En çok ziyaret edilen sanat müzeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu makalede, dünya üzerinde en çok ziyaret edilen sanat müzeleri listelenmektedir. Bu listede yer alan 79 müze, Nisan 2018 tarihinde Sanat Gazetesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda derlenen verilere dayanmaktadır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Louvre Müzesi, Paris, Fransa
Metropolitan Museum of Art, New York, Birleşik Devletler
British Museum, Londra, Birleşik Krallık
Tate Modern, Londra, Birleşik Krallık
Ulusal Sanat Galerisi, Washington, DC, Birleşik Devletler
National Gallery, Londra, Birleşik Krallık
Ermitaj Müzesi, Ermitaj Müzesi, Rusya
Victoria ve Albert Müzesi, Londra, Birleşik Krallık
Sanat müzesi
S. Müze Şehir Yıllık ziyaretçi Rapor yılı
1
Louvre Müzesi Fransa Paris 8,100,000 2017[1][2]
2
Çin Ulusal Müzesi Çin Pekin 8,062,625 2017[3]
3
Metropolitan Museum of Art Amerika Birleşik Devletleri New York 7,350,000 2017[4]
4
Vatikan Müzeleri  Vatikan 6,427,277 2017[5]
5
British Museum Birleşik Krallık Londra 5,906,716 2017[6]
6
Tate Modern Birleşik Krallık Londra 5,826,927 2017[6]
7
Ulusal Sanat Galerisi Amerika Birleşik Devletleri Washington, DC 5,232,277 2017[7]
8
National Gallery Birleşik Krallık Londra 5,229,192 2017[3][6]
9
Taipei Ulusal Saray Müzesi Tayvan Taipei 4,436,118 2017[3]
10
Ermitaj Müzesi Rusya Sankt-Peterburg 4,200,000 2017[3]
11
Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Müzesi İspanya Madrid 3,880,812 2017[8]
12
Victoria ve Albert Müzesi Birleşik Krallık Londra 3,789,748 2017[9]
13
Kore Ulusal Müzesi Güney Kore Seul 3,476,606 2017[10]
14
Musée National d'Art Moderne (Pompidou Merkezi) Fransa Paris 3,370,000 2017[10][11]
15
Somerset House Birleşik Krallık Londra 3,223,350 2017[12]
16
Orsay Müzesi Fransa Paris 3,177,842 2017[10][13]
17
Ulusal Sanat Merkezi Japonya Tokyo 2,986,908 2017[10]
18
Prado Müzesi İspanya Madrid 2,824,404 2017[14]
19
Museum of Modern Art Amerika Birleşik Devletleri New York 2,752,719 2017[10]
20
Moskova Kremlini Müzeleri Rusya Moskova 2,746,405 2017[10]
21
Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi Japonya Tokyo 2,723,955 2017[10]
22
National Gallery Avustralya Melbourne 2,522,696 2017[10]
23
Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi Amerika Birleşik Devletleri Washington, DC 2,363,090 2017[10]
24
Van Gogh Müzesi Hollanda Amsterdam 2,255,010 2017[10]
25
Uffizi İtalya Floransa 2,235,355 2017[10]
26
Tokyo Ulusal Müzesi Japonya Tokyo 2,178,825 2017[10]
27
İskoçya Ulusal Müzesi Birleşik Krallık Edinburgh 2,165,601 2017[10]
28
Rijksmuseum Hollanda Amsterdam 2,160,000 2017[10]
29
Şanghay Müzesi Çin Şanghay 2.087,597 2017[10]
30
Tretyakov Devlet Galerisi Rusya Moskova 2,024,000 2017[10]
31
Kore Ulusal Halk Müzesi Güney Kore Seul 1,813,626 2017[10]
32
Saatchi Gallery Birleşik Krallık Londra 1,809,568 2017[10]
33
Tate Britain Birleşik Krallık Londra 1,777,877 2017[15]
34
Galleria dell'Accademia İtalya Floransa 1,623,677 2017[10]
35
Art Institute of Chicago Amerika Birleşik Devletleri Chicago 1,619,316 2017[10]
36
National Gallery Birleşik Krallık Edinburgh 1,600,761 2017[10]
37
Akropolis Müzesi Yunanistan Atina 1,590,410 2017[10]
38
National Gallery  Singapur 1,544,000 2017[10]
39
Getty Center [iii] Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles 1,451,801 2017[10]
40
Ulusal Batı Sanatları Müzesi Japonya Tokyo 1,436,941 2017[10]
41
Belvedere Avusturya Viyana 1,427,225 2017[10]
42
Queensland Modern Sanat Galerisi AvustralyaBrisbane 1,425,826 2017 [10]
43
Viyana Sanat Tarihi Müzesi Avusturya Viyana 1,424,149 2017[10]
44
Büyük Saray Fransa Paris 1,412,060 2017[10][16]
45
Louis Vuitton Vakfı Fransa Paris 1,402,245 2017[10]
46
Royal Ontario Müzesi Kanada Toronto 1,389,696 2017[10]
47
Australian Centre for the Moving Image Avustralya Melbourne 1,353,176 2017[10]
48
Yeni Güney Galler Sanat Galerisi Avustralya Sidney 1,349,000 2017[10]
50
Montreal Güzel Sanatlar Müzesi Kanada Montreal 1,323,837 2017[10]
51
Guggenheim Müzesi Bilbao İspanya Bilbao 1,322,611 2017[10]
52
SAAM/National Portrait Gallery Amerika Birleşik Devletleri Washington, DC 1,310,936 2017[10][17]
