Milli Hasıla Kavramlarına göre Şehirlerin Sıralanma Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tokyo, Japonya
New York City, ABD
Los Angeles, ABD
Seoul, Güney Kore
Londra, Birleşik Krallık
Paris, Fransa
Chicago, ABD
Shanghai, Çin
Pekin, Çin
Sao Paulo, Brezilya
Moskova, Rusya
San Francisco, ABD
Toronto, Kanada
Hongkong, Çin
Guangzhou, Çin
Shenzhen, Çin
Singapur, Singapur
İstanbul, Tūrkiye
Dallas, ABD
Sidney, Avustralya
Johannesburg, Güney Afrika
Miami, ABD
Las Vegas, ABD
Madrid, İspanya
Charlotte, ABD
Makao, Çin
Ho Chi Minh Kenti, Vietnam
Belo Horizonte, Brezilya

Millî Hasıla Kavramlarına göre Şehirlerin Sıralanma Listesi dünyadaki metropoliten şehirlerin tektek iktisadi performansina gösterge olan "millî Hasıla" kavramlarına göre hesaplanmış olan "Toplam Şehirsel Hasıla" ve "Kişi başına şehirsel hasıla" verilerini göstermekte ve metropoliten şehirleri "toplam şehirsel hasıla" verilerine göre 300 kent sıralamaktadır. Bu verilere kaynak ABD Brookings Enstitüsü tarafından "Oxford Economics", "Moody’s Analytics" ve "U.S.Nüfus Sayım Bürosu" verilerini kullanarak 2014 yılı için hazırlanan "Global MetroMonitör" ististikleridir.[1]

Toplam Şehirsel Hasıla Verilerine Göre Şehirlerin Sıralanma Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

