Fransız sineması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinemanın doğuşundan sessiz filmlerin sonuna kadar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lumiere Kardeşler sinematografiyi icat ettiler. Onların filmi olan Arrivée d'un train gare de Vincennes 1895'te Paris'te çekildi. Birçok tarihçi bu filmi sinemanın başlangıcı olarak alır.

Birinci dünya savaşı sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı'ndan sonra fransız sineması Paris'in işgali ve birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi film çekimlerinin azalması sonucu zor günler geçirmiştir. Ayrıca bu duruma ek olarak Avrupa yapımı filmlere göre daha ucuz satılan ABD yapımı filmler Avrupa film pazarına girmiştir. (ABD yapımı filmlerin daha ucuz olmasının nedeni ise prodüktörlerin filmin maliyetini kendi ülkelerinde çıkarmaları ve ondan sonra Avrupa pazarına girmeleridir). Avrupa'daki film stüdyolarının başarısız olduğunu gören Avrupa devletleri yabancı filmler için ithalat bariyerleri koymuştur. Fransa'nın koyduğu bariyere göre ise her yedi film ithal edildiğinde bir fransız filmi prodükte edilecek ve sinemalarda gösterilecektir.[1]

I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasındaki bu dönemde Jacques Feyder Fransız sinemasında şiirsel gerçekçilik akımının kurucularından olmuştur. Feyder aynı zamanda empresyonist fransız sineması'nı da Abel Gance, Germaine Dulac ve Jean Epstein ile birlikte kontrolü altında tutmuştur.

1931'de Marcel Pagnol ilk büyük üçlemesi olan Marius, Fanny ve César filmlerini çekti. Pagnol bu üçlemeyi takiben La Femme du Boulanger filmini çekti. 1930'ların başka önemli filmleri olarak ise; René Clair'in Under the Roofs of Paris (1930), Jacques Feyder'in Carnival in Flanders (1935), and Julien Duvivier'in La belle equipe (1936) filmleri sayılabilir. 1935'te ünlü oyun yazarı ve oyuncu olan Sacha Guitry ilk filmini çekti ve yönetti, Guitry bu filmi takiben Yeni Dalga döneminin habercisi sayılabilecek 30'dan fazla film daha yönetti. 1937 yılında, ünlü ressam Pierre-Auguste Renoir'ın oğlu olan Jean Renoir ilk baş yapıtı olan La Grande Illusion (Büyük İllüzyon)'ü çekti. 1939'da Renoir La Règle du Jeu (Oyunun Kuralları)'nı çekti. Muhtelif eleştirmenlere göre bu film tüm zamanların en iyi filmlerinden biridir.

Marcel Carné'nin Les Enfants du Paradis (Cennetin Çocukları) filmi 2. Dünya Savaşı sırasında çekildi ve 1945 yılında piyasaya serbest bırakıldı. Üç saat süren filmin çekimleri Nazi işgali yüzünden oldukça zor geçmiştir. Film 1990'ların sonuna doğru yapılan, 600 Fransız film eleştirmeni ve profesyonelin katıldığı bir ankete göre "Yüzyılın En İyi Fransız Filmi" seçilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

