Kazakistan'da vergilendirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kazakistan'da vergilendirme, Kazakistan'da temel yasal hareketin oluşturulması ve düzenlenmesi konusunda vergilendirme bütçesine vergi ve diğer zorunlu ödemelerde Kazakistan Cumhuriyeti Kanunlarına ("Vergi Kanunu") göredir. 10 Aralık 2008 tarihinde kabul edilen Vergi Usul Kanunu 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Tarihsel gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakistan Ekim 1990 yılında SSCB üyesi olarak egemenliğini ilan etti ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ülke Aralık 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Egemen Cumhuriyetin Vergi Mevzuatı, ilk parçası "İşletmeler, Dernekler ve Birliklerin Vergi Üzerine" 1991 kararnamesi idi.

1995 yılında Başkan Kazakistan vergi sistemini düzenleyen ("Kararname"), "Vergi, Bütçe ve Diğer Ödemeler Üzerine" bir kararname yayınladı. Kararnamede sadece vergi hakkında sağlanan genel bilgi ve vergilerin her birinde özel bilgiler için sağlanan çeşitli talimatlar anılacaktır.

2002 yılında Bütçede Vergi ve Diğer Zorunlu Ödemeler üzerine Kazakistan Cumhuriyeti ("2002 Vergi Kanunu") Kanunu yürürlüğe girmiştir. 2002 Vergi Kanunu Kararnamesi daha kapsamlı bir yasal hareket olmuştur. Aslında 2002 Vergi Kanunu devlet ve vergi mükellefi arasındaki ilişkileri düzenler ve hesaplama ve vergi ödemeleri ile ilgili işlemleri sağlar.

2008 yılında Başkan, Kazakistan Cumhuriyeti'nin düşük vergi oranları ve basitleştirilmiş vergi idaresi işlemleri için sağlanan yeni bir vergi kanununun gerektiğini duyurmuştur. Sonuç olarak, Bütçe Vergisi ve Diğer Zorunlu Ödemelerde Kazakistan Cumhuriyeti Kanunu ("Vergi Kanunu") 10 Aralık 2008 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Vergi türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurumsal gelir vergisi Kayıtlı işyeri aracılığıyla Kazakistan'da hem etkinlik gösteren yerleşik tüzel kişiler ve yerleşik olmayan tüzel kişiler için hem de 2010 yılında %20 kurumlar vergisi oranı tutarları (yurt dışı yerleşikler için aşağıdaki şube kâr vergisine bakınız).
Katma değer vergisi Katma değer vergisi oranı %12 ve Kazakistan'da ve Kazakistan'a mal ve hizmet ithalatında satış cirosu için de geçerlidir. Bir katma değer vergisi mükellefi olarak kayıt için ciro eşiği yaklaşık 195,000 EUR veya 38,190,000 KZT vardır. Malların ihracatı %0 katma değer vergisi oranına tabidir.
Kişisel gelir vergisi Kişisel gelir vergisi sakinleri için %10 ve yurt dışı yerleşikler için %15'tir.
Sosyal vergi Sosyal vergi oranı tüzel kişiler tarafından ödenen ve çalışanların faydaları için maaşlarının %11'i ve aynı tutardadır.
Şube kârı vergisi Kazakistan'da etkinlik gösteren yabancı tüzel kişilerin daimi işyerlerinin kurumlar vergisi sonrası net kârı %15 bir şube kazanç vergisi üzerine ödenir.
Kaynakta tevkif edilen gelir vergisi ödemesi Ödemede kaynakta tevkif edilen gelir vergisi Kazakistan kaynakları dışı yerleşiklerinden gelir alınır. Vergi oranı şu anda çoğu durumda %15'tir. "Vergi cennetleri" sakinleri için vergi oranı %20'dir. %5 daha düşük bir vergi oranı reasürans riski anlaşmaları ve uluslararası taşımacılık hizmetlerinden gelirler uyarınca ödenecek sigorta primleri elde edilen gelirlere uygulanır.
Emlâk vergisi Emlak vergisi sadece binalara uygulanır ve vergi oranı tüzel kişiler için %1,5'dir.
Tüketim vergisi Tüketim vergisi alkol (litre başına 3 Euro'ya kadar), likörler (litre başına 2,5 Euro'ya kadar), tütünler (birim başına 0,5 Euro'ya kadar), benzin (ton başına en fazla 25 Euro), ham petrol için de geçerlidir (ton başına 0 EUR), 3 litre üzerinde (motor hacmi santimetre küp başına 0,5 EUR) Kazakistan'da üretilen ya da Kazakistan'a ithal edilen motor hacmine sahip gaz kondensatı (ton başına 0 EUR) araçları.
İhracat, kiralama vergisi Kiralama vergisi ham petrol, gaz kondensatı ve kömür ihracatı için de geçerlidir. Vergi oranı ham petrol, gaz kondensat piyasa fiyatına (bir varil için piyasa fiyatı 200 USD veya daha yüksek olduğunda bir varil piyasa fiyatı %32 ile 20 USD olduğunda %0 dan) bağlıdır.
Yeraltı kullanım vergilendirmesi Mineral üretimi ve aşırı kazanç vergisi üzerinde vergi, yeraltı kullanım vergileri Tarihi maliyetlerini telafi etmek için imza ile kâr payı ve ticari keşif ikramiyesi ödemelerini içermektedir.
Taşıt vergisi Taşıt vergisi, motor hacmi, araç ağırlığı veya koltuk miktarına göre alınır.
Arazi vergisi Arazi vergisi arazi ve bunları kullanma hakkına sahip arazi sahibi tüzel kişiler için de geçerlidir.
Diğer vergiler, devlet ücretleri ve aidat Diğer vergiler, kumar işletmeleri ve diğerleri için özel vergiler arasında yer alıyor. Su kaynakları, ormanların vb. kullanımı için tescil, lisans ve çevre kirliliği konularında devlet ileri harçları farklı türde ücretlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]