Kısa kulaklı tilki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kısa kulaklı tilki
Taricaya Eco Reserve (Peru) rehabilitasyon merkezinde
Korunma durumu

Neredeyse tehdit altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Canidae
Oymak: Canini
Alt oymak: Cerdocyonina
Cins: Atelocynus
Cabrera, 1940
Tür: A. microtis
İkili adlandırma
Atelocynus microtis
(Sclater, 1883)
Dağılımı

Kısa kulaklı tilki (Atelocyon microtis), köpekgiller (Canidae) familyasının canini oymağına ait, Güney Amerika'da yaşayan bir köpekgil türü. Bugüne kadar çok az araştırılmıştır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa kulaklı tilki, ince ve esnek vücut yapısıyla, köpekden çok ganetta ve misk kedisini andırır. Aynı zamanda da bir kedi zarafeti ve hafifliğinde hareket eder. Burun ucundan kuyruk sokumuna kadar boyu 72–100 cm tutarken kuyruğu ayrıca 25–35 cm gelir. Omuz yüksekliği 35 cm ve ağırlığı yaklaşık 9 ya da 10 kg kadardır. Yuvarlağımsı kulaklarının boyu 3,5 ile 5 cm kadardır ve vücuduna oranla tüm diğer köpekgiller türlerinden daha küçüktür. Post rengi üstte koyu gri ile siyah arasında değişirken alt kısmı, gri ve siyah tonları olan kırmızımsı bir renktir. Çok kıllı olan kuyruğu siyah renk olup, kuyruk ucunda istisnai olarak açık renkli bir kısım bulunur. Öğütücü dişleri çok güçlü gelişmiştir. Özellikle erkekleri güçlü kokan anal-bezelere sahiptir.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa kulaklı tilkinin dağılım alanı, Güney Amerika'nın Amazon Havzası, Yukarı Orinoco Havzası ve Parana Havzası'dır. Brezilya, Şili, Peru, Ekvador, Kolombiya ve bir ihtimal Venezuela'da görülür.

Yaşam tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşam alanı, 1000 metrenin altındaki tropik ormanlar olup, yaşam alanını paylaşan çalı köpeğinin tersine kısa kulaklı tilki, tek başına avlanır ve gezer. Başlıca olarak küçük ve orta boy kemirgenleri avlar. Esaret altında et, meyve hatta çöp bile yer. Bu türün davranışı bugüne kadar çok az araştırılmıştır. Brookfield Zoo'da bir erkek tilki çok uysal ve zekiyken, dişisi insanların mevcut olduğu durumlarda hırıldamaktaydı.

Mevcudiyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulunduğu bazı ülkelerde çok ender görülür. Ancak güvenilir sayı tahminlerinin yapılması, gece faal ve yalnız gezen bir hayvan olması sebebiyle zordur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Renata Leite-Pitman, (Duke University); Francfort), Rob Williams (Sociedad Zoológica de (4 Ağustos 2011). "IUCN Red List of Threatened Species: Atelocynus microtis". IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/iucn.uk.2011-2.rlts.t6924a12814890.en. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 
Wikimedia Commons'ta Kısa kulaklı tilki ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Kısa kulaklı tilki ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.