Rekabet (ekonomi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birbirine rakip iki cevher yoğunlaştırıcı (değerli cevherleri istenmeyen minerallerden ayıran makineler) üreticisinin 1885 tarihli bir gazetedeki bitişik ilanları. Alttaki ilan, kendi fiyatlarının daha düşük olduğunu ve makinelerinin kalite ve verimliliğinin daha yüksek olduğunun kanıtlandığını öne sürmektedir.

Ekonomide rekabet, farklı ekonomik firmaların, pazarlama karmasının unsurlarını (fiyat, ürün, promosyon ve yer) değiştirerek sınırlı olan malları elde etmek için çekiştiği bir senaryodur. Klasik ekonomik düşüncede rekabet, ticari firmaların yeni ürünler, hizmetler ve teknolojiler geliştirmesine neden olur, bu da tüketicilere daha fazla seçenek ve daha iyi ürünler sunar. Pazarda ürün alternatifleri ne kadar fazla olursa, rekabet olmaması (tekel) ya da az rekabet olması (oligopol) durumunda fiyatın ne olacağına kıyasla, ürünlerin fiyatları tipik olarak o kadar düşük olur.

Piyasada var olan rekabet düzeyi, hem firma/satıcılara hem de piyasadaki alıcılara bağlıdır; firma sayısı, piyasaya girişin önündeki engeller, bilgi ve kaynakların mevcudiyeti/erişilebilirliği ve alıcı tarafında pazardaki alıcıların sayısı ve her bir alıcının ödeme istekliliği pazardaki ürüne olan genel talebi etkiler.

Rekabet gücü,[1] bir firmanın, alt sektörün veya ülkenin belirli bir pazarda mal ve hizmet satma ve tedarik etme yeteneği ve performansı ile aynı pazardaki diğer firmaların, alt sektörlerin veya ülkelerin yeteneği ve performansı ile ilgilidir. Bir şirketin başka bir şirketten pazar payını nasıl alacağını bulmaya çalışmasını içerir.[2]

Belirli bir pazarda mevcut olan rekabetin kapsamı; rakiplerin sayısı, büyüklüklerinin benzerliği ve özellikle en büyük firmanın sahip olduğu endüstri çıktısı payı ne kadar küçükse, rekabetin o kadar güçlü olması muhtemeldir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Competitiveness, by Robert Z. Lawrence: The Concise Encyclopedia of Economics | Library of Economics and Liberty". www.econlib.org. 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  2. ^ Zeng, Liyun; Li, Rita Yi Man; Huang, Xuankai (Ocak 2021). "Sustainable Mountain-Based Health and Wellness Tourist Destinations: The Interrelationships between Tourists' Satisfaction, Behavioral Intentions, and Competitiveness". Sustainability (İngilizce). 13 (23): 13314. doi:10.3390/su132313314. ISSN 2071-1050. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  3. ^ Stigler, George J. (1 Eylül 1972). "Economic competition and political competition". Public Choice (İngilizce). 13 (1): 91-106. doi:10.1007/BF01718854. ISSN 1573-7101.