Köpekgiller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Soldan sağa, yukarıdan aşağıya 12 mevcut köpekgiller cinsinin 10'u: Canis, Cuon, Lycaon, Cerdocyon, Chrysocyon, Speothos, Vulpes, Nyctereutes, Otocyon, ve Urocyon

Köpekgiller (Canidae), etçiller takımında bulunan bir memeli familyasıdır. Evcil köpekleri, kurtları, kır kurtlarını, tilkileri, çakalları, dingoları ve diğer birçok mevcut ya da nesli tükenmiş köpek benzeri memelileri içerir. Bu familyanın üyesi tüm nesli tükenmemiş türler Caninae adındaki tek bir alt familyanın parçasıdır. Bağımsız olarak ya da insanlara uzun süre eşlik etmeleri nedeniyle Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunurlar. Köpekgiller boyut olarak değişkenlik gösterir. Bozkurtun uzunluğu kuyruğuluyla beraber 2 metre iken çöl tilkisinin 46 cm'dir. Popülasyon büyüklükleri de değişkendir. Falkland tilkisinin 1876'dan beri soyu tükenmiştir. Kurdun ise evcil köpek alt türü dünya çapında 1 milyardan fazla popülasyona sahiptir.[1] Köpekgillerin vücut biçimleri benzerdir, tipik olarak uzun buruna, dik kulaklara, kemik kırmak ve eti dilimlemek için uyarlanmış dişlere, uzun bacaklara ve gür kuyruklara sahiptir.[2] Türlerin çoğu, aile birimlerinde veya küçük gruplarda birlikte yaşayan ve işbirliği içinde hareket eden sosyal hayvanlardır. Tipik olarak, bir grupta sadece baskın çift ürer ve bu çiftten olan yavrular bir yeraltı ininde büyütülür. Köpekgiller koku sinyalleri ve seslenme ile iletişim kurarlar.[3] Bir köpekgil olan evcil köpek, en az 14.000 yıl önce insanlarla bir ortaklık içine girdi ve bugün en yaygın olarak tutulan evcil hayvanlardan biri olmaya devam etmektedir.[4]

13 cins ve 37 Tür Caninae öncelikle iki oymağa ayrılmıştır. Canini oymağı 9 cins ve 20 tür içeren kurt benzeri Canina alt oymağından ve Güney Amerika Cerdocyonina alt oymağından oluşur. Tilki benzeri köpekgillerden oluşan Vulpini oymağı ise 3 cins ve 14 tür içerir. 2 türden oluşan, Boz tilkinin içinde bulunduğu ve familyaya bazal olan Urocyon cinsi iki oymağa da dahil değildir. Neslini devam ettiren Caninae'ye ek olarak Köpekgiller Hesperocyoninae ve Borophaginae olarak belirlenmiş iki nesli tükenmiş alt familyayı da içerir. Soyu tükenmiş türler Caninae'de de bulunur. Hem mevcut hem de soyu tükenmiş cinslerde en az 80 soyu tükenmiş Caninae türü bulundu. Bunun yanı sıra Borophaginae'de 70'in üzerinde ve Hesperocyoninae'de yaklaşık 30 nesli tükenmiş tür bulundu. Devam eden araştırma ve keşifler nedeniyle kesin sayı ve sınıflandırma sabit değildir. Bulunan en eski köpekgil Hesperocyoninae'ye aittir. Köpeğimsiler alt takımından yaklaşık 37 milyon yıl önce farklılaştığına inanılır.

Koruma durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

IUCN Kırmızı Listesi kategorileri
Koruma durumu
 EX  Tükenmiş (2 tür)
 EW  Doğal ortamında tükenen (0 tür)
 CR  Kritik tehlikede (0 tür)
 EN  Tehlikedeki (4 tür)
 VU  Hassas (0 tür)
 NT  Neredeyse tehdit altında (5 tür)
 LC  Asgari endişe altında (26 tür)

Listelenen koruma durumu kodları Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesinin kodlarıdır. Mümkün olan yerlerde dağılım haritaları bulunur; bir dağılım haritası yoksa dağılım ile ilgili bir açıklama bulunur. Dağılımlar, aksi belirtilmedikçe IUCN kırmızı listesine dayanmaktadır. Soyu devam eden türlerin yanında listelenen tüm nesli tükenmiş türler veya alttürlerin soyu MS 1500'den sonra tükenmiştir ve bir hançer sembolü "Extinct" ile belirtilir.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Köpekgiller familyası, 12 cinse ait 35 nesli tükenmemiş türden ve 194 nesli tükenmemiş alt türden ve soyu tükenmiş 13 kurt alttürünü de içeren soyu tükenmiş iki türden oluşan soyu tükenmiş cins Dusicyon den oluşur. Melez türleri (kurt-köpek kırması gibi) ve soyu tükenmiş tarih öncesi türleri (Korkunç kurt ya da Epikyon) içermez. Modern moleküler çalışmalar, 13 cinsin 3 oymak veya aynı atadan gelen canlı halinde gruplanabileceğini göstermektedir.

Altfamilya Caninae

Caninae  
Canini  
Canina  

Canis

Cuon

Lycaon

Cerdocyonina  

Speothos

Chrysocyon

DusicyonExtinct

Lycalopex

Cerdocyon

Atelocynus

Vulpini  

Otocyon

Nyctereutes

Vulpes

Urocyon

Köpekgiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Caninae Altfamilyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl köpekler (Canini) Oymağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cins Atelocynus (Cabrera, 1940) – bir tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Kısa kulaklı tilki

{{{resim_açıklama}}}

A. microtis
Cabrera, 1940

Güney Amerika'da Batı Amazon yağmur ormanı
Distribución Atelocynus microtis.png
Boyut: 72–100 cm uzunluk, ek olarak 24–35 cm kuyruk[5]

Habitat: Sulak alanlar, orman ve savan[6]

Beslenme: Öncelikle balıklar, böcekler ve küçük memelilerin yanı sıra meyveler, kuşlar ve yengeçleri avlar.[6][7]
 NT 


Bilinmiyor azalış[6]

Cins Canis (Linnaeus, 1758) – yedi tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Afrika altın kurdu

{{{resim_açıklama}}}

C. lupaster
Hemprich ve Ehrenberg, 1832

Kuzey ve kuzeydoğu Afrika
Canis lupaster range.png
Boyut: 100 cm uzunluk, ek olarak 20 cm kuyruk[8]

Habitat: Çayır, çalılık ve savan[9]

Beslenme: Öncelikle yaban domuzu ve çiftlik hayvanlarını avlar, bunların yanı sıra diğer memelileri ve meyveleri de avlar.[9][10]
 LC 


Bilinmiyor azalış[9]

Kara sırtlı çakal

{{{resim_açıklama}}}

C. mesomelas
Schreber, 1775

Güney Afrika ve Doğu Afrika
Lupulella mesomelas subspecies range.png
Boyut: 60–95 cm uzunluk, ek olarak 16–40 cm kuyruk[11]

