Japon rakun köpeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japon rakun köpeği
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
(Etçiller)
Familya: Canidae
(Köpekgiller)
Cins: Nyctereutes
Nyctereutes viverrinus
Temminck, 1838

Japon rakun köpeği (Nyctereutes viverrinus; Japoncaホンドタヌキ, romanizeHonto tanuki), bir rakun köpeği türüdür.[1] Geleneksel olarak bir alt tür olduğu düşünülen (Nyctereutes procyonoides viverrinus) yaygın rakun köpeğinin (N. procyonoides) yanı sıra Nyctereutes cinsindeki iki türden biridir.

Japon rakun köpeğinin anakaradaki rakun köpeklerine göre daha küçük bir midesi ve daha kısa kürkü vardır ve yalıtım değeri daha düşüktür.[2] Nadiren beyaz renkli bir tür de bulunabilir.[3]

Japon folklorunda Japon rakun köpeklerinin (tanuki) eski çağlardan beri önemli bir rolü olmuştur. Haylaz ve neşeli oldukları söylenir, kılık değiştirme ve şekil değiştirmede ustadırlar ama biraz saf ve dalgındırlar. Hayvanlar, özellikle heykellerin konusu olarak Japon sanatında da yaygındır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nyctereutes procyonoides viverrinus". Integrated Taxonomic Information System. 4 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  2. ^ Sillero-Zubiri, Claudio; Hoffman, Michael; and MacDonald David W. Canids: Foxes, Wolves, Jackals, and Dogs: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN; 2004. p136.
  3. ^ "Rare white raccoon dog caught". The Japan Times. 18 Eylül 2013. 3 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 March 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]