1940'lar-1970'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

André Bazin'in kurduğu Cahiers du cinéma dergisindeki eleştirmenler ve film severler bu dönemde filmi ve onun ne işe yaradığını sorgulmaya başladılar. Modern film teorisi bu tartışmalar sonucu doğdu. Cahiers dergisindeki eleştirmenlerden olan Jean-Luc Godard, François Truffaut, Claude Chabrol, Jacques Rivette ve Eric Rohmer kendileri film yönetmeye başladılar ve yeni dalga akımını yarattılar. Bu akımın özelliklerini taşıyan en önemli filmlerden bazıları Godard'ın 1960 yılında çektiği Jean-Paul Belmondo'un oynadığı À bout de souffle, Rivette'in yönettiği Jean-Claude Brialy'ın oynadığı Paris nous appartient '(1958) ve Truffaut'un 1960 yılında çektiği Jean-Pierre Léaud'un oynadığı Les Quatre Cent Coups 'udur. 1959'dan 1979 yılına kadar, Truffaut Léaud'un karakteri olan Antoine Doinel. Antoine Doinel'ın öyküsü üç filmde daha sürdü. Çalınmış Buseler’de (Baisers Voles, 1968), sevgi ve sıcaklık arayan bir dedektifti. Antoine çocukluk aşkı Christine Darbon (Claude Jade) evlenecek. Aile Yuvası’nda (Domicile conjugal, 1970) Antoine ve Christine evliyiz. Ayrıca artık bir çiftin hikâyesi.. Kaçak Aşık (L'amour en fuite, 1970) filminde, Antoine ve Christine boşanma, ancak birkaç arkadaş kalır.. Antoine Doinel hayal ürünü bir kişiydi, ama bir bakıma da Truffaut idi. Onun alter egosuydu. Jean-Pierre Leaud, bu kişiliği başarıyla canlandırdı. François Truffaut ve Claude Jade meşgul edildi gibi, aynı zamanda onların kişilik filmi döngüsünde yansıtır.

Yeni nesil oyuncuların gelişi (Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Delphine Seyrig, Emmanuelle Riva, Jean-Pierre Léaud, Jeanne Moreau, Anna Karina, Romy Schneider, Jean-Claude Brialy, Stéphane Audran, Marie Laforêt, Anouk Aimée, Bernadette Lafont, Jean-Louis Trintignant, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Claude Jade, Françoise Fabian, Alexandra Stewart, Anne Wiazemsky, Bulle Ogier ve Raoul Coutard ya da André Weinfeld gibi teknisyenlerin yanı sıra bir avuç yapımcı-patronun (Georges de Beauregard, Pierre Braunberger, Anatole Dauman) desteği de belirleyici unsurlardı. Fransız sineması iki savaş arası dönemden beri oyuncularını yenileyememişti ve yeni yüzlerin ortaya çıkması genç izleyicilere ulaşmayı mümkün kıldı.

Bu aynı zamanda Jean Yanne, Mireille Darc, Jacqueline Bisset, gibi oyuncuların hareketin gerileme döneminde ilk kez beyazperdede görünmeleriydi, Macha Méril, Marie-Christine Barrault, Marlène Jobert, Anny Duperey, Marina Vlady, Marie-France Pisier. .