Habitat: Deniz gelgitleri, orman, çöl, otlak, çalılık ve savan[12]

Beslenme: Öncelikle küçük ve orta büyüklükteki memelileri ve kuşları avlar[12][13]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyonu sabit[12]

Kır kurdu

{{{resim_açıklama}}}

C. latrans
Say, 1823

Kuzey Amerika
Cypron-Range Canis latrans.svg
Boyut: 100–135 cm uzunluk, ek olarak 40 cm kuyruk[14]

Habitat: Orman, çöl, çalılık ve otlak[15]

Beslenme: Hem küçük hem de büyük memeliler, meyveler ve böcekler dahil çok çeşitli yiyecekleri avlar[15]
 LC 


1 milyon+ artış[15][16]

Habeş kurdu

{{{resim_açıklama}}}

C. simensis
Rüppell, 1840

Etiyopya Yükseltileri
Canis simensis subspecies range.png
Boyut: 84–100 cm uzunluk, ek olarak 27–40 cm kuyruk[17]

Habitat: İç sulak alanlar, çayırlar, çalılıklar ve kayalık alanlar[18]

Beslenme: Öncelikle kemirgenleri ve küçük memelileri avlar[18][19]
 EN 


200 azalış[18]

Altın çakal

{{{resim_açıklama}}}

C. aureus
Linnaeus, 1758

Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Güney Asya
Canis aureus distribution map.png
Boyut: 60–132 cm uzunluk, ek olarak 20–30 cm kuyruk[20]

Habitat: Orman, otlak, çalılık ve savan[21]

Beslenme: Küçükten büyüğe memeliler, kuşlar, balıklar, meyveler ve böcekler dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecekleri avlar[20][21]
 LC 


Bilinmiyor, en azından 150,000 artış[21]

Kurt

{{{resim_açıklama}}}

C. lupus
Linnaeus, 1758

Avrasya ve Kuzey Amerika'nın kuzeyi
Present distribution of gray wolf (canis lupus) subspecies.png
Boyut: 105–160 cm uzunluk, ek olarak 29–50 cm kuyruk[22]

Habitat: Orman, çöl, kayalık alanlar, çalılar, otlaklar ve iç sulak alanlar[23]

Beslenme: Öncelikle büyük toynaklıların yanı sıra küçük hayvanları, leşleri ve meyveleri avlar[23][24]
 LC 


300,000 (1 milyar evcil köpek hariç) Popülasyonu sabit[1][23][25]

Çizgili çakal

{{{resim_açıklama}}}

C. adustus
Sundevall, 1847

Orta Afrika
Side-striped Jackal area.png
Boyut: 69–81 cm uzunluk, ek olarak 30–41 cm kuyruk[26]

Habitat: Orman, çalılık, savan, otlak ve iç sulak alanlar[27]

Beslenme: Öncelikle küçük ve orta büyüklükteki memelileri ve meyveleri, ayrıca kuşları, böcekleri, çimenleri ve leşleri avlar.[27][28]
 LC 


3 milyon Popülasyonu sabit[27][29]

Cins Cerdocyon (C. E. H. Smith, 1839) – bir tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Yengeç yiyen tilki

{{{resim_açıklama}}}

C. thous
{{{otorite_adı}}}, 1766

Doğu ve Güney Amerika'nın kuzeyi Boyut: 64 cm uzunluk, ek olarak 28 cm kuyruk[30]

Habitat: Orman, savan, çalılık, otlak ve iç sulak alanlar[31]

Beslenme: Öncelikle yengeçler ve böceklerin yanı sıra kemirgenler, kuşlar, kaplumbağalar, yumurtalar, meyveler ve leşleri avlar.[30][31]
 LC 


{{{popülasyon}}} Popülasyonu sabit[31]

Cins Chrysocyon (C. E. H. Smith, 1839) – bir tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Yeleli kurt

{{{resim_açıklama}}}

C. brachyurus
Illiger, 1815
Güney Amerika'nın ortası Boyut: 100–130 cm uzunluk, ek olarak 45 cm kuyruk[32][33]

Habitat: Orman, sulak alanlar, otlak, çalılık ve savan[34]

Beslenme: Öncelikle meyveler, eklembacaklılar ve küçük ve orta boy omurgalıları avlar[34]
 NT 


17.000 Unknown[34]

Cins Cuon (Hodgson, 1838) – bir tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Asya yaban köpeği

{{{resim_açıklama}}}

C. alpinus
Pallas, 1811

Güneydoğu Asya Boyut: 90 cm uzunluk, ek olarak 40–45 kuyruk[35]

Habitat: Orman, otlak ve çalılık[36]

Beslenme: Öncelikle toynaklı hayvanların yanı sıra küçük kemirgenleri ve yabani tavşanları avlar[36]
 EN 


1.000–2.200 azalış[36]

Cins DusicyonExtinct (C. E. H. Smith, 1839) – iki tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Falkland tilkisiExtinct

{{{resim_açıklama}}}

D. australis
Kerr, 1792
Falkland Adaları, Güney Amerika'nın ucunda Boyut: Bilinmiyor

Habitat: Çayır ve çalılık[37]

Beslenme: Bilinmiyor[37]
 EX 


0[b] Popülasyonu sabit[37]

Güney Amerika tilkisiExtinct D. avus
Burmeister, 1866
Güney Amerika'nın güneyi Boyut: Bilinmiyor

Habitat: Çayır ve çalılık[38]

Beslenme: Bilinmiyor[38]
 EX 


0[c] Popülasyon sabit[38]

Cins Lycalopex (Burmeister, 1854) – altı tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
And tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

L. culpeo
Molina, 1782

Güney Amerika'nın batısı Boyut: 95–132 cm uzunluk, ek olarak 32–44 cm kuyruk[40]

Habitat: Orman, kayalık alanlar, otlak, çalılık ve savan[41]

Beslenme: Öncelikle kemirgenler ve lagomorflar ile çiftlik hayvanları ve guanakosları avlar[41][42]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[41]

Darwin tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

L. fulvipes
Martin, 1837
Güney Şili'deki sınırlı alanlar Boyut: 48–59 cm uzunluk, ek olarak 18–26 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman ve çalılık[44]

Beslenme: Öncelikle küçük memelileri, böcekleri, yengeçleri ve meyveleri avlar[43][44]
 EN 


600-2.500 azalış[44]

Brezilya dövüş tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

L. vetulus
Lund, 1842
Güney-orta Brezilya Boyut: 49–71 cm uzunluk, ek olarak 25–38 cm kuyruk[43]

Habitat: Savana[45]

Beslenme: Öncelikle böcekleri, ayrıca küçük kemirgenleri, kuşları, sürüngenleri ve meyveleri avlar.[43][45]
 LC 


Bilinmiyor Unknown[45]

Pampa tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

L. gymnocercus
Waldheim, 1814

Güney Amerika'nın güneyi Boyut: 51–74 cm uzunluk, ek olarak 25–41 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman, çalılık ve savan[46]