(2014 yılı için)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Metro-Şehir Ülke Şehirsel Hasıla
(Milyon ABD doları)
Kişisel Şehirsel Hasıla
(ABD doları)
Kıta Başkent
1 Tokyo Japonya
$ 1.616.792
$ 43.664
Asya Evet
2 New York City Amerika Birleşik Devletleri
$ 1.403.463
$ 69.915
Kuzey Amerika Hayır
3 Los Angeles Amerika Birleşik Devletleri
$ 860.452
$ 65.082
Kuzey Amerika Hayır
4 Londra Birleşik Krallık
$ 845.906
$ 34.355
Avrupa Evet
5 Paris Fransa
$ 835.658
$ 57.157
Avrupa Evet
6 Seul Güney Kore
$ 715.080
$ 57.241 
Asya Evet
7 Osaka - Kobe Japonya
$ 671.295
$ 35.902
Asya Hayır
8 Şanghay Çin
$ 594.005
$ 24.065
Asya Hayır
9 Chicago Amerika Birleşik Devletleri
$ 563.188
$ 58.861
Kuzey Amerika Hayır
10 Moskova Rusya
$ 553.318
$ 45.803
Avrupa Evet
11 Pekin Çin
$ 506.137
$ 23.390
Asya Evet
12 Ren-Ruhr Metropoliten Bölgesi Almanya
$ 485.218 
$ 41.763 
Avrupa Hayır
13 Houston Amerika Birleşik Devletleri
$ 483.184 
$ 74.926 
Kuzey Amerika Hayır
14 Singapur Singapur
$ 462.702
$ 84.593
Asya Evet
15 Washington, DC Amerika Birleşik Devletleri
$ 442.212
$ 73.017
Kuzey Amerika Evet
16 São Paulo Brezilya
$ 430.510
$ 20.650
Güney Amerika Hayır
17 Hong Kong Hong Kong
$ 416.047
$ 57.244
Asya Hayır
18 Dallas Amerika Birleşik Devletleri
$ 412.674
$ 59.483
Kuzey Amerika Hayır
19 Meksiko Meksika
$ 403.561
$ 19.239
Kuzey Amerika Evet
20 Guangzhou Çin
$ 380.264
$ 29.014
Asya Hayır
21 Amiens Fransa
$ 378.449
$ 15.861
Avrupa Hayır
22 Tientsin Çin
$ 371.973
$ 24.224
Asya Hayır
23 Riyad Suudi Arabistan
$ 370.790
$ 50.236
Asya Evet
24 Nagoya Japonya
$ 363.751
$ 40.144
Asya Hayır
25 Shenzhen Çin
$ 363.228
$ 33.731
Asya Hayır
26 Boston Amerika Birleşik Devletleri
$ 360.110
$ 76.204
Kuzey Amerika Hayır
27 İstanbul Türkiye
$ 348.721
$ 24.867
Avrupa/Asya Hayır
28 Philadelphia Amerika Birleşik Devletleri
$ 346.455
$ 57.166
Kuzey Amerika Hayır
29 Suzhou Çin
$ 339.028
$ 52.020
Asya Hayır
30 Cidde - Mekke Suudi Arabistan
$ 333.685
$ 44.568
Asya Evet
31 San Francisco Amerika Birleşik Devletleri
$ 331.024
$ 72.390
Kuzey Amerika Hayır
32 Taipei Tayvan
$ 327.295
$ 46.102
Asya Evet
33 Cakarta Endonezya
$ 321.315
$ 9.984
Asya Evet
34 Randstad Metropoliten Bölgesi Hollanda
$ 320.600
$ 45.265
Avrupa Evet
35 Buenos Aires Arjantin
$ 315.885
$ 23.606
Güney Amerika Evet
36 Çongçing Çin
$ 315.581
$ 10.516
Asya Hayır
37 Lyon Fransa
$ 312.108
$ 41.147
Avrupa Hayır
38 Bangkok Tayland
$ 262.400
$ 23.448
Asya Evet
39 Busan - Ulsan Güney Kore
$ 296.510
$ 38.602
Asya Hayır
40 Atlanta Amerika Birleşik Devletleri
$ 294.420
$ 52.609
Kuzey Amerika Hayır
41 Toronto Kanada
$ 276.313
$ 45.771
Kuzey Amerika Hayır
42 Seattle Amerika Birleşik Devletleri
$ 267.473
$ 73.012
Kuzey Amerika Hayır
42 Marsilya Fransa
$ 262.697
$ 44.480
Avrupa Hayır
43 Madrid İspanya
$ 262.335
$ 39.288
Avrupa Evet
44 Brüksel Belçika
$ 254.327
$ 46.298
Avrupa Evet
45 Abu Dabi Birleşik Arap Emirlikleri
$ 237.264
$ 81.205
Asya Evet
46 Chengdu Çin
$ 233.525
$ 16.423
Asya Hayır
47 Sidney Avustralya
$ 223.413
$ 46.344
Okyanusya Hayır
48 Vuhan Çin
$ 231.551
$ 22.724
Asya Hayır
49 Frankfurt - Ren-Main Metropoliten Bölgesi Almanya
$ 229.985
$ 51.645
Avrupa Hayır
50 Lille Fransa
$ 221.192
$ 10.147
Avrupa Hayır
51 Münih Almanya
$ 219.943
$ 56.322
Avrupa Hayır
52 Hangzhou Çin
$ 219.509
$ 24.637
Asya Hayır
53 Wuxi Çin
$ 211.458
$ 44.760
Asya Hayır
54 Minneapolis Amerika Birleşik Devletleri
$ 211.398
$ 60.544
Kuzey Amerika Hayır
55 Qingdao Çin
$ 208.691
$ 23.281
Asya Hayır
56 Detroit Amerika Birleşik Devletleri
$ 207.543
$ 48.421
Kuzey Amerika Hayır
57 Río de Janeiro Brezilya
$ 207.538
$ 22.421
Güney Amerika Hayır
58 Phoenix, Arizona Amerika Birleşik Devletleri
$ 207.065
$ 46.430
Kuzey Amerika Hayır
59 Nankin Çin
$ 202.695
$ 31.434
Asya Hayır
60 San Diego Amerika Birleşik Devletleri
$ 202.490
$ 62.295
Kuzey Amerika Hayır
61 Dalian Çin
$ 198.805
$ 33.568
Asya Hayır
62 Kuveyt Kuveyt
$ 198.660
$ 65.847
Asya Evet
63 Fukuoka Japonya
$ 193.340
$ 34.822
Asya Hayır
64 Shenyang Çin
$ 189.304
$ 26.020
Asya Hayır
65 Changsha Çin
$ 186.412
$ 25.143
Asya Hayır
66 Foshan Çin
$ 184.543
$ 24.870
Asya Hayır
54 Viyana - Bratislava Avusturya -
Slovakya
$ 183.712
$ 48.546
Avrupa Evet


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen Almanca Wikipedia "Liste der Städte nach Bruttoinlandsprodukt" maddesi kaynaklıdır: Bknz.: [2] (Almanca)
  1. ^ Kaynak: Trujillo, Tao Ran ve Joseph Parilla, "Global MetroMonitör", Brookings (22 Ocak 2015) [1] (Erişim: 30.10.2017 ) (İngilizce)