I. Attalos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Attalos Soter
Kral I. Attalos'in büstü.
Pergamon Kralı
Hüküm süresiMÖ 241-197
Önce gelenI. Eumenes
Sonra gelenII. Eumenes
DoğumMÖ 269
Pergamon (günümüzde Bergama)
ÖlümMÖ 197
Pergamon (günümüzde Bergama)
Eş(ler)iKzykoslu Apollonis
Çocuk(lar)ıII. Eumenes
II. Attalos,
Filetairos,
Atheneaos
HanedanAttalos Hanedanı
BabasıAttalos
AnnesiAntiochis
Ölmekte olan Galatyalı Berlin Bergama Müzesi
MO 218 yılında Akdeniz siyasi durumu ve Bergama Krallığı

I. Attalos Soter (Greek: Ἄτταλος Α΄ Σωτήρ,)) ("Soter"=Kurtarıcı) (d. M.Ö. 269 Pergamon (günümüzde Bergama - ö. M.Ö. 197, Pergamon (günümüzde Bergama) Pergamon Krallarından Attalos Hanedanı'nin üçüncü üyesi olarak M.Ö. 241– MO 197 yılları arasında hüküm sürdü.

Attalos Hanedanı'ni kuran Filetairos'un küçük kardeşi Attalos'un torunudur. Babasının adı da Attalos'dur. Annesi Selevkos İmparatorluğu kızı Antakyalı prenses Antiochis'tır. Kyzikoslu Apollonis ile evlenmiş ve Eumenes, Attalos, Filetairos, Atheneaos (annesinin babasının ismi) adlı bilinen dört oğlu olmuştur.[1]

Orta Anadolu'ya yerleşen ve tüm Anadolu'yu haraca kesen Galatlar'a karşı savaşmış ve büyük bir zafer kazanmıştır.[2] Bu nedenle kendine "söter", "kurtarıcı" unvanı verilmiştir. Küçük bir kent devletçiği olan Pergamon'un sınırlarını genişletmiş ve "Kral" (basileos) unvanını almıştır.

I. Attalos Antik Sikkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Krala ait Tetradrahmi kategorisinde olan antik sikkelerin tümü, Attalos'un büyük amcası Philatairos'un resmini ve adını taşımaktadır. Antik sikkelerin ön yüzlerinde Attalos'un büyük amcası Philatairos portresi, arka tiplerde Eumenes I sikkelerinde olduğu gibi Athena sağ elinde tutmuş olduğu çelenk ile kral l Philetair ismini taçlandırıyor. Athena'nın önünde ΦIΛETAIPOY - PHILETAIROU lejantı görülmektedir. Sadece antik sikkelerin arka yüzlerinde farklı monogramlar ve küçük semboller görülebilmektedir. [ Arı, Yıldırım, Bolluk boynuzu [ Cornucopia ].

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Strabo, 13.4.2 12 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Hansen, ss. 44–45; Hürwit, s. 271.
  2. ^ Kazandığı zaferin ardından yaptırdığı Ölen Galyalı adlı heykelin Roma döneminde yapılan kopyası günümüzde çok önemli sanat eserleri arasında yer alır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hansen, Esther V. (1971). The Attalıds of Pergamon. İthaca, New York: Cornell University Press; London: Cornell University Press Ltd. ISBN 0-8014-0615-3.
  • Koşmetatou, Elizabeth (2003) "The Attalıds of Pergamon," in Andrew Erskine, ed., A Companion to the Helleniştic World. Oxford: Blackwell: pp. 159–174. ISBN 1-4051-3278-7. text28 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
I. Eumenes
Pergamon Kralı
MÖ 241-197
Sonra gelen:
II. Eumenes