castle McDuck
  10. ^ "House of Tartan: 1080 MacDuck; 1121 MacDuck Final version". 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  11. ^ ""To help the sale of War Bonds in 1942 Walt Disney designed the MacDuck tartan for curmudgeonly old Scrooge MacDuck..."". 12 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  12. ^ "The Lives and Times in Duckburg, Chapter IX (1967-) The dawn of a new age". 25 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010. 
  13. ^ a b c d e f g h i j k Don Rosa: Birth And Death Dates Of The Ducks, Coots And McDucks 14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  14. ^ a b c d e f g Carl Barks: "The Old Castle's Secret". First published in 1948 (I.N.D.U.C.K.S. entry 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  15. ^ a b c d e f g Don Rosa: "The Last of the Clan McDuck" (part 1 of The Life and Times of Scrooge McDuck). First published 1992 (I.N.D.U.C.K.S. entry 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  16. ^ a b Don Rosa: "The Master of the Mississippi" (chapter 2 of The Life and Times of Scrooge McDuck. First published 1992 (I.N.D.U.C.K.S. entry 5 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  17. ^ a b Don Rosa: "The Vigilante of Pizen Bluff". First published 1996 (I.N.D.U.C.K.S. entry 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  18. ^ Carl Barks: "Hound of the Whiskervilles". First published 1960 (I.N.D.U.C.K.S. entry 5 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  19. ^ Giles Maurice: 22 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20110822231446/http://nafsk.se/pipermail/dcml/2002-August/014107.html arşivlendi. Family trees, Dingus McDuck, Titus McDuck, Abner "Whitewater" Duck [to Don Rosa]]
  20. ^ a b c d Don Rosa: "The Billionaire of Dismal Downs" (part 9 of The Life and Times of Scrooge McDuck). First published 1993 (I.N.D.U.C.K.S. entry 29 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  21. ^ William Van Horn: "Secrets". First published 1998 (I.N.D.U.C.K.S. entry 10 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  22. ^ a b c d Don Rosa: "The New Laird of Castle McDuck" (part 5 of The Life and Times of Scrooge McDuck). First published 1993 (I.N.D.U.C.K.S. entry 29 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  23. ^ Don Rosa: "A Letter From Home". First published 2004 (I.N.D.U.C.K.S. entry 29 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  24. ^ a b c Carl Barks: Untitled Uncle Scrooge story, later known as "The Horseradish Story". First published 1953 (I.N.D.U.C.K.S. entry 18 Ağustos 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  25. ^ a b Carl Barks: "Back to Long Ago!". First published 1956 (I.N.D.U.C.K.S. entry 10 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  26. ^ Carl Barks: "The Heirloom Watch". First published 1955 (I.N.D.U.C.K.S. entry). 23 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.