Beslenme: Öncelikle küçük kemirgenleri, tavşanları, kuşları, böcekleri ve meyveleri ve leşleri avlar.[43][46]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[46]

Peru çöl tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

L. sechurae
Thomas, 1900
Güneybatı Ekvador'daki Sechura Çölü ve kuzeybatı Peru Boyut: 50–78 cm uzunluk, ek olarak 27–34 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman, çöl, otlak ve çalılık[47]

Beslenme: Öncelikle meyve ve tohumların yanı sıra küçük kemirgenler, kuşlar, sürüngenler, böcekler, akrepler ve leşleri avlar.[43][47]
 NT 


15.000 Bilinmiyor[47][48]

Arjantin gri tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

L. griseus
Gray, 1837
Güney Amerika'nın güneyi Boyut: 50–66 cm uzunluk, ek olarak 12–34 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman, otlak ve çalılık[49]

Beslenme: Öncelikle küçük kemirgenleri, tavşanları ve leşleri avlar[43][49]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[49]

Cins Lycaon (Brookes, 1827) – bir tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Afrika yaban köpeği

{{{resim_açıklama}}}

L. pictus
Temminck, 1820

Afrika'nın dağınık alanları Boyut: 76–112 cm uzunluk, ek olarak 30–42 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman, otlak, çalılık, savan ve çöl[50]

Beslenme: Öncelikle orta büyüklükteki antilopları avlar[50]
 EN 


1.400 azalış[50]

Cins Speothos (Lund, 1839) – bir tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Çalı köpeği

{{{resim_açıklama}}}

S. venaticus
Lund, 1842

Güney Amerika'nın kuzeyi Boyut: 57–75 cm uzunluk, ek olarak 12–15 cm kuyruk[51]

Habitat: Çalılık, orman, otlak ve savan[52]

Beslenme: Öncelikle küçük ve orta boy memelilerin yanı sıra kuşlar, sürüngenler ve meyveleri avlar.[52]
 NT 


15.000 azalış[52][53]

Asıl tilkiler (Vulpini) Oymağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cins Nyctereutes (Temminck, 1839) – one tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Rakun köpeği

{{{resim_açıklama}}}

N. procyonoides
Gray, 1834

Doğu Asya, Orta ve Doğu Avrupa Boyut: 49-71 cm uzunluk, ek olarak 15-23 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman, otlak ve çalılık[54]

Beslenme: Öncelikle böcekler, kemirgenler, amfibiler, kuşlar, balıklar ve sürüngenlerin yanı sıra meyveler, kabuklu yemişler ve meyveleri avlar.[54]
 LC 


Bilinmiyor ancak en az 1,5 miyon kürk yetiştiriciliğinde bulunuyor Popülasyon sabit[54][55]

Cins Otocyon (Müller, 1835) – one tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
İri kulaklı tilki

{{{resim_açıklama}}}

O. megalotis
Desmarest, 1822

Güney ve Doğu Afrika Boyut: 46-61 cm uzunluk, ek olarak 23-34 cm kuyruk[43]

Habitat: Çayır, çalılık ve savan[56]

Beslenme: Öncelikle hasatçı termitleri ve diğer eklembacaklıları avlar[56]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[56]

Cins Vulpes (Frisch, 1775) – twelve tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Kutup tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. lagopus
Linnaeus, 1758

Arktik Kuzey Amerika ve Avrasya Boyut: 50-75 cm uzunluk, ek olarak 25-43 cm kuyruk[43]

Habitat: Otlak[57]

Beslenme: Öncelikle lemmingler, diğer kemirgenler, kuşlar ve ren geyiklerini avlar[57]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[57]

Bengal tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. bengalensis
Shaw, 1800
Hindistan Boyut: 39-58 cm uzunluk, ek olarak 25-32 cm kuyruk[43]

Habitat: Çayır ve çalılık[58]

Beslenme: Öncelikle eklembacaklıları, kemirgenleri, sürüngenleri, meyveleri ve kuşları avlar[58]
 LC 


Bilinmiyor azalış[58]

Afgan tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. cana
Blanford, 1877
Orta Doğu ve Orta Asya Boyut: 34-47 cm uzunluk, ek olarak 26-36 cm kuyruk[43]

Habitat: Çöl ve kayalık alanlar[59]

Beslenme: Öncelikle meyve ve böcekleri avlar[59]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[59]

Güney Afrika tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. chama
A Smith, 1833
Güney Afrika Boyut: 45-61 cm uzunluk, ek olarak 25-41 cm kuyruk[43]

Habitat: Kayalık alanlar, otlak, çalılık ve savan[60]

Beslenme: Öncelikle meyve ve böcekleri avlar[60]
 LC 


20.000 Popülasyon sabit[60]

Karsak

{{{resim_açıklama}}}

V. corsac
Linnaeus, 1768

Orta Asya Boyut: 45-60 cm uzunluk, ek olarak 19-34 cm kuyruk[43]

Habitat: Çöl, otlak ve çalılık[61]

Beslenme: Öncelikle böcekler ve küçük kemirgenleri avlar[61]
 LC 


Bilinmiyor Unknown[61]

Çöl tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. zerda
Zimmermann, 1780
Kuzey Afrika Boyut: 33-40 cm uzunluk, ek olarak 13-23 cm kuyruk[43]

Habitat: Çöl ve deniz kıyısı / gelgit üstü[62]

Beslenme: Öncelikle kemirgenleri, böcekleri, kuşları, yumurtaları ve tavşanları avlar[62]
 LC 


Bilinmiyor Unknown[62]

Cüce tilki

{{{resim_açıklama}}}

V. macrotis
Merriam, 1888

Kuzey Amerika'nın batısı Boyut: 46-54 cm uzunluk, ek olarak 25-34 cm kuyruk[43]

Habitat: Çalılık, savan ve otlak[63]

Beslenme: Öncelikle kemirgenleri, tavşanları, omurgasızları, kuşları, kertenkeleleri ve yılanları avlar[63]
 LC 


Bilinmiyor azalış[63]

Soluk tilki

{{{resim_açıklama}}}

V. pallida
Cretzschmar, 1827

Orta Afrika'nın üstü Boyut: 38-55 cm uzunluk, ek olarak 23-29 cm kuyruk[43]

Habitat: Çöl, otlak, çalılık ve savan[64]

Beslenme: Öncelikle bitkileri ve meyveleri, kemirgenleri, sürüngenleri ve böcekleri avlar[64]
 LC 


10.000–100.000 Bilinmiyor[64]

Kum tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. rueppellii
Schinz, 1825
Kuzey Afrika ve Orta Doğu Boyut: 35-56 cm uzunluk, ek olarak 25-39 cm kuyruk[43]

Habitat: Çöl, çalılık ve deniz kıyısı / gelgit üstü[65]

