İçeriğe atla

II. Mithridatis (Kommagene kralı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Mithridatis
II. Mithridatis ve kız kardeşi Laodice'nin Karakuş Tümülüsü'ndeki rölyefi
Kommagene kralı
Hüküm süresi31 MÖ – 20 MÖ
(18 yıl)
Önce gelenI. Antiohos Theos
Sonra gelenIII. Mithridatis
Ölüm20 MÖ
Roma, Roma İmparatorluğu
Çocuk(lar)ıIII. Mithridatis
Tam adı
II. Mithridatis Antiohos Epifanis Filorhomaios Filhellenos Monokritis
BabasıI. Antiohos Theos
AnnesiIsias

II. Mithridatis Antiohos Epifanis Filorhomaios Filhellenos Monokritis (YunancaGrekçeΜιθριδάτης Ἀντίοχος ὀ Ἐπιφανής Φιλορωμαίος Φιλέλλην Μονοκρίτης, ö. MÖ 20), MÖ 1. yüzyılda Kommagene kralıdır.

İranlı[1] ve Yunan asıllı olup Kommagene Kralı I. Antiohos Theos'un oğullarından birisidir. y. 31 MÖ babasının yerine geçmiş ve ölümüne kadar hüküm sürmüştür.

Plütark'a göre Mithridatis, Romalı üçlü hükümdar Marcus Antonius'un müttefikiydi. MÖ 31'de Mithridatis, geleceğin Roma imparatoru Augustus olan Sezar Octavianus'a karşı savaşta Antonius'u desteklemek için kuvvetlerini bizzat Yunanistan'daki Actium'a götürdü.[2] Ancak Antonius'un yenilgisinden sonra Mithridatis, Augustus'un sadık bir müttefiki oldu. Yine de Augustus, Mithridatis'i, Fırat Nehri'nin önemli bir geçiş noktası olan Kommagene'deki Zeugma adlı bir köyü Roma'nın Suriye eyaletine teslim etmeye zorladı. Mithridatis, Augustus'a desteğini göstermek için Aulic unvanından Filhellen ("Yunanlıların dostu") unvanını çıkardı ve onun yerine Filorhomaios ("Romalıların dostu") unvanını benimsedi. Her iki unvan da Mithridatis'in babasının kurduğu ve Mithridatis'in önemli bir rol oynadığı Kommagene kraliyet kültünden türetilmiştir. Diğer unvanı Monokritis, başka türlü onaylanmamış bir unvandır ve büyük olasılıkla kraliyet yönetimi içindeki adli bir görevdi ve yüksek sosyal statüsünün bir işaretiydi.

Mithridatis'in aynı zamanda krallığın prensi olan Kommageneli II. Antiohos adında bir erkek kardeşi vardı.[3] MÖ 29'da Antiohos, Roma imparatoru Augustus tarafından Roma'ya çağrıldı ve idam edildi, çünkü Antiohos, Mithridatis'in Roma'ya gönderdiği bir büyükelçinin suikastına neden olmuştu.[3]

Özel
  1. ^ Marciak 2017, s. 157; Garsoian 2005; Erskine, Llewellyn-Jones & Wallace 2017, s. 75; Babaie & Grigor 2015, s. 80; Sartre 2005, s. 23; Widengren 1986, ss. 135–136; Merz & Tieleman 2012, s. 68
  2. ^ Speidel, Michael Alexander (2005). "Early Roman Rule in Commagene" (PDF). citing Plutarch, Antony 61. Mavors-Institute for Ancient Military History. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 April 2015. 
  3. ^ a b Smith, William, (Ed.) (1870). "Antiochus II". Dictionary of Greek and Roman Antiquities. republished at AncientLibrary.com. s. 194. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. 
Genel