Arap sineması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arap sineması (Arapça: السينما العربية), üretiminin çoğu Mısır sinemasına dayanan Arap dünyasının film endüstrisini ifade eder.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk uzun metrajlı Mısır filminin, Muhammed Hüseyin Heykel'in Zeyneb adlı romanından, 1925'te yapılan sinema uyarlaması olduğu söylenmektedir. Bu eser, aynı zamanda Arap edebiyatının ilk romanı olarak kabul edilmektedir. Zeyneb, fakir bir aileye mensup olan Zeyneb adlı bir genç kızın aşk dolu hayatını ele almakta ve Mısır toplumunun orta ve zengin kesimine mensup karakterlere de yer vermektedir.[1] Bir zamanlar Türk izleyicinin de ilgisini çekmeyi başaran Mısır sinemasında, zengin kız-fakir oğlan veya köle kız-efendi oğlan ilişkileri gibi imkansız aşkları konu edinen sinema filmlerinin ilgi çektiği bilinmektedir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Esat Ayyıldız, “Arap Edebiyatından Türk Sinemasına Uyarlanabilecek Filmlerin Kârlılığı”, 2. Uluslararası Sinema Sempozyumu: Sinemada Yeni Bildiri Kitabı, ed. Fevzi Kasap – Murat Cem Acaralp (Lefkoşa: Yakın Doğu Üniversitesi Yayınları, 2022), 252-266.