Beslenme: Öncelikle küçük memeliler, kertenkeleler, kuşlar ve böceklerin yanı sıra meyveleri ve sulu meyveleri avlar[65]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[65]

Kızıl tilki

{{{resim_açıklama}}}

V. vulpes
Linnaeus, 1758

Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya Boyut: 62-72 cm uzunluk, ek olarak 40 cm kuyruk[66]

Habitat: Çalılıklar, otlaklar, iç sulak alanlar, orman ve çöl[67]

Beslenme: Öncelikle küçük kemirgenlerin yanı sıra kuşlar, büyük memeliler, sürüngenler, böcekler ve balıkları avlar.[67]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[67]

Ova tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. velox
Say, 1823
Western grasslands of North America Boyut: 48-54 cm uzunluk, ek olarak 25-34 cm kuyruk[43]

Habitat: Otlak[68]

Beslenme: Öncelikle tavşanlar, fareler, yer sincapları, kuşlar, böcekler ve kertenkelelerin yanı sıra çimen ve meyveleri avlar.[68]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[68]

Tibet tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

V. ferrilata
Hodgson, 1842
Nepal ve Batı Çin'deki yüksek platolar Boyut: 49-70 cm uzunluk, ek olarak 22-29 cm kuyruk[43]

Habitat: Çöl, kayalık alanlar, otlaklar ve çalılık alanlar[69]

Beslenme: Öncelikle pikaların yanı sıra leş ve diğer küçük memelileri avlar[69]
 LC 


Bilinmiyor Bilinmiyor[69]

Urocyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Cins Urocyon (Baird, 1857) – two tür
Yaygın adı Bilimsel adı ve alt türleri Dağılım Boyut ve ekoloji IUCN durumu ve tahmini popülasyonu[a]
Boz tilki

{{{resim_açıklama}}}

U. cinereoargenteus
Schreber, 1775

Kuzey Amerika ve Orta Amerika Boyut: 53-66 cm uzunluk, ek olarak 28-44 cm kuyruk[43]

Habitat: Orman ve çalılık[70]

Beslenme: Öncelikle tavşanlar, tarla fareleri, fareler ve kuşların yanı sıra böcekleri ve meyveleri avlar.[70]
 LC 


Bilinmiyor Popülasyon sabit[70]

Ada boz tilkisi

{{{resim_açıklama}}}

U. littoralis
Baird, 1857

Kaliforniya Channel Adaları Boyut: 46-63 cm uzunluk, ek olarak 12-32 cm kuyruk[43]

Habitat: Deniz gelgit alanı, orman, otlak ve çalılık alanlar[71]

Beslenme: Öncelikle meyveler, böcekler, kuşlar, yumurtalar, yengeçler, kertenkeleler ve küçük memelileri avlar[71]
 NT 


4.000 artış[71]

Tarihöncesi köpekgiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut köpekgillere ek olarak, Köpekgiller türlerinin bir parçası olarak tarih öncesinde bulunan türler keşfedilmiş ve sınıflandırılmıştır. Morfogenez ve moleküler filogenetik araştırmalar bu türleri mevcut Caninae altfamilyasının yanı sıra nesli tükenmiş alt familyalar Hesperocyoninae ve Borophaginae içine de yerleştirmiştir. Caninae içinde, tarih öncesi türler hem var olan cinslere hem de ayrı nesli tükenmiş cinslere yerleştirilmiştir.

Soyu tükenmiş köpekgil türlerinin genel kabul görmüş sınıflandırması Hesperocyoninae için Los Angeles County Doğa Tarihi Müzesi'nde kara memelileri küratörü Xiaoming Wang[72], Borophaginae ve Caninae için Wang, zoolog Richard H. Tedford ve Beryl E. Taylor'ya dayanır.[73][74][75] Aşağıda sıralanan tür ve sınıflandırmaların tamamı bu çalışmalardandır; Daha yakın zamanda tanımlanan türlerden kaynaklanan istisnalar da alıntılarla listelenmiştir. Bu sınıflandırmaların tümü evrensel olarak kabul edilmemiştir ve türler için alternatif sınıflandırmalar aşağıda belirtilmiştir. Mümkün olduğunda, türün günümüze ulaştığı yaklaşık zaman periyodu, Paleobiyoloji Veritabanı baz alınarak günümüzden milyonlarca yıl öncesi olarak verilmiştir. Listelenen tüm türlerin nesli tükenmiştir; Caninae içindeki bir cins, alt oymak veya oymağın yalnızca nesli tükenmiş türleri içerdiği durumlarda, hançer Extinct sembolü ile gösterilir.

Caninae Altfamilyası[değiştir | kaynağı değiştir]

C. dirus (Korkunç kurt) restorasyonu
C. arnensis (Arno Nehri köpeği) restorasyonu
C. etruscus (Etrüsk kurdu) restorasyonu
C. othmani restorasyonu
  • Oymak Canini
    • Alt oymak Canina
    • Alt oymak Cerdocyonina
      • Cins Cerdocyon
        • C. ensenadensis[78]
        • C. texanus (4.9–1.8 milyon yıl önce)
      • Cins Nyctereutes
        • N. abdeslami (3.6–2.6 milyon yıl önce)
        • N. donnezani
        • N. megamastoides (2.6–0.13 milyon yıl önce)
        • N. sinensis
        • N. terblanchei
        • N. tingi
      • Cins ProtocyonExtinct
        • P. orcesi (0.78–0.012 milyon yıl önce)
        • P. scagliarum
        • P. troglodytes (0.13–0.012 milyon yıl önce)
      • Cins Speothos
      • Cins TheriodictisExtinct (1.8 milyon yıl önce)
        • T. floridanus (1.8 milyon yıl önce)
  • Oymak Vulpini
    • Cins FerrucyonExtinct[79]
      • F. avius (4.9–2.6 milyon yıl önce)[79]
    • Cins MetalopexExtinct (10–4.9 milyon yıl önce)
      • M. bakeri (10–4.9 milyon yıl önce)
      • M. macconnelli (10–5.3 milyon yıl önce)
      • M. merriami (10–5.3 milyon yıl önce)
    • Cins Prototocyon
      • P. curvipalatus
      • P. recki
    • Cins Vulpes
      • V. alopecoides (2.5–0.13 milyon yıl önce)
      • V. angustidens
      • V. beihaiensis
      • V. chikushanensis
      • V. galaticus
      • V. praecorsac (3.2–0.78 milyon yıl önce)
      • V. praeglacialis
      • V. riffautae
      • V. skinneri
      • V. stenognathus (14–0.3 milyon yıl önce)
      • V. qiuzhudingi[80]
  • Urocyon
    • Cins Urocyon
      • U. minicephalus (1.8–0.3 milyon yıl önce)
      • U. progressus (4.9–1.8 milyon yıl önce)
  • Basal Caninae
    • Cins LeptocyonExtinct (31–10 milyon yıl önce)
      • L. delicatus (31–20 milyon yıl önce)
      • L. douglassi (31–26 milyon yıl önce)
      • L. gregorii (25–20 milyon yıl önce)
      • L. leidyi (20–14 milyon yıl önce)
      • L. matthewi (14–10 milyon yıl önce)
      • L. mollis (31–20 milyon yıl önce)
      • L. tejonensis (14–10 milyon yıl önce)
      • L. vafer (14–10 milyon yıl önce)
      • L. vulpinus (20–16 milyon yıl önce)
  • Sınıflandırılmamış
    • Cins ProtemnocyonExtinct (34–33 milyon yıl önce)
      • P. inflatus (34–33 milyon yıl önce)

