Koramşalı, Erdemli

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Koramşalı, Mersin ilinin Erdemli ilçesinin bir mahallesidir. Köy Alata vadisi içerisinde dağınık bir şekilde kurulduğu için rakımı 300 ile 1000 metre arasında değişmektedir. Köy, Erdemli'ye 28 km mesafededir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılı nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 681'dir. Mahallede 270 hane vardır. 2010 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre mahallenin nüfusu 287'si erkek , 296'sı kadın olmak üzere 583 olmuştur.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiftçilik ile geçim sağlanan mahallede küçük çaplı da olsa sığır besiciliği yapılmaktadır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.

Köy hakkında genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş tarihi bilinemeyen mahallede 5-6 asırlık çınar ağaçları dikkati çekmektedir. Mahallenin muhtelif yerlerinde mezarlıklar olup, çok eski yıllardan beri ikamet edildiğini göstermektedir. Aynı şekilde vadiyi çevreleyen kayalıklarda antik çağlarda yaşam sürülen mağaralar mevcuttur. Muhtelif yerlerde şıralık diye tabir edilen üzüm sıkma amaçlı taştan yapılmış eserler vardır. burada o çağlarda zeytin yağı ve pekmez, şarap imal edildiği anlaşılmaktadır. Kale yakasındaki Roma Askeri kabartma heykeli ve hemen arkasındaki askeri garnizon kalıntıları mahallenin Romalılar döneminde de bir ileri karakol olarak kullanıldığını düşündürmektedir.