1980'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

2000'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

2010'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet desteği[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Başlangıç tarihi Şehir Tipi Detaylar Web sitesi
Amiens Uluslararası Film Festivali 1982 Amiens Özel ilgi alanları Avrupa, Asya ve Latin Amerika sinemalarına odaklanan, yıllık düzenlenen bir festival. http://www.filmfestamiens.org 11 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival du Film Merveilleux 2010 Paris International Annual film festival celebrating the imaginary, the Wonder and magic from all over the world. http://www.Festival-film-merveilleux.com/ 18 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali 1960 Annecy Özel ilgi alanları http://www.annecy.org 29 Nisan 1999 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival du Film Européen Beauvais-Oise 1990 Beauvais Avrupa http://www.beauvaisfilmfest.com 28 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival International du Film Ecologique de Bourges 2005 Bourges Çevre ile ilgili https://web.archive.org/web/20121109231709/http://www.festival-film-bourges.fr/english/ecological-film-festival.php
Cabestany Kısa Film Festivali 1981 Cabestany uluslararası Her yıl düzenlenen kısa film festivali. http://www.courts-metrages.org 23 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Cannes Film Festival 1939 Cannes Uluslararası Dünyanın en eski, en prestijli ve en etkili film festivallerinden biri, her yıl (genellikle mayıs ayında) Palais des Festivals et des Congrès'de düzenlenir. http://www.festival-cannes.com 26 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
CineHorizontes - Festival de cinéma espagnol de Marseille 2001 Marsilya Özel ilgi alanları One of the best Spanish film festivals in France http://www.cinehorizontes.com 31 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Cinéma du réel - International Documentary Film Festival 1978 Paris Özel ilgi alanları http://www.cinereel.org 11 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Créteil International Women's Film Festival 1978 Créteil Özel ilgi alanları Showcase of films by female directors. http://www.filmsdefemmes.com/ 29 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Deauville American Film Festival 1975 Deauville Özel ilgi alanları Annual festival devoted to American cinema. http://www.festival-deauville.com/ 29 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Deauville Asian Film Festival 1999 Deauville Özel ilgi alanları Annual festival devoted to Asian cinema. http://www.deauvilleasia.com/ 3 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
ÉCU The European Independent Film festival 2006 Paris Özel ilgi alanları Annual festival devoted to independent cinema . http://www.ecufilmfestival.com/ 2 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Fantastique semaine du cinéma 2010 Nice uluslararası Annual festival devoted to horror and fantastic cinema (Festival du Film Fantastique) cinema http://www.cinenasty.com/ 12 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Hallucinations Collectives 2008 Lyon Özel ilgi alanları Annual festival devoted to Horror, fantastic, strange and culte cinema. http://www.hallucinations-collectives.com 3 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Fantastic'Arts 1994 Gérardmer Özel ilgi alanları Annual festival devoted to horror and fantastic cinema (Festival du Film Fantastique) cinema http://www.gerardmer-fantasticart.com/ 13 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival du Film Polonais Cat.Studios 2007 Perpignan Özel ilgi alanları Annual festival devoted to Polish cinema. http://www.catstudios.net 17 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival du Film Web Oloron-Sainte-Marie Özel ilgi alanları
Festival International du Film de Montagne 1984 Autrans Dağ Filmi first week in December http://www.festival-autrans.com 6 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival Pocket Film Paris Özel ilgi alanları Mobile phone film festival. https://web.archive.org/web/20191112050323/http://www.festivalpocketfilms.fr/
Festival international du film des droits de l'homme de Paris 2003 Paris International Features and shorts documentaries on human rights issues. Once a year, in February or March. Also present in other cities in France. http://www.festival-droitsdelhomme.org/paris/ 8 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
International Festival of Audiovisual Programs Biarritz Özel ilgi alanları https://web.archive.org/web/20060701172343/http://www.fipa.tm.fr/
International student short-film festival of Cergy-Pontoise 1991 Cergy-Pontoise International Student Festival http://lefestivalducourt.org/ 24 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Marseille Film Festival 1989 Marsilya Uluslararası Held in July http://www.fidmarseille.org/ 4 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
NollywoodWeek Paris 2013 Paris Özel ilgi alanları Annual festival in late May showcasing the top new films from Nigerian filmmakers and Nollywood http://www.nollywoodweek.com/ 6 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Festival du Cinéma européen de Lille 1984 Lille Özel ilgi alanları European short movies competition http://www.filmcourt-lille.com 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Paris Film Festival 2003 Paris Uluslararası Annual festival held in between June to July. http://www.pariscinema.org/29 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Premiers Plans Angers Special interest Showcase of European directorial debut films. http://www.premiersplans.org/ 11 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Three Continents Festival 1979 Nantes Özel ilgi alanları Annual festival is devoted to the cinemas of Asia, Africa and Latin America. http://www.3continents.com 23 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Tréguier International Film Festival 2009 Tréguier Uluslararası Annual festival held in July. Open to all filmmakers. http://www.treguierfilmfest.com 23 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Utopiales - Nantes International Science-Fiction Festival 1998 Nantes Özel ilgi alanları Annual sci-fi festival. http://www.utopiales.org/ 10 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
European Student Film Festival 2006 Paris Uluslararası Has competition, November 14 to 18, 2012 http://www.esff.org/ 10 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Fransız film yapım şirketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzak okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ L'Estrange Fawcett: Die Welt des Films. Amalthea-Verlag, Zürih, Leipzig, Wien 1928, p. 149 (German translation of Fawcetts' book of 1928: Film, Facts and Forecasts)