Borophaginae altfamilyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Mesocyon restorasyonu
Tephrocyon restorasyonu
  • Oymak Borophagini (26–1.8 milyon yıl önce)
    • Cins Cormocyon (26–20 milyon yıl önce)
      • C. copei (26–20 milyon yıl önce)
      • C. haydeni (25–20 milyon yıl önce)
    • Cins Desmocyon (20–16 milyon yıl önce)
      • D. matthewi (20–16 milyon yıl önce)
      • D. thomsoni (20–16 milyon yıl önce)
    • Cins Euoplocyon (20–14 milyon yıl önce)
      • E. brachygnathus (16–14 milyon yıl önce)
      • E. spissidens (20–16 milyon yıl önce)
    • Cins Metatomarctus (20–16 milyon yıl önce)
      • M. canavus (20–16 milyon yıl önce)
    • Cins Microtomarctus (16–14 milyon yıl önce)
      • M. conferta (16–14 milyon yıl önce)
    • Cins Protomarctus (16–14 milyon yıl önce)
      • P. optatus (16–14 milyon yıl önce)
    • Cins Psalidocyon (16–14 milyon yıl önce)
      • P. marianae (16–14 milyon yıl önce)
    • Cins Tephrocyon (16–14 milyon yıl önce)
      • T. rurestris (16–14 milyon yıl önce)
    • Alt oymak Aelurodontina (16–5.3 milyon yıl önce)
      • Cins Aelurodon (16–5.3 milyon yıl önce)
        • A. asthenostylus (16–14 milyon yıl önce)
        • A. ferox (14–10 milyon yıl önce)
        • A. mcgrewi (16–14 milyon yıl önce)
        • A. montanensis (16–14 milyon yıl önce)[81]
        • A. stirtoni (14–10 milyon yıl önce)
        • A. taxoides (10–5.3 milyon yıl önce)
      • Cins Tomarctus (16–14 milyon yıl önce)
        • T. brevirostris (16–14 milyon yıl önce)
        • T. hippophaga (16–14 milyon yıl önce)
    • Alt oymak Borophagina (16–1.8 milyon yıl önce)
      • Cins Borophagus (14–1.8 milyon yıl önce)
      • Cins Carpocyon (16–5.3 milyon yıl önce)
        • C. compressus (16–14 milyon yıl önce)
        • C. limosus (10–5.3 milyon yıl önce)
        • C. robustus (14–10 milyon yıl önce)
        • C. webbi (14–5.3 milyon yıl önce)
      • Cins Epicyon (16–4.9 milyon yıl önce)
        • E. aelurodontoides (10–4.9 milyon yıl önce)
        • E. haydeni (10–4.9 milyon yıl önce)
        • E. saevus (16–4.9 milyon yıl önce)
      • Cins Paratomarctus (16–5.3 milyon yıl önce)
        • P. euthos (14–10 milyon yıl önce)
        • P. temerarius (16–5.3 milyon yıl önce)
      • Cins Protepicyon (16–14 milyon yıl önce)
        • P. raki (16–14 milyon yıl önce)
    • Alt oymak Cynarctina (16–10 milyon yıl önce)
      • Cins Cynarctus (16–10 milyon yıl önce)
        • C. crucidens (12–10 milyon yıl önce)
        • C. galushai (16–14 milyon yıl önce)
        • C. marylandica (16–14 milyon yıl önce)
        • C. saxatilis (16–14 milyon yıl önce)
        • C. voorhiesi (14–10 milyon yıl önce)
        • C. wangi (16–14 milyon yıl önce)[82]
      • Cins Paracynarctus (16–14 milyon yıl önce)
        • P. kelloggi (16–14 milyon yıl önce)
        • P. sinclairi (16–14 milyon yıl önce)
  • Oymak Phlaocyonini (30.8–13.6 milyon yıl önce)
    • Cins Cynarctoides (31–14 milyon yıl önce)
      • C. acridens (20–14 milyon yıl önce)
      • C. emryi (20–16 milyon yıl önce)
      • C. gawnae (20–16 milyon yıl önce)
      • C. harlowi (25–20 milyon yıl önce)
      • C. lemur (31–20 milyon yıl önce)
      • C. luskensis (25–20 milyon yıl önce)
      • C. roii (31–26 milyon yıl önce)
    • Cins Phlaocyon (31–16 milyon yıl önce)
      • P. achoros (25—20 milyon yıl önce)
      • P. annectens (25–20 milyon yıl önce)
      • P. latidens (31–20 milyon yıl önce)
      • P. leucosteus (20–16 milyon yıl önce)
      • P. mariae(20–16 milyon yıl önce)
      • P. marslandensis (20–16 milyon yıl önce)
      • P. minor (25–16 milyon yıl önce)
      • P. multicuspus (25–20 milyon yıl önce)
      • P. taylori (31–25 milyon yıl önce)[83]
      • P. yatkolai (20–16 milyon yıl önce)
  • Basal Borophaginae
    • Cins Archaeocyon (31–20 milyon yıl önce)
      • A. falkenbachi (31–20 milyon yıl önce)
      • A. leptodus (31–26 milyon yıl önce)
      • A. pavidus (31–26 milyon yıl önce)
    • Cins Otarocyon (34–26 milyon yıl önce)
      • O. cooki (31–26 milyon yıl önce)
      • O. macdonaldi (34–33 milyon yıl önce)
    • Cins Oxetocyon (33–31 milyon yıl önce)
      • O. cuspidatus (33–31 milyon yıl önce)
    • Cins Rhizocyon (31–20 milyon yıl önce)
      • R. oregonensis (31–20 milyon yıl önce)

Hesperocyoninae altfamilyası[değiştir | kaynağı değiştir]

