Küstülü, Erdemli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.16, 19 Mart 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16820936 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Küstülü
Harita
Mersin
Mersin
Ülke Türkiye
İlMersin
İlçeErdemli
Coğrafi bölgeAkdeniz
Rakım5-50 m
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam516
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu324
Posta kodu33780

Küstülü, Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Erdemli ilçesine 30 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı verilerine göre 516 kişidir.

Küstülü, Erdemli'nin en dağınık yayla mahallesidir. Dağınıklığı su olmayışındandır. Bu yöreye gelen aileler suyu buldukları yere ev yaptıklarından dağınık bir yerleşim oluşmuştur.Ağaçlı alan fazladır . Mahallenin en bilinen ailesi Gönül ailesidir.

Yaz mevsimi geldiğinde 1300 1400 a kadar ulaşmaktadır köy insanları gayet güleryüzlü sempatik bi köy insanı vardır köy gelişmeyede hızla devam ediyor. 2 cami 1 okul olmak üzere 4 tanede kahvehane bulunmaktadır.

Mahallede, son zamanlarda okuma yazma oranı oldukça artmıştır. Çok sayıda; öğretmen, polis memuru, doktor ile iki de eğitim müfettişi yetişmiştir.

Ulaşım

Ulaşım köy minibüsleri ile sağlanmaktadır.Sabah ,öğle ve akşam saatlerinde köye ulaşmak mümkündür.

Tarihi

Çevresi meşe, çalı ve fundalıklarla kaplı olan köy, 1790 yılında Mut'un Köserelli yöresinden küserek gelen Yörükler tarafından kurulmuştur. Köserelli'den ayrılan üç kardeşten biri Silifke'nin Çatak mahallesine, diğer ikisi de Alibeyli ve Küstülü yöresine yerleşmişlerdir. Köyü kuranlar, Oğuz'un 24 boyundan biri olan Beğdilli'nin Elbeyli Türkmen oymağındandır. Mahallenin ilk adı Yanıkköy'dür. Kızılen mahallesi, 1961 yılında Küstülü'den ayrılarak köy statüsüne alınmıştır. Mahallenin bir özelliği de Balkan, Çanakkale ve İstiklal savaşına en çok şehit ve gazi veren köylerimizden biridir.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.

Kale mahallesinde Roma ve Bizans döneminden kalma harabelere rastlanmaktadır. Ancak içine girip gezmek mümkün değildir . Yanıkköy'ün doğusundaki Hisarkale hala ayaktadır. Kızılen mahallesine doğru kaya mezarları vardır. Mahallenin her tarafında mezarlara, tarihi su sarnıç ve kuyularına rastlamak mümkündür.

Ekonomi

Çiftçilik ve hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Mahallede seracılık gelişmektedir. Köy adeta meyve deposu gibidir. Fazla olmasa da küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Mahallede sontjla su çıkarılmasından sonra mahallede meyve ve sebze yetiştiriciliği çok fazla artmıştır.

İklim

Yazlar sıcak ve kurak, kış mevsimi soğuk ve yağışlı (kar ve yağmurlu) geçmektedir. Karasal iklime geçiş yerlerindendir.