Şanslı Tavşan Oswald

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jungle Jingles'ın 'Şanslı Tavşan Oswald' başlık kartı -1929

Oswald Lucky Rabbit, Şanslı Tavşan Oswald (Oswald Rabbit veya Oswald Rabbit olarak da bilinir) insan biçiminde bir tavşan olarak, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Universal Pictures tarafından dağıtılan çizgi filmler için Ub Iwerks ve Walt Disney tarafından yaratılan çizgi film karakteridir. Karakterin çoğunluk hakları, Walt Disney Company tarafından, bazıları ise Universal tarafından sahiplenilmiştir.

Disney yönetiminde yaratılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oswald Disney'in Alice Comedies serileri devam ederken 1927'de tanıtıldı. Disney Universal Stüdyoları başı Carl Laemmle ile yeni bir kontrat imzaladı. Carl burada Charles Mintz ve George Winkler için çizgi film serileri üretti. İlk Oswald çizgi filmi, Poor Papa, Universal Stüdyoları tarafından prodüksiyonun düşük kalitesi, Oswald'ın yaşı ve pasaklı karateri yüzünden reddedildi. Bundan sonra, Disney, Ub Iwerks ile birlikte, Trolley Troubles isminde ikinci bir çizgi film yarattı. Burada daha genç ve daha titiz bir Oswald vardı. Poor Papa ise bundan bir sene sonra piyasaya sürüldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Poor Papa at The Encyclopedia of Disney Animated Shorts". 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2010.