H. gregarius restorasyonu
Hesperocyon kafasının restorasyonu
  • Cins Cynodesmus (31–20 milyon yıl önce)
    • C. martini (31–20 milyon yıl önce)
    • C. thooides (31–26 milyon yıl önce)
  • Cins Caedocyon (31–20 milyon yıl önce)
    • C. tedfordi (31–20 milyon yıl önce)
  • Cins Ectopocynus (31–16 milyon yıl önce)
    • E. antiquus (31–20 milyon yıl önce)
    • E. intermedius (31–20 milyon yıl önce)
    • E. siplicidens (20–16 milyon yıl önce)
  • Cins Enhydrocyon (31–20 milyon yıl önce)
    • E. basilatus (25–20 milyon yıl önce)
    • E. crassidens (26–20 milyon yıl önce)
    • E. pahinsintewkpa (26–20 milyon yıl önce)
    • E. stenocephalus (31–20 milyon yıl önce)
    • E. sectorius
  • Cins Hesperocyon (37–31 milyon yıl önce)
    • H. coloradensis (34–33 milyon yıl önce)
    • H. gregarius (37–31 milyon yıl önce)
  • Cins Mesocyon (33–20 milyon yıl önce)
    • M. brachyops (31–20 milyon yıl önce)
    • M. coryphaeus (31–20 milyon yıl önce)
    • M. temnodon (33–20 milyon yıl önce)
  • Cins Osbornodon (33–14 milyon yıl önce)
    • O. brachypus (20–16 milyon yıl önce)
    • O. fricki (16–14 milyon yıl önce)
    • O. iamonensis (20–16 milyon yıl önce)
    • O. renjiei (33–31 milyon yıl önce)
    • O. scitulus (21–16 milyon yıl önce)[84]
    • O. sesnoni (31–20 milyon yıl önce)
    • O. wangi (31–20 milyon yıl önce)[83]
  • Cins Paraenhydrocyon (25–20 milyon yıl önce)
    • P. josephi (25–20 milyon yıl önce)
    • P. robustus (25–20 milyon yıl önce)
    • P. wallovianus (25–20 milyon yıl önce)
  • Cins Philotrox (31–26 milyon yıl önce)
    • P. condoni (31–26 milyon yıl önce)
  • Cins Prohesperocyon (37–34 milyon yıl önce)
    • P. wilsoni (37–34 milyon yıl önce)
  • Cins Sunkahetanka (31–26 milyon yıl önce)
    • S. geringensis (31–26 milyon yıl önce)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Popülasyon rakamları en yakın yüze yuvarlanmıştır. Popülasyonun gidişatı Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin tanımıdır.
  2. ^ Falkland tilkisin 1876'da neslinin tükendiğine inanılıyor.[37]
  3. ^ Güney Amerika tilkisinin 1454 ile 1626 yılları arasında neslinin tükenmiş olduğuna inanılıyor.[39]
  4. ^ Ayrıca potansiyel olarak Eucyon cinsi
  5. ^ Xenocyon bazen Canis'in alt cinsi olarak kabul edilir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Gompper, Matthew E. (17 Ekim 2013). "1.4 – The demographics and ownership of free-ranging dogs". Free-Ranging Dogs and Wildlife Conservation. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-164011-7. 
  2. ^ Mivart, St. George Jackson (1890). Dogs, Jackals, Wolves, and Foxes: A Monograph of the Canidae. R. H. Porter. ss. xiv-xxxvi. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2019. 
  3. ^ Fahey, Bridget; Myers, Phil (2000). "Canidae: Coyotes, dogs, foxes, jackals, and wolves". Animal Diversity Web. University of Michigan. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  4. ^ Giemsch, Liane; Feine, Susanne C.; Alt, Kurt W.; Fu, Qiaomei; Knipper, Corina; Krause, Johannes; Lacy, Sarah; Nehlich, Olaf; Niess, Constanze; Pääbo, Svante; Pawlik, Alfred; Richards, Michael P.; Schünemann, Verena; Street, Martin; Thalmann, Olaf; Tinnes, Johann; Trinkaus, Erik; Schmitz, Ralf W. (April 7–11, 2015). Interdisciplinary investigations of the late glacial double burial from Bonn-Oberkassel. 57th Annual Meeting. Heidenheim an der Brenz, Germany: Hugo Obermaier Society for Quaternary Research and Archaeology of the Stone Age. ss. 36-37. 
  5. ^ "Small-eared zorro (Atelocynus microtis)". ARKive. Wildscreen. 6 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  6. ^ a b c Leite-Pitman, M. R. P.; Williams, R. S. R. (2011). "Atelocynus microtis". 2011: e.T6924A12814890. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-2.RLTS.T6924A12814890.en. 
  7. ^ Leite Pitman, Renata; S. R. Williams, Robert (2004). Sillero-Zubiri, C.; Gingsberg, J. R.; Macdonald, D. W. (Edl.). Canids: Species status and conservation (2004 bas.). International Union for Conservation of Nature. ss. 26-31. 
  8. ^ Viranta, S.; Atickem, A.; Werdelin, L. (December 2017). "Rediscovering a forgotten canid species". BMC Zoology. 2 (6). doi:10.1186/s40850-017-0015-0. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019.  Geçersiz |doi-access=free (yardım)
  9. ^ a b c Hoffmann, M.; Atickem, A. (2019). "Canis lupaster". 2019: e.T118264888A118265889. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-1.RLTS.T118264888A118265889.en. 
  10. ^ Eddine, A.; Mostefai, N.; De Smet, K.; Klees, D.; Ansorge, H.; Karssene, Y.; Nowak, C.; Leer, P. (1 Kasım 2017). "Diet composition of a Newly Recognized Canid Species, the African Golden Wolf (Canis anthus), in Northern Algeria". Annales Zoologici Fennici. 54 (5–6): 347-356. doi:10.5735/086.054.0506. 
  11. ^ de Waal, H. O. (September 2017). "Demography and morphometry of black-backed jackals Canis mesomelasin South Africa and Namibia" (PDF). African Large Predator Research Unit. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  12. ^ a b c Hoffmann, M. (2014). "Canis mesomelas". 2014: e.T3755A46122476. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T3755A46122476.en. 
  13. ^ Minnie, Liaan; Avenant, N.; Drouilly, Marine; Samuels, Mogamat (November 2018). "Biology and ecology of black-backed jackal and caracal". Livestock predation and its management in South Africa: a scientific assessment. Centre for African Conservation Ecology. ss. 178-204. 
  14. ^ Bekoff, M. (1977). "Canis latrans". Mammalian Species. 79 (79): 1-9. doi:10.2307/3503817. ISSN 1545-1410. JSTOR 3503817. OCLC 46381503. 
  15. ^ a b c Kays, R. (2018). "Canis latrans". 2018: e.T3745A103893556. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T3745A103893556.en. 
  16. ^ Schneck, Marcus (February 2018). "Coyotes in Pennsylvania: What's the latest information and research?". The Patriot-News. 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  17. ^ "Ethiopian wolf (Canis simensis)". ARKive. Wildscreen. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  18. ^ a b c Marino, J.; Sillero-Zubiri, C. (2011). "Canis simensis". 2011: e.T3748A10051312. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-1.RLTS.T3748A10051312.en. 
