Çizgili çakal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çizgili çakal
Çizgili çakal, (Brehm, 1890)
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Canidae
Oymak: Canini
Alt oymak: Canina
Cins: Lupulella
Tür: L. adustus
İkili adlandırma
Lupulella adustus
(Sundevall, 1847)
Dağılımı

Çizgili çakal (Lupulella adustus;[2] eski adıyla Canis adustus), köpekgiller (Canidae) familyasından sadece Afrika kıtasında bulunan bir çakal türü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgili çakalın uzunluğu 65 cm, boyu 45 cm ve ağırlığı 8–12 kg olur. Dişilerin ve erkeklerin ölçüleri aynı olur, ama erkekler daima biraz daha ağır olurlar. Tüyleri kahverengi-gri bir tondur ve yanlarında hafif çizgisi vardır.

Yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgili çakal sadece Afrika kıtasında, sahel çölünün güneyinde bulunur. Tamamen açık alanlarda pek görülmez. Yeterince saklanma imkânları bulduğu, ama ormanlık olmayan bölgeleri tercih eder. Afrika'nın doğusunda hatta 2700 m yükseklikte yaşadığı görülmüştür.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgili çakallar bir ömür boyu süren bir "evlilik" içinde yaşarlar. Her çift birlikte kendilerine ait bölgeyi savunur. Ama geceleri ava çıktıklarında çift olarak değil, yalnız başlarına av yaparlar ve tek bir gecede 15-20 kilometre gezerler.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Beslenmelerinin en büyük bölümü etden değil, bitkisel maddelerden oluşur. Tabii ki etde yerler ama fazla aramazlar. Özellikle 4 meyve türünü çok severler: Mobola eriği (Parinari curatellifolia), çukulata böğürtleni (Vitex payos), Natal inciri (Ficus natalensis) ve su böğürtleni (Syzigium guineense). Buna rağmen çizgili çakal, bir tavşanın büyüklüğüne kadar varan küçük memelileri avlarken becerikli bir avcı olduğunu da gösterir. Böcekleride severek yer ve ayrıca az miktarda leş ile de beslenir.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Üreme zamanları Haziran ile Eylül ayları arasında, yani Güney Yarıküre'nin ilkbaharındadır. Yaklaşık iki ay süren bir gebelikten sonra dişi çakal, yerin içine kazılmış bir mağarada 4-6 yavru dünyaya getirir. Hem anne, hem baba çakal 11 ay boyunca yavruların bakımı ile ilgilenirler. Çizgili çakalların ömürü 12 yıl'a kadar varabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IUCN Red List of Threatened Species: Canis adustus". IUCN Red List of Threatened Species. 14 Mart 2014. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Castelló, José R. (2018). Canids of the world : wolves, wild dogs, foxes, jackals, coyotes, and their relatives. Princeton, New Jersey. ISBN 978-0-691-18541-5. OCLC 1043555560. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021.