53
Los Angeles County Sanat Müzesi Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles 1,306,553 2017[10]
54
Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi Birleşik Krallık Glasgow 1,304,072 2017[15]
55
Puşkin Müzesi Rusya Moskova 1,301,832 2017 [10]
56
Kraków Ulusal Müzesi Polonya Kraków 1,278,210 2017 [10]
57
Ulusal Portre Galerisi Birleşik Krallık Londra 1,271,920 2017[15]
58
Avrupa ve Akdeniz Uygarlıkları Müzesi Fransa Marsilya 1,255,000 2017[10]
59
Centro Cultural Banco do Brasil Brezilya Brasília 1,229,432 2017[10]
60
Güzel Sanatlar Müzesi Amerika Birleşik Devletleri Boston 1,226,431 2017[10]
61
Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi Güney Kore Seul 1,218,504 2017[10]
62
Dalí Tiyatrosu ve Müzesi İspanya Figueres 1,207,149 2017[10]
63
Musée du quai Branly Fransa Paris 1,173,712 2017[10]
64
Petit Palais Fransa Paris 1,171,220 2017[10]
65
Sant'Angelo Kalesi İtalya Roma 1,155,244 2017[10]
66
Hirshhorn Müzesi Amerika Birleşik Devletleri Washington, DC 1,131,886 2017[18]
67
Milan Kraliyet Sarayı İtalya Milano 1,119,607 2017[10]
68
San Francisco Modern Sanat Müzesi Amerika Birleşik Devletleri San Francisco 1,113,984 2017[10]
69
Hong Kong Miras Müzesi  Hong Kong 1,106,419 2017[10]
70
De Young Müzesi Amerika Birleşik Devletleri San Francisco 1,099,854 2017[10]
71
Whitney Müzesi Amerika Birleşik Devletleri New York 1,095,058 2017[10]
72
Houston Güzel Sanatlar Müzesi Amerika Birleşik Devletleri Houston 1,082,255 2017[10]
73
Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi Güney Kore Deoksugung 1,071,606 2017[10]
74
İrlanda Ulusal Galerisi İrlanda Dublin 1,065,929 2017[10]
75
Soumaya Müzesi Meksika Meksiko 1,064,460 2017[10]
76
Çağdaş Sanat Müzesi Avustralya Sidney 1,061,311 2017[10]
77
Royal Academy of Arts Birleşik Krallık Londra 1,049,962 2017 [10][15]
78
Picasso Müzesi İspanya Barselona 1,046,190 2017[10]
79
Ontario Sanat Galerisi Kanada Toronto 1,023,436 2017[10]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  Getty Center'ı da içerir; (ancak Getty Villa (379,214) dahil değildir.
  de Young Müzesi ile Kaliorniya Legion of Honor Sarayı'nı da içerir
  National Gallery: 933,296; İskoç Ulusal Portre Galerisi: 261,937; İskoç Ulusal Modern Sanat Galerisi'ni: 265,091 içerir.
  Queensland Sanat Galerisi: 597,157; Brisbane Modern Sanat Galerisi'ni: 627,807 içerir.
  Seattle Asya Sanat Müzesi ve Olimpiyat Heykel Parkı'nı içerir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "8,1 millions de visiteurs au Louvre en 2017" (Fransızca). Louvre. 8 Ocak 2018. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ The Art Newspaper Review Visitor Figures Survey for 2017 (April, 2018)
  3. ^ a b c d The Art Newspaper, list of top ten most visited art museums, 26 March, 2018
  4. ^ https://www.nytimes.com/2018/07/05/arts/design/met-museum-record-attendance.html
  5. ^ "Museums and gallery visitors figure for 2017". 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2018. 
  6. ^ a b c "Museums and galleries monthly visits". Department for Digital, Culture, Media and Sport. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2018. 
  7. ^ The Art Newspaper, 26 Mart 2018
  8. ^ Statista- The Statistics Portal, retrieved 16 April, 2018
  9. ^ ALVA: retrieved 16 April, 2018
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi The Art Newspaper Review, Nisan 2018
  11. ^ "Plus de 3,3 millions de visites au Centre Pompidou - Visiteurs - Fréquentation - 2016". 8 Ocak 2018. 10 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2018. 
  12. ^ ALVA, retrieved 16 Nisan 2018
  13. ^ Le Figaro, Jan. 5, 2018
  14. ^ Statista- The Statistics Portal: retrieved 16 Nisan 2018
  15. ^ a b c d "ALVA - Association of Leading Visitor Attractions". www.alva.org.uk. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2018. 
  16. ^ "Plus de 3,3 millions de visites au Centre Pompidou - Visiteurs - Fréquentation - 2016". 8 Ocak 2018. 10 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2018. 
  17. ^ Smithsonian News Desk, retrieved Nisan 17, 2018
  18. ^ Smithsonian Institution Newsdesk, retrieved Nisan 18, 2018