  19. ^ Sillero-Zubiri, C.; Gottelli, D. (2 Aralık 1994). "Canis simensis" (PDF). Mammalian Species (385): 1-6. doi:10.2307/3504136. JSTOR 3504136. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  20. ^ a b "Golden jackal (Canis aureus)". ARKive. Wildscreen. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  21. ^ a b c Hoffmann, M.; Arnold, J.; Duckworth, J. W.; Jhala, Y.; Kamler, J. F.; Krofel, M. (2018). "Canis aureus". 2018: e.T118264161A46194820. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T118264161A46194820.en. 
  22. ^ Heptner, V. G.; Naumov, N. P. (1998). Mammals of the Soviet Union Vol. II Part 1a, Sirenia and Carnivora (Sea cows; Wolves and Bears). Science Publishers. ss. 164-270. ISBN 978-1-886106-81-9. 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  23. ^ a b c Boitani, L.; Phillips, M.; Jhala, Y. (2018). "Canis lupus". 2018: e.T3746A119623865. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T3746A119623865.en. 
  24. ^ "Grey wolf (Canis lupus)". ARKive. Wildscreen. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  25. ^ Mech, L. David; Boitani, Luigi, (Edl.) (2003). Wolves: Behaviour, Ecology and Conservation. University of Chicago Press. s. 230. ISBN 978-0-226-51696-7. 
  26. ^ Burnie, D.; Wilson, D. E., (Edl.) (29 Ağustos 2011). "Side-striped jackal". Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife (2nd bas.). DK Adult. ISBN 978-0-7894-7764-4. 
  27. ^ a b c Hoffmann, M. (2014). "Canis adustus". 2014: e.T3753A46254734. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T3753A46254734.en. 
  28. ^ Camacho, G.; Page-Nicholson, S.; Child, M. F.; Do Linh San, E. (2016). "7. A conservation assessment of Canis adustus" (PDF). The Red List of Mammals of South Africa, Swaziland and Lesotho. South African National Biodiversity Institute and Endangered Wildlife Trust. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  29. ^ "Side-Striped Jackal". IUCN Canid Specialist Group. 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  30. ^ a b Berta, A. (23 Kasım 1982). "Cerdocyon thous". Mammalian Species (186): 1-4. doi:10.2307/3503974. JSTOR 3503974. 
  31. ^ a b c Lucherini, M. (2015). "Cerdocyon thous". 2015: e.T4248A81266293. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T4248A81266293.en. 
  32. ^ "Maned wolf (Chrysocyon brachyurus)". ARKive. Wildscreen. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  33. ^ Dietz, J. M. (1984). "Ecology and social organization of the maned wolf (Chrysocyon brachyurus)". Smithsonian Contributions to Zoology (392): 1-51. doi:10.5479/si.00810282.392. 
  34. ^ a b c Paula, R. C.; DeMatteo, K. (2016). "Chrysocyon brachyurus". 2015: e.T4819A82316878. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T4819A82316878.en. 
  35. ^ "Dhole (Cuon alpinus)". ARKive. Wildscreen. 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  36. ^ a b c Kamler, J. F.; Songsasen, N.; Jenks, K.; Srivathsa, A.; Sheng, L.; Kunkel, K. (2015). "Cuon alpinus". 2015: e.T5953A72477893. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T5953A72477893.en. 
  37. ^ a b c d Sillero-Zubiri, C. (2015). "Dusicyon australis". 2015: e.T6923A82310440. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T6923A82310440.en. 
  38. ^ a b c Sillero-Zubiri, C. (2015). "Dusicyon avus". 2015: e.T82337482A82337485. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T82337482A82337485.en. 
  39. ^ Prevosti, F. J.; Ramírez, M. A.; Schiaffini, M.; Martin, F.; Udrizar Sauthier, D. E.; Carrera, M.; Sillero-Zubiri, C.; Pardiñas, U. F. J. (November 2015). "Extinctions in near time: new radiocarbon dates point to a very recent disappearance of the South American fox Dusicyon avus (Carnivora: Canidae)". Biological Journal of the Linnean Society. 116 (3): 704-720. doi:10.1111/bij.12625.  Geçersiz |doi-access=free (yardım)
  40. ^ Burnie, D.; Wilson, D. E., (Edl.) (29 Ağustos 2011). "Culpeo". Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife (2nd bas.). DK Adult. ISBN 978-0-7894-7764-4. 
  41. ^ a b c Lucherini, M. (2016). "Lycalopex culpaeus". 2016: e.T6929A85324366. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T6929A85324366.en. 
  42. ^ Novaro, Andres J.; Moraga, Claudio A.; Bricen, Cristobal; Funes, Martin C.; Marino, Andrea (2009). "First records of culpeo (Lycalopex culpaeus) attacks and cooperative defense by guanacos (Lama guanicoe)". Mammalian Species. 73 (2). doi:10.1515/MAMM.2009.016. 
  43. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Hunter, Luke (8 Ocak 2019). Carnivores of the World (2nd bas.). Princeton University Press. ss. 110-126. ISBN 978-0-691-18295-7. 
  44. ^ a b c Silva-Rodríguez, E.; Farias, A.; Moreira-Arce, D.; Cabello, J.; Hidalgo-Hermoso, E.; Lucherini, M.; Jiménez, J. (2016). "Lycalopex fulvipes". 2016: e.T41586A85370871. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41586A85370871.en. 
  45. ^ a b c Dalponte, J.; Courtenay, O. (2008). "Lycalopex vetulus". 2008: e.T6926A12815527. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T6926A12815527.en. 
  46. ^ a b c Lucherini, M. (2016). "Lycalopex gymnocercus". 2016: e.T6928A85371194. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T6928A85371194.en. 
  47. ^ a b c Cossios, D. (2017). "Lycalopex sechurae". 2017: e.T6925A86074993. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T6925A86074993.en. 
  48. ^ "Sechuran fox". IUCN Canid Specialist Group. 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  49. ^ a b c Lucherini, M. (2017). "Lycalopex griseus". 2016: e.T6927A86440397. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T6927A86440397.en. 
  50. ^ a b c Woodroffe, R.; Sillero-Zubiri, C. (2012). "Lycalopex pictus". 2012: e.T12436A16711116. doi:10.2305/IUCN.UK.2012.RLTS.T12436A16711116.en. 
  51. ^ "Bush dog (Speothos venaticus)". ARKive. Wildscreen. 5 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  52. ^ a b c DeMatteo, K.; Michalski, F.; Leite-Pitman, M. R. P. (2011). "Speothos venaticus". 2011: e.T20468A9203243. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-2.RLTS.T20468A9203243.en. 
  53. ^ Castelló, José R. (11 Eylül 2018). Canids of the World. Princeton University Press. s. 33. ISBN 978-0-691-17685-7. 
  54. ^ a b c Kauhala, K.; Saeki, M. (2016). "Nyctereutes procyonoides". 2016: e.T14925A85658776. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T14925A85658776.en. 
