Craig C. Mello

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Craig Cameron Mello
Craig Cameron Mello
Doğum18 Ekim 1960 (63 yaşında)
New Haven, Connecticut, ABD
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkABD
Mezun olduğu okul(lar)Brown University
Harvard University
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (2006)
Kariyeri
DalıBiyolog
Çalıştığı kurumlarUniversity of Massachusetts Medical School
EtkiledikleriRNA etkileşimi

Craig Cameron Mello (18 Ekim 1960) Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Andrew Z. Fire ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp dalında 2006 yılında Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Craig Mello, (18 Ekim 1960) tarihinde New Haven, Connecticut'ta doğdu. O'nun babasının adı James Mello, annesinin ismi ise Sally Melo idi. Babası James Mello, bir paleontologve annesi Sally Mello, bir sanatçı idi.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalı bilim insanları Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello’nun 2006 Nobel Tıp Ödülüne layık görülen çalışmaları, bilim insanlarının kanser gibi çeşitli hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri bulmalarına yardımcı olacak.“Genetik bilginin akışının denetlenmesi” için bir yöntemi keşfeden Fire ve Mello, araştırmacıların kandaki kolesterol seviyesini artıran genleri yok etmesine ve diğer hastalıklarla mücadelelerine yardımcı olabilecek “RNA müdahalesi” sürecini keşfetmeleriyle İsveç’in Stockholm kentindeki Koralinska Enstitüsü tarafından bu ödüle layık görüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/386673.asp 23 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
http://www.bsm.gov.tr/aktuel/aktuel.asp?no=1052[ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]