Emlak vergisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Emlak vergisi (oran yüzde veya binde olarak ifade edilir)[1] bir mülkün değeri üzerinden alınan oransal vergidir.[Not 1]

Vergi mülkün bulunduğu yargı bölgesinin yetkili makamı tarafından alınır. Bu makam ulusal hükûmet, federe devlet, ilçe veya coğrafi bölge veya bir belediye olabilir. Birden fazla yargı bölgesi aynı mülkü vergilendirebilir.

Genellikle gayrimenkul üzerinden bir emlak vergisi alınır. Yıllık olarak veya gayrimenkul devir vergisinde olduğu gibi bir gayrimenkul alım satım işlemi sırasında da alınabilir. Bu vergi kira gelirine veya emsal kiraya dayanan bir kira vergisiyle ve binaların ve diğer iyileştirmelerin değeri hariç, arazinin değeri üzerinden alınan bir arazi değeri vergisiyle karşılaştırılabilir.

Emlak vergisi sistemi altında devlet her bir mülkün parasal değerinin bir değerlemesini ister veya gerçekleştirir. Alınacak vergi de bu değerle orantılı olarak hesaplanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ OECD sınıflandırma şemasında, emlak vergisi, "taşınmaz mal veya net servet üzerindeki vergileri, mülkün veraset veya hibe yoluyla mülkiyet değişikliğine ilişkin vergileri ve mali ve sermaye işlemleri üzerindeki vergileri" içerir (bkz: "Mülk vergisi" verileri. oecd.org. Erişim tarihi: 2021-05-05.), ancak bu makale yalnızca emlak vergilerini kapsamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Definition of MILLAGE". 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]