  55. ^ Hsieh-Yi; Yi-Chiao; Fu, Yu; Rissi, Mark; Maas, Barbera (22 Ağustos 2019). Fun Fur? A report on the Chinese fur industry (PDF). Care for the Wild International. 11 Şubat 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  56. ^ a b c Hoffmann, M. (2014). "Otocyon megalotis". 2014: e.T15642A46123809. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T15642A46123809.en. 
  57. ^ a b c Angerbjörn, A.; Tannerfeldt, M. (2014). "Vulpes lagopus". 2014: e.T899A57549321. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-2.RLTS.T899A57549321.en. 
  58. ^ a b c Jhala, Y. (2016). "Vulpes bengalensis". 2016: e.T23049A81069636. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T23049A81069636.en. 
  59. ^ a b c Hoffmann, M.; Sillero-Zubiri, C. (2015). "Vulpes cana". 2015: e.T23050A48075169. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T23050A48075169.en. 
  60. ^ a b c Hoffmann, M. (2014). "Vulpes chama". 2014: e.T23060A46126992. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T23060A46126992.en. 
  61. ^ a b c Murdoch, J. D. (2014). "Vulpes corsac". 2014: e.T23051A59049446. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-2.RLTS.T23051A59049446.en. 
  62. ^ a b c Wacher, T.; Bauman, K.; Cuzin, F. (2015). "Vulpes zerda". 2015: e.T41588A46173447. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T41588A46173447.en. 
  63. ^ a b c Cypher, B.; List, R. (2014). "Vulpes macrotis". 2014: e.T41587A62259374. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-3.RLTS.T41587A62259374.en. 
  64. ^ a b c Sillero-Zubiri, C.; Wacher, T. (2012). "Vulpes pallida". 2012: e.T23052A16813736. doi:10.2305/IUCN.UK.2012.RLTS.T23052A16813736.en. 
  65. ^ a b c Mallon, D.; Murdoch, J. D.; Wacher, T. (2015). "Vulpes rueppellii". 2015: e.T23053A46197483. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T23053A46197483.en. 
  66. ^ "Red fox (Vulpes vulpes)". ARKive. Wildscreen. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2019. 
  67. ^ a b c Hoffmann, M.; Sillero-Zubiri, C. (2016). "Vulpes vulpes". 2016: e.T23062A46190249. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T23062A46190249.en. 
  68. ^ a b c Moehrenschlager, A.; Sovada, M. (2016). "Vulpes velox". 2016: e.T23059A57629306. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T23059A57629306.en. 
  69. ^ a b c Harris, R. (2014). "Vulpes ferrilata". 2014: e.T23061A46179412. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-3.RLTS.T23061A46179412.en. 
  70. ^ a b c Roemer, G.; Cypher, B.; List, R. (2016). "Urocyon cinereoargenteus". 2016: e.T22780A46178068. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T22780A46178068.en. 
  71. ^ a b c Coonan, T.; Ralls, K.; Hudgens, B.; Cypher, B.; Boser, C. (2013). "Urocyon littoralis". 2013: e.T22781A13985603. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-2.RLTS.T22781A13985603.en. 
  72. ^ Wang, X. (1994). "Phylogenetic systematics of the Hesperocyoninae". Bulletin of the American Museum of Natural History. 221: 1-207. hdl:2246/829. 
  73. ^ Wang, X.; Tedford, R. H.; Taylor, B. E. (1999). "Phylogenetic systematics of the Borophaginae". Bulletin of the American Museum of Natural History. 243: 1-391. hdl:2246/1588. 
  74. ^ Tedford, R. H.; Wang, X.; Taylor, B. E. (2009). "Phylogenetic systematics of the North American fossil Caninae (Carnivora: Canidae)" (PDF). Bulletin of the American Museum of Natural History. 325: 1-218. doi:10.1206/574.1. 
  75. ^ Wang, Xiaoming; Tedford, Richard H. (26 Nisan 2010). Dogs: Their Fossil Relatives and Evolutionary History. Columbia University Press. ss. 169-175. ISBN 978-0-231-13529-0. 
  76. ^ Brugal, J.; Boudadi-Maligne, M. (2011). "Quaternary small to large canids in Europe: Taxonomic status and biochronological contribution". Quaternary International. 243 (1): 171-182. Bibcode:2011QuInt.243..171B. doi:10.1016/j.quaint.2011.01.046. 
  77. ^ Amri, L.; Bartolini Lucenti, S.; Mtimet, M. S.; Karoui-Yaakoub, N.; Ros-Montoya, S.; Espigares, M.; Boughdiri, M.; Bel Haj Ali, N.; Martínez-Navarro, B. (2017). "Canis othmanii sp. nov. (Carnivora, Canidae) from the early Middle Pleistocene site of Wadi Sarrat (Tunisia)". Comptes Rendus Palevol. 16 (7): 774-782. doi:10.1016/j.crpv.2017.05.004.  Geçersiz |doi-access=free (yardım)
  78. ^ Ramirez, M. A.; Prevosti, F. J. (2014). "Systematic Revision of "Canis" ensenadensis Ameghino, 1888 (Carnivora, Canidae) and the Description of a New Specimen from the Pleistocene of Argentina". Ameghiniana. 51: 37. doi:10.5710/AMEGH.23.12.2013.1163. hdl:11336/17152.  Geçersiz |hdl-access=free (yardım)
  79. ^ a b R., Damián; Prevosti, F. J.; Lucenti, S. B.; Montellano-Ballesteros, M.; Carreño, A. L. (2020). "The Pliocene canid Cerdocyon avius was not the type of fox that we thought". Journal of Vertebrate Paleontology. 40 (2): e1774889. doi:10.1080/02724634.2020.1774889. 
  80. ^ Wang, Xiaoming; Tseng, Zhijie Jack; Li, Qiang; Takeuchi, Gary T.; Xie, Guangpu (11 Haziran 2014). "From 'third pole' to north pole: a Himalayan origin for the arctic fox". Proceedings of the Royal Society B. Royal Society. 281 (1787): 20140893. doi:10.1098/rspb.2014.0893. PMC 4071559 $2. PMID 24920475. 
  81. ^ Wang, X.; Wideman, B. C.; Nichols, R.; Hanneman, D. L. (2004). "A new species of Aelurodon (Carnivora, Canidae) from the Barstovian of Montana" (PDF). Journal of Vertebrate Paleontology. 24 (2): 445-452. doi:10.1671/2493. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2007. 
  82. ^ Jasinski, S. E.; Wallace, S. C. (2016). "A Borophagine canid (Carnivora: Canidae: Borophaginae) from the middle Miocene Chesapeake Group of eastern North America". Journal of Paleontology. 89 (6): 1082-1088. doi:10.1017/jpa.2016.17. 
  83. ^ a b Hayes, F. G. (2000). "The Brooksville 2 local fauna (Arikareean, latest Oligocene) Hernando County, Florida". Bulletin of the Florida Museum of Natural History. 43 (1): 1-47. 
  84. ^ Wang, X. (2003). "New Material of Osbornodon from the Early Hemingfordian of Nebraska and Florida" (PDF). Bulletin of the American Museum of Natural History. 279: 163-176. doi:10.1206/0003-0090(2003)279<0163:C>2.0.CO;2. 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2019.